Статті

«СІГМА» ПРАЦЮЄ З МАРШАЛЬСЬКИМ ОПТИМІЗМОМ

Найкращим підтвердженням тому, що вітчизняна галузь свинарства продовжує стало працювати в умовах скасування спецрежиму ПДВ та, на жаль, поширення в країні африканської чуми свиней, є робота в штатному режимі свиногосподарств. Щоправда, в умовах скрупульозного дотримання посилених заходів безпеки на фермах.

Нещодавно нам пощастило побувати на Дніпропетровщині в одному з потужних вітчизняних свинокомплексів, де для запобігання виникнення АЧС дотримуються «закритого режиму» роботи. Приватне підприємство входить до 20 кращих у галузі і має доволі незвичну назву «Сігма».

У математиці цією великою грецькою літерою позначають суму, а засновник і беззмінний керівник підприємства Санасар Ервандович Куюмчян, який є переконаним оптимістом, за освітою — вчитель математики із багаторічним досвідом. Він упевнений, що наполеглива праця завжди має бути в плюсі. Крім головних християнських принципів у житті він дотримується стратегії маршала Франції Фердинанда Фоша, який під час оборони Парижу у Першій світовій написав: «Мій центр не витримує, правий фланг відступає, ситуація чудова. Я атакую».

Саме на свинарстві в «Сігмі» зробили наголос 2001 року, коли приватне підприємство фактично з нуля заснувала родина Куюмчян. Тоді поруч із батьком Санасаром Ервандовичем стояв син Мгер та невеличкий колектив ентузіастів. Разом було ухвалене ризиковане по суті рішення: взяти в оренду старий корівник в с.Степове, що колись належав радгоспу з однойменною назвою, і закупити перші 113 свиноматок.

Упродовж наступних років джерелом ремонтного поголів'я слугували провідні вітчизняні племрепродуктори. Вчилися ентузіасти, як то кажуть, на марші, переймали досвід розвитку свинарства у провідних європейських країнах, передусім Данії та Франції. Саме його було покладено в основу побудови всього технологічного циклу потокового способу виробництва свинини.

«У кожного свій шлях на землі, — зазначає Санасар Ервандович, — і я вдячний долі за кожну людину, з якою мені пощастило зустрітися. Наші рідні і друзі — то віддзеркалення нас самих, але надзвичайне щастя — коли наші діти перевершують нас. Я радий, що мої діти і «Сігма», яка також є нашою дитиною, перевершили нас».

Санасар Ервандович родом із грузинського гірського села Пока. До Дніпра він приїхав із українськими будівельниками 1990-го після виснажливих двох років відновлення Вірменії через руйнівний землетрус, який стер із лиця землі місто Спітак та 58 сіл, забравши життя 25 тисяч людей. Відтоді родина Куюмчянів укорінилася тут.

Санасар КУЮМЧЯНГосподар вважає назву підприємства дуже вдалою, адже «Сігма» стала символом суми зусиль всіх і вся, суми знань і досвіду, наполегливості і бажання будь-що досягти високих результатів. Судіть самі: до 2009 року обсяги виробництва «Сігми» зросли понад ушестеро, у тому числі завдяки укомплектуванню стада особинами французької генетики. Того ж року господарство отримало статус племінного репродуктора і з успіхом почало реалізовувати племінних чистопородних і гібридних ремонтних свиней.

Наразі Мгер Куюмчян, який увесь час успішно розбудовував «Сігму» і за це 2015-го був визнаний Людиною року як кращий аграрій, обіймає посаду заступника голови Дніпропетровської обласної ради.

Мгер КУЮМЧЯННині племінне поголів'я підприємства складається з 2,5 тис. свиноматок. Загальне тридцятитисячне поголів'я утримується на чотирьох філіях у різних районах Дніпропетровщини, основною площадкою є комплекс у Степовому. Всі ферми обладнані автоматичними системами мікроклімату, геотермічною системою вентиляції й якісною щілинною підлогою. Роздача кормів відбувається автоматично. Для забезпечення поголів'я збалансованим кормом тут побудовано власний комбікормовий завод добовою потужністю 50 тонн.

Продукція «Сігми» користується неабияким попитом провідних переробних підприємств в Україні завдяки гарантовано високим смаковим якостям. Близько 5% виробленого реалізується через власні магазини «М'ясна крамниця».

Уже багато років працює в складі підприємства сучасний гноєпереробний комплекс, де відбувається сепарація гною на фракції і виробляється біогумус завдяки застосуванню каліфорнійського черв'яка. У такий спосіб компанія реалізує сухе екологічно чисте органічне добриво для покращення ґрунтів, збільшення врожаїв сільгоспкультур і декоративних рослин.

Гордістю «Сігми» є створюваний нею спільно з вітчизняними науковцями комплекс із біогазової станції з очисними спорудами, адже утилізація відходів свиноферм є на сьогодні головним болем місцевих громад і екологів. Ця унікальна споруда генерує 150 кВт/год електроенергії і перетворює стічні води на екологічно безпечні, а до кінця року планується збільшити генерацію електроенергії до проектної потужності 300 кВт/год. Наразі також розпочато проектування більш технологічної і потужнішої (500 кВт/год) біогазової установки в с.Степове.

Та жодні успіхи не стали би можливими без відданої праці людей, без їхньої віри у потужний потенціал вітчизняного сільського господарства, переконаний Санасар Куюмчян. У компанії стабільний колектив, і плинності кадрів практично немає. Головною метою керівництва є бажання допомогти людям максимально розкрити їхній потенціал.

Питання соціальної відповідальності бізнесу були покладені в основу діяльності «Сігми» від часу створення. Тож нині діє спеціальна програма допомоги працівникам і членам їхніх родин. Від початку визвольної війни на Сході України підприємство активно і постійно допомагає українському війську і волонтерам. Координатором цієї роботи є Мгер Куюмчян, який від 2014-го неодноразово перебував у зоні бойових дій. Для мобілізованих до війська зберігаються робочі місця і заробітна плата. Компанія допомагає школам і дитячим садкам, об'єктам соціальної сфери і церквам у місцях присутності в області.

У переддень свята весни і жіночності Санасар Ервандович присвятив багато теплих слів, сповнених вдячності і поваги, представницям чарівної статі, без повсякденної праці яких успіхи підприємства були би неможливими.

* * *

Валентина ХАСЕНКО і Майя КОТИКТож знайомтесь: жіночий колектив ПП «Сігма» — лагідні, привітні, працьовиті і відповідальні.

Головним ветеринарним лікарем від перших днів заснування «Сігми» працює душа колективу — Майя Євгенівна Котик. Разом із підприємством вона пройшла, як кажуть, Крим і Рим. До безтями закохана у свою справу, Майя опинилася на підприємстві відразу після закінчення Новомосковського аграрного коледжу ДНАУ. Наразі саме на її тендітних плечах лежить відповідальність за здоров'я тварин через загострення в країні захворюваності свиней на АЧС. На філіях максимально посилено всі заходи безпеки, до дрібниць унеможливлене попадання продуктів і носіїв інфекції зовні. Майя Євгенівна, відзначають у колективі, досвідчений ветеринар, любить тварин і завжди з повагою ставиться до людей. Разом із тим, вона дуже вольова людина, здатна швидко ухвалювати правильні рішення і нести за них відповідальність. Тому то з нею легко спрацьовуються ще двоє ветлікарів-чоловіків.

Уже більше дев'яти років віддала «Сігмі» Валентина Миколаївна Хасенко — головний технолог підприємства. У галузі вона має неабиякий досвід, адже Харківську державну зооветеринарну академію закінчувала без відриву від виробництва. Вона, безумовно, серце компанії, яке безперебійно забезпечує життєдіяльність виробничого процесу. Серед людей користується беззаперечною повагою, завжди рада вислухати, порадити, допомогти. Разом із нею працюють два її сина: старший Олександр — технологом на майданчику у с.Васильківка та молодший Дмитро — бригадиром на дорощуванні у Степовому.

Не секрет, що робота на фермі важка, і крім справжньої любові до тварин вона потребує сильного характеру і неабиякої майстерності. Нервовості і невпевненості тварини не терплять, натомість дуже добре реагують на лагідне ставлення до себе з боку тваринників. А ще свиноферми наразі конче потребують свідомих працівників, які не допустять поширення АЧС.

Ольга КУЛИК та Надія КАРЛІНЦех відтворення тварин є суто жіночим. Очолює його досвідчена Людмила Василівна Плотник, яка віддана своїй справі вже більше 10 років. Техніками штучного осіменіння працюють Альона Вікторівна Золотухіна та Наталія Йосипівна Щербина, робітниці (оператори) — Ольга Анатоліївна Кулик та Надія Іванівна Карлін.

У цеху дорощування отримують поросят із маточника вагою 7,5 кг і доводять до передачі на відгодівлю вже 28-30-кілограмовими справжні знавці своєї справи — оператори Алла Михайлівна Васюк та Лариса Василівна Бутенко.

Альона ГУЛЄЄВА та Любов МАСЛЬОНКІНАЦех опоросу, або ж маточник — ділянка, безумовно, відповідальна, тож від працівників потребує повсякчасної уваги. Та й навантаження тут неабиякі: тут на свинарку припадає догляд за 120 свиноматками, і на тиждень їх пороситься 80 особин. Приймати пологи відверто важко, але водночас дуже радісно, бо це є підтвердженням того, що життя триває. Досвідченими «акушерками» тут є Любов Вікторівна Масльонкіна, Любов Павлівна Назаренко, Альона Сергіївна Гулєєва, а також нічні операторі — Ніна Олександрівна Компанєєць та Тетяна Володимирівна Явір. Усі вони — любляча родина, яка лагідно називає поросяток малятами.

Бухгалтером ферми від самих витоків компанії віддано трудиться Надія Вікторівна Бражник — на ній всі первинні дані і вся звітність, яка всі роки була і залишається безпомилковою. Вона користується повагою і любов'ю колективу, цьогоріч у серпні відзначатиме 60-річний ювілей.

На санпропускнику на сторожі чистоти і порядку вже багато років дбає про колег надзвичайно відповідальна і людяна Наталія Володимирівна Попова. Тож випраний і підготовлений нею спецодяг є запорукою приємної роботи для працівників ферми.

Альона ЗОЛОТУХІНАТехніком штучного осіменіння на площадці у с.Васильківка вже близько чотирьох років працює справжній фахівець, добра та чуйна людина — Марина Віталіївна Рижова. Зі своєю роботою вона вправляється майстерно, адже ця професія вимагає постійної уваги і неабиякого досвіду.

На майданчику у с.Піщанка на відгодівлі вже багато років дбає про тварин Олена Евальдівна Пелина — досвідчений фахівець і надзвичайно чудова людина! Також на відгодівлі свиней із повною віддачею трудяться майстрині своєї справи Наталія Леонідівна Левицька, Марина Анатоліївна Петкус, Ірина Вікторівна Горбань та Тетяна Іванівна Пакуса.

Одним із пріоритетів діяльності підприємства тут вважають політику поваги до людей, відкритості і прозорої роботи виключно в правовому полі. «Ми усвідомлюємо свою громадянську відповідальність і продовжуємо інвестувати в розвиток господарства, в покращення життя людей, у поліпшення екологічної ситуації навколо наших свинокомплексів. І така позиція мені подобається!», — резюмує Санасар Куюмчян.

Фото надані ПП «Сігма»

 

 

 

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"