Статті

«5 ЕЛЕМЕНТ» — МІКРОДОБРИВА З МАКРОПОТЕНЦІАЛОМ, АБО ЯК ВИРІШИТИ ЕКОЛОГІЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Активній людині впоратися з нестачею сил або постійною втомою допомагають сучасні препарати-імуностимулятори, що активізують розвиток імунних клітин організму, підвищуючи його стійкість до негативних факторів. Вкупі зі вживанням вітамінів, спортом і позитивними емоціями ви швидко відновите баланс сил.

Те саме відбувається з рослинами — провідні вчені світу працюють над створенням комплексних стартових мікродобрив, які здатні запустити імунний потенціал рослини зсередини. І тут слід наголосити, що саме в Україні активно впроваджується суперсучасна розробка, аналогів якій у світі поки немає — розчинні у воді гранульовані й органічні мікродобрива «5 елемент», що підсилюють закладений природою потенціал рослини. Ці мікродобрива при їхній мікрокількісній нормі внесення (10-25 г/га посівів сільгоспкультур за умов використання робочої рідини на рівні 200 л/га) і порівняно мізерній вартості мають фантастично потужний потенціал позитивного впливу на рослину, ґрунт, довкілля і прибуток агровиробника. Вони додають рослині здоров'я, сприяють максимальному засвоєнню мікро- та макроелементів, зменшуючи необхідність внесення міндобрив (NPK) на 30%, збагачують ґрунти і покращують довкілля, є абсолютно безпечними для людей.

Науково-виробниче підприємство «5 елемент» є національним виробником мікродобрив, розроблених українським ученим, доктором хімічних наук, професором Георгієм Голіком. Компанія продовжує дослідження у власній суперсучасній лабораторії, які після проведення дослідів і отримання відповідних документів, запускаються у виробництво.

Неабиякий інтерес до української розробки виявляють іноземні сільгоспвиробники, відтак в лабораторії отримано мікродобрива для 64 сільськогосподарських культур, що збільшують урожайність зернобобових і технічних на 15-25%, плодово-ягідних і овочевих культур на 25-60%, і при цьому значно покращують якість врожаю.

Втілити ці революційні розробки в життя взявся загартований долею Володимир Білий — успішний підприємець і громадський діяч, ставши фундатором і генеральним директором «5 елемента». Єдиний поки завод із виробництва мікродобрив було запущено лише рік тому в Голій Пристані на Херсонщині. Однак наслідки їхнього використання на полях виявилися настільки приголомшливими, що сьогодні «5 елемент» експортує свою продукцію до 26 країн Європи, Південної Америки, Африки та Азії. І все впевненіше торує дорогу в Україні.

Сучасні інтенсивні світові агротехнології практично досягли піку свого розвитку, і в подальшому, як не прикро, врожайність сільгоспкультур падатиме через повальну хімізацію, за понад півстоліття панування якої істотно виснажені ґрунти майже не містять гумусу.

Відтак агротехнології потребують вкрай радикального прориву, наукового революційного винаходу, щоби відродити ґрунти і мати можливість за мінімального внесення хімзасобів отримувати врожайність сільгоспкультур на рівні їхнього генетичного потенціалу. Щось на кшталт перенесення вушка з кінця голки в ніс — це дозволило винайти швейну машинку і індивідуальне пошиття одягу перетворити на швейну індустрію.

Стартові гранульовані органічні мікродобрива «5 елемент», винайдені і запущені у виробництво в Україні, стали саме таким, без перебільшення, революційним проривом у світі! Науково доведено, що їхній вплив на рослину від перших хвилин застосування на клітинному рівні зміцнює імунітет цієї самої клітини і змушує рослину саму інтенсивно і потужно розвиватися. Можна стверджувати, що застосування мікродобрив «5 елемент» радикально змінює класичні методи ведення сільського господарства, має беззаперечні агротехнічні, економічні та екологічні переваги.

Неабиякий інтерес до української розробки виявляють іноземні сільгоспвиробники
Неабиякий інтерес до української розробки виявляють іноземні сільгоспвиробники

Загальновідомо, що якість життя рослини визначає мікробна спільнота, що міститься в самій рослині, на ній і довкола неї. До корисної групи бактерій належать гриби-ендофіти, які живуть всередині рослин (зерно, корінь, стебло, листя, під лусками в колосі тощо). Вони є необхідними компонентами симбіотичних систем, адже синтезують біологічно активні речовини для убезпечення рослини від хвороб. Інноваційне комплексне мікродобриво «5 елемент» саме містить елементи і сполуки, які активізують і зміцнюють діяльність грибів-ендофітів, значно покращуючи імунітет рослини. Завдяки таким абсолютно природним процесам активізації внутрішніх і зовнішніх мікробіологічних та фізіологічних процесів, коренева система рослини розвивається швидше, вегетативна маса наростає краще, і рослина може легше переносити несприятливі погодні умови (заморозки і коливання температур, нестачу вологи в ґрунті, посуху і спеку тощо). І, зрозуміло, завдяки активізації грибів-ендофітів під впливом мікродобрив зміцнюється імунітет рослини, якій набагато легше протистояти патогенам (шкідливим грибам, вірусам, бактеріям).

Завдяки використанню цих інноваційних мікродобрив щонайменше на 15-25% покращується не лише врожайність, а й якість сільгоспкультур та терміни зберігання врожаю. Насамперед, завдяки кращому засвоєнню вологи та поживних речових із ґрунту. Мікродобрива сумісні з будь-якими хімічними добривами та засобами захисту рослин, тому їх слід використовувати разом із внесенням рідких речовин під сільгоспкультури на різних стадіях вегетації. Не можна використовувати їх спільно лише зі стимуляторами росту та гуматами.

Обробка нанодобривом «5 елемент» застосовується в період передпосівної підготовки насіння (або саджанців). У перші хвилини мікроелементи проникають в клітини насінини і запускають розвиток грибів-ендофітів, які стимулюють масовий розвиток корисних ґрунтових мікроорганізмів. І відтак починається активний приріст кореневої маси. При цьому значно збільшується схожість насіння, і щільність сходів максимально відповідатиме оптимістичним очікуванням аграрія.

Добре розвинена і розкущена коренева система, скаже будь-який агроном, — це запорука високого врожаю. Адже рослина завдяки такому корінню має змогу розщепити фосфор і калій не лише у вільному (доступному), а й у недоступному гумусі, які може належно засвоїти рослина. Простіше кажучи, якщо в ґрунт внесені добрива (NPK), розведені у воді, то це ще не означає, що рослина може їх максимально засвоїти. Ці добрива слід «перетруїти», щоби рослина могла їх спожити. Це роблять бактерії та мікроорганізми, що живуть у ґрунті. Деякі компанії разом із добривами пропонують вносити в ґрунти штами необхідних бактерій…

З мікродобривами «5 елемент» це непотрібно, адже вони працюють із самою рослиною, яка природним шляхом «готує собі їжу». На відміну від людини, рослина візьме із землі і пізніше з повітря лише ту кількість поживних речовин, яка їй необхідна для життєдіяльності.

«Шляхом науково-теоретичного обґрунтування і практичної перевірки, — наголошує засновник та генеральний директор ТОВ НВП «5 елемент» Володимир Білий, — було виявлено механізм взаємодії між різними компонентами агроекосистем, на який мало хто звертав увагу, намагаючись вирішити проблему підвищення врожайності традиційними методами, головним чином за рахунок внесення надмірних доз мінеральних добрив, особливо — азотних. Проте в наших дослідах навіть на контрольних ділянках, без внесення NPK, одразу після обробки мікродобривом «5 елемент» насіння мало прискорений стартовий ріст, рослини швидко формували потужну й об'ємну кореневу систему, яка в 2,5-3,0 рази перевищувала показники контрольних рослин».

Застосування мікродобрив «5 елемент» можливе при вирощуванні сільгоспкультур як на богарі, так і на зрошуваних землях. Найкращі результати забезпечує багаторазове застосування «5 елемента». Перша, наприклад, для озимої пшениці — передпосівна комплексна обробка насіння, друга — позакореневе підживлення у ранньовесняний період в фазі відновлення вегетації; третя — перед початком виходу в трубку та в фазі молочної стиглості зерен. За такої біологізованої системи підживлення формується потужна коренева система, яка спільно з надземними органами бере участь у постійному кругообігу речовин, які рослина синтезує при фотосинтезі та отримує з ґрунту. Обробка рослин, які вегетують, прискорює біохімічні процеси, сприяє зростанню надземної біомаси, підвищує врожайність та якість продукції. Так, для пшениці озимої — це вміст білкового азоту, загальний білок, суха речовина і сира клейковина. При обробці посівного матеріалу пшениці мікродобривом можна не лише отримати більшу на 15-25% врожайність, а також підвищити його якість до 1-2 класу.

Сходи кукурудзи та пшениці. Порівняння контрольних зразків та зразків, оброблених «5 елементом»
Сходи кукурудзи та пшениці. Порівняння контрольних зразків та зразків, оброблених «5 елементом»

Компанія «5 елемент» виробляє 64 препарати, які є унікальними для кожної культури. Розроблена хімічна комбінація індивідуальна для культур різних груп з урахуванням їхніх біологічних властивостей та генетичного потенціалу. В Україні вирощується понад 50 видів плодових, ягідних і баштанних культур, із різними строками цвітіння і плодоношення, характеристиками та якостями продукції, яку можна використовувати як у свіжому вигляді, так і для консервної та кондитерської промисловості. Вони є цінним та незамінним джерелом дієтичного харчування для дітей та людей літнього віку. Слід відзначити, що технології вирощування цих культур характеризуються великими витратами пестицидів та синтетичних мінеральних добрив, що має екологічну небезпеку і не дозволяє отримати органічну продукцію. Тому застосування мікродобрива «5 елемент» при вирощуванні плодових, ягідних, баштанних та інших культур є запорукою біологізації системи живлення, оскільки за три роки постійного використання дозволяє зменшити витрати мінеральних добрив на 30-50%, підвищує коефіцієнт корисної дії раніше внесених добрив: до 30% — по азоту; до 50-70% — по фосфору і калію, а також сприяє захисту рослин — підсилює імунітет, проявляє фунгіцидні властивості, покращує фітосанітарний стан агроценозів.

Мікродобриво цілком виправдовує свою назву належністю до системи необхідних для нормальної життєдіяльності рослин головних стихій — повітря, води, сонця і землі — в якій воно є рівноправною складовою — 5 елементом. Мікродобриво є не просто органічним, воно активно і доволі швидко відтворює довкілля. Максимально розвинена і здорова коренева система рослин вимагає відчутно меншого застосування засобів захисту рослин. Крім того, після збирання врожаю така коренева система перегниває в ґрунті і підвищує вміст гумусу до 0,14% за 3 роки постійного використання. До того ж, застосування мікродобрив «5 елемент» сприяє прискореному накопиченню в ґрунті органічних сполук — близько 0,3% за 5 років, тоді як у природних умовах гумус накопичується близько 1% за 100 років.

Від започаткування виробництва заводська лабораторія досліджує ефективність кожної партії виготовленої продукції чи то для України, чи на експорт. Для цього зерно відповідної агрокультури обробляється відібраними зразками і поміщається в кварцовий пісок. Завдяки власній життєвій енергії насіння може прожити лише два тижні, після того вона має отримувати поживні речовини ззовні завдяки наявній вегетації. Через два тижня коріння дослідних та контрольних зернин промивається, і за підсумками росту кореневої системи лабораторія дозволяє партію мікродобрив до продажу. На складі ж обов'язково зберігається арбітражний зразок продукції.

Отже мікродобриво «5 елемент» є стартовим добривом, яке від перших хвилин застосування активує життєві сили і імунітет зерна. У найближчі два тижні приріст кореневої системи становить від 5 до 10 разів.

«Сьогодні ТОВ НВП «5 елемент» сертифіковане по системі «Органік стандарт», згідно з директивою ЄС, за системою ECOCERT (Франція) — це найбільш визнаний сертифікаційний орган у світі, який має представництво в 132 країнах. Наша компанія — перша в Україні, що має сертифікат ECOCERT на сьогоднішній день!», — наголошує Володимир Білий.

Він також гордий з того, що «5 елемент» — єдиний український виробник органічних мікродобрив, який входить до складу IFOAM — Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху.

Виробничі потужності компанії, стверджує її засновник, здатні задовольнити потреби всього українського ринку щонайбільше за місяць. Всього на заводі виробляється 64 препарати для зернових, технічних, бобових, плодово-ягідних і овочевих культур. В процесі розробки і тестування в науковій лабораторії компанії перебувають препарати для обробки таких екзотичних для нас культур, як: меренга, фінік, бавовна, арахіс, цукрова тростина, замовленні іноземними компаніями.

«До наc уважно придивляються великі світові виробники, бо таких потужностей у світі ще не існує. Ми запропонували дуже високу якість продукції. На світовому ринку маємо всього 7 компаній-конкурентів, але істотна різниця полягає в тому, що вони пропонують мікродобрива з водою. У нас же — гранульований продукт! Наприклад, 1 кг концентрату мікродобрива для пшениці розрахований на площу 12 тисяч гектарів, 1 кг концентрату для озимого ріпаку — 150 тисяч гектарів. Потужності нашого підприємства дозволяють зробити продукцію від 1 тонни і більше лише за 1 робочу зміну, а за необхідності ми можемо подвоїти обсяг виробництва. Ми грамотно побудували логістику, і гарантуємо поставку нашої продукції в будь-яку точку світу максимум за 7 днів. Тому наше мікродобриво дуже цікаве для зовнішніх ринків», — з гордістю зазначає гендиректор «5 елемента».

Слід зауважити, що наведені цифри з десятками тисяч гектарів, на яких працюватиме лише кілограм концентрату мікродобрива, достовірні. Готові до використання мікродобрива «5 елемент» — це гранули білого кольору діаметром 3,6 мм, добре розчинні у воді, що містять комплекс особливо чистих солей мікроелементів (цинку, магнію, марганцю, заліза, міді, кобальту та ін.), а також сахарози. Препарат розфасовано у зручну для використання пластикову тару. Речовини гігроскопічні, тому зберігаються в сухому і темному місці. Упаковані мікродобрива зберігають свої властивості більше 5 років.

Наразі у виробництво інвестовано близько $2,5 млн, упродовж наступних кількох років сума має подвоїтися. У планах протягом найближчих 5 років побудувати 6 таких заводів в Єгипті, Індії, Туреччині, Китаї, Бразилії і США. У Володимира Білого грандіозні плани — за 5 років досягти 5% обсягу всього світового ринку мікродобрив для органічного землеробства.

Попри вже достатній асортимент продукції, ТОВ НВП «5 елемент» продовжує проводити дослідження і випробування. Компанія підписала меморандум про співпрацю з Інститутом зрошуваного землеробства НААН, у рамках якого впродовж трьох років тестуватиме насіннєвий фонд сільськогосподарських рослин, притаманних степовій зоні (як на богарі, так і на зрошенні), з метою виявлення групи найбільш придатних для вирощування в цьому регіоні за умов обробки насіння мікродобривами «5 елемент». Зі свого боку, вчені Інституту займаються вивченням впливу препаратів компанії на насіннєву селекцію. Це є яскравим прикладом співпраці вітчизняної науки і виробництва, який дозволить не лише отримати нові наукові розробки, а й дасть змогу заробляти значно більше вітчизняному агровиробникові, а відтак через сплату податків наповнювати бюджети різних рівнів коштами.

Підбиваючи підсумок нашої зустрічі, Володимир Білий підкреслив, що систематичне використання мікродобрив «5 елемент» в біологізованих системах землеробства забезпечує формування максимальної врожайності та економічної ефективності за всебічної наукової та інформаційної підтримки. Сервісна служба ТОВ НВП «5 елемент» доставляє продукцію замовнику і проводить повний супровід щодо застосування мікродобрив, також допомагає обробити насіння, консультує виробничників, проводить експрес-аналіз ґрунту тощо. За допомогою власної кліматичної установки компанією виготовляються найбільш ефективні препарати для певних умов.

Якщо стисло охарактеризувати мікродобрива «5 елемент», матимемо доведені практикою такі його переваги і корисні властивості:

— це абсолютно екологічно чистий та не токсичний продукт, дозволений для використання в органічному землеробстві;

— має високий рівень ефективності та технологічності, оскільки норми внесення надзвичайно низькі — 10-25 грам на 1 га посівів сільськогосподарських культур за умов використання робочої рідини на рівні 200 л/га;

— має дуже високу швидкість проникнення в клітини рослин і високий коефіцієнт засвоєння;

— стимулює розвиток потужної кореневої системи, активує продукційні процеси рослин, покращує родючість ґрунтів, залежно від генетичного потенціалу рослин, погодних та агротехнологічних умов підвищує врожайність у середньому на 20-60%, а також поліпшує товарний вигляд і якість (сортність, класність) продукції;

— позитивно впливає на фітосанітарний стан ґрунтів, регенерує корисну макро- та мікробіотіку агроекосистем (відновлює, створює мікоризу);

— сприяє відновленню та накопиченню гумусу в ґрунті — до 0,14% за три роки постійного використання препарату;

— значною мірою поліпшує фізико-механічні показники (розущільнює ґрунт);

— сприяє підвищенню морозостійкості рослин, посилює посухостійкість і толерантність до різких перепадів температур, а також до негативної дії інших несприятливих метеорологічних чинників;

— підвищує коефіцієнт корисної дії засвоєння з ґрунту мінеральних добрив у 2-3 рази за рахунок мікоризи.

І ще, за науково обґрунтованих норм використання та дотримання агротехнологій, у господарствах істотно скорочуються виробничі витрати, при цьому чистий прибуток зростає на 2,5-5,0 тис. грн/га і більше, рівень рентабельності — на 30-50%.

І все це за умов використання українських мікродобрив «5 елемент»!

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"