Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 12/09/2014

ПШЕНИЦЯ. Ситуація на світовому ринку пшениці протягом останнього тижня залишалася стабільною.

Незважаючи на існуючі побоювання щодо експортного потенціалу ЄС, напруженості на ринку не відчувається. Нагадаємо, що в ЄС очікується другий найкращий показник валового збору в історії. USDA оцінює обсяг виробництва пшениці в ЄС на рівні 147,9 млн тонн, у той час як європейські аналітики вважають, що ця цифра буде більшою і складе близько 151,3 млн тонн (рекордний для ЄС урожай пшениці був зібраний 2008 року та склав 151,9 млн тонн).

При цьому за рахунок зниження якості пшениці (частка продовольчого зерна поточного року оцінюється на рівні 60% проти 71% минулого), аналітики USDA знизили об'єм потенційного експорту з країн ЄС до 25 млн тонн, хоча раніше прогнозували 28 млн тонн.

Але навіть таке зменшення рівня експорту з ЄС не створило значних проблем для ринку, адже експорт пшениці 25 млн тонн — це все одно достатньо високий рівень для країн ЄС, і може стати четвертим результатом в історії. Крім того, місцеві аналітики в Російській Федерації підвищили власні оцінки валового збору пшениці. Так, очікується, що в РФ може бути зібрано 60-63 млн тонн, проти прогнозу 59 млн тонн у серпневому звіті USDA. Очевидно, що збільшення валового збору пшениці підвищить експортний потенціал РФ та дозволить компенсувати нестачу пропозиції з ЄС на глобальному ринку.

Таким чином, на нашу думку, в короткостроковій перспективі відсутні підстави для різких змін цін на світовому ринку пшениці.

На внутрішньому ринку України протягом останнього тижня завдяки стабілізації курсу гривні відносно долара США закупівельні ціни трейдерів також залишались відносно стабільними. Так, ціни в портах України станом на 10 вересня наступні: пшениця 2-го класу: 2650-2720 грн/т, 3-го класу: 2600-2650 грн/т, фураж — 2050-2150 грн/т.

 

КУКУРУДЗА. На світовому ринку кукурудзи продовжує спостерігатись тенденція до зниження цін. Як і раніше причиною знижувального тренду є глобальне зростання пропозиції кукурудзи на світовому ринку.

У короткостроковій перспективі сприяти подальшому зниженню цін буде позитивна динаміка розвитку посівів кукурудзи у США та країнах ЄС. Так, в ЄС очікується валовий збір кукурудзи на рівні близько 67 млн тонн, що стане третім найкращим результатом в історії. Таким чином варто очікувати зниження об'ємів імпорту кукурудзи в ЄС, що призведе до перевищення пропозиції над попитом у Причорномор'ї та чинитиме значний тиск на ціни в регіоні.

Розглядаючи довгострокові перспективи розвитку світового ринку кукурудзи варто звернути увагу на розвиток подій у Китаї. Виробництво кукурудзи в КНР постійно збільшується протягом останніх восьми років. У поточному маркетинговому році валовий збір очікується на рівні 221 млн тонн, що стане новим рекордом. Природно, що паралельно постійно зростають і накопичені всередині країни перехідні запаси. Так, залишки на початок 2014/2015 маркетингового року кукурудзи у Китаї оцінювались на рівні 77,5 млн тонн, що складало 45% від загальносвітових запасів (для порівняння, запаси у США складали 30 млн тонн). При цьому Китайський уряд постійно застосовує різноманітні заходи для підтримання рівня цін на внутрішньому ринку для забезпечення рентабельності роботи фермерських господарств. Наприклад, можна згадати минулорічні обмеження імпорту окремих сортів американської кукурудзи через наявність у них несанкціонованих видів ГМО. Але навіть попри високу вартість зберігання таких значних об'ємів кукурудзи, уряду КНР буде важко змінити свою політику відносно цін на внутрішньому ринку, адже це призведе до збитковості фермерської діяльності та відтоку значної кількості жителів сільської місцевості у міста.

Таким чином, на нашу думку, варто очікувати логічного вирішення цієї ситуації та виходу Китаю на світовий ринок у якості експортера. Звичайно, такий крок КНР може серйозно вплинути на ринкову кон'юнктуру та призвести до посилення знижувального цінового тренду у довгостроковій перспективі.

Станом на 10 вересня закупівельні ціни трейдерів на кукурудзу в портах перебували в діапазоні 1800-1840 грн/т.

 

СОЯ. На світовому ринку сої протягом останнього тижня не відбулось значних змін. Як і раніше позитивні оцінки стану і розвитку посівів у США створюють підстави для очікування рекордного врожаю сої, що чинить тиск на ціни. Так, аналітики відзначають доволі незвичну ситуацію, коли стан посівів сої покращився на початку вересня відносно початку серпня. Статистика свідчить, що майже завжди за таких умов фактична врожайність виявлялася вищою, ніж прогноз USDA. Вже зараз окремі аналітики вважають, що фактична врожайність сої у США сягне рівня 31,6 ц/га.

При цьому, як і раніше, на ринку відчувається дефіцит попиту, що лише поглиблює негативну цінову динаміку.

На нашу думку, наразі підстав для зростання цін на світовому ринку не спостерігається. Єдине, що може змінити ситуацію, це різкі зміни погоди в США чи Південній Америці. Так, деякі аналітики застерігають, що ранні морози в США все ще можуть значно погіршити стан посівів сої, а отже і зменшити обсяг валового збору.

На внутрішньому ринку сої в Україні станом на 10 вересня ціни трейдерів у портах перебували в діапазоні 5100-5250 грн/т, а ціни переробників на заводах: 5000-5150 грн/т.

 

За інф. торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

 

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"