Статті

ЗАЛІЗНІ АГРАРІЇ ЗІ ШТУЧНИМ ІНТЕЛЕКТОМ. ПРОДОВЖЕННЯ

Сільське господарство дедалі більше автоматизується. Роботів застосовують у різноманітних технологічних операціях, і їхній перелік зростає на очах: від посіву і до збирання врожаю. Ця тенденція, ймовірно, продовжуватиметься, оскільки повсюдно з'являються новини про залучення нових інвестицій у галузь. Причому ніша на цьому ринку завжди буде відкритою, адже різні культури потребують різних технологічних операцій, а до створення універсального робота справа навряд колись дійде. Продовжуємо знайомство з новинками у світі сільськогосподарської робототехніки, яке ми розпочали у попередньому номері (див. ЗАЛІЗНІ АГРАРІЇ ЗІ ШТУЧНИМ ІНТЕЛЕКТОМ).

Розумний віслюк 

Burro у перекладі з англійської означає «віслюк». Робота-помічника з такою назвою створили в американській компанії  Augean Robotics. Цей автономний візок курсує з урожаєм між збирачами винограду і пакувальниками, зберігаючи у такий спосіб сили людей. Щоб уявити, наскільки велика ця економія, достатньо сказати, що за одну поїздку робот може перевезти 226 кг продукції.

Проте лише функцією «принеси-подай» можливості розумного віслючка не обмежуються. Він обладнаний 12 камерами і штучним інтелектом, які разом дають змогу оцінити очікуваний врожай з одного рядка. Також серед його можливостей оцінка роботи збирачів. У планах компанії навчити Burro й іншим можливостям — сортуванню, визначенню бур'янів тощо.

У компанії стверджують, що один їхній робот дає змогу шести особам збирати до 48% більше винограду на день, а його окупність становить менше 2 місяців. Це доволі сміливе твердження, оскільки ціна одного віслючка становить $17 тис. Також зазначається, що роботи можуть використовуватися і на збиранні інших ягід.

Зараз у різних замовників працює 90 роботів компанії. Цього року залучено $10,9 млн фінансування для збільшення до 500+ роботів наступного року.

На прогулянку з Енні

Компанія Boston Dynamics відома своїми крокуючими та вже навіть стрибаючими роботами. Одному з них уже знайшлося застосування у сільському господарстві. Йдеться про робота серії Spot, якого працевлаштувала Corteva Agriscience для прогулянок посівами кукурудзи, соняшнику та інших культур.

Звісно, що робот там не просто гуляє, адже він, маючи безпрецедентну мобільність і маневреність, дає змогу автоматизувати рутинні завдання перевірки та збору даних.

У Corteva Agriscience вважають, що робот має потенціал для проведення польових випробувань нових рішень для захисту насіння і рослин, перевірки застосування нових препаратів для захисту рослин і інспекції операцій.

Компанія вирішила назвати свого робота Енні на честь анатолійської вівчарки Генрі А. Уоллеса, засновника Pioneer, бренду насіння Corteva.

«Енні щодня працює на нерівному ґрунті і під високими температурами, захищаючи співробітників Corteva від потенційно небезпечних ситуацій. Портативний робот — ще один приклад того, як Corteva продовжує розсовувати кордони науки, коли справа доходить до підвищення безпеки і стійкості.

Сенсорні можливості Енні та її здатність виконувати певні дії на певній ділянці або навіть на конкретній рослині дозволять нам ставити безліч дослідів і безпечно перевіряти роботу нових хімікатів», — пояснюють у компанії.

Більш автономні дрони

Наділити більшою автономністю, тобто роботизувати, хочуть і безпілотні літальні апарати (БПЛА), щоб забезпечити їхнє подальше швидке розповсюдження в аграрній галузі.

Зокрема, компанії American Robotics та Scientific Applications & Research Associates (SARA) стали партнерами для надання фермерам повністю автономних безпілотних літальних апаратів у національному повітряному просторі США.

Так, система розпізнавання American Robotics використовує систему наземних акустичних датчиків SARA (TASA), що базується на акустичній технології виявлення літальних апаратів, щоб кожен БПЛА ефективно ідентифікував інші літальні апарати та підтримував безпечну відстань від них під час польоту.

Така система виявлення і запобігання аварійним ситуаціям важлива для задоволення очікувань Федерального авіаційного управління США щодо безпечних польотів дронів у Національній системі повітряного простору без візуальних спостерігачів на землі.

Віджей Сомандепаллі, технічний директор American Robotics, сказав, що тепер фермери мають доступ до повністю автономної системи дронів. «Щоб дрони справді приносили користь фермерам, перший крок, який необхідно зробити, — це скасувати вимогу до фермерів бути пілотами дронів або наймати пілота за високою ціною. Автоматизовані дрони покликані полегшити роботу та спростити збір даних, щоб уможливити нове покоління точного землеробства», — сказав він.

TASA працює, виявляючи літаки, навіть коли лінія прямої видимості закрита деревами, будинками, темрявою, туманом та особливостями місцевості. Поєднуючи в собі акустичні технології та передові алгоритми обробки сигналів, один модуль TASA виявляє пеленг літального апарату, визначає дальність та статус загрози літака на всьому 360-градусному полі огляду.

Як тільки інший літак визначений TASA як загроза, дрон виконує запатентований маневр ухилення. Це гарантує, що обидва літаки залишаються розділеними у просторі, щоб гарантувати безпеку обох літаків.

Робот-листоріз для теплиць

Голландська компанія Priva представила робота-листоріза Kompano під час нещодавнього заходу GreenTech в Амстердамі, Нідерланди. Як зазначають розробники, Kompano — перший робот на ринку, який може самостійно переміщатися теплицею разом зі співробітниками. Це уможливлює цілодобову автономну обрізку листя у рослинництві.

Робота-листоріза Kompano розроблено для видалення листя з рослин томатів цілодобово. Priva заявляє, що це перший у світі робот, який надає користувачам економічно життєздатну альтернативу ручному видаленню листя томатів. Інтелектуальні алгоритми та запатентований робочий орган мають гарантувати ефективність понад 85% і обробку 1 га угідь на тиждень.

Робот керується інтелектуальним пристроєм та налаштовується відповідно до уподобань та вимог користувачів. За словами представників компанії, робот відмінно працюватиме разом із персоналом і виконуватиме більш трудомісткі завдання. Priva пропонує підтримку у навчанні персоналу роботі з обладнанням та комплексну програму обслуговування.

Priva розробила Kompano у співпраці з голландськими виробниками, технологічними партнерами та експертами. Робот пройшов випробування у кількох теплицях у Нідерландах. Наразі триває виготовлення серії з 50 роботів. Перші Kompano вже поставляються та використовуються виробниками.

Згодом лінійка Kompano буде розширена до робота-листоріза для огірків та роботів для збирання томатів та огірків.

Робототехніка для великих

У бік роботизованої техніки пильно придивляються і великі виробники традиційної сільськогосподарської техніки. Зокрема, німецький виробник обладнання Claas та голландський стартап AgXeed уклали партнерство, в якому перший володіє міноритарною часткою. Метою є подальший розвиток та просування на ринок автономної сільськогосподарської техніки.

Компанія AgXeed із Нідерландів пропонує інтелектуальну та повністю автономну систему з різним навісним обладнанням, інструментами віртуального планування та комплексними моделями даних під назвою AgBot.

Автономний польовий робот з дизель-електричним приводом, колісною або повністю гусеничною ходовою частиною потужністю до 156 к.с. і стандартними триточковими навісками покликаний у майбутньому допомогти фермерам у різних областях застосування.

«Це партнерство пропонує Claas доступ до інноваційних технологій у знайомому сегменті ринку та доповнює наш власний досвід у галузі автономії та робототехніки, — сказав Томас Бек, генеральний директор Claas Group, — з іншого боку, AgXeed може отримати вигоду з досвіду та мережі Claas Group у багатьох галузях, таких як передача даних, інтерфейси та рішення для приводів. Таким чином, на наш погляд, це безпрограшна ситуація, яка стала для нас причиною інвестувати».

Очікується, що продажі AgBot та пов'язаних із ним програмних рішень та платформ розпочнуться  2022 року, а продукти та послуги забезпечуватимуть стабільну додану вартість для клієнтів.

AgBot може бути оснащений опціональними гусеницями, а його експлуатаційна маса становить не більше 6 тонн. Робот також має регульовану ширину колії від 300 мм до 910 мм, чутливу до навантаження гідравлічну систему та вантажопідйомність до 8 тонн.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"