Статті

ССЗ «НІБУЛОН» І ОСЕА ПІДПИСАЛИ УГОДУ НА БУДІВНИЦТВО ПАТРУЛЬНИХ ПРИКОРДОННИХ КАТЕРІВ

30 листопада 2021 року ТОВ «Суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН» та французька компанія ОСЕА урочисто підписали договір щодо будівництва п’яти швидкісних патрульних прикордонних катерів типу OCEA FPB 98 MKI у рамках реалізації урядового проєкту щодо посилення системи морської безпеки та охорони кордону України.

Документ у онлайн-режимі підписали директор ССЗ «НІБУЛОН» Богдан Музика і начальник відділу постачання ОСЕА Ґонзаґ Деланной.

У церемонії підписання взяли участь Олексій Вадатурський, генеральний директор компанії «НІБУЛОН», Андрій Вадатурський, голова наглядової ради компанії «НІБУЛОН», керівництво Регіонального управління Морської охорони ДПС України та представники незалежного сертифікаційного органу «Бюро Верітас Сертифікейшн Україна». Французька сторона була представлена генеральним директором ОСЕА Роланом Жосаром, директором з морської безпеки ОСЕА Філіппом Нері та іншими представниками керівництва компанії. Також укладання важливої стратегічної угоди засвідчив заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров.

«Це черговий крок для підвищення спроможності ССЗ «НІБУЛОН». Тому я вітаю наших суднобудівників та бажаю успіху в реалізації цього масштабного для України проєкту, щоб традиційно довести будь-яку розпочату справу до очікуваного результату», — зазначив Олексій Вадатурський.

Ця подія стала логічним продовженням співпраці між країнами та компаніями і безпосередньою передумовою до зведення 5-ти катерів на ТОВ «Суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН» в Україні. Всього ж у рамках урядового проєкту українсько-французька команда збудує 20 швидкісних катерів.

«Це справді велика подія, до якої Україна йшла майже 3 роки. Починаючи з міжурядової рамкової угоди між Україною та Францією у Парижі 2019 року, ратифікації міжурядової угоди 2020 року, угоди МВС і ДПС з ОСЕА 2020 року, меморандуму між ОСЕА та нашою компанією, а також численними дипломатичними перемовинами, — і закінчуючи сьогоднішнім підписаним Договором про будівництво швидкісних патрульних катерів на українському заводі», — нагосив Олексій Вадатурський.

Перший катер французька компанія має спустити на воду до кінця поточного року. А зведення алюмінієвих замовлень на суднобудівному заводі «НІБУЛОН» стартує вже на початку 2022-го року.

Нагадаємо, що компанія ОСЕА самостійно обрала «НІБУЛОН» як єдиного відповідного з точки зору досвіду і технологій підрядника для локалізації виробництва катерів в Україні. Такий вибір зроблено з огляду на сучасні потужності заводу, професіоналізм та високу якість роботи, які миколаївська верф демонструє протягом багатьох років у суднобудуванні.

«Після того, як ми відвідали декілька заводів в Україні, ми зупинили свій вибір на суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН», тому що ми вважаємо, що на цьому заводі працюють справжні професіонали з сучасними поглядами. У нас немає острахів, що дуже важливо в такому складному контракті… Вже незабаром ми чекаємо на команду «НІБУЛОНа» у нас в ОСЕА, й уже скоро розпочнеться будівництво і в Україні», — наголошує французька сторона.

Сьогодні відокремлена юридична особа — ТОВ «Суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН», є найсучаснішим підприємством в Україні. Верф успішно продовжує реалізовувати насичену виробничу та судноремонтну програми, постійно освоює передові рішення і досягнення галузі, фахівці безперервно підвищують рівень власної майстерності, а завдяки новому проєкту підприємство опанує і сучасні технології роботи з алюмінієвим сплавом, що неабияк розширить лінійку виробництва суден. Наряду зі зведенням повнокомплектних суден різного класу зі сталі, завод будуватиме й алюмінієві судна різного призначення, зокрема і спеціального, що значно розширить експортний потенціал суднобудівної галузі України та виведе підприємство на новий рівень як на вітчизняному, так і міжнародному ринках малого й середньотоннажного суднобудування та судноремонту.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"