Статті

СЕРПЕНЬ: ЧАС РАХУВАТИ РАВЛИКІВ

Українці ментально не готові їсти равликів, вважаючи, що на вирощуванні молюсків краще заробляти євро, за які можна придбати щось «рідніше».

Щороку європейці споживають кілька сотень тисяч тонн равликів і все одно хочуть більше. Равликівництво — це галузь тваринництва з високою доданою вартістю, тому в Україні майже стовідсотково орієнтована на експорт. Чітко виражена виробнича сезонність «лютий-вересень» дозволяє на дозвіллі подумати про оптимізацію і перспективи. Ставки високі, нюансів багато, без урахування яких літній «турборежим» фермера зводиться нанівець. Равликівники так і кажуть: «Ціна помилки — один рік або сто тисяч»…

Смак равлика вподобали не тільки європейські гурмани, а й природні вороги молюсків: знизу — нематоди, кліщі, кроти; згори — миші, ящірки, птахи.

Промислове «правильне» равликівництво поволі, але неухильно витісняє аматорське, бо пропагує інший підхід — зібрати більше екопродукції не будь-якою ціною, а за рахунок виживання якомога більшої частини стада. Так-так, популяцію равликів на фермі називають стадом.

Фермерське господарство «Агроравлик» у Васильківському районі на Київщині за три роки налагодило виробництво і експортну оптову торгівлю живим равликом, реалізацію маточного стада і молодняку, відповідаючи екостандартам ЄС і України. Вирощує на 2 га 100 тонн посправжньому досконалих равликів за рік, має 120 м2 холодильних потужностей. За допомоги Держпродспоживслужби підприємство включене у європейську базу експортерів і вже цього року самостійно реалізовуватиме равликів до ЄС.

РАВЛИКОВА АРИФМЕТИКА

  • На 6 сотках живе 270 тис. особин.
  • 100 кг маток — це 4 тонни дорослих равликів і 4-4,5 кг ікри на тонну.
  • Собівартість 1 кг равликів — 1 євро, 1 кг маточного стада — 8 євро.
  • У коконі 100-150 ікринок, кожна вагою 0,03 г (маса кокона 4-4,5 г).
  • Маса малька, що проклюнувся, на 25% менша від ваги ікринки.
  • Деякі равлики виростають до 15 г, але замовників цікавлять різні розміри: іспанців — 6-8 г, французів і італійців — 10-12 г.

Власник равликової ферми Олександр Волохович, енергетик за фахом, забезпечив виробництво сонячною електроенергією і сам генерує креативні рішення для колег, тісно співпрацює з французьким Інститутом INRA (равликівництва), консультується з професором Жаном Клодом Бонне, організовує навчальні семінари і екскурсії.

ФГ «Агроравлик» входить до Асоціації равликових ферм Snailgroup, що допомагає у навчанні, обміні досвідом, пошуку торговельних партнерів і каналів гарантованого збуту. Підприємство спеціалізується на вирощуванні равликів Aspersa Muller, бо саме «мюллери», або сірі равлики, користуються шаленим попитом. На боці підприємця — і кліматична перевага, бо в сусідній Польщі равлика збирають на місяць пізніше.

У равликівництві найважливіші два процеси: інкубація (триває з середини березня і до початку червня) і відгодівля (з 15 травня до кінця серпня), а далі життєвий шлях равлика плавно переходить у стан анабіозу. Молюски, які у липні виросли раніше за інших, тобто «закрутили губу» (мають вивернутий назовні край раківки), прямують до холодильних камер і сплять там до весни. Решта — у рефриджератор і гайда до Європи підкорювати гурманів. О'ревуар!

З 30 соток можна отримати за сезон 10 тонн равликів. Олександр Волохович радить початківцям купувати готовий молодняк равликів — це менш прибутково, але й менш клопітно. Бо самотужки отримати мільйон ікринок не так і просто.

Якщо равлику не сподобається температура, вологість, корми, умови для відпочинку — він не відкладе ікру або затримає кладку на невизначений термін. У нормі равлик за життя робить три кладки, в ідеальних умовах — п'ять. На фермі у с. Митниці прописані протоколи для персоналу, який щогодини контролює показники мікроклімату, працюють відеокамери і контроллери. Усі дані акумулюються і аналізуються комп'ютерними програмами, тож власник за допомогою смартфону дистанційно може виявити «критичні точки» у відтворенні.

У березні дорослих равликів «будять», миють і викладають у маточник з вологим і теплим повітрям (відповідно 80% і +16-21°С), де й починається чергова історія нового стада. Равлики — гермафродити, через 7-10 днів після спаровування обоє відкладають ікру у спеціально підготовлений ґрунтовий субстрат із кислотністю 6,5-7 рН і вологістю 80%. Через 22 дні кладку у формі кокона обережно дістають і викладають у ланчбокси по 2000 ікринок (80 г), чекають на вилуплення мальків і ще тримають в інкубаторі до 10 днів, поки ті не зміцніють. Цікаво, що мальок при вилупленні з'їдає оболонку — це його головний резерв росту.

Цікаво знати

  • Гелікокультура (від англ. heliculture) — процес промислового вирощування равликів.
  • Равлик не хворіє, а помирає. Равлики не їдять ікру, а от тілами мертвих родичів не гребують.
  • Деякі аматори практикують високу температуру в маточнику — тоді більше ікри, але стадо швидко гине.

В «Агроравлику» практикують горизонтальне вирощування мюллерів на дерев'яних щитах, які забезпечують захист від прямого сонячного проміння. Для збереження слизової равликів постійно стежать за кислотністю ґрунту. З перших годин дбають про захист — плантація огороджена «електричним пастухом» у два ряди, згори — сіткою, у землі працюють відлякувачі з часовим реле для кротів, стоять мишоловки.

Для равликів велике значення має режим «день-ніч» і вологість: з 9 вечора до 5 ранку молюски безперервно їдять, аж шумить. До сходу сонця включають активний полив плантацій, щоб равлики встигнули заховатися. Рослиноїдні молюски щодня споживають зеленої маси у 2-3 рази більше за власну вагу.

Найоптимальніший раціон равлика — спеціальний збалансований комбікорм і зелень, яка їм потрібна як вода. Улюблений корм — ріпаперко (буко), гібрид пекінської капусти і ріпаку, який часто сіють у суміші з конюшиною. Хоча равлики люблять і буряк мангольд, конюшину, ріпак, кормову капусту, листя лопухів. Фрукти і шпинат — преміум корм, тільки на замовлення клієнтів.

У «Агроравлику» використовують комбікорм ТОВ «НВП «Укрзооветпромпостач» (с. Плахтянка), виготовлений за рецептом і рекомендаціями французького Інституту равликівництва. Переваги годівлі комбікормом очевидні — швидкі темпи росту внаслідок повного засвоєння складових, бо непідходящий корм равлик пропускає транзитом; можливість ущільнити стадо на обмеженій території; менше посліду; кращі смакові якості філе. Комбікорм краще розсипати на щитах тонким шаром.

Для росту тіла равликам потрібен протеїн, для формування раківки — кальцій і кормова крейда.

У серпні починається збір равликів. Де прокинеться равлик пізніше — у шлунку гурмана чи в репродукторі на фермі — залежить від його кондицій, волі господарника і кон'юнктури європейського ринку.

Перші кроки

Щоб почати равликовий бізнес, слід зареєструватися як підприємець, оформити за кодом діяльності, пов'язаної з рибопродуктами, ракоподібними і молюсками (КВЕД 05.00.11.300), отримати експлуатаційний дозвіл у Держпродспоживслужбі. НАССР вимагається не як система, а як базові принципи. Обов'язковий сертифікат, що підтверджує якість м'яса. Для експорту живого равлика у стані анабіозу визначається категорія «равлик харчового призначення». Інформаційну допомогу можна отримати в Офісі підтримки експорту України до ЄС.

Протеїновий делікатес

М'ясо равликів дієтичне, маложирне, поживне, містить 70% білка, в півтора рази перевищуючи його вміст у курячому яйці, 20% замінних і незамінних амінокислот, 10% жирів за повної відсутності холестерину. Насичує організм такими мікроелементами, як магній, залізо, кальцій, мідь, цинк, йод, а також вітамінами групи В, не викликає алергічних реакцій, відоме як афродизіак. Ікра має незвичний смак і є дорогим делікатесом.

Свій секрет

Равликовий слиз (муцин) має високі регенеруючі властивості, загоює рубці після травм і опіків, сповільнює старіння шкіри, підвищує її еластичність. 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"