Статті

НІШЕВІ КУЛЬТУРИ: ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ БАТАТУ

Повний текст у друкованій версії

Сьогодні ми продовжуємо публікацію матеріалів із Другої національної конференції «Мільйон з гектара», організованої Проектом «АПК-Інформ: овочі та фрукти», яка відбувалася у Дніпрі 20-21 лютого ц.р.

Сьогодні батат, або солодка картопля, за словами директора ТОВ «Агроаналіз» Вадима Дудки, є однією з найперспективніших нішевих культур в Україні. До переваг його вирощування слід віднести пристосованість майже до будь-якої кліматичної зони і високу врожайність.

Проте з виробництвом батату дотепер виникають проблеми, оскільки фермери не володіють елементарними знаннями технологій вирощування, що стає причиною спаду врожайності.

Культурна різниця. Так, найпоширенішою помилкою є припущення, що батат є аналогом картоплі. За смаковими якостями та хімічним складом ці дві культури дійсно схожі, однак належать вони не просто до різних видів, а до різних сімейств: картопля — родина пасльонових, а батат — ліана з родини берізкових. Відтак і засоби захисту рослин для них різні. Наприклад, не потребує він обробки посівів від колорадського жука — затятий ворог картоплі оминає батат десятою дорогою.

Але починається різниця між культурами ще з посіву. Якщо посадити батат як картоплю, тобто бульбами, товарного врожаю не буде взагалі. Батат розмножується відрізками зелених пагонів, що виростають на бульбі. Хтось називає це розсадою, хтось черенками. Садити потрібно саме їх.

Батат дуже різноманітний по морфології: є такий, який схожий на велику картоплю, є і значно довший і більший. Усе залежить від сорту і технологій вирощування. Але зазвичай він більший за картоплю. Причому бульби батату вагою у 1,3-1,4 кг, що їх демонстрував доповідач, не є рекордсменами на полі.

Також різноманітна ця культура і за кольором — як шкірки, так і м'якоті бульби. Найбільш ходовими у світі є сорти батату з білою і помаранчевою м'якоттю. У різних країнах, тим не менш, переважають різні смаки — комусь більше до вподоби білий, комусь — помаранчевий. Існують також і фіолетові сорти, але вони вважаються екзотикою.

Поділяється батат і за солодкістю — певні сорти використовують для солодкої випічки, а інші вживаються замість картоплі у звичайних стравах.

Сорт — то найперше. Тож перше, з чим потрібно визначитися виробникові, який хоче займатися цією культурою — це сорт. За словами Вадима Дудки, це питання в Україні глобально не вивчалося. Тим не менш, існують і так звані українські сорти. Однак вся їхня українськість полягає в тому, що вони вже кілька років вирощувалися на наших теренах, і це може бути певною гарантією того, що сорт дасть урожай. Адже, як показала практика, буває і так, наприклад, що сорт батату має занадто пізнє достигання і просто не встигає визріти до холодів у наших кліматичних умовах. Тож обов'язково проводити попередні сортовипробування

Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"