Статті

УРЯД СХВАЛИВ ПРОЄКТ ДЕРЖБЮДЖЕТУ-2020

Згідно з регламентом Верховної Ради України, парламент до 1 грудня має прийняти Закон про Державний бюджет України на наступний рік. Так, 18 жовтня Верховна Рада України в першому читанні ухвалила відповідний законопроєкт (реєстр. №2000) 255 голосами, переважно члени фракції «Слуга народу». 3 листопада допрацьований урядовцями для другого читання у ВРУ проєкт Державного бюджету-2020 був схвалений Кабміном, а 5 листопада Прем'єр Олексій Гончарук публічно презентував кошторис країни широкому загалу.

Проєкт передано на розгляд Комітету ВРУ з питань бюджету, який має ухвалити своє рішення — чи-то повністю підтримати урядовий документ, чи-то внести до нього свої зауваження (пропозиції). При цьому пропозиції народних депутатів, комітетів до законопроєкту, підготовленого до другого читання, не розглядаються (на підставі ч.3 ст. 158 Регламенту ВРУ).

Виходячи з цього рішення, від імені комітету зазвичай його голова виголошує рішення в сесійній залі з трибуни Верховної Ради. Промовець зазначає, що комітет підтримує цей документ і озвучує ухвалені зауваження. Якщо депутатами документ із зауваженнями буде схвалений, законопроєкт виноситься на голосування і приймається в другому читанні і в цілому з тими зауваженнями (правками), які в ході опрацювання будуть внесені в документ апаратом ВРУ. Якщо під час обговорення у народних обранців є якісь пропозиції, а вони обов'язково є, депутати також виголошують їх у сесійній залі і поправки виносяться на голосування. По завершенні дебатів законопроєкт голосується в цілому з урахуванням ухвалених депутатами правок. І приймається.

Підготовлений текст документу за підписом голови бюджетного комітету потрапляє на підпис голові ВРУ і після того — до президента України. Глава держави має 15 діб на його розгляд, і якщо немає підстав для накладання вето, президент його підписує. Якщо ж вето на документ накладається, законопроєкт повертається до ВРУ, і там Рада, у разі незгоди з рішенням глави держави, може 300 голосами це вето подолати.

У даному випадку аналітики прогнозують спрощену систему ухвалення законопроєкту про Державний бюджет-2020. Наступного, пленарного, тижня документ буде винесено в зал і з нечисленними правками ухвалений в цілому до 15 листопада (як це зазначено в орієнтовному графіку розгляду проєкту закону про Державний бюджет України на 2020 рік, схваленого бюджетним комітетом 6 вересня 2019 року й оприлюдненому на його інтернет-сайті — прим. ред.)

Згідно з повідомленням Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, підготовленим до другого читання документом враховано оновлений макроекономічний прогноз уряду, розроблений Мінекономіки*.

Серед пріоритетів Держбюджету 2020:

— запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, що за рахунок підвищення економічної конкуренції сприятиме підвищенню ефективності та продуктивності використання сільськогосподарських земель;

— проведення виваженої ефективної приватизації. Це дасть змогу передати сотні суб'єктів господарювання державного сектору ефективним власникам, які створять нові робочі місця та ліквідують корупцію;

— реформування ринку праці. Завдяки оновленню трудового законодавства очікується уповільнення процесів трудової міграції та підвищення зайнятості населення на внутрішньому ринку.

Також передбачена подальша політика дерегуляції економіки, для посилення ринкової конкуренції. Зокрема, визначені заходи з просування українського експорту на зовнішніх ринках і зменшення бар'єрів для експорту українських товарів та послуг.

Ключову роль також відіграватиме запуск проєктів, спрямованих на підвищення енергоефективності (енергетика та ЖКГ), будівництво доріг та іншої транспортної інфраструктури на фоні впровадження концесії та розвитку кластерів, а також активний розвиток таких сфер діяльності, як охорона здоров'я та освіта, які є ключовими для розвитку людського капіталу.

Як наслідок, зростання реального обсягу ВВП 2020 року передбачено на рівні 3,7%, мінімальна заробітна плата на рівні 4723 грн (на 550 грн більше проти 2019-го), а середньомісячна заробітна плата на рівні 12497 грн.

Відповідно визначеним урядом пріоритетам одними з головних інвестиційних драйверів у бюджеті 2020 року є мала та велика приватизація, що разом мають принести державі 12 млрд грн, а також легалізація азартних ігор, що також має додати до бюджету країни 3 млрд грн.

Аграрне питання: 4 чи 8?

На фінансову підтримку сільгоспвиробників у законопроєкті до другого читання закладено 4 млрд грн, а для формування статутного капіталу Фонду часткового гарантування кредитів іще 240 млн грн.

Спочатку Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства представило програму держпідтримки АПК на 2020 рік з бюджетом у 8,4 млрд грн. З них 3,9 млрд грн передбачалися для компенсації кредитів під купівлю землі, 500 млн грн — на Фонд часткового гарантування кредитів.

Однак у підготовленому проєкті Держбюджету на 2020 рік до першого читання на підтримку аграріїв урядовцями виявились передбаченими лише 4,4 млрд грн. Ця цифра була навіть меншою за бюджетну підтримку галузі АПК України 2019 року, передбаченою у розмірі 5,7 млрд грн.

Втім, у Мінекономіки не втрачають оптимізму і не виключають можливості збільшення фінансування аграріїв наступного року. Про це під час круглого столу «Роль сімейного фермерства та кооперації для сталого розвитку громад» 5 листопада заявила заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Інна Мєтєлєва.

«На наступний рік ще бюджетний процес триває, ще ВР не прийняла проєкт бюджету на 2020 рік. Позиція депутатів — відстоювати все таки 1% аграрного ВВП України на допомогу аграріям, це 8 млрд грн для підтримки аграрного сектору. Подивимося. Знову ж таки, песимістичний варіант — це буде 4 млрд, оптимістичний варіант — це буде 8 млрд. І якщо це буде більше цифра, то буде врахована більша кількість програм, які діяли до цього року», — сказала І. Мєтєлєва.

Вона зазначила, що в контексті цих законодавчих ініціатив будуть передбачені видатки на відкриття ринку землі у жовтні 2020 року.

«До цього періоду повинні бути зроблені і фермерські реєстри, повинен бути заповнений Держгеокадастр, до серпня місяця. Тобто вся інформаційна база повинна бути наповнена», — зазначила чиновниця.

За її словами, на підтримку аграріїв будуть виділені кошти за програмою здешевлення кредитування, у пріоритеті для фермерів, які працюють на масивах земель до 500 га.

«Зараз формується один із проєктів зі Світовим банком — це створення фонду гарантування фермерських кредитів. Ми плануємо, що будуть залучені кошти міжнародних інституцій, але поки що мова йде про кошти державного бюджету — створити фонд гарантування, щоби більше фермерів отримали доступ до фінансування, і причиною відмови не була недостатність заставного майна. Зовсім інший механізм», — наголосила заступник міністра.

* * *

Днем раніше, представляючи проєкт бюджету, Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук зазначив, що формування дохідної частини Державного бюджету вперше відбувається без підвищення податків, але зі скороченням дефіциту, щоби зменшувати боргове навантаження на країну та громадян.

«Ми будемо більше заробляти всередині країни — за рахунок реформ, приватизації, внутрішніх та зовнішніх інвестицій, лібералізації ринків. Закладаємо кошти на розвиток, зокрема регіональний: дороги, інвестиційні проєкти. На оборону та безпеку 2020 року передбачили 5,45% від ВВП. Збільшувати ефективність почали з себе — скорочуємо видатки на чиновницький апарат на 10%», — наголосив очільник уряду.

О. Гончарук озвучив основні показники допрацьованого документа. Так, загалом заплановані видатки становлять 1 трлн 195 млрд грн. Із них 141 млрд грн буде спрямовано на обслуговування держборгу.

Медицина. Планується, що 2020 року екстрена медицина отримає +109% фінансування, крім цього, держава компенсуватиме вартість пологів, лікування інсульту/інфаркту тощо.

Загалом на екстрену допомогу 2020 року уряд передбачив 1,9 млрд грн (з них 900 млн грн на карети швидкої плюс 1 млрд грн — на відкриття відділень екстреної допомоги), що вдвічі більше проти 2019 року. Планується придбати 470 карет екстреної допомоги, створити 25 нових відділень швидкої за сучасними стандартами.

Програма «Доступні ліки» 2020 року передбачає 3,3 млрд грн, що втричі більше, ніж було 2019 року.

На закупівлю ліків та медичних виробів для лікарень 2020 року передбачено 9,7 млрд, а це в півтора разу більше, ніж  2019-го. На лікування за кордоном, передусім ідеться про трансплантацію, закладено 1,09 млрд грн, що у півтора разу перевищує цифри 2019 року.

Соціальне забезпечення. «Ми працюємо першочергово для тих, хто потребує допомоги, зокрема закладено достатньо коштів на субсидії», — зауважив О. Гончарук.

Відтак 2020 року уряд заклав у проєкт Держбюджету-2020 на субсидії 47,6 млрд грн.

822 млн грн планується спрямувати на надання правової допомоги громадянам (на 90 млн грн більше, ніж 2019-го). 246 млн грн — на соціальну адаптацію ветеранів АТО/ООС, що майже вдвічі більше, ніж 2019 року.

Освіта. «Інвестувати в дітей — це найбільш вигідна інвестиція, яку ми тільки можемо собі дозволити», — говорить Прем'єр-міністр України.

Зокрема, уряд вперше виділив 2020 року окремий бюджет у 3,5 млрд грн на програму «Спроможна школа для кращих результатів».

Крім того, уряд заклав 2020 року 1,4 млрд грн на програму «Нова українська школа», що більше на 200 млн грн, ніж 2019-го.

Іще 259 млн грн — на розвиток навчально-практичних центрів профтехосвіти, що на понад 200 млн грн більше, ніж було 2019 року.

Вперше передбачено щорічну індивідуальну грошову підтримку у 21 тис. грн для молодих вчителів (стаж до 10 років), щоби підвищити престижність професії, підтримати і стимулювати молодь до викладацької роботи, зокрема у сільських школах.

Креативні індустрії та культура. «Ми хочемо, щоб українці були мобільними, щоб вони побачили різні куточки України», — коментує О. Гончарук.

Так, уряд на креативні індустрії та розвиток культури Уряд заклав на 23% більше, ніж 2019 року — 15,1 млрд грн.

Вперше закладено програму мобільності молоді — 500 млн грн.

Так само вперше передбачено кошти на розкриття туристичного потенціалу країни — 240 млн грн.

* * *

Підсумовуючи презентацію Державного бюджету на 2020 рік, Олексій Гончарук відзначив, що 7,4 млрд грн планується спрямувати на Державний фонд регіонального розвитку. 2 млрд грн — на соціально-економічний розвиток регіонів. Заплановано 1,8 млрд грн на національні інвестпроєкти. Також 22,6 млрд грн передбачається залучити додатково від міжнародних партнерів. 73,7 млрд грн планується витратити на інфраструктуру (для порівняння, 2019 року це було 54 млрд грн).

 

* Оновлений макроекономічний прогноз Кабмін затвердив 23 жовтня. Згідно з ним, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства продемонструвало два сценарії, за якими наступного року може розвиватися економіка країни.

«За консервативним сценарієм Мінекономіки по суті повторило прогноз Світового Банку — 3,7% зростання ВВП 2020 року. Це більше, ніж той прогноз, який у нас був навесні — тоді передбачалося 3,3%», — розповів О. Гончарук. За оптимістичним прогнозом зростання економіки передбачено на рівні 4,8% 2020 року.

Крім цього, уряд покращив прогноз курсу національної валюти на наступний рік. Консервативний макроекономічний прогноз передбачає 27 грн/дол., у порівнянні з 28,2 грн/дол, закладеними весною; оптимістичний — 24,8 грн/дол.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"