Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА. 20.02.20

ПШЕНИЦЯ. Протягом останнього часу котирування на пшеницю на Чиказькій біржі знижувалися, але поточного тижня продемонстрували протилежну цінову тенденцію. Основними причинами, які посприяли такому розвитку подій, можна назвати наступні: нашестя сарани в Африці, що може поширитися в Азії, скорочення очікуваного виробництва пшениці в Австралії, зниження імпортного мита в Китаї.

Котирування на Паризькій біржі також пішли слідом заданої в Чикаго тенденції, проте курс євро відносно долара США поточного тижня сягнув найнижчого рівня з квітня 2017 року.

На фізичному ринку торгівельна активність все таки залишається слабкою, однак слід відзначити, що державні компанії починають потроху проявляти інтерес до закупівлі пшениці. Поточного тижня Туреччина законтрактувала 250 тис. т продовольчої пшениці з відвантаженням у березні, а Бангладеш оголосив тендер на поставку продовольчої пшениці у квітні 2020 року. Саудівська Аравія анонсувала проведення тендеру 21 лютого на закупівлю 715 тис. т продовольчої пшениці.

Вітчизняні трейдери не братимуть у ньому участі, оскільки якість пшениці українського походження не відповідає якісним вимогам покупця.

Нагадаємо, що попередній тендер Саудівської Аравії було проведено у жовтні 2019 року, законтрактовані обсяги становили 605 тис. тонн, а переможцями стали продавці з Німеччини, Естонії, Латвії та Польщі.

Міністерство сільського господарства Росії оголосило про 100% субсидіювання транспортних витрат на доставку зернових із 8 регіонів РФ на сході країни до портів обсягом близько 2 млн т. Дана пільга вже вступила в дію і діятиме до 31 серпня 2020 року. Слід зауважити, що таке рішення сприятиме збільшенню конкурентоспроможності російських трейдерів у найближчі місяці.

Станом на 20 лютого закупівельні ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу: 5770-5900 грн/т, 3-го класу: 5750-5900 грн/т, фураж: 5500-5850 грн/т.

ЯЧМІНЬ. Минулого тижня Йорданія перенесла проведення тендеру на закупівлю ячменю старого та нового врожаю на поточний тиждень. Через фактичну відсутність попиту на ринку та стимулу до більш активних дій, покупці протягом тижня не озвучували свої цінові ідеї, а потенційні продавці не поспішали знижувати свої номінальні цінові індикації.19 лютого тендер Йорданії все-таки відбувся, і цим покупцем було законтрактовано 120 тис. т фуражного ячменю у російського експортера. Згідно з умовами контракту, поставка першої частини партії (60 тис. т) повинна відбутися у травні, а другої — у червні 2019 року.

Учасники ринку ячменю наразі перебувають в очікуванні організації тендеру Саудівською Аравією, проте точний термін його проведення наразі невідомий. 

Станом на 20 лютого закупівельні ціни в портах України на ячмінь перебувають у діапазоні 4700-5000 грн/т.

КУКУРУДЗА. Інтерес до кукурудзи українського походження в напрямку Азії почав поступово повертатися на ринок, проте з огляду цін попит виглядає дуже стримано. Китайські покупці поки не визначились, якого походження кукурудзу купувати (зі США чи України), а Корея з властивою їй спритністю балансує між все ще дешевшою американською кукурудзою та її українським аналогом, ціна на який, на думку покупців, має бути нижчою.

Котирування на Чиказькій біржі протягом тривалого часу не виходять за межі вже звичного діапазону. На думку експертів, така ситуація матиме місце допоки ринок не отримає новий імпульс у вигляді конкретних дій Китаю щодо імпорту американської сільськогосподарської продукції в рамках досягнутих раніше домовленостей.

Частка Китаю в експорті української кукурудзи неспішно зростає через збільшення обсягів експорту і частково за рахунок втрати позицій в ЄС (частка української кукурудзи в імпорті ЄС знизилася з 65% до 55%, водночас як Бразилія змогла наростити свою присутність з 26% до 36% за рахунок рекордного врожаю і низьких цін).

Поточного маркетингового року відмічається зростання експорту кукурудзи до Кореї, такому стану справ посприяли порівняно гарна якість кукурудзи врожаю 2019 року, яка відрізняється низькою вологістю і меншим вмістом битих зерен і смітної домішки.

Станом на 20 лютого закупівельні ціни в портах України на кукурудзу перебувають у діапазоні 4750-4900 грн/т.

За інф. торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»
З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php
або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"