Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 26.07.2013

Минулий тиждень відзначився пожвавленням діяльності країн-імпортерів на ринку ячменю та пшениці. На світовому ринку кукурудзи також зросла активність гравців і з'явилась можливість оцінювати тенденції нового сезону. В Україні збиральну кампанію ранніх зернових культур та ріпаку майже завершено, активно жнива тривають лише у західних та північних областях.

Ячмінь. Як і прогнозувалося, минулого тижня знов був проведений тендер на поставку ячменю до Йорданії. Переможцями тендеру стали компанії Daewoo та Midgulf International, які запропонували ціни відповідно $275 за т та $277 за т, та здійснять поставки 50 тис. тонн кожна у лютому 2014 року. Такі ціни фактично еквівалентні ціні $238 за т на зерно, завантажене у судно. Гривневий еквівалент вказаної ціни в порту України становить 1630-1650 грн/т у серпні. Крім того, очікуються результати тендерів на поставку 50 тис. т ячменю до Алжиру у жовтні та 100 тис. т ячменю до Тунісу в серпні-жовтні.

В Україні на сьогоднішній день трейдери називають ціни в портах на рівні 1790-1830 грн/т. Незначне зростання цін на внутрішньому ринку можна пояснити потребою експортерів у ячмені для накопичення раніше законтрактованих об'ємів з одного боку та небажанням виробників активно збувати зерно, що виникає під впливом сподівань на зростання цін в серпні-вересні.

Пшениця. Минулий тиждень відзначився незначним зростанням цін на пшеницю як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. Поштовхом до зростання цін стали наміри Китаю щодо значного збільшення імпорту (минулого тижня було додатково придбано 600 тис. тонн австралійської пшениці) та діяльність на ринку одного з найбільших світових імпортерів пшениці – Єгипетського монополіста GASK. Зокрема, 18.07.2013 р. був проведений тендер на поставку 300 тис. тонн продовольчої пшениці до Єгипту в серпні. Найнижча цінова пропозиція – $247 за т на зерно, завантажене у судно, що в гривневому еквіваленті дорівнює 1760-1770 грн/т в порту. Наступний тендер був проведений 24.07.2013 р., за результатами якого було закуплено 240 тис. тонн продовольчої пшениці з поставкою на початку вересня. Цього разу найменша пропозиція перебувала на рівні $252 за т на зерно, завантажене у судно, що у гривневому еквіваленті дорівнює 1780-1790 грн/т у порту в серпні.

Тобто можна констатувати факт, що пожвавлення діяльності імпортерів надало підтримку ринку та сприяло незначному підвищенню цін, що, в свою чергу, має вплинути на внутрішній ринок і спонукати виробників забезпечувати більший об'єм пропозиції та відходити від стратегії очікування «кращих цін». З іншого боку, на противагу фізичному ринку виступають біржові торги, на яких ціни на пшеницю зазнали незначного зниження через вплив «просідаючих» ринків кукурудзи та сої.

Трейдери в портах озвучують на сьогодні наступні ціни: 1730-1780 грн/т на пшеницю 2а, 1680-1730 грн/т на пшеницю 3а, 1500-1600 грн/т на пшеницю фуражну. У подальшому зростання цін на пшеницю буде залежати від попиту з боку основних країн-імпортерів.

Кукурудза. Як і прогнозувалося, значне зростання світового виробництва у новому сезоні та сприятливі для цього погодні умови у США здійснили значний тиск на біржові ціни на ф'ючерсні поставки кукурудзи врожаю 2013 року. Такі обставини, у свою чергу, впливають на зниження цін на фізичному ринку. На 24.07.2013 р. ціна на поставку української кукурудзи у листопаді була на рівні $200 за т на зерно, завантажене у судно, що еквівалентно гривневій ціні в порту в жовтні на рівні 1400-1420 грн/т.

За результатом останнього тендеру на поставку кукурудзи нового врожаю, що відбувся цього тижня, південнокорейський імпортер Feed Leaders Committee закупив 120 тис. тонн кукурудзи з поставкою 60 тис. тонн у грудні за ціною $235,86 за т (продавець – Agrifert) та 60 тис. тонн у січні за ціною $237,4 (продавець – Mitsui) за т на умовах C&F. Водночас Японія закупила 300 тис. тонн кукурудзи з поставкою в жовтні-грудні, в тому числі: 120 тис. тонн українського походження за ціною $242 за т, 180 тис. тонн бразильського походження за ціною $253 за т. Крім того слід відзначити, що Японія планує в новому сезоні збільшити імпорт кукурудзи на 1 млн т порівняно з минулим роком до рівня 15,5 млн тонн, що може надати підтримку ринку причорноморського регіону, який потенційно буде пропонувати найнижчі ціни.

Ми вважаємо, що в подальшому ситуація з цінами на кукурудзу в Україні буде наслідувати світові цінові тенденції та залежатиме від погодних умов, що складуться протягом наступного місяця.

 

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php

або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"