Статті

МОЛОКО ВІД «ПЕРЛИНИ» — ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Як виготовляти молоко екстра ґатунку із максимальною користю для споживачів і виробничників, демонстрували у ТОВ НВА «Перлина Поділля» на Хмельниччині в рамках Національного дня ферми. Цей тематичний захід, традиційно організований Асоціацією виробників молока (АВМ), став уже третім поточного сезону і був присвячений детальному вивченню алгоритму заготівлі сінажу з поля до кормового столу.

За даними АВМ, Хмельниччина входить до трійки лідерів з виробництва молока серед областей України, причому йдеться не лише про обсяги, а й про високу його якість. Доклалася до цього успіху і робота вітчизняної науково-виробничої агрофірми «Перлина Поділля», яка є одним із найефективніших виробників агропродукції в Україні — в галузях рослинництва, тваринництва, надання транспортних послуг тощо. Завдяки статусу племінного заводу з вирощування ВРХ голштинської й української червоно-рябої порід, у господарстві утримується високопродуктивне стадо у 2,4 тис. голів, із яких 1,1 тис. — дійні корови. Від 2018 року «Перлина Поділля» виробляє виключно молоко екстра ґатунку, торік надій на корову становив 8800 кг (проти 6600 кг 2013-го), поточного року він має перетнути позначку у 9000 кг. Також господарство входить до четвірки агропідприємств, які першими в Україні взяли участь у кооперації з переробником — тернопільським молокозаводом, ТМ «Молокія». Результатом кооперації став продукт — молоко «Відбірне», яке виготовляється виключно з молока екстра ґатунку, і наразі цей продукт можна побачити в багатьох магазинах країни.

Господарство також ефективно використовує земельні угіддя, поступово нарощує земельний банк (наразі це 6800 га ріллі) і завдяки системі меліорації, проведеній на непридатних для рільництві землях, успішно вирощує однорічні та багаторічні трави.

Отже 15 серпня у Будинку культури смт Білогір'я, як кажуть, ніде було голки встромити — з усіх куточків України сюди з'їхалися власники та керівники вітчизняних сільгосппідприємств, ветеринари та агрономи молочнотоварних ферм, експерти та консультанти громадських об'єднань і комерційних компаній, чиновники, представники ЗМІ.

Програма Національного дня ферми 15 серпня у ТОВ НВА «Перлина Поділля» складалася з теоретичної частини і практичної — з виїздом на молочнотоварну ферму і на поле, тому викликала жвавий інтерес у сільгоспвиробників. Протягом цілого дня більше 300 учасників слухали лекції експертів, знайомилися з новітніми технологіями та останніми розробками галузі, які представляли понад 40 компаній-партнерів АВМ, а також обмінювалися думками та досвідом.

Пленарну частину на правах господаря відкрив голова наглядової ради ТОВ НВА «Перлина Поділля», Герой України Петро Іващук. «Ми раді вітати всіх на нашому заході, — наголосив він. — Наразі ми вже вийшли на 9-ти тисячний рубіж виробництва молока на корову завдяки співпраці з АВМ. І нам би хотілося, щоб ви сьогодні не просто дивилися, а й дізналися для себе багато корисного, а також висловлювали нам свої думки і пропозиції, бо більшість присутніх — це люди, які безпосередньо працюють у тваринницькій галузі».

Алім МІЩУК, Петро ІВАЩУК і Сергій БАРАНОВСЬКИЙ
Алім МІЩУК, Петро ІВАЩУК і Сергій БАРАНОВСЬКИЙ

Він наголосив, що тваринництво — одна з найважчих галузей. І сьогодні, на жаль, поголів'я великої рогатої худоби скорочується, причому не лише в господарствах населення, а в агропідприємствах. Причиною тому є невизначеність держави щодо ринку землі, щодо стратегії подальшого розвитку сільського господарства. І на завершення висловився оптимістично: «Та як би там було, а ми з вами були, є і будемо справжніми працьовитими українцями, і при всіх тих негараздах — працюватимемо на благо країни, і я вважаю, що тоді ситуація налагодиться. Бажаю гарно провести день, обмінятись досвідом, поспілкуватись».

Андрій ДИКУН
Андрій ДИКУН

У продовження його виступу голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун зазначив: «Сьогодні вперше за 10 років ми бачимо скорочення виробництва молока. Це відбувається з різних причин — нерентабельності бізнесу або зменшення інвестицій на фоні чуток про запуск ринку землі. Однак я особисто вбачаю в молочній галузі України дуже великий потенціал. Більше того: дослідження міжнародних організацій, в тому числі і Світового банку, свідчать про те, що іншого місця у світі, де є потенціал для збільшення виробництва якісного молока, ніж Україна, — немає! Я бачу майбутнє за сільськогосподарськими кооперативами, де вироблятиметься молоко екстра ґатунку та готова продукція для продажу й експорту». Він подякував керівникам господарства, яке є сімейним бізнесом, Петру Іващуку та директору агрофірми Сергію Іващуку за теплий прийом, можливість поспілкуватись, обмінятись досвідом та дізнатися новини галузі.

У свою чергу генеральний директор «Перлини Поділля» Сергій Іващук висловив слова вдячності всім співорганізаторам і учасникам дня ферми: «Дійсно, люди, які займаються тваринництвом — найбільш сміливі люди, які дуже люблять землю! Адже три продукти, на яких тримається світ — це хліб, молоко і вино. Тому так багато уваги сьогодні ми приділяємо молоку. Для нас «Перлина Поділля» — це сімейний бізнес, однак це не лише родина Іващуків — батько Петро Володимирович, я і брат — Володимир Петрович, — а це наш великий дружній колектив із понад 350 чоловік, який працює на благо всієї країни. Я також вітаю всі ваші трудові колективи, які працюють поруч із вами, які вірять в вас і в наше краще майбутнє. Сьогодні самим актуальним, і не лише для сільгоспвиробників, є питання ринку землі. Вірю, що нам, українцям, вистачить мудрості вирішити його правильно!»

Іван ЧАЙКІВСЬКИЙ та Сергій ІВАЩУК
Іван ЧАЙКІВСЬКИЙ та Сергій ІВАЩУК

Іван Чайківський, фундатор і беззмінний керівник потужного агропідприємства «Агропродсервіс» на Тернопільщині, яке теж має розвинене інтенсивне тваринництво і бере участь у кооперації зі створення молока «Відбірне», також був присутнім на дні ферми. Однак незабаром він фахово працюватиме над законотворенням як народний депутат, обраний по мажоритарному округу від Тернопілля до Верховної Ради 9 скликання. Він зазначив, що як сільгоспвиробник-початківець, більше 15 років тому отримав від Іващуків підтримку, почав співпрацювати з «Перлиною Поділля» одним з перших. Він наголосив на важливості проведення на базі потужних господарств тематичних зустрічей для фахівців галузі, семінарів для навчання аграріїв, обміну думками і досвідом. «Ті господарства, які займаються тваринництвом, є певною мірою героїчними. Адже сьогодні залишаються працювати ефективні ферми, а так звані неефективні, які залучають багато ручної праці і відтак вирішують соціальні питання на селі, скорочуються. Чи слід продавати або закривати неприбуткову ферму? З огляду господарювання, так. А з огляду соціального — велике питання. Бо як би добре ми не господарювали, як би не допомагали соціальній сфері, але якщо ми, аграрії, не будемо створювати робочі місця на селі, процес вимирання села, який і так триває, ми лише прискоримо». Він наголосив, що наразі всі ми стоїмо перед невідворотним процесом відкриття ринку землі, однак із його запуском мають бути враховані інтереси всіх учасників — від власників землі до сільгоспвиробників, які цю землю обробляють. «Зичу вам сьогодні дізнатися багато цікавого, запалитися від родини Іващуків, які вміють запалювати роботою, надихати і підтримувати», — резюмував він.

Також звернувся до гостей заходу і голова Білогірської селищної ради Василь Мельник, який зазначив, що надзвичайно приємним є проведення такого рівня заходів у білогірській громаді. Він побажав усім побачити якомога більше нового і цікавого, адже «Перлина Поділля» постійно розвивається і в тваринництві, і в рослинництві. А Білогірський край завжди радий вітати гостей.

Підсумком цієї складової заходів стало нагородження тринадцятьох працівників агрофірми відзнаками Міністерства аграрної політики та продовольства України за вагомий внесок у розвиток молочної галузі країни.

* * *

Розпочала теоретичний блок Національного дня ферми доповіддю щодо сьогоденних викликів для молочної галузі Ганна Лавренюк, віцепрезидент Асоціації виробників молока.

Далі експерти тваринницької галузі докладно розповідали про якісну техніку, представляли різні кормові сільгоспкультури, розповідали про систему заготівлі якісних кормів, раціон та здоров'я тварин.

По обіді учасників було розділено на дві групи і організовано їхній виїзд на молочнотоварну ферму господарства у с. Гулівці, де пройшли спеціалізовані практичні майстер-класи для ветеринарів, і на поле — для демопоказу роботи сучасної кормозаготівельної та кормозбиральної техніки на полі люцерни та ознайомлення з демоділянками силосних і універсальних гібридів кукурудзи різних виробників.

* * *

Сучасна багатогалузева науково-виробнича агрофірма «Перлина Поділля» господарює на землях Білогірського району дуже давно, відтак зазнала різних часів, з якими разом гартувалася. Нині вона є одним із кращих агропідприємств на Поділлі.

Батька господарства, як тут називають Петра Володимировича Іващука, було одноголосно обрано головою тамтешнього колгоспу «Україна» 14 липня 1988 року. Він і його команда спромоглися гідно подолати разом із господарством усі стадії реформування від початку 1990-х до кінця 2000-х. Від квітня 2003 року господарство має назву ТОВ «Науково-виробнича агрофірма «Перлина Поділля». І вже як керівнику потужного агропідприємства, де розробляються, випробовуються і впроваджуються сучасні вітчизняні наукові розробки, господарства, яке рік від року нарощує обсяги виробництва і опікується соціальною сферою, 21 серпня 2004 року Петру Володимировичу Іващуку присвоєно високе звання Герой України з врученням ордену Держави. Згодом господарству довелося поступитися значною часткою орендованих земель і виробничих потужностей, однак родина Іващуків не звикла опускати руки, до роботи в агрофірмі долучилися його сини Володимир і Сергій, який обійняв посаду генерального директора. І будучи вірними постулату, що успішне рослинництво неможливе без так само успішного тваринництва, Іващуки заходилися розбудовувати агрофірму знову.

Слід зауважити, що «Перлина Поділля» є племзаводом із розведення голштинської й української червоно-рябої порід великої рогатої худоби, цей статус вона не втратила від радянських часів. Відтак тут мають вихід телят 97 голів на 100 корів, середньодобовий приріст на відгодівлі — 970 грамів. Племінна робота дає свої позитивні результати — на експорт цьогоріч реалізували більше сотні нетелей, а також товарних бичків.

Однак основним тваринницьким напрямком господарства є молочне скотарство. Відродження сучасного тваринництва агрофірма розпочала з відкриття першої черги молочнотоварного комплексу на 250 корів в селі Жижниківці у листопаді 2011 року. У липні 2013 року ввела в дію такий самий комплекс на 250 голів у с. Юрівка і невдовзі запустила тут другу чергу ще на 250 голів. І вже 2014-го агрофірма розпочала відбудовувати ферму в с. Гулівці, яку і було запропоновано відвідати учасникам дня ферми.

«Наше господарство поступово і послідовно розвивається, — розповідає Петро Володимирович Іващук. — Спочатку ми побудували одну ферму, потім другу. Наразі маємо 1140 дійних корів, всього ж ВРХ дещо більше 2400. Все поголів'я утримується на трьох фермах. В Гулівцях, де ви сьогодні побуваєте, утримується 440 корів, триває добудова корівника ще на 200 голів. Ми власними силами відбудовуємо, реанімуємо старі приміщення, хоча, звичайно, легше було би будувати нові. І ми планували відновити в Гулівцях іще два приміщення, однак поки призупинили той проект. Маємо сучасні доїльні зали в Юрівці та Гулівцях компанії Westfalia, щодо третього залу — ведемо перемовини з компанією DeLaval. Але все впирається в гроші і в плани держави щодо майбутнього галузі сільського господарства.

Сьогодні є якась невизначеність у державі, насамперед із землею: люди не знають, що робити. Тому по всій країні скорочується молочне стадо, і якщо раніше це відбувалося в приватному секторі, то тепер дійне стадо зменшується в агропідприємствах. Тому, повторюю, ми також призупинили розбудову ферм. Молоко — це постійні живі обігові гроші, які дуже потрібні кожному господарству. Та найголовніше — це робочі місця для людей. У нас на трьох фермах безпосередньо працює більше сотні людей, а ще ж є заготівельники кормів, водії, будівельники — на загал виходить близько 150-200 чоловік, які так чи інакше працюють на фермі.

Щодо будівельників — у нас власна будівельна бригада з 70 чоловік, і всі інфраструктурні об'єкти в агрофірмі створено нашими руками».

Наш співрозмовник також повідомив, що в господарстві наразі активно будується зернопереробний комплекс. В рамках цього проекту вже завершується зведення першої черги елеваторного комплексу на 43 тис. тонн одночасного зберігання збіжжя з можливістю відвантаження на автомобільний та залізничний транспорт. Вартість першої черги становить 47 млн грн. У перспективі господарі планують звести другу чергу елеватора на 30 тис. тонн. Однак останніми роками загострилася проблема співпраці із залізницею: спочатку в неї не було вагонів, потім нарешті вирішили питання з вагонами, і тепер немає тяглової сили».

Рільництво

Тут традиційно вирощують основні сільгоспкультури. В структурі посівних площ кожна з культур — пшениця і кукурудза, займають близько 18-20%, далі за обсягами йде ріпак, соняшник і соя.

Господарі мають непогані види на кукурудзу (2018-го її зібрали 10,5 т/га в сухому зерні), сою і соняшник, вирощують і гречку, ячмінь, горох, овес. Також в агрофірмі займаються овочівництвом, зокрема вирощують картоплю.

Завдяки розвиненому тваринництву в структурі посівів близько 10% займають багаторічні трави. Відтак 100% грубих кормів — власного виробництва. Щороку підприємство заготовляє 16 тис. тонн силосу, 5-6 тис. тонн люцернового сінажу та сінаж із тритикале для сухостійних корів.

Багаторічна тісна співпраця поєднує господарство з Інститутом кормів та сільського господарства Поділля НААН. Відтак третій рік на землях Білогірського району втілюється спільна програма з рекультивації і меліорації луків і пасовищ. Тобто повернулися до старої практики використання непридатних для агровиробництва земель для отримання сінажу і сіна. Сьогодні це вже близько 200 га, де проводиться залуження, підсівається спеціально підібраний Інститутом компонент трав. Це хоч і копітка робота, проте напрочуд корисна для створення необхідного раціону відгодівлі ВРХ, зокрема дійних корів. Адже від 2018 року в «Перлині Поділля» все молоко виробляється екстра класу.

Молочнотоварна ферма

«Ми прийшли на ці руїни шість років тому, і на базі старої ферми будуємо нову сучасну із того, що маємо, власними силами, — розпочав екскурсію молочнотоварною фермою в с. Гулівці заступник генерального директора по тваринництву Сергій Яловчук. — Приміщення у нас не простоюють, після докорінної реконструкції їх відразу заселяємо. І продовжуємо будівництво далі, враховуючи всі технологічні нюанси.

На фермі розташовано кормовий двір із бункерами, в яких належно зберігається чотири види комбікорму, що виготовляємо на власному комбікормовому заводі. За допомогою кормороздатчика Seco, відповідно до накреслених раціонів, корми потрапляють на кормовий стіл худобі. Утримання у нас безприв'язне, приміщення великі — худоба має можливість перебувати і в закритому приміщенні, і на дворі».

Опалюються доїльний зал і виробничі приміщення дровами, які спалюються в потужному твердопаливному котлі виробництва білогірського ремонтно-механічного заводу. На фермах господарства цілеспрямовано створюються максимально комфортні умови як для роботи людей, так і для життя тварин.

На наше запитання, як вдалося господарству досягти виробництва молока виключно екстра ґатунку, С. Яловчук відповів: «Ми зробили повну реконструкцію ферм за світовими стандартами, збудували доїльні зали від кращих світових виробників (Westfalia), удосконалили методи очищення молока, збору і передачі його на молоковоз. У нас немає жодного контакту молока з руками людей, все відбувається в закритому циклі. І (посміхається) ми просто хотіли цього досягти!»

Молоко «Відбірне»

Петро Іващук наголошує: «Щоби отримати класне молоко, потрібні три складові: людина, тварина та їхня взаємна любов!» Саме ці слова під його портером містяться на пачці молока під назвою «Відбірне». І веде далі: «Без молока не буває життя! Я від діда-прадіда селянин. Мама моя працювала на фермі, і я практично виріс на цій фермі, а малим пас свині і телята. І мені привилася любов до всього живого, що є на землі. Коли в 1990-х розпадалися колгоспи, практично почали розпадатися і села, ферми. Все, що ви сьогодні бачите, ми відродили. Ми відродили ферми! І зараз люди записуються в чергу, щоби стати у нас до роботи. Я завжди казав і кажу, що є міра в усьому, немає міри робити людям добро. Коли ти робиш добро людям — від того ти стаєш щасливий сам, бо так створено Господом Богом, що добро завжди тобі повертається. І найцінніше, що в нас є, — це наші діти. Бо це дійсно наше майбутнє, яке потребує смачного молока».

Проект «Відбірне» народився близько 4 років тому як впровадження світової практики, коли виробники молока кооперуються заради переробки виготовленої продукції, говорить Сергій Барановський, співвласник ТзОВ «Тернопільський молокозавод» (ТМ «Молокія»). За його словами, ідея була запропонована Асоціацією виробників молока — розпочати з виробниками сировини конструктивну співпрацю, створити якийсь спільний проект.

Тернопільський молокозавод зацікавлений у постійній і гарантовано високій якості молока, а також у постійних об'ємах такої сировини. Бо лише з якісного молока можна зробити якісний продукт.

«Відтак вже два роки ми випускаємо пакетоване молоко «Відбірне» — особливий продукт із молока екстра класу від молочнотоварних ферм «Дзензелівське» та «Кищенці» (обидва з Черкащини), «Агропродсервіс» (Тернопільщина) та «Перлина Поділля» (Хмельниччина), — говорить С. Барановський. — Безумовно, кожна з них має свої особливості і досягнення, але їх усіх об'єднує спільна мета отримувати найсмачніше молоко від здорових корів.

Саме від агрогосподарств залежить, в яких умовах утримуються корови, які люди за ними доглядають, які інноваційні технології впроваджуються. Утримання корів у чистоті, у сухому та доглянутому вигляді, постійний контроль досвідченого ветеринара, правильний раціон харчування гарантують здоров'я, комфортні умови та гарне життя на фермі.

Тому ми залучили найкращі фермерські господарства для виготовлення молока «Відбірного». І запрошуємо всіх його споживати».

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"