Статті

ПЕРША ПАЛЯ НОВОГО ТЕРМІНАЛА, АБО ІНВЕСТПРОЕКТ «НІБУЛОНА» ОЗНАЧАЄ ПЕРЕЗАПУСК ВІЛЬНЯНСЬКОГО РАЙОНУ НА ЗАПОРІЖЖІ

Початок нового інвестиційного проекту компанії «НІБУЛОН» у Запорізькій області 12 жовтня виявився незвичайним. Цього напрочуд теплого і сонячного дня свідками забиття першої палі на будівництві сучасного перевантажувального річкового терміналу у с.Тернівка Вільнянського району стали як численні представники місцевої громади, так і поважні учасники ІІІ Міжнародного форуму Інтеграції та Кооперації «InCoForum 2018», який саме працював у Запоріжжі. Ділова спільнота — дипломати, вітчизняні та зарубіжні інвестори, представники державної влади і територіальних громад, топ-менеджери, експерти, представники проектів міжнародної технічної допомоги — з великого екрану дивились пряме телевізійне включення з місця події.

Генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський з трибуни представив учасникам Форуму цей унікальний проект. І після отримання з рук голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля Дозволу на виконання будівельних робіт для спорудження термінала, який завдяки підтримці керівництва області було оформлено в оптимальні терміни, очільники компанії та області дали урочистий старт будівництву.

Представляючи проект, Олексій Вадатурський зазначив, що сума інвестицій в будівництво термінала в Тернівці складе $19 млн. Високотехнологічний перевантажувальний термінал забезпечить роботою 120 постійних працівників, скоротить витрати аграріїв області на перевезення вирощеної продукції та щороку поповнюватиме місцевий бюджет за рахунок сплачених податків на понад 2,7 млн грн. Введення перевантажувального термінала в експлуатацію заплановано на червень 2019 року.

За словами Костянтина Бриля, забиття першої палі річкового перевантажувального термінала в селі Тернівка означає перезапуск Вільнянського району взагалі.

«Цей новий масштабний інвестпроект, який є вже третім таким проектом у Запорізькій області — це понад 600 млн грн інвестицій, це створення 120 нових робочих місць, це задіяні на будівництві понад 1500 людей із 70 підрядних організації — переважно мешканців області, це сплата податків і наповнення місцевих бюджетів, — повідомив голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль. — Ця компанія — не тільки інвестор. Олексій Опанасович Вадатурський — великий друг Запорізької області. Скрізь робота компанії супроводжується соціальними проектами. І те, що ми вийшли на 3-тє місце в Україні за обсягами залучення інвестицій — це переважно завдяки вітчизняним інвесторам з відповідальною соціальною політикою».

Олексій ВАДАТУРСЬКИЙ і Костянтин БРИЛЬ
Олексій ВАДАТУРСЬКИЙ і Костянтин БРИЛЬ

Будівництво нового річкового перевантажувального термінала є логічним продовженням впроваджуваного ТОВ СП «НІБУЛОН» інвестиційного проекту з відродження річок як внутрішніх транспортних артерій. Його суть полягає у створенні мережі річкових терміналів на Дніпрі та Південному Бузі, аби максимально скоротити плече автомобільних перевезень на річкові термінали до 100 км. І при цьому зняти багатотонні вантажівки з зерном з автомобільних шляхів нашої країни, зберігаючи дороги та довколишнє середовище. Також проектом передбачено розбудувати власний сучасний вантажний флот, вивести нашу зернову логістику на світовий рівень.

«Ми вкладаємо в розвиток інфраструктури в цілому України, у відродження Дніпра як транспортної артерії, у відновлення суднобудування. Для нас сьогодні це чергова перемога. Наша компанія практично за роки своєї діяльності інвестувала в економіку України понад $2 млрд. І ми в цілому, як компанія, якісно змінили логістику країни. Ми побудували 25 підприємств, ми побудували сучасний флот України. Ми звели сучасні автоматизовані термінали і побудували найсучаснішу вертикально інтегровану логістику в Україні», — наголосив Олексій Вадатурський у своєму виступі на форумі.

Тому локацію нового термінала було обрано невипадково — на лівій притоці Дніпра. Нагадаємо, це вже третій такий об'єкт. Першою на території Запорізької області стала зведена 2010 року філія «Кам'янка-Дніпровська», другою — філія «Хортиця» (с.Біленьке), урочисто відкрита 2017 за участю Прем'єр-міністра В.Гройсмана, представників міжнародних фінансових установ, послів різних країн та місцевої громади.

Своєю назвою Вільнянський район Запорізької області зобов'язаний річці Вільнянка, що за місцевими переказами походить від вільних козацьких земель. Місцем для роботи свого нового річкового термінала нібулонівці обрали село Тернівка на лівому березі річки Плоска Осокорівка, яка визначає межу Запорізької та Дніпропетровської областей і за двадцять кілометрів впадає в Дніпро.

Щоправда, аби дістатися звідси до могутнього Дніпра, забезпечивши водний підхід суден до перевантажувального термінала, компанії доведеться власними силами провести днопоглиблення 1821 м річки Плоска Осокорівка і вилучити 286 тис. кубометрів донного ґрунту.

Дмитро ІВАНОВ, Андрій САЛЯКІН, Віктор ЛАВРИК і громада с.Тернівка
Дмитро ІВАНОВ, Андрій САЛЯКІН, Віктор ЛАВРИК і громада с.Тернівка

Загалом на будівництві термінала будуть задіяні близько 1,5 тис. людей із 70 підрядних організацій практично з усієї України. З урахуванням особливостей рельєфу, міцності конструкції сприятимуть близько 3,5 тис. паль (105 тис. погонних метрів), для виготовлення яких буде завантажено роботою 5-6 заводів залізобетонних виробів.

На об'єкт буде завезено 100 тис. кубометрів ґрунту, виготовлено 13,6 тис. кубометрів бетонних конструкцій та забетоновано понад 29,4 тис. квадратних метрів площі, змонтовано 3640 тонн металоконструкцій, а також побудовано причал у 130 метрів із забивкою 200 тонн шпунта загальною довжиною понад 3 км.

Як уже зазначалося, після запуску річковий термінал у Тернівці забезпечить роботою близько 120 людей, значно скоротить витрати аграріїв прилеглих районів Запорізької і Дніпропетровської областей на перевезеннях вирощеної продукції, а також поповнюватиме місцевий бюджет за рахунок сплачених податків на понад 2,7 млн грн на рік.

* * *

Учасники форуму мали змогу почути думку мешканців Вільнянського району та представників місцевої влади, а також гостей області щодо початку будівництва перевантажувального термінала «НІБУЛОНа» у с. Тернівка.

Насамперед голова Вільнянської райдержадміністрації Дмитро Іванов привітав громаду з цією знаковою подією. «Хочу подякувати компанії «НІБУЛОН», — наголосив він, — яка вибрала цю територію для реалізації свого амбіційного, сміливого проекту. Це створення нових робочих місць, можливість утримати в громаді молодь і забезпечити молодих спеціалістів роботою. Немає сумнівів, що для такого потужного інвестора, як «НІБУЛОН», для наших будівельників немає жодних перешкод у реалізації цього проекту. Ми впевнені, що відкриття підприємства відбудеться в запланований термін».

Голова Тернівської сільської ради Віктор Лаврик також від щирого серця привітав односельців із початком будівництва найбільшого в Україні перевантажувального термінала. «Сьогодні історична подія — в наше село прийшов такий потужний інвестор, як «НІБУЛОН». Сьогодні забита перша паля, і це значить, що в сільський бюджет надходитимуть кошти для благоустрою, що будуть робочі місця, будуть люди отримувати зарплату. Вітаю всіх з цим знаменним днем, кажу компанії «НІБУЛОН»: ласкаво просимо в Тернівку!», — сказав він.

Голова Вільнянської райради Андрій Салякін, вітаючи всіх із початком будівництва, нагадав, що Вільнянська районна рада голосувала за перше рішення щодо проекту перевантажувального термінала 17 жовтня 2017 року, а останнє рішення ухвалила 10 вересня 2018 року. «Районна влада зацікавлена і відкрита для такого потужного інвестора, — підкреслив він. — Ми всі в особі «НІБУЛОНа» отримуємо сильного партнера, який буде створювати робочі місця, вчасно виплачувати зарплату, платити податки в бюджет, щоб розвивався Вільнянський район, щоб розвивалася Запорізька область і наша ненька Україна».

Завершуючи свій виступ на запорізькому інвестфорумі «InCo Forum 2018», Олексій Вадатурський підкреслив: «Ми на своєму конкретному прикладі показали, що перевезення сільгосппродукції переводимо на річковий транспорт, і таким чином ми розвантажуємо автомобільні дороги. У наших планах перевезти по Дніпру 4 млн тонн вантажів, а це — економія для ремонту автодоріг у розмірі 4 млрд грн. І ми продовжуємо будувати флот. У нас річковим транспортом буде переміщуватися 60% вантажів по Україні».

У свою чергу, радіючи за мешканців Тернівської громади, Світлана Зачепило, голова Біленьківської ОТГ Запорізької області (де працює зведений торік річковий термінал нібулонівської філії «Хортиця» — прим. ред.) розповіла про досвід співпраці з компанією «НІБУЛОН». Вона наголосила, що «НІБУЛОН» проявив себе як уважний і соціально відповідальний інвестор та партнер всієї громади. «Ми працюємо душа в душу. Адже ця компанія — це соціально відповідальний бізнес, це компанія, яка прийшла і побудувала, дала кошти громаді. Інвестор звів для нас прекрасний шкільний стадіон — футбольне поле з натуральним зеленим покриттям та системою поливу, обладнав сучасний комп'ютерний клас. Він вклав кошти в комплекс очисних споруд (йдеться про зведені компанією очисні споруди потужністю 2 тис. кубометрів на добу, на які тут чекали більше 20 років і які забезпечують прийом та очистку господарсько-побутових стічних вод не тільки від колонії, а й від об'єктів соціальної інфраструктури Біленького (лікарня, дитячий садочок, школа, житловий мікрорайон). Завдяки такому об'єкту на території села значно покращиться екологічна ситуація району, області та Дніпра в цілому, оскільки виключено забрудненість головної водної артерії України. (Про це зазначав гендиректор компанії, висвітлюючи на форумі інвестиційну діяльність «НІБУЛОНа» в об'єкти соціальної сфери — прим. ред.). Зараз територія просто квітне. Я дуже вдячна. І кожному голові кажу: приймайте до себе на територію такий відповідальний бізнес. Носіть його на руках, цінуєте, любіть і співпрацюйте», — зазначила голова об'єднаної сільської громади.

У компанії сподіваються, що попри складне будівництво, воно буде завершено точно в строк, як і інші проекти «НІБУЛОНа», і новий термінал стане не лише черговим бізнесовим досягненням, а й вагомою позитивною складовою економічного життя району та області.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"