Статті

НОВІ РЕКОРДИ ВІТЧИЗНЯНОГО ЗЕРНОВОГО РОКУ 2019/2020

Попередній 2019/2020 зерновий маркетинговий рік добіг кінця 30.06, в якому виробництво зернових та олійних культур в Україні сягнуло 98 млн тонн, а експорт — 62 млн тонн.

УкраЇна протягом останніх трьох років стабільно отримує понад 90 млн тонн зернових та олійних культур через підвищення врожайності агрокультур та ефективності ведення сільського господарства. У середньостроковій перспективі, за даними Української зернової асоціації (УЗА) цілком реальним є зростання виробництва збіжжя за рахунок підвищення врожайності — до 113 млн тонн, водночас експорт цієї групи може перевищити 70 млн тонн.

З нагоди надзвичайного 2019/2020 сезону в Україні УЗА випустила спеціальну пам'ятну поштову марку про рекордний врожай у 98 млн тонн.

Слід нагадати, що минулого року Україна також відзначилась кількома рекордами з виробництва зернових: врожай пшениці — 28,2 млн тонн (експорт — 20,5 млн тонн), кукурудзи — 35,2 млн тонн (експорт — 30,3 млн тонн). Це не межа для врожаїв даних культур, бо середня врожайність пшениці в Україні нині складає лише 4 т/га (у Франції 8 т/га), а кукурудзи 7 т/га (у штаті Айова (США) з подібним до українського кліматом — 12 т/га). Тому ми маємо чималий потенціал щодо збільшення врожайності культур та валового збору зернових.

Як відомо, Україна входить до п'ятірки провідних країн експортерів зернових за всіма основними зерновими культурами, а за грошовою оцінкою 2019 року наша країна посіла друге місце за експортом зернових після США з показником $9,6 млрд, обійшовши за цим показником Аргентину ($9,3 млрд) та Росію ($7,9 млрд). УЗА наголошує, що Україна є важливим глобальним гравцем ринку зернових та одним із ключових суб'єктів забезпечення продовольчої безпеки у світі. В нашій країні аграрний експорт забезпечує близько 40% валютних надходжень країни і на тлі стагнації більшості секторів економіки є запорукою економічної стабільності.

«Цьогорічна зима та весна викликали тривогу на ринку через можливе погіршення врожаю 2020 року у зв'язку з погодними умовами. Проте травневі опади виправили весняну посуху та значно покращили зволоження ґрунту для вегетації озимих і ярих культур, а спекотна погода червня посприяла росту та дозріванню зернових. Посуха у південних областях України не чинитиме критичного впливу на валовий врожай зернових, адже ці регіони не є основними виробниками зерна. Крім того, цьогоріч аграрії значно розширили площі під кукурудзою, що дозволяє очікувати на новий рекорд врожаю цієї культури», — зазначив президент УЗА Микола Горбачьов.

 

За прогнозом УЗА, нового 2020/2021 маркетингового року Україна цілком здатна отримати врожай близький до минулорічного — 97,1 млн тонн, при цьому експорт зернових та олійних може сягнути 58,8 млн тонн. Високий валовий збір врожаю у новому зерновому сезоні можна очікувати завдяки рекордному показнику врожаю кукурудзи — 36,9 млн тонн, при цьому експорт кукурудзи сягне — 31 млн тонн. УЗА також очікує цьогоріч на другий після минулорічного за обсягом врожай пшениці — 26,8 млн тонн, при цьому експорт може скласти 18 млн тонн.

З нагоди завершення маркетингового року УЗА підбила підсумки, провела прес-конференцію і традиційно нагородила кращих фахівців зернового ринку сезону 2019/2020 спеціальною щорічною нагородою — Зірка УЗА, за активну роботу та внесок у розвиток зернової галузі:

— Рубен Бєляєв, радник з питань відносин з державними органами, ТОВ «АДМ Юкрейн».

— Михайло Різак, заст. гендиректора по взаємодії з органами влади, ТОВ СП «НІБУЛОН».

— Олена Замятіна, директор з маркетингу, ПІІ «Гленкор Агрікалчер Україна».

— Сергій Феофілов, гендиректор консалтингового агенства «УкрАгроКонсалт».

— Олександр Рекал, керівник відділу логістики, ТОВ «Агропросперіс».

Також УЗА нагородила спеціальною відзнакою «Агенти змін» заступників міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького та Тараса Качку за сприяння розвитку зернової галузі та активну підтримку українського зерна на зовнішніх ринках.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"