- Super User
- Перегляди: 4649
Володимир Дідківський. «Треба пишатися не найкращими в світі чорноземами...
...а тим, що держава виростила 100 млн тонн зерна.І щоб нас стало 60 мільйонів українців!»
Дорога до Єрчиків і в самому селі асфальтована і рівна. Тут, у Попільнянському районі Житомирщини в однойменній приватній агрофірмі «Єрчики» – господарстві інтенсивного типу – дбають не лише про рентабельність, а й про добробут односельців. Адже великі врожаї, на думку її директора Героя України Володимира Дідківського, насамперед, мають забезпечувати достойний рівень життя людей, а не просто приносити прибутки керманичам.
– Наша земля вже сьогодні може виробляти 100 ц зерна з гектара, і вона повинна виробляти, – розповідає за кермом Володимир Олександрович, везучи нас у «Єрчики» і знайомлячи дорогою зі своїми полями та власними міркуваннями. – Тому що, буваючи за кордоном, в тій самій Голландії, Швеції, у тих же північних сусідів, які на камінні вирощують 60-70 ц/га, стає соромно, що ми на своїх хвалених чорноземах маємо 23-25 ц у середньому по державі.
Ми як держава можемо вирощувати 70-80 млн тонн зерна уже за три-п'ять років. Але для кого?! Населення з такою катастрофічною швидкістю меншає й меншає, села вимирають, порожніють. І нікому до цього діла немає – самі гасла…
Півроку тому був на парламентських слуханнях щодо проблем села – зібрали повний зал людей, дали по три хвилини на виступ, а з парламентарів туди прийшло всього 40 чоловік. При тому, що, зі слів спікера Володимира Литвина, у нинішньому скликанні Верховної Ради 82% депутатів – тим чи іншим чином вихідці з села.
Особова справа ДІДКІВСЬКИЙ Володимир Олександрович. Народився 7 листопада 1953 року в с.Корнин Попільнянського району Житомирської області. Освіта вища: у 1987 році закінчив Українську сільськогосподарську академію, за фахом – зооінженер. З травня 1975 року працював інженером у хмелерадгоспі «Попільнянський», а з 1988 року – начальник цеху тваринництва у тому ж господарстві. У 1993 році обраний головою ППТ ім.Фрунзе с.Єрчики Попільнянського району, а з 2000 року донині – директор приватної агрофірми «Єрчики». Депутат Житомирської обласної ради, голова Постійної комісії облради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села (з квітня 2006). Голова ради Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Житомирської області. Герой України (13.11.2002 р.). |
– Мабуть, за працю. Я з малих літ працюю в цьому регіоні, і в цьому селі, і в Жовтневому, де ми проїжджали. Моя мати 45 років пропрацювала дояркою, і я ще трирічним за руку ходив з нею на ферму. Я виріс на фермі, зрісся з цими людьми.
У 1975 році прийшов у сільське господарство, закінчив сільськогосподарську академію, працював у Жовтневому начальником цеху тваринництва. А в 1993 року обрали керівником господарства, яке нині зветься «Єрчики». Колектив був молодий, завзятий, амбіційний. І зараз середній вік наших керівників десь 32-35 років, усі мають вищу освіту, всі забезпечені житлом. Ми будуємо своїми силами і даємо житло безоплатно: якщо спеціаліст відпрацював десять років, то його сім'я отримує хату у власність. Щоб село не мало пусток, заповнюємо його шаховим порядком: де можна заповнити порожнечу, там і зводимо будинок.
За п'ятнадцять років ми практично все виробництво потроїли. Якщо тоді урожайність складала 30-32 центнери, то сьогодні це у середньому 65-75 ц зернових, буряків – 700 ц. У тваринництві – якщо з однієї фуражної корови ми мали надої на 2800 кг, то сьогодні ми доїмо близько 7000 кг. Потроїлося порівняно з 1990 роком і поголів'я худоби.
Набагато поліпшилася культура землеробства. Заслужили статус елітгоспу з вирощування насіння зернових. Тепер маємо свій насіннєвий завод, який зробили самотужки, обладнання ж німецької фірми «Петкус». Усі навколишні знають і купують наше насіння. Хоча останнім часом продажі зменшилися, не всі мають можливість купувати високоякісне насіння, намагаються вирощувати і вигадувати щось своє. Однак я завжди повторюю, що насінництво – це один з трьох китів, без якого неможливий високий урожай 70-80 ц, а ми плануємо врожаї 100 центнерів. Планували й цього року, але у нас, на жаль, із самої ранньої весни й аж до 28 червня не впало жодної краплини дощу.
До клубу 100 центнерів не входите?
– Я знаю про цей клуб. Але хочу спочатку реально виростити 100 ц, а потім нехай нас туди запросять самі.
Яка історія саме Вашої нагороди?
– Для мене було як грім серед ясного неба, коли мені подзвонили, щоб наступного дня був о десятій годині в Києві, у Маріїнському палаці. Кажуть – вас будуть нагороджувати. Я подумав: мабуть дадуть заслуженого працівника сільського господарства. А вже як приїхав, мені пошепки повідомили, що вручатимуть Героя.
Можливо, вплинуло й те, що більшість семінарів, які відбувалися в ті роки на Житомирщині, проходили на базі нашого господарства. А найголовніше все ж таки – що ми здорово підняли валове виробництво, займалися будівництвом, купували техніку. Звісно, це не той МТП, який сьогодні може дозволити собі великий капітал, але для нашого господарства, я вважаю, це хороша база.
Взагалі нікому з аграріїв не дають незаслужено звання Героя. Але єдина пільга, якою можна скористатися, – це колись я був у театрі й міг узяти плаща без черги (сміється)…
А про Вас говорять, що Ви вже досягли всіх можливих вершин у сільському господарстві…
– Я не знаю, хто так каже. Досягти вершин у сільському господарстві неможливо, бо тут можна підніматися й підніматися. Я ніколи й подумати не міг, що можу займати якусь адміністративну посаду, хоча мене запрошували і в область, і в район головою адміністрації. Коли приїжджаю у Київ, то можу там пробути в крайньому разі до десяти вечора. Далі мене вже не вистачає. Я там некомфортно почуваюся. От на полі, на фермі, біля хати мені найкраще.
Скільки землі мають «Єрчики», яка структура посівів? І взагалі які потужності господарства?
– У нас 5 тис. га землі. Займаємося вирощуванням зернових культур: пшениця, ячмінь, ріпак. Також і цукровими буряками. А 20% ріллі займає кормовиробництво: кукурудза і люцерна. Трохи сіємо сої.
Тісно співпрацюємо з Інститутом фізіології рослин та генетики НАН України, з його директором, Героєм України Володимиром Моргуном. Цього року вирощували на експериментальних ділянках 12 сортів пшениці цього інституту, а також пробуємо «Комплімент» німецької селекції. Цьогоріч абсолютно вся пшениця в «Єрчиках» другого і третього класу – найкраща за якістю.
Маємо 3250 голів худоби, з них 980 корів порід чорна-ряба молочна, червона-ряба молочна, а також м'ясні – абердин-ангус і поліський м'ясний тип. Але тут є певні проблеми – можна було б досить серйозно розвивати скотарство, якби не ціна. М'ясокомбінат бере за однією ціною що чорно-рябого бичка, що м'ясну породу. Щоб тримати останню, треба годувати корову, яка народила теля і дев'ять місяців вона не доїться, а три місяці годує своє теля – приносить самі збитки. Покрити їх ми можемо якісним м'ясом. І у всьому світі ціна м'яса вдвічі більша. Молоко, приміром, рентабельне, то покриває збитки по м'ясному скотарству. Утім, я впевнений, що за рік-два люди отямляться й кинуться за справжнім м'ясом, а в нас воно ще є – тож ми підтримуємо скотарство на належному рівні і плануємо його розширювати.
От тільки держава чомусь не бажає мати свого, українського, нормального м'яса…
– Це справжня біда. Сьогодні у мене стоїть близько 200 голів бичків, по 500 кг, за ціною 10 грн/кг – ніхто не дзвонить і не запитує… Чому не питають? А тому, що вже три роки наша держава не може прийняти стандарт на м'ясні вироби. Ковбаса повинна вироблятися з м'яса, як це робиться у всьому світі. Я був у Білорусії місяць тому: годі й порівнювати, з чого там молоко, яка там сметана і яке там масло – і яке у нас. А все, що в київських гастрономах, – то не масло, то сурогат. Про що можна казати, якщо в Дніпропетровську на зібранні з вуст міністра прозвучало, що купують кілограм фаршу за 6 копійок?! У кожній ковбасі 30-40% сої, і ще не знаємо якої – можливо, генно-модифікованої. Усі погналися за рублем і кажуть: у нас проблема – затвердити стандарт. Та немає такої проблеми – комусь невигідно, щоб цей стандарт був, бо тоді можна буде з когось запитати. А якщо в стандарті виписано, що в ковбасні вироби може йти і соя, і «охлапки», то годі дивуватися, що в столиці кожна друга дитина хвора.
А найбільше мене гнітить, коли кажуть: дорогі продукти у Києві. От ми продаємо молоко на молокозавод – високоякісне, 3,6% жиру, по 2,10 грн/л. А у столиці воно коштує 6 гривень. То я не проти, щоб його закупали по 2,10, але нехай і в Києві воно коштує 2,80-3 гривні. Тоді б люди сказали, що селяни для нас працюють. А якщо тут я продаю за 2, а там продають за 6, то чи не забагато 200% маржі комусь?.. Ніде в світі такого немає.
За кордоном нормальна рентабельність усіх господарств – і виробників, і переробників, і посередників – це практично 4-10%. А в нас у декого – 4% або й нульова, а в декого зашкалює за 200-300%.
До речі, а «Єрчики» займаються переробкою?
– Ні, крім того, що ми маємо власний сучасний млин, робимо борошно для людей, печемо гарячий хліб у власній пекарні, яка щоденно на три села розвозить його по 2 грн за булку.
Ми далекі від думки мати власні переробні цехи. Кожен повинен займатися своєю справою. У нас в районі багато хто побудував ковбасні цехи, але вони не можуть конкурувати за ціною з тими київськими ковбаснями, шустрішими, хитрішими, особливо в питанні того, чим напхати ковбасу, – і змушені були позакриватися. А якість зараз не на першому плані. При нинішніх заробітних платах у містах на першому плані – ціна. Хоча, якщо ми сьогодні продаємо живою вагою бичка за 11 грн/кг, то це парне м'ясо виходить 22 гривні. Я не думаю, що з нього була б дорога й ковбаса. Але все одно їм вигідніше закуповувати готовий пакетований фарш і труїти свій народ (зітхає)… Іншого слова не придумаєш.
Думаю, мине ще небагато часу – і люди зрозуміють, за що варто платити. Багатші вже зрозуміли і просто не харчуються в таких магазинах. Зараз навіть з'явилася нова тенденція: приїжджає більш-менш забезпечена людина з шофером в село, знаходять більш-менш нормальних чоловіка й жінку, купують їм порося, курей, корівку, допомагають комбікормом і всім необхідним, платять нормальну заробітну плату – і двічі на тиждень приїздить шофер і забирає гарне яйце, добрий кусок м'яса, бідончик молока і сметани. Але ж це можуть зробити тільки одиниці! А сотні тисяч людей у містах мусять харчуватися з того ж універсаму.
На що господарство витрачає зароблені кошти?
– Найголовніше – ми стабільно виплачуємо заробітну плату. Середня зарплата – близько 2000 грн, що для села, думаю, нормально. Механізатори отримують середню зарплату за 3000, а в сезон – жнива, силосування, вивозка органіки – й більше.
Ви ж розумієте, на чому ми беремо здорово: якщо є 3,5 тисячі худоби, то є органічні добрива, якщо є органіка – є врожай, є культура землеробства, є поліпшення гумусного шару тощо. Займаємося ми й зеленими добривами, сидеральними культурами. Маємо трохи й старої техніки, не викидаємо старого, ті самі Т-150. А так маємо «Кейс», «Джон Дір» (минулого року придбали ще один комбайн і трактор цієї фірми), «Хольмер», цьогоріч купили самохідний оприскувач «Апачі».
Щороку десь півмільйона гривень витрачається на громадське харчування, на школу, клуб, на різні допомоги: лікування, навчання, народження дитини. Торік на соціалку витратили 405 тис. грн. А всього господарство охоплює чотири села: центральна садиба в Єрчиках, Жовтневе, Чернявка і Романівка. Податків заплатили, як на наше невелике господарство, – за минулий рік 900 тисяч, заробітна плата склала 6,4 млн гривень.
Державними програмами користуєтеся?
– Так, держава допомагає, але це не та підтримка. Ми ж у всьому на Захід, на Європу рівняємося. То чому ж наше сільське господарство не прирівнюють до тих дотацій, які отримує Європа? Якщо австрійський аграрій отримує в середньому 440-520 євро/га, то нам дали на посів озимих по 100 грн/га. Якби мені дали 600 євро на гектар, то нічого й вирощувати не треба було б (сміється).
А стосовно податків – потрібно податкову систему в сільському господарстві зробити одну: плата за землю, один-єдиний податок. А ми зараз платимо до десятка різних податків.
Ми повинні підняти сільське господарство до європейського рівня – альтернативи в держави немає. Ми можемо за рахунок нашої землі, наших врожаїв підняти державу, як Кувейт. Треба пишатися не найкращими в світі чорноземами, а тим, що держава виростила 100 млн тонн зерна. І щоб нас стало 60 мільйонів українців!
Для цього потрібні неабиякі інвестиції…
– Ми вже можемо вирощувати багато, але у нас сьогодні намагаються вивезти все. Я за інвестиції в сільське господарство, але ж інвесторам вже заважають наші села…
Та й до інвестицій треба з розумом підходити. От зараз «Райз» в Полтавській області будує елеватор на 400 тис. т – найбільший у світі. А я вважаю, що елеватори мають бути маленькі – на 10-15 тис. т, щоб селянин міг бачити результати своєї праці, щоб міг їх нормально продати, щоб крутилася робота якась. А якщо я побудую велике сховище на 400 тис. т, то куди діватися іншим людям? Що, ми цим забезпечили інфраструктуру?
Села просто фізично вимруть. Скажіть, будь ласка, хіба у Європі дурніші од нас? Ви бачили таку гігантоманію у Франції, Німеччині, Австрії? Мабуть, не дурніші, й живуть набагато краще – і духовно і фізично. Серед наших інвесторів є багато вольових, талановитих і хороших людей. А є ж такі, що беруть землю з однією метою – взяти у людей паї за гривню сьогодні і продати за десять пізніше.
Коли буваю за кордоном, всі питають одне: «Коли вже у вас будуть продавати землю?» А в селі на цю землю законно дали державні акти, щоб законно її відібрати. Якщо пройти по селах, де в людей немає роботи, ці акти можна зібрати за ціною від 300 до 1000 доларів за акт. І люди в черзі стоятимуть. На це й розраховано все.
Який же, на Вашу думку, вихід?
– Держава повинна викупити землю у селян і нормально давати її в оренду, створити іпотечний земельний банк. Дали Дідківському в оренду? Правильно працює? Нормально платить податки? Все. Неправильно? Віддати іншому. Бо якщо держава втратить контроль над землею, то залишиться тільки територія з назвою «Україна». Візьміть Англію, там землю контролює держава. У нас сьогодні немає такої галузі, яка могла б витягнути країну, окрім сільського господарства. Адже продовольча криза у світі з кожним роком поглиблюватиметься, оскільки активізувалися небезпечні природні явища: там згоріло, там затопило. А їсти людям хочеться щодня. Тож продовольство виходить на перший план, і на ньому можна заробляти величезні гроші.
Завдяки чому господарство тримається на плаву, навіть у такий непростий рік?
– У нас не було жодного складного року. Звичайний рік, ми стабільно виплачували зарплату день у день. Розумієте, у нас є таке селянське хобі – сіяти і збирати. Весь світ працює на прибуток, а у нас це як хобі...
А завдяки чому виживаємо? Ми ніколи не продаємо зерно до Нового року, хоч би як важко було. Продавати починаємо у квітні, травні, червні. Тоді вже й ціна стабілізується. Після Нового року на 70-80% можна продати дорожче, ніж у сезон, коли всі хочуть гроші, всі просять кредити. Ми також беремо кредити, але дуже мало. Намагаємося обходитися без цього, бо що таке кредит? Це «роздіваловка», грубо кажучи. Хоча й без нього не можна: приміром, добрива на осінній засів купили своєчасно за однією ціною, а тепер вона підвищилася на 400 грн – це великі гроші.
Як у вас оформлені земельні відносини? Як розраховуєтеся за оренду?
– Цього року переуклали всі договори на 10 років під 3%. Платимо людям у той спосіб, який їм вигідний – кому грішми, кому послугами, кому зерном для годівлі худоби. Причому зерно продаємо своїм людям по 70 грн за центнер – тобто по 700 грн/т. Хоча ринкова ціна 1000 грн/т. Десь 75-80% селян забирають грошима, а 20-25% продукцією. Чому так? Річ у тім, що багатьом земля переходить у спадок від померлих батьків і сюди приїздять кияни, черкащани, москвичі, які не зацікавлені залишатися та працювати на землі – от їм потрібні гроші. І ця тенденція росте. А раніше пропорція була інша: 70% людей хотіли отримувати зерно…
Молодь не хоче залишатися на землі. Хоча комбайнери, приміром, цього року заробили, окрім зарплати, по 8 тонн зерна, яких людині з особистим господарством вистачає на рік цілком. Однак, якщо комбайнер не хоче брати це безкоштовне зерно, то ми його викуповуємо за ринковою, а не «бросовою» ціною.
За рахунок чого Ви купуєте техніку, якщо намагаєтеся обходитися без кредитів?
– За рахунок проданого зерна, молока, м'яса, насіння. Щось-то ми заробляємо! Приміром, нам потрібен оприскувач, який коштує 1 млн 200 тисяч. Ми платимо 600 тис. зразу і 600 тис. через 2 місяці. Щороку купуємо на господарство техніку в середньому на 2 млн грн.
Є в нас і стара техніка – так звані майнові паї, ми їх не розбазарили. Не працюємо на них, але й не розпродаємо, щоб ніхто ні в чому потім не звинувачував.
Розкажіть трішки про свою сім'ю…
– Моя дружина працює медсестрою у районній лікарні, два сини – правники, невістка-лікар. Онучечці вже рік. Сини працюють за фахом, але я дуже шкодую, що не віддав їх учитися за сільськогосподарським фахом. Я все намагаюся переконати їх, що Київ – для киян. Багато моїх однокласників живуть у Києві, в Житомирі. І, коли зустрічаємося, я запитую: от ти скільки разів був у театрі? А він каже: я десять років у ньому не був. Скільки разів ти був у нормальному, класному ресторані? Каже: я там ніколи теж не був… То як у тебе є машина, до Києва, якщо їхати навпрошки, година двадцять – і ти вже в столиці, якщо треба. Зараз увесь світ перебирається в село, де й повітря краще, і продукти свої… Але все ж таки я маю надію, що діти повернуться в село і продовжать мою справу. Раніше дружина казала: навіщо їм те село! А тепер, бачте, життя зовсім інакше перевернулося.
А що приносить найбільше задоволення в житті?
– Це посмішки людей, які радо зустрічають мене, всміхаються, а ще як іноді подякують, то більшого задоволення для мене немає. Коли бачиш, що люди, з якими ти виріс, з якими ти працюєш, радіють життю, це надихає! Моє життєве кредо – щоб було добре людям.
Євгенія Руженцева