Статті

ДЕНЬ СОЄВОГО ПОЛЯ — 2019

У структурі посівних площ агропромходлингу АСТАРТА соя посідає поважне місце. Адже якісною сировиною насамперед мають бути забезпечені потужності власного Глобинського соєпереробного заводу — одного з найпотужніших та найвисокотехнологічніших переробних підприємств України. У рільництві досвіду АСТАРТІ також не займати, адже за 26 років роботи тут постійно вдосконалювали технології для   отримання високих врожаїв сільгоспкультур. А коли досвіду багато — їм варто поділитися, бо зрештою всі ми працюємо на українській землі заради нашої країни і наших людей.

В Україні компанія Astarta Select та Асоціація «Дунайська соя» започаткували спільний проект, покликаний відродити традиції і технології вирощування не-ГМ сої на вітчизняних полях. І заклали демонстраційні ділянки різних сортів чистої сої в різних регіонах — на Полтавщині і на Вінниччині.

Днями масштабний День соєвого поля — 2019, організований в рамках цього проекту, відбувся на базі дослідного центру Astarta Select в селі Кушелівка Хмільницького району Вінницької області. Познайомитися з прогресивними сортами та технологіями вирощування сої, які забезпечують сталий розвиток як великих агрокомпаній, так і фермерських господарств будь-якого розміру, з'їхалися більше трьох сотень виробничників, навіть попри розпал збиральної кампанії.

Актуальні тенденції роботи з соєю

Програма заходу складалася з кількох блоків. Першим із них стало знайомство з демонстраційними посівами сої, які на полі Astarta Seleсt виростили з насіннєвого матеріалу визнаних українських і міжнародних компаній. Компанія Astarta Select, створена АСТАРТОЮ, готова запропонувати аграріям високоякісне насіння, випробуване на власних полях, у поєднанні з розширеним комплексом науково-дослідних та агрохімічних послуг.

Розповіді фахівців компаній дозволили учасникам заходу скласти уявлення про практичні властивості популярних наразі сортів, а також «взяти на олівець» сорти, яким фахівці прогнозують невдовзі гарне ринкове майбутнє на полях України.

Другим блоком заходу стала сесія, під час якої представники фірм розповіли про свої підприємства й окреслили побачені ними тенденції у вирощувані та обробці сої в Україні за умов зміни клімату. Головним висновком, з яким погодилися всі спікери сесії, було те, що нині виробникам насіння мало представити агровиробникам якісний товар. Разом з насінням клієнту слід надавати пакет послуг, до якого би входили засоби захисту рослин, практичні рекомендації на кожний етап вегетації рослин. На цьому наголосив в. о. директора сільськогосподарського виробництва АСТАРТИ Вадим Скрипник. Він також відзначив тренд зростання ринкового інтересу до сортів сої, виведених без ГМ-технологій. Саме це є свідомим вибором, пов'язаним з європейськими цінностями агропромхолдингу АСТАРТА. Над вирішенням цього завдання і працює Astarta Seleсt (див. «Час вирощувати чисту сою!», — «Агропрофі», №13 від 10 травня 2019 року — прим. ред.).

Річ у тім, що виробники сої традиційної селекції в змозі реалізувати продукт будь-де і без перешкод, як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. А от у випадку реалізації трансгенної сої на експорт можливі ускладнення. У багатьох країнах на трансгенну сою, як і на трансгенну продукцію взагалі, існує заборона.

Трансгенна соя має і особливості вирощування. Це масова репродукція, де відбувається розщеплення сорту. Таке насіння справді дешевше, однак про високу врожайність говорити не доводиться — від 2 т/га до максимум 2,5 т/га. Хоча на старті виробництва трансгенної сої витрати порівняно низькі. Це пов'язано зі вже згаданою дешевизною посівного матеріалу, а у період вегетації рослина потребує меншої кількості обробок у порівнянні з класичним методом вирощування.

Ще одна помітна тенденція — через дорожнечу мінеральних добрив у роботі з соєю стає трендом застосування інокулянтів. З цього приводу пролунала змістовна розповідь «про життя бактерій усередині сої».

Третій діловий блок був присвячений демонстрації роботи техніки зі збирання та механічної обробки сої проти бур'янів. Актуальність саме такої обробки зросла у зв'язку зі збільшенням популярності органічного виробництва.

Завершальні два блоки програми становили смачний обід на природі і розіграш призів серед учасників від АСТАРТИ та партнерів заходу. Призами виявилися посівне насіння виробництва Astarta Select, сертифікати на курс класичної технології вирощування сої та автомобільні аксесуари від одного з партнерів заходу — фірми Toyota.

Соя: нинішні та потенційні  сорти-лідери

Керівник відділу розвитку продукту компанії SAATBAU (Австрія) Антон Косяк зазначив, що на демонстраційних ділянках АСТАРТИ компанія розмістила посіви сої, гібридів соняшнику та кукурудзи. Водночас агрохолдинг на своїх промислових полях вирощує озиму пшеницю, сою сортів Кардіфф і Амадеа і соняшник сорту Карера цієї австрійської компанії.

Фахівець розпочав розповідь про демонстраційні посіви на полігоні з сорту СГ Кеа. Ця рослина має відмінну стійкість до розтріскування, врожайність 3-4 т/га, рівень протеїну 40-42%. Кажучи про сою, найбільш ефективну на зрошуванні, фахівець відзначив сорти Ліссабон, Абеліна, Кордоба. Останній сорт спрямований на використання в органічних господарствах. Невдовзі портфоліо сої фірми поповниться ще одним сортом: SAATBAU проводить реєстрацію у Держреєтрі рослин ранньостиглого сорту Ауреліна з вегетаційним періодом 80-85 днів. Сівба сорту при міжрядді у 35 см дала врожайність 3,2 т/га. Наразі у фірмі вивчають, як покаже себе сорт після озимої пшениці вже наступного року.

Сорт Абеліна — показав практичну врожайність в Україні 3,3 т/га. Це ранній сорт — 100 днів вегетації, стійкість до розтріскування стручка висока, потенціал урожайності — до 5 тонн. Прогнозований обсяг збору в Україні декларується на рівні 4,3-4,4 т/га. Рівень протеїну становить 41-43%, що показав аналіз бобів з виробничих господарств. Абеліна — сорт мало схильний до гілкування. Достигає у період від 5 до 10 вересня, по жирності дає рівень від 21 до 23%.

Менеджер регіонального розвитку компанії «Дунай Агро» Сергій Мержвінський зосередив увагу гостей на сорті Султана. Це сорт посухостійкий, що важливо при сівозміні. Найкращий попередник для Султани — кукурудза, вона залишає в ґрунті велику кількість поживних речовин, але забирає вологу із землі. Сорти детермінантного типу, такі як Султана, дають гарні результати у подібних природних умовах. Серед них сорт Сігалія, який має потенціал врожайності понад 4 т/га. Відомо, що на органічному виробництві, яке, наприклад, на Рівненщині веде компанія «Дедденс Агро», на цій сої отримують понад 3,5-3,8 т/га.

Сорт Сінара — детермінантного типу, вибагливий до сонця і вологи, зареєстрований у Державному реєстрі сортів рослин 2014 року, відноситься до пізніх сортів. Сінара чудово проявила себе на Південному Заході України, зокрема у Волинській області. Також гарні результати сорт дав у Рогатинському районі Івано-Франківської області: господарство «Персей Агро» вже понад 5 років працює з цим сортом і весь час збирає не менше 4 т/га незалежно від примх погоди — бо це вдала для цього сорту кліматична зона.

Соя Віола — другий рік у продажу — сорт ранньої стиглості 90-100 днів. Врожайність на полях компанії «Агропродсервіс» (Тернопільська обл.) зафіксована на рівні 5 т/га, а фірма «Злагода» (Вінницька обл.) зібрала 4,8 тонн з гектара.

Соя Алєкса — новинка, нинішній 2019 рік — перший сезон продажу в Україні. Ранній сорт, строк достигання 80-90 днів. Потенціал врожайності 4 т/га. Наприклад, у Польщі і Румунії її сіють як вторинний висів після озимого ячменю або ріпаку. При цьому збирають понад 2 тонни з гектара.

Також фахівець відзначив помітну вже тенденцію — в Україні у зв'язку зі зміною клімату виробники шукають ранньостиглі високоврожайні сорти. Серед них він виокремив сорти Алєкса і Віола, які висіваються одночасно із ранніми зерновими, через що раніше достигають — що є їхньою ринковою особливістю.

View the embedded image gallery online at:
http://www.agroprofi.com.ua/statti/1782-2019-4#sigFreeId9b5d472d77

Далі гостей Дня соєвого поля — 2019 зустрів Володимир Якубець, представник ТОВ «Прогрейн Укр», дочірньої компанії Semences Prograin Inc (Канада), яка зосереджена на виробництві виключно сої. Зараз в Україні зареєстровано 33 сорти селекції Semences Prograin Inc, а до кінця року ще 5 сортів будуть занесені до Держреєстру. В «Прогрейн Укр» зараз триває робота з 8 сортами, що дадуть насіння першої репродукції, яке і надійде у продаж.

Серед представлених на демополі був відзначений цікавий сорт Кофу з вегетаційним періодом 110 днів. Сорт є лідером за врожайністю у своїй групі стиглості, має вміст білка 42%. В Україні, наприклад, у Хмельницькій області, даний сорт цього року збирають по 3,5 т/га. Цей показник не межа врожайності, але саме для 2019 року за нинішньої погоди це гарний рівень. Сорт адаптований для всіх типів ґрунтів, та стійкий до склеротинії, особливо коли попередником був соняшник.

Сорт Опус — вдале поєднання вмісту білка 46% та ринкової вартості. Зараз на ринку виробники шукають сорти з високим вмістом білка, які використовуються для виробництва харчових продуктів. Стиглість сорту 110 днів. Сорт не є низькорослим, тому при посіві його не слід загущувати. За суцільного посіву потрібен рівень 560 тис. доз збирання, з міжряддям у 35 см — треба сіяти 520-530 тис. рослин до збирання.

Сорт Амадеус — має вміст білка 47,5%. Це найбільший рівень білка серед зареєстрованих в Україні сортів сої.

Сорт Нордіка — вистигає за 110-115 днів, стійкий до весняного похолодання, сіється у самі ранні терміни посіву.

Сорт Максус — ранньостиглий, достигає за 95-100 днів, стійкий до весняних похолодань, вміст білка 46%. Властивості по густоті — за суцільного посіву треба мати 590 тис. рослин до збирання, за посіву з міжряддям 35 см треба мати 560-550 тис. рослин до збирання. Сорт є гарним попередником для озимих пшениці і ячменю.

Сорт Аляска — це новинка, занесений до Державного реєстру сортів рослин три роки тому. Ранньостиглий сорт, період достигання 95 днів, вміст білка 43%.

З демонстраційною ділянкою компанії Euralis (Франція) гостей познайомив Віталій Геєнко, продукт-менджер по олійним культурам. Він відзначив, що в Україні офіційним представником Euralis є компанія ТОВ «Євраліс Семенс Україна». На полігоні Astarta Select компанія Euralis представила два сорти. Сорт ЕС Ментор — здобув популярність завдяки великій продуктивності та гарній адаптації в усіх кліматичних зонах України. Містить 40-41% білка. Стійкий до стресів та осипання сорт пробачає до певного рівня помилки, коли не дотримана сортова густота посіву. А от надмірного загущення сорт не витримує. Рекомендована щільність посіву: 500-550 тис. рослин до збирання.

Сорт ЕС Командор — новинка, ввійшов до портфоліо компанії три роки тому. Він ранньостиглий, вміст білка 41,4%, жиру 17,4%. Урожайність потенційна 4 т/га. На виробництві в Україні досягнуто збір на рівні від 2,7 до 3 т/га. Сорт слід сіяти щільними рядами з міжряддям від 12,5 до 30 см. Густота висіву — 700 тис. зерен на гектар.

На ділянці з посівами української компанії VITAGRO Partner гостей зустрів начальник наукового відділу Микола Сучак. Він розповів, що VITAGRO Partner має ексклюзивне право представляти інокулянти — біологічні препарати, що використовують живі культури корисних для рослин мікроорганізмів — виробництва британської компанії Legum Technology. На демонстраційному полі представлені сорти від різних визнаних світових виробників, оброблені інокулянтом виробництва Legum Technology.

Дія препарату полягає в тому, що внесена інокулянтом у рослину бактерія активно діє до фази бутонізації рослини. Потім ріст припиняється, а всі поживні речовині спрямовуються на формування бобів. Та інокуляти від Legum Technology відібрані таким чином, щоб бактерії працювали у рослині якнайдовше. На представлених сортах, готових до збирання, бактеріальні бульбочки на коренях утримуються міцно, тобто активність бактерій припинилася у фазі дозрівання бобів.

Також VITAGRO Partner представила на демополі сорти сої селекції канадської компанії Sevita Genetics. Сорт DK401 — це високобілкова соя, яка має генетично закладений потенційний рівень білка 46%. Цьогоріч у господарствах Хмельниччини вміст білка — на рівні 44-45%.

Особливість сої DK530 селекції Sevita Genetics — пізньостиглий сорт, 120-125 днів. Фахівець відзначив, що за цьогорічної посухи достигання сорту пришвидшилось на місяць. Також сорт DK530 — має високий рівень здерев'яніння прикореневої зони стебла. Це зумовлює стійкість рослини до вилягання, полегшує її бездефектне збирання швидкісною технікою. Водночас пізнє достигання сорту унеможливлює після його збирання сівбу озимих зернових, виробникам слід це враховувати.

Ділянка сої сорту Емперор була прикладом того, як виглядають достиглі рослини після обробки рідким інокулянтом «Преміум-Форте». У ньому використані три форми азотофіксуючих бактерій, що зберігають життєздатність після обробки до двох тижнів, захоплюючи період формування бобів. Важлива особливість сорту — енергійний вихід паростка із землі, що актуально для посушливого клімату України. За поверхневої ґрунтової кірки рослина здатна самостійно виходити на поверхню. Товста ґрунтова кірка, потребує розпушування, але є ризик ушкодження рослин.

Фахівець відзначив, що нинішніх природних умовах нашої країни доречно застосовувати подвійну інокуляцію сої: перед сівбою за повною нормою слід обробити рідким інокулянтом, висіяні зернини — сухим інокулянтом за нормою 50% або 40%. «Гарно діючий інокулянт — це еквівалент внесення десь 8-12 мішків аміачної селітри», — підкреслив фахівець.

Агроном компанії «Агрітема» Сергій Колесник розповів, що всі представлені на демополі сорти оброблені інокулянтами. Цікава новинка — сорт Нептун. В «Агрітемі» за ним спостерігали три роки, відкрили гарний потенціал. Сорт посухостійкий, проходить стабільно всі несприятливі умови, має високу врожайність. Цікавий сорт Тала — за рахунок бокових пагонів має широку площу живлення, потенціал врожайності на рівні 3,3-4,0 т/га. Сорт Панорама — має 110 днів вегетації, невибагливий до ґрунтів, по співвідношенню врожайність у групі стиглості та ціна здатен стати лідером в Україні.

Фото автора

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"