Статті

ЩОБ ЗЕРНА БУЛО ДОВОЛІ, ЗУСТРІЧАЙТЕ СОНЦЕ В ПОЛІ

Кукурудза і соя належать до головних складових раціону відгодівлі свиней, що є пріоритетним у діяльності Групи компаній «Нива Переяславщини», яка входить до ТОП-3 найпотужніших свиногосподарств України. На початку 2018-го група компаній відзначила своє 20-річчя, а також 10 років власної торгової марки м'ясних виробів «П'ятачок», яка реалізується в найбільших торгових мережах країни та у власній мережі фірмової торгівлі. Наразі діяльність вертикально інтегрованої компанії замкнена у ланцюжок виробництва агропродукції від поля через переробку до столу споживача.

Тож наразі на полях «Ниви Переяславщини» буквально кипить робота по збиранню пізніх зернових культур уже вдвадцяте. Завдяки неабиякому досвіду працюють злагоджено вдень і вночі, аби зібрати гідний ужинок. Бо вродили кукурудза і соя цьогоріч нівроку — кукурудза переважно 9,9 т/га, на окремих полях молотять і по 12 т/га; соя ж показує врожайність близько 3 т/га. Та й площі до збирання чималі: майже 12 тис. га королеви полів і більше 2 тис. га сої.

«Звісно, рік від року різниться, та ми вже маємо досвід і намагаємося бути готовими до будь-яких викликів, — зазначає виконавчий директор з рослинництва Станіслав Кошиль. — Рішення приймаються швидко, бо згуртований колектив, де є досвідчені і молоді хлопці. Ми дотримуємося старої мудрості, що один день рік годує. Тому працюємо в злагодженому ритмі: наразі молотимо кукурудзу і сою і водночас сіємо озиму пшеницю — за комбайном по полю іде трактор. Пресуємо солому з сої. Хочу наголосити, що солома для нас не менш важлива за зерно — це екологічне паливо ми від самого початку застосовуємо в біокотельнях для опалення наших свинокомплексів. Наразі таких комплексів працює вже дев'ять, завершується будівництво десятого».

Слід зазначити, що «Нива Переяславщини», створена і очолювана дотепер Олександром Мостіпаном, Героєм України, була першопрохідцем у галузі вітчизняного сучасного свинарства, яка докорінно змінила уявлення, що на фермі можна бути лише брудним, як свиня. Кожна людина має пройти санітарний контроль, щоби не зашкодити тварині. І такі посилені, навіть драконівські заходи безпеки, в умовах розповсюдження країною АЧС дають свої позитивні результати.

Виробничий процес Групи компаній «Нива Переяславщини» має декілька складових: вирощування та зберігання зернових — виробництво комбікормів — відгодівля свиней — забій та м'ясопереробка — реалізація продукції ТМ «П'ятачок» у власній торговій мережі та через дистриб'юторів.

Тому напрямок рослинництва покликаний задовольняти насамперед потреби в сировині для виробництва комбікормів для свинокомплексів, а також дає можливість заробляти на продажу зернових культур.

Компанія працює в п'яти лівобережних районах столичної області — Баришівському, Броварському, Згурівському, Переяслав-Хмельницькому та Яготинському, — обробляючи близько 23 тисяч гектарів земель на території 23 сільських рад. З моменту заснування соціальна відповідальність і допомога місцевим громадам є одним із пріоритетів роботи Групи компаній.

Журналісти «Агропрофі» потрапили на кукурудзяне поле агропідприємства саме під завершення обідньої перерви, коли механізатори допивали чай після повноцінного добрячого харчування. Для важкої роботи потрібні сили, а коли обід смачний, зазначають керівники «Ниви Переяславщини», то і працюється після нього легше. І належне харчування працівників тут вважають справою честі.

* * *

Тож ми мали можливість коротенько поспілкуватися з механізаторами.

Для тракториста-машиніста Сергія Устименка це вже 18-ті жнива в «Ниві Переяславщини». Зі своїх 45-ти життєвих років має 30-річний трудовий досвід. На тракториста вивчився ще в школі, потім отримав водійські права в Яготинській школі ДТСААФ. У нього є можливість порівняти роботу на старій техніці МТЗ і сучасному ввіреному йому потужному тракторі Case 335.

«Нову техніку в господарстві почали купляти давно, — зізнається він. — Її і порівнювати зі старою не варто, бо вона пристосована для людської роботи. Працювати в господарстві подобається, бо якби було погано, то 18 років не працював би».

Він може працювати на будь-якій техніці, де є кермо, посміхаючись зізнається пан Сергій, тож у разі необхідності може і жнивувати.

Микола Гайовий у «Ниві Переяславщини» належить до старожилів — тут він працює вже 20 років. Починав на тракторі, потім на УАЗі розвозив працівникам обіди. Від 2002 працює на жнивах водієм. «Попервах важкувато було, — говорить він, — бо все випробовували на собі. Та було цікаво. Зараз все стабілізувалося. Однак кращої роботи ніколи не шукав, бо тут все подобається. Насамперед, ставлення до людей».

Свого часу, від 2003-го, разом із чоловіком працювала і дружина Галина — спочатку бригадиром рільничої бригади, потім у Старій Оржиці завскладом. На жаль, два роки тому вона передчасно пішла з життя. Тому в пам'ять про неї пан Микола працює за двох.

Агроном Ярослав Желіховський належить до когорти вихованих «Нивою Переяславщини» молодих та перспективних фахівців. Виходець із села, у свої неповні 23 роки агрономом Ярослав відпрацьовує вже другі жнива в господарстві. Не так давно перспективного випускника Іллінецького аграрного коледжу було зараховано студентом Національного університету біоресурсів і природокористування, який юнак закінчив за прискореною програмою.

За отриманими характеристиками хваткого до науки і роботи хлопця керівництво компанії запитало, чи хоче він працювати. «Ще й як хочу!», — упевнено сказав Ярослав. І отримав посаду агронома. Тепер не натішиться, що доля дала йому такий шанс. Тому працює з захопленням і повною віддачею. Та і колективом теж задоволений — наставниками пишається, з такими самими молодими і завзятими робочі стосунки переросли в дружні.

Олександр Маковський також молодий перспективний агроном, але вже із п'ятирічним стажем. Випускник Полтавської державної аграрної академії, як він каже, по молодості помотався трошки по різних світах. Та своє покликання знайшов на аграрній ниві — у «Ниві Переяславщини».

* * *

Після декількох хвилин перепочинку робота в полі буквально закипіла: на близько 200 га поля швидко і злагоджено рушили комбайни, в яких за 600-700 метрів загінки вже наповнювався бункер. Навантажувачі заповнювалися за лічені хвилини і мерщій відвозили збіжжя на елеваторний комплекс, аби забезпечити цілодобову роботу чотирьох сушарок загальною потужністю 3 тис. тонн.

Якщо говорити про технологічний рільничий процес, то цьогоріч весна скрізь в Україні була неадекватною, перескочила природа відразу із зими в літо. Тому в господарстві відсіялися якнайшвидше, щоби виконати весь агротехнічний комплекс і при цьому не вийти з оптимальних термінів та встигнути використати накопичену за зиму вологу. На початку літа погода стабілізувалася, тому вегетували рослини у звичний спосіб і терміни, тож рання група почувалася непогано. Жнива традиційно стартували в господарстві 15 липня, однак через тиждень розпочалися дощі, які розтягнули збирання ранніх зернових замість звичних 10-12 днів майже на місяць. Рослинникам довелося добряче попрацювати, та за таких умов результатом залишилися задоволені — і зерно зібрали, і солому заготовили для опалення свинокомплексів (цей вид екологічного альтернативного палива в господарстві використовують від самого початку). Пшениці з 3460 га зібрали по 6,6 т/га, ярий ячмінь дав 5,9 т/га з площі 2100 га. Соняшник в господарстві не вирощують, із комерційних культур є лише ріпак.

У зв'язку з поступовим збільшенням свинопоголів'я зростають потреби в соломі для опалення тваринницьких комплексів. А взяти її можна з пшениці та ячменю, а також сої і ріпаку. Найкращою є пшенична солома, в ячмінної ж мала тепловіддача і вона довго не зберігається.

Свинокомплекси — це також органічні добрива, зазначає виконавчий директор з рослинництва Станіслав Кошиль, які покращують родючість ґрунтів і відповідно збільшують урожайність сільгоспкультур. Біля кожного свинокомплекса розташовані спеціальні лагуни кубатурою 20-25 тис. тонн, за рік кожен свинокомплекс дає близько 40-45 тонн гною. Отже виробничі стоки на свинокомплексі поступають в технологічний трубопровід з видалення гною (самопливна система), а далі в цільнобетонні лагуни (жижезбірники), вироблені по технології та розраховані по типу каналізаційної системи із запасом, яка застосовується при забезпеченні роботи каналізації великих міст. Таким чином лагуни забезпечують повну екологічну та санітарно-епідеміологічну безпеку.

Навесні перед сівбою з використанням бочок фірми Samsung готові органічні добрива вносяться прямо в ґрунт на глибину 4-6-8 см з розрахунку 70-80 тонн на гектар. Слід зазначити, що схему вивезення гною розроблено Київським обласним державним проектно-технологічним центром охорони родючості ґрунтів і якості продукції. Центром також було проведено аналіз ґрунтів з визначення їхнього бонітету та оцінки стану по бальній системі. Згідно з результатами досліджень, наявне відчутне покращення стану ґрунту: на початковому етапі до внесення гною — 67 балів, після багаторазового внесення бонітет зріс до позначки 76 балів.

Якщо говорити про машинерію, то «Нива Переяславщини» повністю забезпечена сучасною високотехнологічною сільгосптехнікою для виконання замкнутого циклу польових робіт — від підготовчих та посівних робіт до збирання.

В обробітку ґрунту тут застосовують глибоку оранку. Фахівці зазначають, що мінімальні технології обробітку ґрунту виправдовують себе, коли на певній території за рік випадає менше 400-450 мм опадів. Якщо ж випадає понад 500 мм, то завжди при оранці врожайність буде на тонну на гектарі більша, ніж при мінімалці. Також оранка є ефективною у боротьбі з бур'янами і шкідниками, дає можливість внесення органіки не поверхнево, а прямо в ґрунт

Складські потужності зберігання зерна сягають 150 тис. тонн, при цьому сучасний елеваторний комплекс розрахований на 143 тис. тонн одночасного зберігання. Для забезпечення контролю за якістю продукції в Групі компаній обладнана та атестована виробничо-технологічна лабораторія.

Власний модернізований комбікормовий завод потужністю 180 тис. тонн на рік дозволяє повністю забезпечувати гранульованими комбікормами власні свинокомплекси.

Для завершення вертикальної інтеграції Група компаній «Нива Переяславщини» 2008 року запустила власну переробку свинини. У складі м'ясопереробного комплексу працює сучасний забійний цех потужністю 110 тис. голів на рік, а також цех пакування охолодженого м'яса потужністю 10 тонн на добу та цех з виробництва готових м'ясних і ковбасних виробів, де щодоби під торговою маркою «П'ятачок» виготовляється близько 5 тонн смачної продукції.

Господарі наголошують, що всі виробничі процеси відповідають ветеринарно-санітарним вимогам України та перебувають під постійним контролем офіційних державних ветлікарів. Запроваджені системи ISO 2001 та ISO 22000 гарантують безпечність кожного процесу м'ясопереробки та якість продукції для споживання.

У планах Групи компаній — будівництво нового спеціалізованого м'ясопереробного підприємства потужністю забою 240 голів на годину.

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"