Статті

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ – 2019:  ХОДА ГІДНОСТІ І МАРШ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

24 серпня Україна відзначила 28-й День Незалежності. У Києві головними подіями стали Хода гідності і Марш захисників України. Хода гідності стала офіційною церемонією за участі Президента України Володимира Зеленського. Натомість Марш захисників України був проведений за ініціативою громадських організацій, які об'єднують ветеранів бойових дій проти російського агресора на Сході України від 2014 року та волонтерських організацій.

Обидва заходи стали альтернативою традиційному військовому параду на День Незалежності. Новообраний Президент Володимир Зеленський, чиї повноваження на посту глави держави наразі позначились 100-денним терміном, скасував військовий парад під приводом дорожнечі і пообіцяв на заощаджені кошти, а це близько 300 млн грн, преміювати воїнів ЗСУ.

Рішення скасувати парад викликало у суспільстві гострий диспут. Тож до 24 серпня у громадськості зберігалися перестороги, що словесні герці у соцмережах між прихильниками та противниками рішення Президента здатні вилитися у зіткнення на вулицях під час урочистостей. На щастя, цього не сталося, а багато учасників офіційної Ходи гідності по її завершенню приєдналися до Маршу захисників України.

Володимир Зеленський розпочав офіційну церемонію святкування 28-ї річниці Незалежності України з хвилини мовчання, під час якої пролунали 100 ударів дзвону на згадку про полеглих за Незалежність України.

Після підняття Державного прапору України Президент Володимир Зеленський виголосив промову. Він згадав про історичний шлях українців до незалежної держави і закликав співвітчизників до єднання: «І в кожного з нас розривається серце. І будь-які перемоги чи здобутки неповноцінні, адже наша родина неповна. Та настане день, і ми обов'язково зберемося разом, бо голос рідної крові переможе». Глава держави також нагадав, як українці разом сумували та раділи під час розбудови своєї держави після доленосного 1991 року, — поневірялися під час економічних криз: «тягнули «кравчучки», нарізали купони», — прилучалися до сучасних телесеріалів: дивились «Багаті теж плачуть», — раділи першим здобуткам на честь незалежної держави: «всією країною змушували тремтіти грандів європейського футболу» і разом з першим космонавтом незалежної України Леонідом Каденюком «летіли до зірок».

View the embedded image gallery online at:
http://www.agroprofi.com.ua/statti/1774-2019-3#sigFreeId663d84748a

Після промови Президент вручив високі державні нагороди військовим і прийняв проходження почесної варти. В тому числі посмертно присвоїв найвище звання Героя  України — старшому солдатові Андрієві Волосу. Військовий із 2015 року в складі 24-ї механізованої бригади служив на передовій. А торік у червні під час бою біля селища Південне — прикрив собою пораненого офіцера й загинув від снайперської кулі.

Крім того Володимир Зеленський оголосив, що 29 серпня відтепер стане Днем пам'яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, відповідний Указ Президента вже підписано.

Потому Хрещатиком і Майданом Незалежності прокрокували кілька військових підрозділів без зброї.

Далі на Майдані відбулася музична вистава, а після неї — Хода гідності. У цьому заході взяли участь родичі загиблих воїнів, ветерани АТО та волонтери.

По завершенню Ходи гідності центр столиці віддали у розпорядження учасників Маршу захисників України. Ті, хто вирішив відзначити День Незалежності у цій спільноті, зібралися в парку ім. Т. Г. Шевченка перед червоним корпусом Київського національного університету.

Учасники Маршу через свою чисельність близько години формували колони і шикувалися на вул. Володимирській. Колони очолили ветерани добровольчих батальйонів «Айдар» та «Азов». У перших шеренгах крокували учасники бойових дій, за ними йшли родичі загиблих воїнів та волонтери, які підтримували ці підрозділи. Тротуари вулиць, якими крокував Марш захисників — Володимирської, бульвару Шевченка та Хрещатика щільно заповнили глядачі. Вони вітали захисників аплодисментами та вигуками: «Дякуємо!». Упродовж усього руху колони до Маршу приєднувались глядачі і поступово вона розросталася в ширину і довжину.

Коли Марш захисників наблизився до Майдану Незалежності, учасники офіційної церемонії вже його полишили і перемістилися святкувати до Маріїнського палацу. Звільнену трибуну для урядовців і почесних гостей зайняли глядачі. На Майдані Незалежності колони ветеранів АТО вигукували вітання та патріотичні гасла, які публіка радо підтримувала.

З Майдану Незалежності колони Маршу захисників піднялися на Михайлівську площу, де біля Стіни пам'яті із, на жаль, уже тисячами фотографій загиблих захисників був відслужений молебень.

Фото автора

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"