Статті

«АСТАРТА» В ТРІЙЦІ ПЕРЕМОЖЦІВ РЕЙТИНГУ КСВ

Агропромхолдинг АСТАРТА зі своїм освітнім проектом «ІТ-освіта в селах» увійшов до трійки переможців втілення в нашій країні проектів корпоративної соціальної відповідальності (КСВ). Цей вітчизняний конкурс вперше було організовано і проведено журналом «Власть денег». У ньому взяли участь вітчизняні та іноземні компанії, що працюють в Україні, різних сфер діяльності, які об'єднує ця спільна складова. А днями в Києві організатори провели нагородження переможців, що ввійшли до «ТОП-20 компаній, яким не байдуже».

До речі, АСТАРТА також отримала приз глядацьких симпатій — саме за їхні КСВ-проекти найбільше голосували он-лайн читачі журналу.

Як зазначили організатори конкурсу, згідно з дослідженнями, 70% покупців готові віддати перевагу товару, який виготовлено соціально-відповідальною компанією, та і в цілому такі бренди показують на 20-30% більші темпи зростання.

«Природно, ця тема зачепила і серця нашої редакції. І ми не просто підняли цю тему на сторінках нашого журналу і сайту, а вирішили зробити івент для ТОП-20 — тих, хто підкорив серця наших редакторів — зробити їх більш відомими і, можливо, надихнути інших робити наш світ і наше життя кращим», — зазначили організатори заходів.

Відтак вони «перелопатили» багато програм і відібрали «ТОП-20 компаній, яким не байдуже» за принципом оригінальності, цікавості, корисності, охоплення людей і, зрештою, витрат коштів.

Проект-переможець конкурсу «ІТ-освіта в селах» представила керівник відділу корпоративного партнерства компанії АСТАРТА Лілія Марачканець. «У селах немає комп'ютерів, в деяких немає Інтернету і навіть мобільного зв'язку. Тому ми об'єдналися зі світовою компанією Miratech і фондом BrainBasket і впровадили нашу програму в сільських територіях. Вона розрахована на дві вікові категорії — дітей і дорослих. До дитячого ІТ-курсу входить ознайомлення та вивчення візуального середовища програмування Scratch. Курс для дорослих розрахований на людей віком від 40 років. Його мета — навчити учасників проекту базовим IT-навичкам для роботи з комп'ютером, інтернетом, електронною поштою, офісними програмами. Серед учнів курсу багато вчителів шкіл, лікарів, бухгалтерів», — розповіла вона.

У своїй стратегії КСВ компанія приділяє чимало уваги освітнім проектам, серед яких «ІТ-освіта в селах» — один з найбільш яскравих і затребуваних (див. «ІТ-ОСВІТА ЩОДНЯ РОБИТЬ ЦІКАВІШИМ НАШЕ ЖИТТЯ!», — Агропрофі, №15, 2018 — прим. ред.).

Мета проекту — дати можливість сільським жителям освоїти інформаційні технології і розширити свої особисті і професійні можливості. Навчання для всіх учасників є абсолютно безкоштовним.

Нагороду АСТАРТИ у конкурсі з КСВ отримала Лілія Марачканець
Нагороду АСТАРТИ у конкурсі з КСВ отримала Лілія Марачканець

Такий новий і глобальний інвестиційний проект з отримання базової ІТ-освіти селянами потребував ретельного обґрунтування і розробки, а також значної фінансової і технічної підтримки. Інвестиції агропромхолдингу АСТАРТА становили близько 2-х мільйонів гривень, які було вкладено в закупівлю комп'ютерної та офісної техніки, в деяких школах — меблів, комп'ютерного забезпечення. Також компанією надано фінансову підтримку вчителям-менторам — місцевим викладачам інформатики, які пройшли підготовку разом із менторами Фонду BrainBasket згідно з навчальною програмою. Фінансування навчальної програми також здійснено АСТАРТОЮ.

Фонд BrainBasket розробив та надав навчальні програми для дітей та дорослих, відеокурс із робототехніки, а також готує викладачів до участі в проекті.

Компанія Miratech у рамках проекту відповідає за технічну підтримку комп'ютерної техніки та програмного забезпечення: первинну інсталяцію обладнання та програмного забезпечення, а також оперативний ремонт техніки та мережевого обладнання, якщо вони виходять із ладу. Для цього в проекті задіяно сервісну мережу Miratech, яка покриває 560 міст та населених пунктів України. І такої розгалуженої мережі не має жодна інша ІТ-компанія, що працює в нашій країні. Реєстрація та відслідковування етапів вирішення технічних інцидентів провадиться через спеціальний центр технічної підтримки Help Desk/Service Desk.

Отже, до програми «ІТ-освіта в селах» включено теоретичні лекції та практичні заняття окремо для дорослих і дітей. Курс для дітей розрахований на 14 уроків, для дорослих — на 15.

Насамперед, наголошують в АСТАРТІ, навчання є суто добровільним і безкоштовним для всіх учнів — мешканців місцевих громад. Воно проходить на сучасних комп'ютерах із залученням світових технологій та програм навчання у вільний від навчання і роботи час на території загальноосвітніх шкіл або сільських рад.

Стартував проект 2017 року з трьох сіл Полтавської області і за невеличкий проміжок часу значно розширився — наразі кількість локацій збільшилася до 33 у п'яти областях України. Загалом 519 дорослих і 750 школярів успішно пройшли навчання на курсах.

Найбільш корисним проект виявився для учнів старших груп — це люди віком від 40 років і старше, які за допомогою проекту АСТАРТИ відкрили для себе світ інформаційних технологій і тепер впевнено працюють з комп'ютером, використовуючи у своїй професійній діяльності програми Microsoft Office, Інтернет, електронну пошту, хмарні сховища. Курс також познайомив їх із ресурсами для саморозвитку, давши змогу самим вчитися і розвиватися.

Випускники курсів кажуть, що ІТ з АСТАРТОЮ дозволило їм стати більш ефективними працівниками, застосовуючи отримані знання на основному місці роботи.

Випуск старшої групи курсів з комп’ютерної грамотності у селі Білики Полтавської області
Випуск старшої групи курсів з комп’ютерної грамотності у селі Білики Полтавської області

Щодо складу старших навчальних груп, то на 70% вони складаються з жінок. Крім розширення світогляду, декому курси допомогли знайти хорошу роботу або отримати більш високу посаду.

Навчальна програма для дітей розрахована на школярів віком від 9 до 15 років. Вона базується на вивченні візуального програмування Scratch, який розроблений в Массачусетському технологічному інституті. За допомогою отриманих знань на уроках Scratch діти також вивчають програмування робототехніки, відразу застосовуючи теорію на практиці — пишуть програми для роботів mBot.

Продовженням проекту «IT-освіта в сільській місцевості» стали тематичні конкурси. Для молодших учнів АСТАРТА, Brain Basket Foundation і Miratech провели дводенний Scratch Хакатон, під час якого юні програмісти «хакатонили» на теми екології, вирощування рослин, здорового способу життя і створили цікаві програми, мультфільми, ігри за допомогою програмування в Scratch.

Наприклад, одна команда з Полтавської області розробила додаток, за допомогою якого можна розрахувати рентабельність будівництва сортувальної лінії сміття або навіть сміттєпереробного заводу. Друга — створила міні-агроенціклопедію «Мобільний агроном», яка дозволяє дізнатися, які сільськогосподарські культури краще вирощувати в різних агрокліматичних зонах України.

Освіта ІТ з АСТАРТОЮ — це практичні навички для дорослих і дітей, які так необхідні в сучасному світі. Тому цей проект і надалі набиратиме обертів.

Фото компанії АСТАРТА

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"