Статті

ДОГОВІР ПРО ВПРОВАДЖЕННЯ ДУАЛЬНОЇ ФОРМИ ОСВІТИ З УМАНСЬКИМ НАЦІОНАЛЬНИМ УНІВЕРСИТЕТОМ САДІВНИЦТВА

На початку грудня «НІБУЛОН» та Уманський національний університет садівництва (УНУС) підписали договір про впровадження дуальної форми освіти, що дозволить студентам уже під час навчання освоїти не лише університетські знання, а й одночасно набути практичного досвіду на сучасному підприємстві.

Партнерські відносини між «НІБУЛОНом» та УНУС стрімко і динамічно розвиваються впродовж багатьох років. Саме ярмарки вакансій та дні кар'єри поклали початок цій співпраці ще на початку 2000-х. Успішний розвиток компанії щороку надихає студентів вишу на проходження навчальної практики на філіях «НІБУЛОНа», де вони отримують досвід роботи на сучасному лабораторному обладнанні ще у процесі навчання. Компанія сприяє також розвитку матеріально-технічної бази закладу. Втім найбільш показовим результатом плідної співпраці є той факт, що більш ніж 80 випускників та студентів УНУС уже є невід'ємною частиною нібулонівської команди.

Логічним продовженням взаємовідносин став спільний проєкт дуальної освіти — справжній прецендент якісно нового рівня співпраці між приватним промисловим підприємством та державним вищим навчальним закладом. Проєкт передбачає опанування теоретичних знань із професорсько-викладацьким складом у стінах альма-матері та практичне навчання в робочих умовах виробництва у підрозділах компанії. Відповідний договір про впровадження дуальної форми освіти для здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології» на початку грудня дистанційно підписали заступниця генерального директора з персоналу Лариса Бурик та ректорка УНУС Олена Непочатенко.

Уже цього навчального року «НІБУЛОН» та УНУС почнуть впроваджувати кращі європейські практики з дуальної освіти. З кожним здобувачем освіти за дуальною формою навчання укладатиметься тристоронній договір, який регулюватиме відносини між студентом, компанією та вишем. Від університету призначатиметься координатор, який відповідатиме за організацію здобуття освіти студентами, а від компанії — наставник, який контролюватиме виконання індивідуального плану студентів на робочому місці відповідно до програми практичного навчання.

Планується, що виробниче навчання у філіях компанії почнеться вже у другому семестрі 2021-2022 навчального року. Цей етап дозволить студентам поступово вивчати теоретичні основи на сучасних елеваторах, долучатись до практики, опановувати фахові навички ще під час навчання та отримувати заробітну плату.

Варто відзначити, що «НІБУЛОН» — перше аграрне підприємство, з яким УНУС підписав договір про співробітництво у рамках дуальної освіти. Подібний досвід співпраці значно підвищить якість освіти, підготує фахівців нового формату для аграрно-промислового комплексу і сприятиме модернізації навчальних програм під реальні потреби ринку праці, підвищить мотивацію здобувачів освіти до навчання, скоротить період адаптації випускників до професійної діяльності та підвищить їхню конкурентноздатність в умовах глобалізації.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"