Статті

УКРАЇНСЬКА КОМПАНІЯ СВІТОВОГО МАСШТАБУ

5 грудня однолітку незалежної України — компанії «НІБУЛОН», виповнилося 27 років. Редакція «Агропрофі» щиро вітає багатотисячний згуртований колектив компанії та її фундатора і беззмінного очільника, Героя України Олексія Вадатурського з цією знаменною подією.

«НІБУЛОН» народився у перлині півдня України, аграрному й суднобудівному осередку нашої держави — Миколаєві. Саме тут і розпочався шлях його становлення і розвитку.

«НІБУЛОН» — одноліток незалежної України, який, зростаючи, долав усі перешкоди на тернистому шляху. Сьогодні компанія — один із найбільших вітчизняних інвесторів, виробників сільгосппродукції та експортерів, який швидкими темпами зміцнює свої позиції на світовому рівні. «НІБУЛОН» — один із найбільших українських річкових перевізників та вітчизняний суднобудівник. За часи роботи інвестиції компанії у вітчизняну економіку склали $2 мільярди. Компанією вже зведено мережу суперсучасних високотехнологічних перевантажувальних терміналів і комплексів з приймання, зберігання і відвантаження зернових та олійних культур. Загальний обсяг зберігання зерна — 2 млн тонн. Флот компанії налічує 71 судно, при цьому водотоннажність несамохідного флоту становить 180 тис. тонн.

Компанія рік від року нарощує потужності 22 виробничих підрозділів у 12 областях України, які обробляють 83 тис. га орендованих сільгоспземель. Щорічно валовий збір збіжжя перетинає позначку 350 тис. тонн. Компанією створено більше 6000 робочих місць по всій Україні. Лише у вигляді податків та зборів за останні 5 років сплачено 1,8 млрд грн до бюджетів різних рівнів.

2018 рік ознаменувався для «НІБУЛОНа» і його згуртованої команди багатьма здобутками, які дали змогу наблизитися до поставленої мети.

Оскільки у планах компанії — подальший розвиток і вихід на нові ринки, налагодження відносин із новими партнерами та утвердження України як надійного учасника міжнародної торгівлі, то невід'ємною складовою реалізації зазначеного є вдосконалення аграрного виробництва. Успішне функціонування агробізнесу компанії на виробничих філіях забезпечують 3000 одиниць сучасної сільськогосподарської техніки закордонного та вітчизняного виробництва. Тільки цього року нібулонівський сільськогосподарський парк машин поповнився майже сотнею одиниць новітньої техніки. Обсяг цьогорічних інвестицій в оновлення сільськогосподарської техніки сягнув $8,6 млн. Серед них — 10 нових комбайнів JohnDeerе і Case, 10 тракторів Fendt, 22 трактори МТЗ, укомплектовані індивідуально під потреби компанії, а також культиватори, сівалки, дискові борони, посівні комплекси, жатки. Серед основних переваг нової техніки — висока потужність, мінімальна витрата пального за максимальної продуктивності, а також комфортні умови для роботи операторів.

2018 року «НІБУЛОН» продовжив активно реалізовувати масштабну комплексну інвестиційну програму з відродження Дніпра та Південного Бугу як головних транспортних артерій України. Адже в компанії впевнені, що розвиток річкового судноплавства стане драйвером для розвитку суднобудування, металургійної промисловості, будівельної індустрії та всієї економіки України.

Завдяки реалізації цього нібулонівського масштабного проекту в Україні з'явилася можливість мінімізувати, а в майбутньому — виключити взагалі в'їзд вантажівок-зерновозів у міста і максимально переорієнтувати вантажоперевезення з автомобільних шляхів на річкові. Мета компанії досягти такої структури перевезення вантажів, щоби лише 10% перевозилося автошляхами; 30% — залізничним транспортом і переважна більшість — 60% — водним.

Завдяки злагодженій та ефективній роботі найсучаснішого в Україні нібулонівського флоту, 2017/18 маркетингового року транспортовано внутрішніми водними шляхами країни понад 2,5 млн тонн вантажів, що дало змогу розвантажити дороги на понад 104 тис. вантажівок. У свою чергу, це дозволило державі заощадити майже 2 млрд грн бюджетних коштів на ремонті доріг.

2018 року компанія значно розширила номенклатуру вантажів: нібулонівські судна перевозили зернові та олійні культури, кавуни, дині, вугілля, пісок, метал, будівельні матеріали.

Щороку компанія збільшуватиме обсяги річкових перевезень на 500 тис. тонн, відтак уже в найближчі два роки обсяги перевезень сільгосппродукції Дніпром і Південним Бугом сягнуть позначки в 4 млн тонн на рік, що є на сьогодні одним зі стратегічних напрямів роботи компанії.

Активно працював і пасажирський флот «НІБУЛОНа». Цього сезону понад 24 тисячі українців змогли відкрити для себе незвідану красу українських Мальдів — Кінбурнської коси, відчути велич та потенціал вітчизняних річок. Човни на підводних крилах, або ракети, здійснювали впродовж навігації пасажирські перевезення Південний Бугом за маршрутом: Миколаїв-Нова Одеса-Вознесенськ; річкою Дніпро здійснювалися рейси: Нова Каховка-Херсон; Миколаїв-Кінбурнська коса-Очаків.

Компанія активно відроджує суднобудівну славу Миколаєва. Рік від року набирає обертів робота суднобудівно-судноремонтного заводу «НІБУЛОН», де народжується найсучасніший флот в Україні. Це підприємство ледь не єдине в нашій країні спеціалізується на побудові сучасних повнокомплектних суден.

Саме зі стапелів цього заводу майже щомісяця на воду сходить судно. Так, упродовж 2017-2018 років були спущені: днопоглиблювальне судно проекту СДС-15 «Миколаївець»; «НІБУЛОНІВЕЦЬ-2» проекту П-38; два несамохідних судна довжиною 100 м проекту В5000; буксир «НІБУЛОН-100» проекту Т3500; буксир «НІБУЛОН-101» проекту Т3500; буксир «NIBULON-8» проекту POSS-115. Тільки за 2018 рік «НІБУЛОН» збудував 8 суден. У планах довести кількість флоту компанії до 100 одиниць.

Так, найпотужніше в Україні унікальне днопоглиблювальне судно «Миколаївець», що може дробити скельні породи і працювати на глибинах до 15 метрів як ковшем, так і фрезою та гідромолотом. У листопаді 2017 року судно успішно провело експериментальні роботи з поглиблення скелястого дна на одному з порогів Дніпра в районі м.Кам'янське Дніпропетровської області. Саме це судно навесні 2018 року виконало черговий етап днопоглиблювальних робіт на р. Південний Буг. У цілому, завдяки роботі компанії на річці Південний Буг, уперше за 25 років, було відновлене вантажне та пасажирське судноплавство на ділянці у 134 км.

Перше стометрове несамохідне судно проекту В5000 спущене на воду у лютому 2018 року. Це стало новим етапом у житті заводу, адже до того підприємство було здатне виготовляти судна не більше 70 м завдовжки. Завдяки наявності таких суден значно підвищується ефективність роботи нібулонівського флоту, адже більша вантажність суден дозволить оперативно доставляти великі суднові партії вантажів із перевантажувальних терміналів на Дніпрі і перевантажувального термінала в місті Миколаїв на зовнішній рейд. Таким чином, «НІБУЛОН» має можливість наростити обсяги річкових перевезень та перевалки.

У травні 2018 року під час відкриття наймасштабніших за останнє десятиріччя міжнародних виставок досягнень і новітніх розробок у галузях суднобудування та водного транспорту, що працювали не території заводу, за участю Президента України Петра Порошенка було урочисто спущено на воду перший багатоцільовий буксир-кантувальник проекту Т3500. Основним призначенням цього унікального буксиру є проведення суден закордонного плавання по Бузько-Дніпровсько-лиманському каналу (БДЛК), їхнє швартування, проведення караванів несамохідних суден та проведення караванів по каналах у період льодового стану в районах плавання ріки Дніпро та Чорного моря.

Наразі на підприємстві повним ходом іде будівництво першого в історії заводу 140-метрового судна — самохідного плавучого крану проекту П-140 зі сховищем для зберігання на 10 тис. тонн збіжжя. Завдяки потужностям цього судна компанія зможе вантажити щодоби 40 тис. тонн вантажів на зовнішньому рейді. Спуск судна на воду заплановано на липень 2019 року.

Така активна та ефективна діяльність стала можливою завдяки великомасштабній реконструкції нібулонівського суднобудівного підприємства, а саме: введенню в експлуатацію цеху металообробки та збірно-секційного цеху, реконструкції сліпу до 140 метрів, завдяки якому можливо будувати та обслуговувати повнокомплектні 140-метрові судна. Невід'ємною з'єднувальною ланкою між новим збірно-секційним цехом і стапелем стане електрогідравлічний поворотний портальний кран LPS180 німецької компанії Liebherr.

«НІБУЛОН» продовжує розбудовувати і мережу річкових перевантажувальних терміналів та комплексів з приймання, зберігання і відвантаження зернових та олійних культур на автомобільний, залізничний і водний транспорт.

У травні цього року було введено в експлуатацію новий елеваторний комплекс із перевалки зернових та олійних культур у складі перевантажувального термінала компанії у Миколаєві ємністю близько 43 тис. тонн та реконструйовано причал довжиною 222 м. Завдяки цьому комплексу збільшується загальна ємність зерносховищ, розташованих на території перевантажувального термінала компанії в Миколаєві, до 173 тис. тонн, а також створено можливість роздільно й одночасно зберігати 10 різних культур.

Реконструкція вантажного причалу збільшила загальну довжину причального фронту на перевантажувальному терміналі майже до 800 м, що дає змогу обробляти водночас п'ять суден і сприяє підвищенню ефективності експлуатації флоту компанії, побудованому на власному суднобудівному підприємстві.

У рамках реконструкції інженерного корпусу нібулонівці збільшили лабораторну базу підприємства. Це підвищить швидкість приймання сільгосппродукції та ефективність експлуатації транспортних засобів, що її доставляють.

Елеваторні комплекси компанії користуються попитом серед вітчизняних сільгоспвиробників, тому вже поточного року збільшено потужності у філії «Кременчуцька» ТОВ СП «НІБУЛОН». А вже наступного року потужності будуть збільшені ще на п'яти підприємствах компанії.

Також до кінця першого півріччя 2019 року нібулонівська команда збудує два нові перевантажувальні термінали в Запорізькій (с.Терніка) та Дніпропетровській (с.Мар'янське) областях. 12 жовтня 2018-го старт цього будівництва було урочисто дано під час прямого телевізійного включення з будівельного майданчика в с.Тернівка в ході проведення ІІІ Міжнародного форуму Інтеграції та Кооперації «InCoForum 2018», що саме працював на Запоріжжі.

У рамках оптимізації логістики компанії на території філії «Кременчуцька» введено в експлуатацію паливно-заправний пункт для власного користування.

Група компаній «НІБУЛОН» — лідер серед експортерів сільськогосподарської продукції з України протягом останніх 10 років! Вона експортує висококласну українську продукцію до понад 70 країн світу. Упродовж 2018/2019 маркетингового року «НІБУЛОН» планує експортувати 6 млн тонн збіжжя.

Щодня група компаній робить реальний внесок у забезпечення української та світової продовольчої безпеки. А 6 грудня 2017 року у Каїрі (Єгипет) між «НІБУЛОНом» та Продовольчою сільськогосподарською організацією ООН підписано Меморандум про співпрацю з метою покращення ефективності роботи єгипетських компаній, які займаються виробництвом зернових, їхнім зберіганням та транспортуванням. Таким чином «НІБУЛОН» планує відродити судноплавство і на одній із двох найбільших за довжиною річкових систем у світі — річці Ніл.

Такі рекордні показники досягнуті завдяки як ефективній та злагодженій роботі фахівців компанії, так і успішній співпраці з Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Міжнародною фінансовою корпорацією та іншими провідними міжнародними фінансовими установами світу.

Реалізуючи свої інвестиційні проекти, компанія завжди працює в гармонії з природою, регулярно здійснюючи заходи щодо відтворення природних ресурсів: це і насадження дерев, і зариблення річок у місцях будівництва перевантажувальних терміналів. Нібулонівці переконані: турбота про рідну землю і навколишнє середовище робить бізнес успішним.

Екологічні ініціативи «НІБУЛОНа» визнані й Європейським банком реконструкції та розвитку: 2018 року компанія стала бронзовим призером у категорії «Екологічні і соціальні інновації».

Усі досягнення компанії «НІБУЛОН» — результат злагодженої роботи керівництва і співробітників. Спільний успіх починається з успіху кожного члена команди. Саме тому тут створено гідні умови праці із виконанням усіх передбачених законодавством соціальних гарантій. Основними принципами діяльності компанії є розвиток бізнесу у виключно правовому полі, прозорість, системність та стабільність, збереження навколишнього середовища. Саме дотримання цих основних засад дозволить реалізувати накреслені плани — сприяти активному розвитку економіки України, створенню її привабливого інвестиційного клімату, підвищенню конкурентоспроможності нашої держави та іміджу країни у світі.

«НІБУЛОН» знає, як бути успішним: що більшим є власний внесок у розвиток своєї справи, тим більш вражаючим буде результат. Любов до рідної землі, до народу, всебічна турбота та піклування — ось запорука успіху «НІБУЛОНа»!

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"