Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 15.06.2013

Останній тиждень був відзначений виходом звіту USDA, в якому знову були переглянуті баланси зернових та олійних культур на 2012-2013 маркетинговий рік (МР) та 2013-2014 МР. В Україні тиждень відзначився початком збиральної кампанії ранніх зернових у південних регіонах. 

Ячмінь. В Україні стартували жнива озимого ячменю (АР Крим, Одеська та Миколаївська області), для якого є характерним низький показник натури. Це, в першу чергу, пов'язано з посушливими погодними умовами, що склалися протягом квітня-травня. Так, середня врожайність ячменю в АР Крим становить 15-25 ц/га. Цього маркетингового року жнива розпочалися приблизно на 10 днів раніше, ніж минулого року.

Цього тижня уряд Йорданії знову вийшов на ринок та придбав у компанії Glencore 50 тис. т ячменю з поставкою в жовтні за ціною $279,87 за тонну, що еквівалентно ціні $237-242 за тонну на ячмінь, завантажений до судна. У перерахунку на гривневий еквівалент ціна в українському порту становить 1730-1770 грн/т. За попередньою інформацією, Йорданія мала проводити тендер на поставку 100 тис. тонн на цьому тижні. Нагадаємо, що за результатами попереднього тендеру поставку 50 тис. тонн за ціною $278/т здійснюватиме також Glencore.

Крім того, цього тижня пройшов іще один тендер на поставку 75 тис. т ячменю в липні-серпні до Тунісу за ціною $270,87 за тонну (еквівалент ціни на ячмінь, завантажений до судна, $235-240 за т, або гривневий еквівалент на ячмінь, поставлений в український порт, 1710-1750 грн/т). Слід зазначити, що попередній тендер на поставку 25 тис. т ячменю був виграний компанією Glencore за ціною $279,89 за т.

На сьогоднішній день трейдери називають в одеських портах ціни на рівні 1740-1750 грн/т, у Миколаєві ТОВ СП «НІБУЛОН» закуповує ячмінь за ціною 1700 грн/т. У подальшому рівень цін залежатиме від пропозиції зерна, а також від кон'юнктури на зовнішньому ринку.

Пшениця. У звіті Мінсільгоспу США (USDA) від 12 червня 2013 року було переглянуто оцінку нового врожаю пшениці у світі. У травневому звіті очікувалося, що в 2013-2014 МР обсяг виробництва складе 701,1 млн тонн, у червні ця оцінка була понижена до 695,86 млн тонн. Пониження світового виробництва було зумовлено за рахунок зниження прогнозів у Росії (-2 млн тонн), в Україні (-2,5 млн тонн) та Європейському Союзі (-1,3 млн тонн).

Не дивлячись на це, за прогнозами, новий врожай буде на рекордно високому рівні (+40,27 млн тонн у порівнянні з попереднім роком). Сезонний фактор також тиснутиме на ціни на світовому ринку, особливо в липні, коли значно зросте пропозиція пшениці. Наразі американська пшениця вже є неконкурентоспроможною, тому експерти очікують на подальшу корекцію цін у бік зниження.

За останніми даними, в Єгипті на сьогоднішній день запаси пшениці становлять 3,915 млн тонн. Такого обсягу вистачить для внутрішнього споживання до середини листопада. Як наслідок, попит на пшеницю з боку уряду Єгипту може бути неактивний. Це, в свою чергу, також тиснутиме на ціни в чорноморському регіоні, адже Єгипет є найбільшим імпортером української пшениці. Так, з липня 2012 року по квітень 2013 року до Єгипту будо експортовано 1,530 млн тонн, що становить 23% від загального експорту пшениці з України.

На сьогоднішній день в Україні трейдери ще не називають ціни на новий урожай пшениці. Ми очікуємо, що в липні буде спостерігатися понижувальний ціновий тренд, що зумовлено сезонним фактором, посиленням конкуренції на зовнішньому ринку та хорошими перспективами щодо врожаю пшениці в Україні.

Кукурудза. Перед виходом звіту USDA 12 червня основна увага учасників ринку була прикута до оцінок посівних площ, врожайності та перехідних залишків у США. За даними звіту, посівні площі не змінилися у порівнянні з травневими оцінками, врожайність понизилася на 1% внаслідок затяжної посівної кампанії, а оцінка перехідних залишків понизилась на 2,7% (з 50,44 млн тонн до 49,06 млн тонн). За попередніми прогнозами, середній рівень очікувань перехідних залишків 2013-2014 МР був на 10,4% нижчим за травневу оцінку (45,18 млн тонн проти 50,44 млн тонн). Тож рівень перехідних залишків понизився, але не так сильно, як того очікували учасники ринку.

За таких умов підтримку ринку кукурудзи можуть надати тільки несприятливі погодні умови влітку. Так, оцінка врожайності може коливатися з серпня по вересень, враховуючи погодні умови липня. Тож якщо в середині літа не відбудеться значного погіршення погоди, то ціни на ринку знижуватимуться. Понижувальний тренд буде підкріплено сезонним фактором збору врожаю та різким зростанням пропозиції.

На внутрішньому ринку України трейдери закривають останні контракти та поступово переорієнтовуються на роботу з ранніми зерновими культурами. Надалі ціни на ринку будуть знижуватися.

 

За інформацією торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»
З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php
або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"