Статті

ФАВОРИТИ СИРНОЇ СПРАВИ

Прилуцький маслозавод – одноліток перемоги у Великій Вітчизняній війні, і 27 травня цього року він відзначив своє 65-річчя. За свою історію він зазнавав падіння і злети, але завжди намагався тримати марку виробника якісної продукції. Новітня історія підприємства розпочалася у 2001 році з приєднанням до багатогалузевого ЗАТ «ФАВОРИТ» і початком виробництва молочної продукції під однойменною торговою маркою.

ImageСьогоднІ цільномолочна продукція Прилуцького маслозаводу добре відома українському споживачеві завдяки якості, а відтак і широкій присутності в торговельній мережі. У першу чергу це стосується брендів підприємства – фасованого вершкового масла, вершкового сиру і сирних запіканок в петупаковках. Причому, якщо перші два продукти випускаються лише під власною торговою маркою «ФАВОРИТ», то різноманітні сирні запіканки можна зустріти і під маркою «Премія», яка належить торговельній мережі «Фоззі».
Взагалі асортимент продукції заводу досить широкий. Спеціалізується підприємство на виробництві цільномолочної продукції споживчої групи – це вершковий сир і сирні запіканки, фасовані вершкове масло і спреди солодковершкові, молоко, кефір, йогурти, сметана. До продукції промислової групи належать вершкове масло моноліт, а також молоко сухе знежирене і суха сироватка. 
Відома продукція «ФАВОРИТУ» і за кордоном, адже вона експортується до Голландії, Франції, Данії, Сінгапуру, Естонії тощо.
Ще десять років тому Прилуцький маслозавод знаходився в занедбаному стані. Технологічна політика теперішнього власника – компанії «ФАВОРИТ» – спрямована на провідні технології виробництва, на виготовлення продукції з натуральної сировини, які є запорукою випуску продуктів високої якості. Тому вже за кілька років компанія не просто відродила виробництво, а зробила маслозавод одним із кращих підприємств галузі.
Процес модернізації триває поступово. Так в лютому 2005 року придбали 10 нових молоковозів, вантажопідйомністю 3,5 тонн. Було переобладнано холодильну камеру маслозаводу на автономне охолодження (фреонова холодильна установка). Також було введено в дію нову маслолінію безперервної дії, яка дозволила суттєво розширити асортимент продукції. Нове обладнання для компресорного цеху дало змогу збільшити його потужність та більш раціонально використовувати енергоносії.
Перший етап повної реструктуризації підприємства в 2007 році був ознаменований запуском сучасної високотехнологічної лінії з виробництва вершкового сиру провідної німецької фірми «Westfalia Separator Food Tec». Завод став першим на теренах СНД виробником вершкового сиру. Продукт же перетворився на візитну картку «ФАВОРИТУ» і був нагороджений золотим символом Всеукраїнського конкурсу «Кращий вітчизняний товар 2007 року» за найвищу якість продукту та запровадження інноваційних технологій в галузі переробки молока. 
Взагалі вершковий сир – це продукт преміум-класу, який надзвичайно популярний в Європі й усьому світі, бо легко засвоюється та добре смакує і як самостійна страва, і як інгредієнт до інших блюд. Він виготовляється з відбірних пастеризованих вершків, що отримані при сепарації коров'ячого молока, з внесенням чистих культур молочнокислих мікроорганізмів. 
Встановлена на заводі лінія дозволяє виробляти продукт високої якості за санітарно-гігієнічними вимогами, що відповідають європейському стандарту. Взагалі всі продукти під торговою маркою «ФАВОРИТ» за фізико-хімічними, мікробіологічними і радіологічними характеристиками ретельно контролюються як власними, так і незалежними лабораторіями. 
Торік підприємство встановило обладнання і пакувальну машину ізраїльської фірми «Ilapak» і розпочало випуск сирних запіканок в петупаковках. Це також визнаний в світі смачний продукт швидкого харчування, який порівняно швидко віднайшов прихильність вітчизняного споживача. 
На маслозаводі контроль за технологічним процесом здійснюється автоматично з головного пульту керування: дані фіксуються комп'ютером на всіх стадіях виробництва – від приймання молока і його очищення до герметичної розфасовки. 
ImageДо речі, ще одним доказом високої якості продукції маслозаводу є те, що підприємство не працює «на склад», а виготовляє її виключно під замовлення. Наприклад, вершкового сиру тут щодоби виготовляють у середньому 2 тонни, запіканок – близько 700 кілограмів.
На сьогодні модернізовані проектні потужності ЗАТ «Маслозавод «Прилуки» становлять 250 тонн молока на добу, однак наразі підприємство переробляє близько 180 тонн сировини.
Транспортують молоко виключно власними молоковозами, яких нині налічується вже 32 одиниці. 
У структурі виробництва переважну більшість становить сухе знежирене молоко і суха сироватка. Тому, виходячи з реалій сьогодення – загальнодержавного дефіциту молока – 50% сировини завод закуповує у населення. Для забезпечення якості сировини, яка відповідає встановленим вітчизняним стандартам, створено 12 молокоприймальних пунктів. 
Виробництво ж цільномолочної продукції заводу базується на молоці вищого гатунку від агропідприємств Варвинського, Ічнянського, Прилуцького, Роменського районів. Нині взято курс на збільшення об'ємів заготівлі високоякісного молока саме від сільгоспвиробників. (Про одного з таких постачальників, ТОВ «Крок-УкрЗалізБуд» з Прилуцького району, читайте в попередньому числі «Агропрофі» – ред.).
Однак компанія «ФАВОРИТ» не зупиняється на досягнутому. Процес реконструкції Прилуцького маслозаводу триває. Незабаром планується ввести в дію цех з виготовлення і розфасовки цільномолочної продукції у ПЕТ-пляшках. Це дасть можливість не лише збільшити асортимент і кількість конкурентоспроможної продукції, а й сприятиме розширенню ринку збуту в напрямку східних і південних регіонів України. 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"