Статті

СУД ВИЗНАВ НЕДОСТОВІРНОЮ ІНФОРМАЦІЮ ІА «СТОП КОРУПЦІЇ ТВ» ЩОДО ДІЯЛЬНОСТІ КОМПАНІЇ «НІБУЛОН»

Протягом пів року представниками інформаційного порталу «Стопкор» та ТОВ «Інформаційне агенство* «СтопкорТВ» велась цинічна замовна інформаційна війна проти підприємства — вітчизняного інвестора й лідера українського ринку зерна — компанії «НІБУЛОН». Не гребуючи нічим і застосовуючи брудні методи боротьби, вони здійснювали цілеспрямований тиск на підприємство. Трохи більше року знадобилося компанії для того, щоби довести неправомірність дій цих псевдожурналістів у суді.

ЦІ наклепи розпочались у червні минулого року, коли в ефірі «5 каналу» вийшла програма «Стоп корупції»: «Кредитні таємниці «Нібулона», а слідом за нею — низка аналогічних публікацій, які були похідними від вищевказаної програми і призначені для створення більш широкого резонансу навколо цієї неправдивої інформації. Про замовний характер оприлюдненого сюжету свідчило використання в ньому неправдивої тенденційної та неперевіреної вибіркової інформації з перекручуванням фактів і домислами, елементами шантажу й обману, яка вже неодноразово публічно спростовувалася компанією «НІБУЛОН» упродовж кількох років.

Мова йде про сфабриковані заяви замовного характеру цього псевдорозслідування, що ТОВ СП «НІБУЛОН» нібито приватизувало частину порту та судноремонтний завод; має численні структури в офшорних зонах та елеватори за кордоном; занижує закупівельні ціни на зерно на внутрішньому ринку зерна в Україні та впроваджує схеми експортування збіжжя, які дозволяють йому приховувати від оподаткування реальні прибутки, виводячи їх за межі України; продає українське зерно в офшор; про фінансову неспроможність компанії виконати свої зобов'язання перед Європейським банком реконструкції та розвитку, про наявність значної простроченої заборгованості перед цим банком; про ухиляння від сплати портових та річкових зборів; про перешкоджання процесу врегулювання на законодавчому рівні сфери перевезень вантажів водним транспортом, у тому числі річками України; про недобросовісне господарювання і неплатоспроможність, що є предметом інформації іноземних засобів масової інформації, зокрема одного з найпопулярніших видань The New York Times; про ухилення генерального директора від діалогу з журналістами Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агенство «Стоп корупції ТВ» та про його проживання у Швейцарії.

Справедливо зауважимо, що більшість ЗМІ відмовились від поширення цієї сфабрикованої та неправдивої інформації з огляду на її відверто замовний характер. Більшість, але не всі… Одні з таких — миколаївський вебсайт «НикВести», яким ця інформація була поширена, незважаючи на вже розміщене на той час на інтернет-сторінці компанії детальне доведення невідповідності дійсним обставинам усіх перекручених у цій програмі фактів.

Для того, щоб захистити свою честь і ділову репутацію, компанія звернулась до суду. Але боротися з «антикорупціонерами» виявилось не так просто. У суді ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» не було таким же сміливим, як у ЗМІ, зокрема в інтернеті та на телебаченні, й усіляко уникали відповідальності, стверджуючи, що вони не займалися (!!!) викладенням про «НІБУЛОН» в інтернеті чи будь-де жодних неправдивих фактів, що завдали б шкоди діловій репутації компанії, не володіють ніякою інформацією, викладеною в позовній заяві, та не мають жодного відношення до оспорюваних «НІБУЛОНом» відомостей, поширених у відеосюжеті «Кредитні таємниці «Нібулона». Уявляєте?! Це верх цинізму!!!

Таким чином ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» намагалося уникнути об'єктивних звинувачень у поширенні недостовірних негативних відомостей про ТОВ СП «НІБУЛОН» і необ'єктивному висвітленні інформації. Така «лінія захисту» красномовно свідчить про те, що вони самі відхрещуються від свого журналістського продукту — відеосюжету «Кредитні таємниці «Нібулона» і відмовляються коментувати будь-які факти своїх порушень. До того ж представники ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» жодного разу не прибули на численні судові засідання. Слід додати також, що спочатку нібулонівці навіть не змогли знайти працівників ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» за вказаними юридичними адресами, щоб вручити адвокатські запити. Дуже схоже, що це інформаційне агентство — організація-фантом і авантюристи.

Відмовляючись від своїх слів у суді, паралельно ТОВ ІА «Стоп корупції ТВ» продовжували вести свою брудну інформаційну війну, тероризуючи працівників і керівництво компанії. Виливали бруд і ховалися у тінь, відмовляючись у суді від своєї причетності до всіх цих оборудок. У вересні 2018 року представниками ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» було здійснено низку провокацій в одному з підрозділів компанії — філії ДП «Лідіївське» (Миколаївська обл.), у відповідь на що працівники компанії змушені були звернутися до правоохоронних органів. Наступний епізод — 16 жовтня 2018 року на веб-сторінці «Стопкор» було опубліковано черговий наклепницький матеріал під заголовком «Виживання конкурентів та підкуп суддів: нова корупційна історія «Нібулона». Зважаючи на те, що в цій публікації вони незаконно розголосили відомості, що становлять таємницю досудового розслідування, й вчинили, таким чином, кримінальне правопорушення, 17 жовтня 2018 року до Генеральної прокуратури України було подано повідомлення про вчинення кримінального правопорушення (у порядку ст. 214 КПК України) з проханням розпочати досудове розслідування кримінального провадження.

Довівши свою правоту в першій інстанції (Рішення господарського суду Миколаївської області від 05.06.2019), де інформацію, тотожну поширеній ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» у відеосюжеті «Кредитні таємниці «Нібулона», було визнано недостовірною, негативною і такою, що шкодить діловій репутації компанії «НІБУЛОН», ПП «НИКВЕСТИ ПРОДАКШН» було зобов'язано протягом трьох днів з дня набрання рішенням суду законної сили спростувати цю інформацію на головній сторінці веб-сайту «НикВести» (http:// nikvesti.com/).

На цьому нібулонівці не зупинились і остаточно довели правоту своєї компанії вже у другій інстанції: Постановою від 6 вересня 2019 року Південно-західний апеляційний господарський суд задовольнив вимоги товариства в повному обсязі, зокрема визнав недостовірною негативною та такою, що принижує ділову репутацію ТОВ СП «НІБУЛОН» інформацію, розповсюджену у червні 2018 року у відеосюжеті під заголовком «Кредитні таємниці «Нібулона» у складі інтернет-публікації під заголовком «5 канал показал, как «Нибулон» Вадатурского зарабатывает на кредитных схемах», і заборонив ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» і ПП «НИКВЕСТИ ПРОДАКШН» поширювати цю інформацію будь-яким способом.

Відповідно до законодавства України ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» і ПП «НИКВЕСТИ ПРОДАКШН», за умови їх присутності під час перегляду справи в суді, мали б уже 07.09.2019 на виконання судового рішення щонайменше видалити зі своїх інтернет-ресурсів усю інформацію, що була визнана недостовірною і негативною згаданим рішенням суду. Крім того, ПП «НИКВЕСТИ ПРОДАКШН» мало б опублікувати спростування не пізніше 09.09.2019. Утім, як і під час провадження в суді першої інстанції, ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» і ПП «НИКВЕСТИ ПРОДАКШН» не були присутні на судових засіданнях в апеляційному суді без зазначення поважних причин.

ПП «НИКВЕСТИ ПРОДАКШН» отримало копію рішення суду апеляційної інстанції 16.09.2019, а отже, повинно було виконати його не пізніше 19.09.2019. Проте, до цього часу постанова Південно-західного апеляційного господарського суду від 06.09.2019 є невиконаною ПП «НИКВЕСТИ ПРОДАКШН».

У свою чергу, відправлена ще 12.09.2019 Південно-західним апеляційним господарським судом на адресу ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ» копія судового рішення від 06.09.2019 на сьогодні ще не отримана останнім. До речі, інформація щодо судової справи є загальнодоступною на офіційному веб-порталі судової влади в мережі інтернет, тобто, «СтопкорТВ» за доброї волі й сумлінного дотримання етичних принципів журналістики мало б уже запровадити всі необхідні заходи для виконання судового рішення. За таких обставин напрошується висновок, що інформаційне агентство вже традиційно ховається від кореспонденції, пов'язаної з ТОВ СП «НІБУЛОН», з метою уникнення відповідальності за поширення недостовірної негативної інформації про товариство.

Дуже хочеться звернутись до інформаційного порталу «Стопкор» та ТОВ «Інформаційне агенство «СтопкорТВ»: ви так і не відреагували на нашу пропозицію знайти закордонну нерухомість, літаки, яхти родини Олексія та Андрія Вадатурських та безкоштовно провести там певний час, тому тепер, будь ласка, наберіться мужності та визнайте, що умисно поширювали відверто замовний і неправдивий матеріал про нашу компанію.

«НІБУЛОН» не вперше стикається з тим, коли за допомогою подібних замовних «наїздів» від керівників певного міністерства (яких сьогодні, на превеликий жаль, ще й підвищили на посаді) компанії заважають працювати, відволікаючи від конструктивної роботи, спрямованої на розвиток підприємства. Мова йде про колишню-теперішню працівницю Міністерства інфраструктури, яка одна з перших із радістю реагувала на подібні відверто наклепницькі матеріали про компанію і поширювала їх на своїй сторінці у Фейсбук.

«Але ця історія, на нашу думку, є показовою і повчальною для багатьох, — зазначають у компанії. — Ми дуже сподіваємось, що ті, хто сьогодні планує під прапором журналістики тероризувати роботу чесного і відповідального бізнесу, замисляться щодо доцільності таких дій. Такий кричущий бандитизм і рекет у журналістській подобі не може залишатись непокараним, адже вседозволеність породжує все нові і нові прояви нецивілізованих методів роботи таких псевдо-ЗМІ. За нашим глибоким переконанням, такі люди не мають морального права називати себе журналістами».

Підтвердженням цьому є й те, що на початку цього року проєкт журналістських розслідувань «Стоп корупції» було виключено із Глобальної мережі журналістів-розслідувачів GIJN через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів. GIJN об'єднує журналістів 76 країн, і керівництво двічі розглядало питання про виключення «Стоп корупції». Це перший випадок в історії глобального об'єднання, що охоплює 177 організацій у 76 країнах світу.

«Наша компанія працює виключно в рамках чинного законодавства, і, незважаючи на весь цей інформаційний бруд, ми продовжуємо успішну співпрацю з нашими іноземними і українськими партнерами. Довіра до компанії «НІБУЛОН» у світі формувалася протягом багатьох років, зокрема й у складні часи становлення України як незалежної держави, а тому похитнути її такі низькі спроби інформаційних атак однозначно не зможуть. 

Усі засоби масової інформації ми просимо не поширювати ці та інші відверто замовні матеріали «Стоп корупції» стосовно нашої компанії, не забувайте, що професія журналіста —  це покликання серця і бажання боротися за правду, а не темні оборудки і шахрайство. Перед поширенням будь-якої інформації відносно нашого підприємства просимо зв'язуватися з прес-службою компанії. Ми оперативно надамо відповіді на ваші запитання, а ви — уникнете судових тяжб через поширення фейків і наклепів» — наголошують у ТОВ СП «НІБУЛОН».

Ця історія ще не завершена… Компанія продовжить пошук винних, щоби притягнути їх до відповідальності. Це є обов'язок компанії перед її партнерами, які завжди в неї вірили і продовжують вірити: кращими світовими банками, солідними інвесторами і партнерами з різних країн світу. Довіра до «НІБУЛОНа» і репутація компанії, реалізація серйозних інвестиційних проєктів не залишають іншого вибору: нібулонівці і надалі залишатимуться вкрай нетерпимі до поширення будь-якої неправдивої інформації про компанію. Це стиль роботи компанії протягом 28 років діяльності: за часів рейдерських «наїздів», спроб дискредитації та інформаційних атак. Нібулонівці наголошують: «Ми вистояли і завжди досягали справедливості. Тож дуже сподіваємось, що цей епізод стане повчальним і дозволить багатьом усвідомити, що сила компанії «НІБУЛОН» у чесності, порядності та принциповості позицій».

 

* У найменуванні ТОВ «Інформаційне агенство* «СтопкорТВ» зазначається саме слово «агенство», а не «агентство», що відповідає відомостям про товариство з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агенство «Стоп корупції ТВ», зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"