Статті

ПЕРЕТВОРИТИ МРІЮ НА ДІЙСНІСТЬ

Репортаж із Дня благодійного фонду «Повір у себе»

Життя надто дороге і напрочуд швидкоплинне, аби просто розпорошити його серед низки літ. Кожна людина приходить у цей світ, маючи свою певну місію, свій поклик і талант, які треба розкрити, розвинути і реалізувати. Хіба ви не задавалися питанням, наскільки більшого могли би досягти у житті, якби в молодості, на старті, вам хтось трошечки допоміг. Допоміг відшукати себе, повірити у свою мрію, якою би нездійсненною вона не була, і підтримати такий омріяний і важливий перший крок у доросле життя?!

Людство за свою довгу історію знає чимало геніальних художників, учених, письменників і винахідників, які здійснили надзвичайний внесок у розвиток культури і науки, у розвиток суспільства. Та чи замислюємося ми, хто ж зробив внесок в їхній успіх? Це меценати, про яких зазвичай мало згадують, проте їхня роль в історії світу неоціненна.

Покровительство мистецтву та науці отримало свою назву завдяки діяльності Гая Цильнія Мецената (70 рр. до н.е. — 8 р. до н.е.), який сприяв зміцненню величі новонародженої Римської імперії. Будучи другом імператора Октавіана Августа, він мав доступ до фінансів і активно вкладав їх у розвиток мистецтва. Завдяки його підтримці світ отримав геніальних «батьків золотого століття» римської літератури Вергілія та Горація. В епоху Відродження своїм меценатством стала відома родина Медичі, яка витрачала величезні суми на підтримку талантів Мікеланджело, Ботічеллі, Рафаеля, Тіціана і Леонардо да Вінчі. І чи мала би Україна свого безсмертного кобзаря Тараса Шевченка, якби його в Петербурзі не відкрив український художник Іван Сошенко, а потім не опікувався цим «алмазом у кожусі» великий російський поет Василь Жуковський (вихователь царя Олександра І) та геніальний художник Карл Брюллов (наполовину німець, наполовину француз). За 2500 карбованців асигнаціями портрет В.Жуковського роботи К.Брюллова було продано на аукціоні, і за ці гроші 22 квітня 1838 року Шевченка було викуплено з кріпацтва.

Для меценатів сьогодення — родини Ірини та Віктора Іванчиків, допомагати людям вже багато років є цілком природнім. Зазвичай до них зверталися знайомі, друзі або родини співробітників очолюваної Віктором Іванчиком АСТАРТИ, — така допомога була адресною, але не системною. Переважно по допомогу зверталися батьки, щоби отримати змогу вивчити дітей і дати їм гідну путівку в життя. Однак талановитої молоді у нас дуже багато, переконалися Іванчики, тому вирішили допомагати системно та цілеспрямовано всім обдарованим дітям, хто до них звертається. Відтак 2009 року родина заснувала Благодійний фонд «Повір у себе» як неприбуткову організацію, яка сприяє розвиткові освіти молодих талантів, надаючи їм матеріальну та моральну підтримку.

Принцип відбору номінантів для підтримки Фондом дуже простий і прозорий. Протягом року місцеві куратори Фонду спільно з педагогами шкіл та районних відділів освіти обирають кандидатури достойників із майбутніх випускників, переважно медалістів та активістів із хорошою успішністю. Також свою заявку до Фонду може подати будь-яка дитина, яка свідомо зробила свій вибір щодо майбутньої професії і потребує стартової підтримки. У такий спосіб складаються списки номінантів у стипендіати Фонду поточного року, причому жодних кількісних обмежень не існує. Так само необмеженим є і перелік вищих навчальних закладів, до яких збираються вступати діти, головне — щоби виші мали ліцензію й акредитацію МОН та державне замовлення поточного року.

На подальшу підтримку Фондом можуть розраховувати лише діти, які за результатами вступної кампанії стали студентами омріяних вищих навчальних закладів денного бюджетного навчання. Упродовж усього періоду навчання студенти-стипендіати отримують доплату до стипендії у розмірі 1 тис. грн на місяць та компенсацію проживання в гуртожитку. Необхідною умовою Фонд ставить хороше та відмінне навчання, тобто дитина має хотіти вчитися і робити це із задоволенням. Таким чином вона отримує моральну і матеріальну підтримку, вкладаючи сили у своє майбутнє, в реалізацію своєї заповітної мрії у складі великої родини обдарованої молоді.

Щорічне святкування Дня Фонду власне і розпочинається зі співбесіди віч-на-віч співзасновників і членів правління Фонду з номінантами — студентами першокурсниками. Така відверта розмова дає можливість сторонам ближче познайомитися одній із одною та окреслити перспективи співпраці на найближчі роки. Поточного року стипендіатами Фонду стали 26 студентів із різних куточків України. Для багатьох випускників сільських шкіл та їхніх батьків такий візит часто-густо стає першими відвідинами столиці з діловою метою. Тому всі без перебільшення почуваються піднесено, а від того є насправді щасливими, що торуватимуть дорогу до своєї мети не самотужки, а командою таких саме однодумців з усіх областей незалежної України.

Окрім першокурсників, які були присутні на святі, Фонд цього року надасть стипендії 15 магістрам. Ще десять стипендій виділено студентам-першокурсникам Національного університету «Києво-могилянська Академія». Розмір стипендії залежить від оцінок і становить 1-2 тис. грн. Стипендіатів при цьому обирає університет.

Також Фонд цього року оплачує навчання 22 студентів Українського католицького університету. 

За час роботи Фонд став великою родиною з понад трьох сотень талановитих юнаків та дівчат, допоміг їм повірити в себе, повірити у свою мрію, знайти свій шлях у житті. Тому на День Фонду збираються всі його вихованці — і ті, хто вже працює за омріяною професією, і теперішні студенти-стипендіати різних вишів, і новачки-першокурсники, в яких попереду таке насичене та цікаве студентське життя.

Цьогорічне молодіжне свято — День благодійного фонду «Повір у себе», яке відбувалося останньої суботи липня, було найчисленнішим від усіх попередніх. Воно проходило на території Української академії лідерства (УАЛ), яка своєю сучасною архітектурою та інфраструктурою дуже вдало облаштувалася в мальовничому лісі столичної Пущі-Водиці. Того дня сонечко було мінливим і час від часу припускав дощ, однак на атмосфері загального піднесення він не позначився, бо дощ для людей від землі — то завжди на добро, і, як казав Папа Римський Іван Павло ІІ, дощ падає — діти ростуть!

Відразу впадала в око загальна атмосфера добродушності і гостинності, коли, наче до батьківської хати, зібралися діти й онуки поділитися новинами та спільно порадіти гарним звісткам. На тлі загального пожвавлення попервах тут спостерігався такий собі броунівський рух: лунали юнацькі голоси і сміх, зустрічалися добрі друзі, обмінювалися думками і фотографувалися, вливалися в нову родину новачки, які почувалися тут, наче риби у воді. Багато охочих зібрав виступ зі сцени полтавського бандуриста-перебенді Віталія Мороза, який супроводжував пісні повчальним розповідями про давні традиції запорізьких козаків, змушував посміхатися їхнім бувальщинам та разом із тим напучував молодь наслідувати добрі традиції свободи, братерства і цілеспрямованості, що так притаманні козацькому духу.

Офіційну частину свята відкрила його господиня і співзасновниця благодійного фонду «Повір у себе» Ірина Іванчик. Вона зазначила, що на початку діяльності фонд опікувався програмою «Сільській дитині — сучасну освіту», але відтоді «ми також подорослішали та порозумнішали, адже ми також працюємо над собою і щасливі, що така робота може тривати все життя».

Вона зауважила, що від минулого року у роботі Фонду додався ще один напрямок — підтримка викладачів вищих та середніх навчальних закладів і шкіл. «Талановита людина здатна самореалізуватися, — сказала вона. — А талановитий вчитель — може змінити життя тисяч дітей, він може надихнути їх повірити в себе, розкрити талант і зробити успішними, здатними перетворити мрію на дійсність».

Ірина Іванчик наголосила, що, виконуючи свою місію, людина може позбавитися власних вад — невпевненості, остраху і застереження. Коли людина працює заради когось, вона концентрується на цій роботі, забуває про страхи і йде до мети, акумулюючи внутрішні можливості, всі свої здібності.

«У сучасному світі відбуваються великі зміни. Роль особистості та її можливості впливати на навколишнє середовище зростають. Ми бачимо, як зникають величезні компанії й організації, побудовані на основі строгої вертикальної субординації і підпорядкованості. І все більшого значення набувають співтовариства незалежних творців, котрі співпрацюють на рівних завдяки розумінню спільної мети та на основі спільних цінностей. Такі об'єднання базуються на набагато вищому рівні відповідальності, цілеспрямованості, відкритості та інноваційністі. Саме такі люди є людьми майбутнього. Вони сьогодні створюють штучний інтелект, роботів, які полегшують людині життя, звільняючи її не тільки від важкої фізичної роботи, але і від автоматичної, нетворчої діяльності. Та штучний інтелект ніколи не зможе замінити тих щирих людських відносин і любові, які здатна дарувати жива людина. Саме людяність, відчуття справедливості набувають величезного значення. Кожного дня ставати кращою версією самого себе на користь суспільству — ось наша спільна мета», — резюмувала Ірина Іванчик.

Привітав учасників свята і голова наглядової ради Фонду та вчитель УАЛ Богдан Будзан. Він зазначив, що визначені Фондом цінності утримують наш світ цілим, дозволяють його розвивати і кожному з нас вкладати у це свою душу, свої знання і таланти.

Пан Богдан щиро зізнався, що залишився глибоко враженим від спілкування з цьогорічними стипендіатами Фонду. Світ змінюється на краще, зазначив він, та для докорінних змін має оновитися ще кілька поколінь, але сьогоднішня молодь вже крокує цією дорогою змін. Разом із тим, змінювати світ на краще слід почати з себе, згадавши мудрість, що написана на храмі давньогрецького міста Дельфи — «Пізнай самого себе». «Кожен із вас має відповісти на запитання: хто я є, яку місію в житті я виконую? Бо ви, я певен, вже маєте погляд на себе, на своє майбутнє. Головним є не вибір ВНЗ, а те, яку професію ви маєте обрати, ким ви хочете стати завдяки вищій освіті. Для цього — малюйте свій портрет майбутнього: де і ким ви будете через 5, 10, 20 років; якою дорогою і з якими цінностями ви маєте туди дістатися. Якщо життєва дорога буде обрана правильно, вам кожен крок даватиме насолоду перемоги. Наразі у вас другий день народження — на обраному вами шляху ви народжуєтеся як фахівці», — наголосив Богдан Будзан.

Він пояснив, що сьогоднішній день даний нам для того, щоби максимально використати всі подаровані батьками і природою здібності, належно використати їх для свого розвитку, своєї самореалізації. «Усі виокремлені Фондом цінності випробувані самим життям, — підкреслив він, — їх проголошують люди, засновники — Віктор і Ірина Іванчики, які гідно пройшли цим шляхом».

Як досвідчений педагог, чия наука має бути не лише корисною, а й цікавою, він запропонував всім стипендіатам у залі віднайти в роздаткових матеріалах листочок із визначеними найважливішими 40 людськими цінностями. Серед яких — любов, друзі, сім'я, щедрість, чесність, честь, перемога, безпека і свобода, благодійність, здоров'я, успіх, самоповага тощо. І впродовж кількох хвилин визначити для себе спочатку найважливіші 16, після того скоротити цю кількість до п'яти, потім до трьох і, зрештою, — до одного слова. «Залиште обрані три — це саме ті три основні цінності, які ви вважаєте найголовнішими у вашому житті. Вони будуть основою для формування ваших власних цінностей, на яких ви маєте побудувати свою життєву місію, — пояснив він. І додав, — для цього кожному слід відповісти на запитання: навіщо ти прийшов у цей світ і що хочеш залишити після себе? Яку дорогу ти обереш і над чим працюватимеш, щоби світ став кращим? Які межі реалізації своєї місії ти обереш — рідне село, район, область, або цією зоною самореалізації стане цілий світ?

Наступними мають бути запитання: чи ти живеш сьогодні згідно з тією місією, з тими цінностями, які обрав для себе? Як це все впливає на твоє оточення?

Пам'ятайте, нічого у світі не відбувається, якщо люди не докладають зусиль. Тому кожна робота над собою в процесі навчання, в процесі самореалізації вимагає цілеспрямованості, дотримання мети. З кожним кроком ви будете все вище підніматися сходинками до своєї мети, життя покращуватиметься і даватиме вам велику насолоду!»

«Коли людина усвідомлює свою місію і цінності, так само коли організація для себе її формулює — починається новий етап життя. Тому що ці місія і цінності диктують правила життя, — розпочала свій виступ голова правління Фонду, директор департаменту з розвитку корпоративного партнерства агропромхолдингу АСТАРТА Світлана Мозгова. І зазначила, що наразі настав момент, коли ці правила керівництво Фонду та його стипендіати писатимуть спільно.

По тому розпочалася практична частина свята. Для цього заздалегідь із стипендіатів були довільно сформовані команди (кожна отримала свою кольорову хустинку). Завданням для команд стала підготовка впродовж 15 хвилин і презентація зі сцени однієї з цінностей Фонду: відкритість, справедливість, відповідальність, інноваційність, цілеспрямованість, наполегливість і людяність. Слід зазначити, що виступи всіх команд були напрочуд змістовними і цікавими, а їхні доводи на користь кожної конкретної цінності настільки обґрунтованими та аргументованими, що в подальшому будуть опрацьовані і вписані в програму дій благодійного фонду «Повір у себе».

На завершення офіційної частини на сцену вийшли вісім стипендіатів Фонду, які наразі працюють за отриманими спеціальностями або продовжують навчання на магістратурі. Це Олександр Ярмак, Анастасія Харченко та Ганна Сірий-Козак — викладачі української мови і літератури, Андрій Рак — інженер-механік, Лілія Гавриш — технолог переробки продукції тваринництва, Аксенія Сергієнко — маркетолог, Євгеній Пасько — системний інженер, Ростислав Богомаз — спеціальність фізичне матеріалознавство. Справжнім естетичним подарунком учасникам заходів став виступ стипендіата Фонду, студентки Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського (Київська консерваторія — прим. ред.) Оксани Панченко, яка словами щирої вдячності і зворушливим оперним співом буквально приголомшила слухацьку аудиторію.

Тож свято відшуміло, і попереду у благодійного фонду «Повір у себе» дуже багато роботи, яка стисло викладена в його місії: «сприяти розбудові України, розвиваючи нову генерацію освічених українців шляхом надання підтримки талановитим студентам та викладачам». А для того, щоби ця робота була двосторонньою і максимально відкритою, на сторінці у Фейсбук «Повір у себе» є можливість стипендіатам і всім небайдужим відкрито ділитися актуальними новинами, поширювати цікаві пропозиції, анонсувати заходи і розміщувати матеріали про життя-буття вашого вишу, цікавих людей, вчителів, студентів тощо. Віра в себе має супроводжуватися діями. Тож, шановні, вірте і дійте!

 

На фото (зправа наліво):  Ірина ІВАНЧИК, Віктор ІВАНЧИК, Богдан БУДЗАН

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"