Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 01.11.2013

Пшениця. Протягом останнього тижня ціни на пшеницю на міжнародному ринку залишалися стабільними. Наразі можна виділити кілька факторів, які здатні відобразитись на цінових тенденціях. Сприяти подальшому зростанню цін можуть новини з Аргентини, де наразі залишається невизначеним прогноз на очікуваний врожай. Погодні умови в цій країні нестабільні і не дозволяють робити точних передбачень. Можливі проблеми із врожаєм в Аргентині опосередковано підтверджує той факт, що Бразилія збільшила квоту на безмитний імпорт пшениці з країн, що не є членами МЕРСОКУР (Аргентина є членом даної організації) на 0,6 млн т до 3,3 млн т. Тобто бразильський уряд очікує зменшення імпорту з країн Латинської Америки та планує виходити на інші ринки. Крім того, виробники пшениці в країнах Причорномор'я продовжують неохоче реалізовувати дану культуру, що змушує трейдерів підвищувати ціни попиту на внутрішніх ринках і, як наслідок, зростає ціна пропозиції на зовнішньому ринку. З іншого боку, варто відзначити ряд факторів, які здатні стабілізувати ринок. В першу чергу, це рішення уряду Індії зменшити рівень мінімальної експортної ціни на пшеницю на умовах FOB з $300 за тонну до $260. Таким чином Індія стає конкурентоздатною на світовому ринку та матиме змогу реалізувати заплановані 4-4,5 млн т. Крім того, один із найактивніших імпортерів пшениці – Єгипет – станом на кінець жовтня сформував запаси до лютого і в найближчий час навряд чи проводитиме тендери на закупівлю. До того ж не дає приводів для хвилювання посівна кампанія в США (засіяно вже 86% від очікуваних площ) та в Україні (засіяно 6,2 млн га, що складає 92% від плану).

Виходячи з вищевикладеного, можна очікувати подальшої стабілізації ринку пшениці без будь-яких значних коливань.

Ціни в портах України на даний момент наступні: пшениця 2-го класу – 1910-1970 грн/т, 3-го класу – 1860-1880 грн/т, фураж – 1710-1800 грн/т.

Кукурудза. Минулий тиждень не приніс значних змін на ринку кукурудзи. В США збиральна кампанія, яка почалась із затримками, на сьогодні набрала обертів, і станом на початок тижня збирання кукурудзи було завершене на 59% (при середньому значенні за 5 років на рівні 62%). При цьому середня врожайність на рівні 99,5 ц/га, що перевищує офіційні прогнози, зроблені до початку жнив, а показник кукурудзи у гарному та відмінному стані на рівні 62% (проти 25% у минулому році). Таким чином, констатуємо відсутність причин для побоювань щодо формування пропозиції американської кукурудзи. З іншого боку, хоча ціни і перебувають під тиском, існують також фактори, які надають їм підтримку. По-перше, варто відзначити експортну активність трейдерів, адже станом на 31 жовтня кількість відвантаженої та законтрактованої американської кукурудзи оцінюється на рівні 20,3 млн т (проти 10,8 млн т на цю ж дату минулого року). По-друге, порівняно з 2012 роком зростає попит на кукурудзу на внутрішньому ринку з боку виробників етанолу, що може надавати підтримку цінам на певних відрізках часу. Загалом ми не передбачаємо значних коливань цін на кукурудзу. Проте, не варто забувати про можливі сезонні зміни ціни.

Станом на 31.10.2013 в українських портах трейдери пропонують ціни на рівні 1310-1430 грн/т.

Соя. Ціни на сою на світовому ринку продовжують перебувати під тиском зростаючої з ходом збиральної кампанії у США пропозиції та негативних новин щодо можливого зменшення, порівняно з очікуваним рівнем, попиту на дану культуру. Щодо ходу збирання сої в США, то станом на початок тижня жнива було завершено на 77%, що фактично дорівнює середньому за останні 5 років показнику, а показник сої у гарному та відмінному стані – на рівні 57%(проти 53% станом на кінець вересня). Значний вплив на напрямок руху ринку матиме оцінка врожайності сої у США, оприлюднена у черговому звіті USDA, вихід якого очікується вже 8-го листопада. Якщо даний показник перебуватиме на рівні 28 ц/га, то трейдери очікують формування понижувального тренду на ринку. Іншою причиною цього можуть стати неоднозначні результати імпортної діяльності Китаю, від якого очікують значного попиту. При цьому у вересні Китай імпортував 4,7 млн т сої, що навіть трохи менше, ніж роком раніше, а в кінці жовтня навіть з'явилась інформація, що Китай може розпочати реалізацію накопичених внутрішніх залишків за цінами нижче ринкових. Але, повертаючись до США, варто відзначити, що аналогічно із кукурудзою кількість уже експортованої та законтрактованої сої перевищує минулорічний рівень (32,2 млн т проти 25,8 млн т), що свідчить про наявність активного попиту.

Ціни на сою на внутрішньому ринку України за минулий тиждень фактично не зазнали змін: трейдери в портах пропонують ціни на рівні 4000-4100 грн/т, а переробники на заводах – 3800-4200 грн/т. В короткостроковій перспективі ми не прогнозуємо значних коливань цін на сою на внутрішньому ринку, навіть з урахуванням очікуваного впливу звіту USDA у листопаді, адже підтримку цінам буде надавати попит з боку конкуруючих між собою трейдерів та переробників.

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

 

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"