Статті

ОЛЕКСІЙ ВАДАТУРСЬКИЙ: «НАШІЙ КОМПАНІЇ «НІБУЛОН» ВИПОВНИЛОСЬ 30 РОКІВ!»

5 грудня компанія «НІБУЛОН» відзначила 30 років від дня заснування. Цій визначній даті її фундатор та незмінний генеральний директор, Герой України Олексій Вадатурський присвятив допис на власній сторінці у Фейсбуці. Читайте щиру розповідь Олексія Опанасовича від першої особи.

— Я щасливий, що від першого дня — я генеральний директор компанії. І сьогодні особливо хочу подякувати тим 7 сміливцям, які зі мною створили «НІБУЛОН», а тепер нас майже 7000.

Наша компанія зареєстрована одним із перших в Україні приватних підприємств, фактично за кілька днів після загальнонаціонального референдуму, на якому українці чітко визначили свої прагнення за незалежність держави Україна. Хто вижив із тих перших компаній? Їх одиниці, а ми ж стали кращими, бо попри все ми впоралися з випробуваннями, які звалилися тоді на наші плечі. Важкі часи загартовували нас.

На початку ми йшли в нікуди, прагнучи творити і перемагати. Тоді нас ніхто не знав, а тепер ми відомі в усьому світі як успішна компанія. Це тепер ми найбільший інвестор в аграрну сферу України і вітчизняне суднобудування, це тепер ми найкраща судноплавна компанія з найбільшим флотом, це тепер ми маємо найсучасніший суднобудівний завод. І ми так само кращі у багатьох напрямках, якими сьогодні займаємося.

Успіх — це виклики, які ми долаємо щодня у компанії. Лише долаючи виклики можна досягати справжніх перемог. Як керівник, у співпраці з людьми я завжди намагався досягти такого рівня відношення, щоб це була не тільки моя особиста справа, але справа кожної людини нашого трудового колективу. Адже разом — ми велика сила і можемо досягати мети. Тому я щиро дякую моїй команді, всім співробітникам, адже тільки сильні люди здатні долати виклики і досягати успіху, тільки сильні люди можуть створити сильну компанію.

Пережитий досвід за 30 років я порівнюю із сучасними складнощами, з якими зараз доводиться стикатися нашій компанії.

Це сьогодні я з посмішкою дивлюся на незадоволених інфляцією гривні 1:3, коли ми починали з гіперінфляції 1:10000; це сьогодні я бачу підприємців, невдоволених кредитними ставками 8-12%, коли ж ми починали бізнес із банківськими кредитами під ставку 120-160-240% річних. Натомість ми пройшли таке горнило, що заслужили високу довіру провідних фінансових установ і сьогодні можемо розраховувати на 5%.

Так, іще 1998 року ми отримали перший кредит українській приватній компанії від Міжнародного банку реконструкції та розвитку, а 2016 року ми вже отримали позику Європейського інвестиційного банку під гарантії Європейського Союзу.

Тоді починати власну справу було неймовірно складно, зараз це значно простіше. Був час на початку, коли я як генеральний директор 2 роки працював на громадських засадах, а після цього отримував заробітну плату у розмірі $100. Хто із сучасних підприємців на таке погодиться?…

Проте в Україні історично не люблять успішних. Ще від початку діяльності компанії нам довелося пройти через це, стикаючись із численними вигаданими кримінальними справами, за відкриття яких окремим особам присвоювали звання генералів СБУ. Це в ті роки мені не раз доводилося чути запитання на кшталт «чий ти?», «чиї в тебе гроші?», «хто твоя «криша?» — і яким же було здивування тих людей, коли вони чули, що ми самі робимо наш бізнес. Ще тоді, в 1990-тих, я відчув, що таке спроби рейдерських захоплень приватного бізнесу.

Чим успішнішими ми ставали — тим більше виникало таких ситуацій і вигаданих справ із рейдерськими цілями, зокрема «маски-шоу», підпал офісу — через усе це проходила наша компанія. Більшість про це навіть не знає. Протистояння нашому розвитку нарощувалося спочатку на місцевому рівні, потім на рівні міністерств, потім Кабінету міністрів, і останні роки — на рівні Верховної Ради України. Створювалися постанови, закони, що системно боролися проти компанії. Їх не цікавив наш успіх і розвиток України на нашому прикладі. По суті, такі компанії виявляються державі не потрібними, адже інтереси, власне, самої держави там вкрай рідко враховуються. Про ці історії можна писати окрему книгу. Ми ж прищеплені впевненістю у майбутньому своєї діяльності, тому навіть якщо сьогодні не маємо великих перепон, то все одно готуємося до них, щоб завжди переможно доводити свою правоту.

У житті нашої компанії було багато складнощів, але ми сприймали їх як найкоротший шлях до перемоги. Ми не знали, що диктуватимуть важкі часи незалежної України, тому аналізували ситуацію, щоб досягати стратегічної мети, адже кожна складність мотивувала нас знаходити необхідні вірні рішення і рухатися далі. У багатьох ключових питаннях наш підхід до розвитку компанії і ведення діяльності навіть підміняє державу.

Коли я створив і очолив компанію, у ті далекі роки, я навіть не думав, що «НІБУЛОН» першим організує прототип сучасних агрохолдингів в Україні. Ми відкрили вікно у світ ринкових відносин для прозорого аграрного сектору, адже розуміли, що Україна приречена на експорт зерна. Збудувавши наш унікальний термінал у м. Миколаїв, відомий у всьому світі, ми стали лауреатами Державної премії України в галузі архітектури 2008 року.

І коли життя диктувало нові і нові виклики — ми їх завжди приймали, бо для нас не було нічого неможливого, такого, чого не можна досягти. Нам усе одно з якими викликами в майбутньому стикатися — впораємось із усім.

Ми, аграрна компанія, розбудували найсучасніший флот в Україні, який ходить під українським прапором із екіпажами українських моряків. Наш Суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН» — кращий в Україні і відомий серед суднобудівників багатьох країн. Тепер ми можемо допомогти Україні в розбудові українського кораблебудування, вкотре  підтверджуючи тезу про те, що без розвитку флоту не буде розвиватися українське суднобудування, а без розвитку суднобудування — не розвиватиметься українське кораблебудування.

Ми робимо все від нас залежне, щоб Україна була дійсно морською країною, а не країною біля моря. Для цього її треба належним чином боронити, а значить — мати сучасний надійний флот.

Попри будь-які складнощі у ринкових відносинах, ми щоразу, зціпивши зуби, йшли вперед і розбудовували найефективнішу мережу елеваторних комплексів та логістики за принципом «від поля до кінцевого споживача» у більш як 70 країнах світу. В Україні нам доводилося виживати, а за кордоном витримувати конкуренцію із кращими торговельними компаніями світу, завойовуючи тим самим їхню повагу. І ми витримали цю жорстку конкуренцію. Тому я вдячний більш ніж 5000 нашим вірним партнерам-аграріям України, які нам довіряють і разом із нами впроваджують ринкові конкурентні умови в аграрному секторі. І також дякую нашим партнерам у всьому світі.

Часто колеги із-за кордону не вірять, коли чують, що нам усього 30 років і лише 7 років ми займаємося суднобудуванням. Вони кажуть, що для таких результатів це надто мало часу, тож можна впевнено рахувати нашу діяльність як 1 рік за 3-5 років.

Нам довелося будувати компанію своїми силами, створюючи власну історію, сторінка за сторінкою ми писали книгу, ім'я якої — «НІБУЛОН». Це книга мого життя про те, як стати успішними в реаліях України.

І мені дійсно приємно, що книга мого життя має відгуки та інтерес у молодих людей, нового покоління українців. Я радий ділитися власним досвідом створення успішної компанії з молоддю — майбутнім нашої України. Вони мають бути впевнені у своїх можливостях і силах, що теж зможуть досягати поставлених цілей.

У роботі і в житті я завжди керуюся внутрішнім правилом «не те твоє, що ти взяв, а те твоє — що ти дав»: віддав людям, компанії, Україні, суспільству, світові. Тому сьогодні я відкрита людина і пишаюся нашими здобутками, можу вільно дивитися людям у вічі.

Я пишаюся тим, якого рівня розвитку досягла наша компанія, що здатна впоратися із будь-яким викликом і може допомогти у вирішенні будь-яких проблем у житті українців та країни. Останній приклад — як «НІБУЛОН» підставив плече у боротьбі з пандемією COVID-19 в Україні. Хто це зробив краще..., а ми і надалі продовжуємо допомагати.

Ті речі, через які нам довелося пройти, вимагають від керівника уміння бути кризовим менеджером у житті, розуміння чіткого алгоритму дій. Насправді — це невід'ємна необхідність для розвитку компанії в реальних умовах України. Часом доводилося до 70% часу витрачати на боротьбу з чиновниками за саме право чесно займатися своєю справою і лише решту часу використовувати на розбудову самої компанії.

Я інколи думаю, якби нам не заважали, якби нас не зупиняли — де би ми були і що могли б зробити для колективу, для всієї України. І якби наш досвід, нашу модель  розвитку аграрного сектору і суднобудування взяли за основу державники, то й Україна була би зовсім іншою країною у світі. На превеликий жаль, нікому з представників влади це не було і не є цікаво, а ми створили компанію не завдяки підтримці, пільгам чи будь-якій допомозі, бо їх просто не було, — а всупереч усьому. Починаючи як сім однодумців, ми вірили у свої сили, що можемо досягти поставлених цілей і розвитку компанії. Наша стратегія була на виживання і на досягнення, ми йшли від виклику до виклику, від перемог до перемог. Тому нас не здолати — нам все під силу!

Сьогодні кожен із наших співробітників представляє компанію — лідера аграрної сфери і промисловості України, лідера суднобудування й українського флоту, провідного інвестора України.

Зазвичай такі дати гучно і пишно святкують, але, враховуючи протиепідемічні заходи, в компанії було ухвалене рішення перенести святкування на потім. Зараз ми робимо все необхідне, щоби мінімізувати вплив пандемії на наш колектив, адже життя та здоров'я людей — перед усім. Також і аграрний сектор, і флот, і суднобудівний завод мають ефективно працювати — ми вміємо це робити і робимо вже зараз.

Я хочу щоби кожен, хто прочитає цей текст, повірив у свої сили для здійснення мрій.

Від щирого серця дякую і вітаю всіх співробітників «НІБУЛОНа», всіх колег і партнерів з ювілеєм нашої компанії — однолітком незалежної України!

Дивімося у майбутнє, ставимо нові не менш амбітні цілі та цілеспрямовано рухаємося вперед — час втілювати нові можливості!

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"