Статті

«ЯКЩО ЗНАЄШ, ТО РОБИ! А НЕ ЗНАЄШ — СЛУХАЙ!»

Ці золоті слова Ігоря Васильовича Данилюка усвідомлюють усі, хто працював із ним колись і працює тепер. Цей принцип він застосовує і до себе, тому так багато досягнув у житті. Нас вчать батьки, школа, технікуми й інститути, але справжня школа життя для аграрія — то поле і ферма. З якими залишаєшся сам на сам. І тут так само працює: якщо знаєш — роби!

 

Інвестиції, що змінюють життя на краще

Ігор ДанилюкНаче у великому спорті, у рільництві запорукою перемоги є вдалий старт. Про це як ніхто добре знає Ігор Данилюк — агроном від Бога, Заслужений працівник сільського господарства, фундатор і генеральний директор ТОВ «Волочиськ-агро», яке вдало господарює на майже 43 тис. га ріллі у Хмельницькій та Тернопільській областях. Тому точною прикметою приходу весни на Хмельниччину можна вважати вихід у поле потужної сільгосптехніки цієї агрокомпанії, яка дбайливим господарем чатує на стійкий перехід температури повітря через нуль уже від лютого.

ТОВ «Волочиськ-агро» — компанія-трудівник, яка 7 квітня відзначила 7 років від часу свого заснування, є наймолодшим і водночас одним із найбільших структурних підрозділів провідного вітчизняного вертикально-інтегрованого агропромхолдингу АСТАРТА.

Входячи до ТОП-5 найпотужніших українських виробників зернових, олійних і молока, АСТАРТА є також беззаперечним лідером у цукровій галузі — забезпечує близько 25% ринку цукру в країні, який виробляється на її восьми високотехнологічних цукрозаводах. Ще під час реформування цукрової галузі наприкінці 1990-х «Астарта-Київ» першою почала забезпечувати себе власною сировиною, що стало її головною конкурентною перевагою.

Так, упевнено ставши на ноги на Вінниччині, 2008 року АСТАРТА придбала найбільший у Хмельницькій області Наркевицький цукровий завод. І для того, щоби забезпечити чималу кількість якісної цукросировини, керівництво компанії ухвалило рішення про створення довкола заводу нового сільгосппідприємства.

У АСТАРТІ не звикли відкладати плани на потім, тим більше, що на Поділлі була добре відома людина, здатна впоратися з такою нелегкою задачею — Ігор Данилюк. Беззаперечний лідер, природжений організатор агровиробництва і керівник із багаторічним стажем, він узявся за справу 2009 року. Об'єднавши на початку створення «Волочиськ-агро» сім господарств, за декілька років під його керівництвом компанія виросла в потужне сільськогосподарське об'єднання, яке повернуло до життя родючі українські чорноземи, відродило тваринницьку галузь. А найголовніше — товариство змінило на краще життя понад двох із половиною тисяч працівників, а також їхніх родин та тисячі селян із 56 населених пунктів, де працює «Волочиськ-агро». Ця діяльність є невід'ємною складовою соціальної відповідальності бізнесу, яка була покладена в основу роботи АСТАРТИ від часу створення майже чверть століття тому. Її засновник і беззмінний керівник Віктор Іванчик саме корпоративну соціальну відповідальність вважає найбільшим здобутком і досягненням, яка стала запорукою успіху АСТАРТИ.

У структурі промислових виробничих підрозділів товариства «Волочиськ-агро», крім Наркевицького цукрового заводу, також продовжують нарощувати виробничий потенціал новозбудований Війтовецький елеватор і сучасний Бокіївський насіннєвий завод. Інвестиції, які вкладає агропромхолдинг у розвиток матеріально-технічної бази всіх своїх підрозділів, дозволяють застосовувати найсучасніші технології та методи господарювання і досягати чимраз вагоміших результатів. Та головне багатство АСТАРТИ — це люди, незалежно від посад.

 

Землю на поругу нікому не віддасть

Наразі агроном за покликанням Ігор Данилюк зустрічає свою 48 весну в полі. А ще — цьогоріч виповнюється чотири десятиліття, як він працює керівником — від голови колгоспу ім. Горького в Старому Скалаті на Тернопільщині до генерального директора ТОВ «Волочиськ-агро». Очолюване ним сільгосппідприємство в с.Кам'янки на Тернопільщині з 1982-го впродовж 25 років поспіль було серед найпотужніших в Україні. Про таких, як Ігор Васильович, кажуть: землю на поругу ніколи нікому не віддасть — недоїсть-недоспить, під дощем змокне, а недоробленого поля не залишить. Він щороку, наче власне, проживає життя кожної зернини — від покладеного в землю насіння до збирання щедрого врожаю.

«Земля потребує уваги від сходу до смеркання, — говорить Ігор Данилюк. — Щоправда, у «Волочиськ-агро» як таких битв за врожай немає: все триває за планом — пально-мастильні матеріали, добрива і ЗЗР закуплені, високопродуктивним насінням ми забезпечені, техніка налагоджена, люди всі включилися в роботу. Однак, звісно, рік на рік не схожий».

Що несхожий, то правда. Але завдяки саме таким мудрим і досвідченим, як Ігор Данилюк, та вихована ними молодь, українці за часів незалежності навчилися вирощувати стабільно високі врожаї сільгоспкультур, належно зберігати вирощене, переробляти й експортувати.

Якщо ж повернутися до показників цьогорічної посівної, то в Україні на останній день березня 2016-го, за даними Мінагрополітики, ранні зернові було посіяно на 50% площ, а на Хмельниччині на цю дату означений показник перевалив за 91%. І, попри прогнози скептиків, обсяги посівних площ під урожай-2016 збережуться в області на рівні минулого року — 1,124 млн га. А «Волочиськ-агро» відсіявся ранніми зерновими ще 25 березня і наразі закінчує сівбу цукрових буряків.

До цієї примхливої агрокультури в агронома Данилюка особливе ставлення — крім того, що вона постійно потребує уваги, вона повсякчас змушує мозок працювати. Наприклад, як отримати більше 500 ц/га цукрових буряків на тисячах гектарів за умов нестачі вологи навесні? Торік саме так і було, але «Волочиськ-агро» спромігся отримати 543,2 ц/га солодких коренів на 7 тис. га, виростивши і здавши на завод 380,2 тис. тонн. Цьогоріч господарство збільшило площу посіву ще на одну тисячу гектарів і докладе максимум зусиль, щоби вкотре забезпечити цукроварів якісною сировиною і максимально використати заводські потужності.

 

Ефективна переробка і надійне зберігання

Слід віддати належне і працівникам Наркевицького цукрового заводу, які своєю працею вкотре довели всім, що ніякі економічні кризи не здолають український народ. Завдяки проведеній реконструкції заводчани за стислий виробничий сезон, який тривав 84 доби, переробили 485,6 тис. тонн цукрових буряків (з яких лише 117,3 тис. тонн — давальницька сировина), отримавши 73,9 тис. тонн цукру, 15,5 тис. тонн меляси і 341,2 тис. тонн сирого жому. Вони також досягли високих показників виробництва: при середньодобовій переробці 5,83 тис. тонн цукрових буряків, витрати на переробку тонни сировини стали одними з найнижчих в Україні: газ — 18,7 м3, вапняковий камінь — 49,8 т, вугілля на газо-вапнякову піч — 3,37 кг, вугілля на ТЕЦ — 12,3 т.

Крім того, наприкінці року на підприємстві вперше було проведено соціально-екологічний аудит на вимогу клієнта АСТАРТИ — компанії «Nestle». Особливістю цього аудиту був акцент на роботі людей, умовах їхньої праці, взаємозв'язку із керівництвом. Так, було перевірено умови та виплати заробітної плати, преміювання, відсутність дискримінації та примусової праці, дотримання свободи висловлення власної думки, вирішення конфліктів та трудових спорів, оцінено роботу трудових колективів та профспілок, бізнес-етику підприємства та ознайомленість з основоположними принципами роботи агропромхолдингу та безпосередньо компанії «Nestle». Згідно з результатами, Наркевицький цукровий завод відповідає кодексу постачальника «Nestle».

Отже, наркевицькі цукровики не зупиняються на досягнутому, і перед ними постало завдання 2016 року переробити 750 тис. тонн цукрової сировини та виробити 108 тис. тонн цукру, 23 тис. тонн меляси та 598 тис. тонн сирого жому. Відтак розробляється інвестиційний проект вартістю 38,2 млн грн щодо збільшення потужності заводу до 6,5 тис. тонн переробки цукрових буряків за добу 2016 року та до 8 тис. тонн — 2019-го. Для цього необхідно фактично перебудувати майже весь завод.

Так само інтенсивно тривають роботи по збільшенню потужностей Війтовецького елеватора — від наявних 43 тис. тонн одноразового зберігання до 65 тис. тонн — які мають бути завершені вже до початку жнив. Тож розгорнуто роботу зі зведення чотирьох силосів по 5,5 тис. тонн виробництва Карлівського машинобудівного заводу. До того часу має запрацювати сучасний пробовідбірник і нова високотехнологічна лабораторія, оснащена як іноземним, так і вітчизняним обладнанням. При цьому штат працівників складатиме 60 фахівців.

Будувати елеватор швидкими темпами почали 2010 року і за кілька місяців увели в експлуатацію його першу чергу, тоді ж проклали гілку залізничної колії. Відтоді елеваторний комплекс постійно добудовується, наразі він здатен сушити 2,3 тис. тонн зерна на добу і відвантажувати на залізничний транспорт 1,7 тис. тонн.

 

Весняний день рік годує

У «Волочиськ-агро» озима пшениця під урожай 2016 року добре перезимувала на всіх майже 8,5 тис. га. В ярому ж клині першість традиційно збереже соя, якої мають посіяти 10,5 тис. га. Кукурудза на зерно займе дещо більше 7 тис. га. Після нетривалої перерви на поля компанії знову повернеться соняшник на 2,5 тис. га.

«Досвідчені агрономи добре знають, що весняний день рік годує, тому ми маємо спрацювати оперативно, але без метушні», — пояснює Ігор Васильович. За своє майже півстолітнє агрономічне життя він звик щодня від посівної до жнив оглядати поля. Спочатку пішки, потім на мотоциклі, згодом на творіннях вітчизняного автопрому, а нині за кермом джипа. Слід зазначити, що про компактне розташування ріллі в господарстві, на жаль, не йдеться — межі окреслюються відстанню у 100 кілометрів. Господар зупиняється біля кожного поля, і з відстані прожитих разом із цією живою землею років може точно визначити діагноз — чи воно цілком здорове, чи-то потребує профілактики, а іноді доводиться вдаватися до лікування. У боротьбі з негараздами він узяв за правило перемагати, і лише рідні знають, чого іноді вартує така перемога.

Проте Ігор Васильович собі ці перемоги не привласнює. «За всіма тими цифрами і показниками, — пояснює він, — стоять люди. Це вони, попри всі негаразди, попри цю ганебну загарбницьку війну з боку Росії, яка забирає наших кращих дітей і породжує вдів та сиріт, докладають максимум зусиль, щоби розвивалося сільське господарство».

Невід'ємною складовою такого розвитку, безумовно, є тваринництво, яке для села, без перебільшення, є стратегічною галуззю. За сім років роботи «Волочиськ-агро» більш ніж удвічі наростило поголів'я ВРХ, якої наразі утримується понад 5 тис. особин. У господарстві працюють над нарощуванням обсягів виробництва молока за рахунок селекційної роботи, оновлення стада, збалансованого харчування тварин. Чимала увага приділяється профілактиці захворювань тварин і лікуванню — 2015 року запрацював блок ветеринарії, додалися апарати ультразвукової діагностики. Проводиться реконструкція молочно-тваринницьких ферм, встановлюються сучасні молокопроводи, діють літні табори для вирощування молодняку. Кількість дійного стада постійно зростає і наразі налічує 2,62 тис. корів. За підсумками 2015 року у господарстві надій на фуражну корову становив 5,68 тонн молока вищого сорту.

«Безумовною перевагою є те, що крім розвинутого рослинництва господарство активно займається розвитком тваринництва, — розповідає заступник директора департаменту агропромислового розвитку Хмельницької ОДА — начальник управління розвитку тваринництва, переробної та харчової промисловості Вадим Конончук. — Минулого року у господарстві виробили майже 15 тис. тонн молока, це близько 10% від виробленого агроформуваннями області. «Волочиськ-агро» — одне з тих господарств, які мають найбільшу щільність поголів'я ВРХ і корів на 100 гектарів сільськогосподарських угідь.

Тваринництво — це дуже важлива річ на селі, бо це робочі місця і заробітна плата, підтримка соціальної сфери. У господарстві одні з найвищих заробітних плат в сільському господарстві у нас на Хмельниччині.

Кілька років тому я був на зборах у одному селі, куди заходила компанія. Тваринництво там було цілком знищене, і селяни сприймали з недовірою обіцянку керівництва «Волочиськ-агро» про відродження цього напрямку. Сьогодні там діє потужна молочна ферма. Відрадно, що у господарстві постійно ведеться племінна робота, вдосконалюються утримання і раціон відгодівлі».

 

Вагоме соціальне партнерство

Працівники господарства переважно вихідці з села, тому добре знаються на проблемах кожного пересічного його мешканця. Продовжуючи життєствердні традиції АСТАРТИ щодо корпоративної соціальної відповідальності бізнесу, від першого дня роботи «Волочиськ-агро» впроваджує програми соціального партнерства та благодійництва. Так, у зоні виробничої діяльності ТОВ «Волочиськ-агро» на 2013-2016 роки розроблено і впроваджується три основні програми: «Програма розвитку сільських громад», «Програма розвитку освіти сільських навчальних закладів» і «Програма розвитку та підтримки сільської медицини».

Відтак у проекті соціального партнерства налагодили тісну співпрацю і порозуміння з кожною з сільською радою в місцях присутності товариства. Лише торік загальний бюджет соціального партнерства перевищив 2,177 млн грн. Якщо раніше соціальний внесок господарства на гектар орендованої землі становив 50 гривень, то з 1 січня 2016 цифра збільшується до 100 грн/га. І цим соціальна роль підприємства не вичерпується, адже першочерговим є те, що, на відміну від інших, дрібніших виробників, воно офіційно працевлаштовує своїх робітників, оформлює договори оренди землі і сплачує всі пов'язані з цим податки, які згодом «працюють» на громаду у вигляді бюджетних виплат. Тож сукупно соціально-економічний внесок на гектар землі перевищує 3000 грн/га.

Водночас, хіба можна вкласти в план партнерської допомоги витрати на невідкладні потреби ФАПів та районних лікарень, або облаштування сільських криниць і водогонів, термінового ремонту дитячих садочків або шкіл, витрати на поховання, а за теперішніх умов, на жаль, це не лише літні люди, а й герої АТО, допомоги родинам поранених та загиблих. Таке надання матеріальної та благодійної допомоги господарство здійснює поза складеними планами, з суто людської християнської моралі. Бо лише та держава має майбутнє, яка повсякчас піклується про всіх і про кожного.

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"