Статті

АГРАРНИЙ СОЮЗ УКРАЇНИ ВІДЗНАЧИВ 50-РІЧЧЯ!

Морозного дня 21 грудня у столичному готелі «Русь» відбулось дуже атмосферне, ділове і водночас родинне святкування 50-річчя Громадської спілки «Аграрний союз України». Понад дві сотні аграріїв і почесних гостей з усіх куточків України з'їхалися привітати аграрну спільноту з такою визначною подією — півстолітнім ювілеєм самоврядного селянського руху.

На свято завітали перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, народний депутат Вадим Івченко, міністри аграрної політики України Віктор Слаута (2004-2005) і Юрій Мельник (2007-2010), Герой України Василь Петринюк.
Не оминули увагою таку подію і науковці та освітяни, а саме директор Інституту водних проблем і меліорації НААН, академік НААН Михайло Ромащенко, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко, ректор Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Володимир Кюрчев. Привітали учасників заходу і представники аграрних асоціацій.
До столиці приїхали представники ГС «АСУ» різних поколінь: від найстаршого ветерана праці — Миколи Івановича Панасюка, який очолює рідне господарство на Вінниччині з 1968 року, до свідомої молоді — наймолодшому фермеру з Запорізької області — 22 роки.
«Рада колгоспів Української РСР зароджувалася пів століття тому як єдиний, монолітний, самоврядний та самодостатній селянський рух, — розпочав свою привітальну промову голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков. — Рада колгоспів ставила за мету розвиток демократії, обговорення найважливіших питань діяльності колективних господарств. До складу Ради обирались найбільш досвідчені керівники і спеціалісти господарств, представники міжколгоспних підприємств і організацій, сільськогосподарських органів, громадських організацій та вчені. Рада опікувалася роботою міжгосподарських будівельних організацій, комбікормових заводів, насіннєвих та інкубаторно-птахівничих станцій, сільських комунгоспів і міжколгоспних оздоровниць, спортивних комплексів, районних юридичних груп та інших міжгосподарських структур.
Зараз у нас понад 160 аграрних організацій, але, на жаль, такого єдиного, міцного руху немає. Ми багато зусиль доклали та докладаємо для того, щоб відновити цю єдність. Створили Всеукраїнський аграрний форум, під егідою якого, я маю надію, збереться якнайбільше аграрних структур, щоб голос аграріїв став гучним і реально впливав на аграрну політику держави.
Сьогодні у нас дуже гарне свято, і я радий бачити кожного з присутніх. Я дуже вдячний своїм колегам, які розбудовували нашу вільну Україну в минулі роки. Мені дуже приємно, що саме в нашій спілці, крім суто професійних, існують дружні і навіть родинні стосунки між агропідприємствами та їхніми керівниками. Ми знаємо і дітей, і онуків одне одного. Окремо хочеться подякувати за те, що торік, коли аграрії південних регіонів зазнали значних втрат через посуху, вся Україна в особі наших керівників організувалася і надала реальну безоплатну допомогу постраждалим. Дуже радію, що в наших лавах зібралися такі свідомі, з державницькою позицією, сильні, самодостатні і вільні люди. Слава хліборобам України!»
До слова запросили В'ячеслава Івановича Беззубова, який присвятив цьому селянському руху все своє свідоме життя. Він працював на посаді відповідального секретаря більше 40 років, від часу створення Ради 21 грудня 1976 року. В'ячеслав Іванович поділився своїм досвідом і спогадами про часи, коли Рада колгоспів створила численну кількість міжгосподарських організацій, завдяки яким розбудовувалася інфраструктура українського села.
Від Мінагрополітики України привітав аграріїв Тарас Висоцький і вручив Подяки від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля членам ГС «АСУ» з Сумської області Леоніду Мошу та Віталію Литвиненку.


«Я добре пам'ятаю знайомство зі спілкою, — сказав він. — Для мене представники Аграрного союзу України асоціюються з професіоналізмом, досконалим знанням справи на базі багаторічного досвіду. Патріотизм — це є неймовірно важливо, коли люди інвестують в свою країну, постійно цікавляться новими, складними напрямками розвитку тваринництва, садівництва, зрошення та підтримують один одного та державу в тяжку хвилину».
Учасники святкування згадали теплими словами двічі Героя Соціалістичної праці, Героя України Дмитра Костянтиновича Моторного, який очолював спілку впродовж 1987-1992 років. Про значущість Ради він наголошував, що за радянських часів навіть міністра сільського господарства не призначали без погодження з Радою колгоспів. Також не обійшли увагою Олександра Володимировича Боровика, Героя Соціалістичної Праці, Героя України, який керував організацією в період 1992-2009 років, а також Юрія Михайловича Карасика, Героя України, керівника АСУ 2009-2010 років.
«50 років це така дата, яка показує зрілість, досвід та звичайно силу, — зазначив народний депутат Вадим Івченко. — Ви сильні тому, що ви об'єднані та стоїте один за одним стіною. За 10 років, яких я особисто знаю роботу Аграрного союзу України, я бачу, що ви робите все задля того, щоб підтримувати та розвивати аграрний сектор. Крізь ці роки можна прослідкувати одну єдину місію — ви ніколи не зраджували село, ви ніколи не зраджували аграрний сектор. Тому хочеться вам побажати гарної погоди, щедрих врожаїв та, звичайно, щоб ви відкривали у своїй асоціації нове дихання!»
Знаний аграрій від діда-прадіда, досвідчений керівник і політик Віктор Слаута привітав учасників святкування і розповів, як багато років тому, 1969 року, з'явилась ідея створення Ради колгоспів, правонаступником якої є ГС «АСУ», а в грудні 1971-го ця ідея втілилася в життя.
Геннадій Новіков нагородив членів Громадської спілки «Аграрний союз України» почесними грамотами та нагородами.
Урочистості після офіційної частини перейшли у святкування з виступами популярних вітчизняних творчих колективів, спілкування, привітання і побажання добробуту і процвітання всім працівникам сільського господарства.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"