Статті

КОСМІЧНА ЧИ ЗЕМНА? НОТАТКИ З ВІДВІДИН КБ «ПІВДЕННЕ»

Українські аграрії дедалі більше використовують супутникові технології у своїй роботі. Це, наприклад, супутникові знімки полів, які дають змогу оцінити стан ґрунтів, однорідність посівів, розвиток рослин тощо. І це вже не привілей виключно великих агрохолдингів, середні і дрібні фермери стають дедалі більше технологічно просунутими. Та що там казати, тими ж GPS технологіями, які також «зав'язані» на супутникових даних, вже користуються не лише водії, а й пішоходи, достатньо лише дістати з кишені смартфон. 

До чого це веду? Днями Державне космічне агентство України (ДКАУ) запросило газету «Агропрофі» у прес-тур до Конструкторського бюро «Південне» ім.М.К. Янгеля (м.Дніпро). Підприємству цього року виповнилося 65! Саме тут проектують і виготовляють ракетоносії, що виводять супутники на орбіту Землі. А ще КБ планує розвиватися і будувати супутники безпосередньо на своїй виробничій базі, для чого активно її розширює і вдосконалює.

Насамперед слід відповісти на запитання, чи є Україна космічною державою? Попри те, що не маємо власного космодрому, так. Чому? Бо з 1992 року було здійснено понад 150 пусків ракет-носіїв вітчизняного виробництва, за допомогою яких запущено 380 космічних апаратів на замовлення 25 країн світу. Такими даними поділився радник голови Національного космічного агентства України Едуард Кузнєцов. Так, минулого року відбулося 4 успішних пуски ракет-носіїв, розроблених та створених за участі КБ «Південне».

З іншого боку, наразі в космосі маємо лише студентські супутники українського виробництва. Але, можливо, невдовзі ситуація зміниться на краще.

У «Південному» говорять, що розробкою космічних апаратів підприємство займається вже 54 роки. Але з 2018-го в КБ з'явився цех збирання і випробувань космічних апаратів, що дасть змогу виготовляти космічні апарати вагою до 1 тонни.

Костянтин Білоусов, заступник головного конструктора КБ, представив кілька проектів, що наразі знаходяться на стадії виробництва, або ж на попередньому етапі.

Це, зокрема, супутник «Мікросат», що виготовляється на замовлення Державного космічного агентства України. Невеликий супутник призначений для моніторингу динамічних процесів в іоносфері. Зокрема, науковці розраховують за допомогою отриманих даних мати змогу передбачати землетруси.

Наступний — це супутник «Січ-2-1», призначений для дистанційного зондування Землі. Він може отримувати зображення планети у видимому, спектральному і панхроматичному діапазонах з роздільною здатністю 8 м. «Цей апарат виготовляється власним коштом КБ «Південне», це подарунок Україні, для спостереження, передусім, за територією нашої країни. Планується до кінця наступного року підготувати і запустити цей космічний апарат», — розповідає Костянтин Білоусов. Запуск здійснюватиметься іноземними постачальниками пускових послуг, наразі активно ведуться переговори.

Наступне покоління супутників дистанційного зондування землі — це супутник «Січ-2М», який має 2,5 м роздільну здатність в панхроматичному діапазоні і 8 м в мультиспектральному діапазоні. Також на ньому встановлено сканер дальнього ІЧ діапазону, який дасть змогу спостерігати за пожежами. Наразі виготовляються компоненти для космічного апарату.

Також в «Південному» займаються розробкою невеличких супутників «Кубсат», які мають вагу до 3 кг. На них планується провести випробування двигунів власної розробки на зеленому паливі.

У рамках реалізації спільного з НАН України космічного експерименту щодо дослідження атмосферних аерозолів, виготовлено габаритно-динамічний макет космічного апарату «Южсат-1», який зараз перебуває на виставці в Лє-Бурже. 90% компонентів для супутників розробляється і виготовляється в Україні.

Задля якомога кращого забезпечення виробництва, у КБ ретельно підходять до вибору обладнання. Так, минулого року тут ввели в експлуатацію новий обчислювальний центр, який наразі обладнано найпотужнішим комп'ютером в Україні. Його основне завдання — забезпечувати розв'язання великої кількості завдань упродовж стислого часу, підвищену точність результатів і можливість проведення повного комплексу розрахункових робіт у максимально короткі терміни.

Продуктивність суперкомп'ютера становить 300 терафлопс (300 трильйонів операцій за секунду), що можна порівняти з потужністю тисячі одночасно працюючих персональних комп'ютерів. Його використовуватимуть для моделювання в таких областях, як аеродинаміка, механіка, теплообмін і мультифізика.

Заздалегідь подбали і про апгрейди: потужність обчислювального центру легко може бути подвоєна, для цього вже передбачені конструкторські рішення.

Також із нових цікавинок обладнання журналістам показали виробничу ділянку виготовлення корпусних деталей із металевих матеріалів. Її основне обладнання — шестироликова машина ротаційного розкочування, напівавтоматичний стрічкопильний верстат, вакуумна піч — придбані без залучення бюджетних коштів, виключно на гроші, що зароблені КБ «Південне» у рамках комерційних міжнародних контрактів.

Найбільш цікавою видалася шестироликова машина ротаційного розкочування, яка, умовно кажучи, дозволяє з товстостінних коротких труб робити довгі тонкостінні, причому такі труби можуть мати об'ємну поверхню зсередини.

На цій машині виготовлятимуть дослідні зразки корпусів із різнопрофільною внутрішньою поверхнею без зварних швів і шпонкових з'єднань. Переваги такого способу — у спрощенні конструкцій, зменшенні їхньої ваги, підвищенні надійності і міцності, скороченні часу проектування і впровадження у виробництво, економії матеріалів і в значному здешевленні виробничого процесу.

Робота ділянки дозволить забезпечити максимально замкнутий цикл виготовлення корпусних деталей ракетної техніки.

Показали журналістам і приклади деталей, виготовлені за допомогою зварювання вибухом. Ця технологія дозволяє отримувати з'єднання будь-яких різнорідних металів і сплавів, які традиційними способами отримати важко або навіть неможливо, забезпечує високоякісне з'єднання шарів металів, гарантує необхідні характеристики.

Серед інших цікавинок — випробувальний стенд, що дозволяє імітувати навантаження на деталі ракети при польоті, 3D-принтер, що дає змогу друкувати металом, новітнє обладнання для точного розкрою композитних матеріалів.

Ну, і, звісно, усе інше представникам ЗМІ не показали — все ж таки підприємство займається також і озброєнням. Система безпеки на ньому така, що одного з журналістів пильна охорона ледь не залишила за воротами через помилку в одній цифрі паспорта.

На прес-конференції головний конструктор КБ «Південне», академік НАН України Олександр Дегтярев зазначив, що за минулий рік підприємство спрямувало до бюджету 650 млн грн усіх податків і зборів, натомість з бюджету було отримано 50 млн грн. На цей рік взагалі з бюджету нічого не передбачено. Виходить, що державне підприємство не дуже і потрібно самій державі.

Відповідаючи на запитання журналістів, О.Дегтярев зазначив, що його цілком влаштовує статус КБ як державного, проте ймовірно, що майбутнє космічної галузі, не тільки України, а й світу в цілому, саме за корпоратизацією і акціоналізацією подібних підприємств, так би мовити, випуском бізнесу на орбіту.

Втім, як би там було, у «Південному» вірять у космічне майбутнє України. Тим більше, що космічні здобутки бюро, це і цілком земний добробут понад 5-тисячного колективу.

Щоб забезпечувати галузь новими кадрами, у Дніпропетровську 1996 року було створено Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М.Макарова. Невеличку екскурсію його залами для нас провів генеральний директор центру Олексій Кулик.

Ініціаторами створення центру виступили Державне космічне агентство України і Українське молодіжне аерокосмічне об'єднання «Сузір'я» за підтримки державних підприємств ВО «Південний машинобудівний завод» і КБ «Південне» ім.М.К.Янгеля.

Для школярів тут діють різноманітні гуртки: від малювання, звичайно ж на космічну тематику, до ракетного моделювання. Ці знання стають у нагоді школярам і безпосередньо у школі — адже вчити, наприклад, фізику значно легше, якщо ти закріплюєш теоретичні знання на практичних навичках, які, до того ж, тобі до душі. Для студентів — це розширені знання, які не дає освітня програма. Тут проводяться численні лекції, семінари, практикуми, форуми, де можна навчитися системам проектування, 3D-моделювання, дізнатися про дистанційне зондування землі, покращити знання про інформаційні технології у космічній галузі тощо.

«Найкращою формою залучення студентів є їхня участь у реальних проектах ракетно-космічної галузі. Тому в центрі реалізуються проекти по лінії космічної програми ДКАУ, а також приватні проекти, зокрема, нещодавно студенти разом з КБ «Південне» і «Південмашем» виробили і запустили супутник», — розповідає О.Кулик. Водночас він зазначає, що глобально відчувається відсутність держави у подібних проектах.

Сам центр окрім приміщень для занять являє собою і музей, де зібрані експонати з історії ракетно-космічної галузі України. Це і супутники, і моделі ракет, і двигуни до них, а у дворі можна навіть знайти повнорозмірні ракети. Тут є навіть супутник, який був запущений у космос 1962 року. Цікаво, як саме супутники опиняються у музеї, адже з космосу назад апарат не повернеш. Виявляється, що в ракетно-космічній галузі є система потрійного контролю, яка стосується як деталей, так і апаратів у цілому. Виготовляється ваго-габаритний макет, який вагою і виглядом повністю відповідає майбутньому супутнику, потім виготовляється радіотехнічний макет, який дозволяє відстежити сумісність усіх систем і перевірити їхню придатність. Радіотехнічний макет, який майже ідентичний кінцевому космічному апарату, залишається на Землі. Він також згодом може стати справжнім супутником, якщо в тому буде потреба, але в основному він служить для моделювання ситуацій — щоб уявити, що сталося з його двійником на висоті понад 700 км. Згодом такі радіотехнічні макети потрапляють до музею.

* * *

Виставку-музей у центрі щорічно відвідують більше 10 тисяч осіб. Сотні школярів і студентів проходять тут навчання. А безпосередньо в КБ мають довгостроковий проект поселення людини на Місяці. Це дає надію, що за великої кількості ентузіастів космічною галуззю зрештою серйозно зацікавиться і держава.

Фото автора

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"