Статті

НІБУЛОНІВСЬКИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ СТАНДАРТ У ДІЇ: КОМПАНІЯ ПРОВЕЛА ЗАРИБЛЕННЯ ПІВДЕННОГО БУГУ

Другої декади грудня компанія «НІБУЛОН» провела чергове зариблення річки Південний Буг. Завдяки проведеним заходам водна артерія поповнилась мальками товстолобика на суму понад 234 тис. грн.

Компанія відповідально ставиться до впровадження екологічних умов своєї господарської діяльності, зокрема, вона регулярно здійснює заходи щодо попередження вичерпання природних ресурсів, одним з яких є зариблення.

Цього разу вселення малька відбувалось у місці розташування перевантажувального термінала філії «Вознесенська» (с. Бузьке, Вознесенський р-н). Для цього у місцевого виробника ТОВ «КАРПІО» (ставки розташовані у м. Нова Одеса, Миколаївської обл.) було придбано 4,3 тонни рибопосадкового матеріалу товстолобика на суму понад 234 тис. грн.

Увесь ланцюжок від завантаження малька до його випуску у водойму проходив за присутності представників Державної екологічної інспекції південно-західного округу, Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Миколаївській області і представників місцевої громади.

«Зариблення є дуже важливим процесом для збереження та покращення водних біоресурсів. Основною метою заходів є відновлення популяцій аборигенних видів риб, їхнього кількісного та видового складу. Крім того, зариблення сприяє біологічному очищенню річок та поліпшує екосистему водойм», — зазначив державний інспектор з охорони навколишнього середовища Державної екологічної інспекції південно-західного округу Олексій Глущенко.

Важливу роль «НІБУЛОНа» для життєдіяльності та належного стану річкової артерії Півдня України відзначив голова Бузької ОТГ Юрій Заволока: «Південний Буг поступово мілів. Якби свого часу 2016 року компанія не побудувала тут філію «Вознесенська», не провела днопоглиблювальні роботи і не відновила судноплавство, у нашій місцевості і надалі процвітало б браконьєрство. Флот, який оперує на річці, не дає змоги браконьєрам здійснювати вилов риби. А такі регулярні акції з зариблення Південного Бугу за участю представників громади — свідчення соціально відповідального ставлення бізнесу до навколишнього середовища».

Варто відзначити, що 2016 року компанія розпочала заходи щодо попередження вичерпання природних ресурсів Південного Бугу. Тоді у результаті двох етапів зариблення річка поповнилась 152 тисячами екземплярів рослиноїдних риб (товстолобик, білий амур) та коропом. Наступного року до водойми було вселено 246 тисяч голів товстолобика, білого амура та коропа, а 2019-го артерія поповнилась іще 40 тисячами голів товстолобика. Так, загальна вага рибопосадкового матеріалу, яку було випущено до головної артерії Миколаївщини за останні шість років, сягнула понад 15,6 тонн.

Загалом за час реалізації патріотичного масштабного проєкту компанії з відродження українських річок як транспортних артерій, починаючи з 2009 року «НІБУЛОН» провів 18 зариблень. Завдяки регулярності таких компенсаційних заходів компанія вселила в річки Дніпро та Південний Буг, а також Каховське, Канівське, Кременчуцьке та Дніпровське водосховища близько 70 тонн зарибку товстолобика, білого амура та коропа на суму більш ніж 3 млн грн.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"