Статті

ПРОГНОЗИ ВРОЖАЙНОСТІ ПІЗНІХ КУЛЬТУР 2018

Несприятливі погодні умови (спочатку дощі, потім засуха) призвели до розвитку хвороб, що, у свою чергу, призвело до погіршення якісних та кількісних показників урожаю пізніх культур у поточному сезоні.

Обстеження посівів зернових та олійних культур – це широко розповсюджений у світовій практиці інструмент аналізу і досліджень. Зазвичай цим займаються міністерства агропромислового комплексу (USDA, MARS), різні  галузеві асоціації, приватні аналітичні установи (ProFarmer, FCStone). Зазвичай  звіти за результатами цих обстежень мають колосальний вплив на ситуацію на світовому ринку.

Спеціалісти торгового ринку, переробники та споживачі з нетерпінням чекають на ці звіти, бо від їхніх результатів формується стратегія закупівельної діяльності та продажів, складаються короткострокові або довгострокові плани, приймаються інші управлінські рішення.

Наша компанія обробляє 83,0 тис. га земель у різних ґрунтово-кліматичних зонах України: степовій, лісостеповій та поліссі – на сході, заході, півночі та півдні країни.

Поточний рік є унікальним для агросектору, який за всіма параметрами продуктивності може претендувати на рекорд й перевищити врожайність 2013-2014 рр. Найбільше паралелей за прогнозом пізніх культур можна провести з 2013 р.

Специфікою при збиранні ранніх у  цьому році є те, що в зоні із зазвичай високими якісними показниками зерна пшениці – на півдні – врожай вдалося зібрати до липневих злив. У той же час, західний регіон, який характеризується врожаєм пшениці з невисокими якісними показниками, додалася проблема завершення робіт у стислі терміни через негативні погодні умови. Це призвело до розвитку хвороб колосу та зерна, а також великої кількості пророслих зерен (до 20 %). Така ситуація викликала обґрунтоване занепокоєння спеціалістів міністерств відносно продовольчої безпеки країни.

Разом із тим, проливні дощі, що суттєво заважали збиранню врожаю в центральних, північних і західних областях – три тижні призупиняли збиральну кампанію, – сприяли проходженню критичних фаз розвитку культур пізньої групи. Останній звіт USDA наголошує на можливості отримання валового збору кукурудзи на рівні  31,0 млн тонн.

Останніми роками  відповідні державні служби не завжди точні і прозорі при складанні та оприлюдненні прогнозів щодо врожайності культур. ТОВ СП «НІБУЛОН», користуючись унікальним розташуванням власних полів, регулярно проводить обстеження пізніх культур для створення власної прогнозної бази. Таким чином, дані обстеження наша компанію формує незалежно від інших аналітичних служб й для потреб власних торгових, логістичних і виробничих блоків. Керуючись відкритістю компанії перед своїми партнерами на зерновому ринку, керівництво прийняло рішення про проведення регулярних обстежень стану культур з освітленням ситуації в засобах масової інформації, інтернет-ЗМІ та ін.

Одним зі шляхів відкритості в спілкуванні є й відоме видання «АГРОПРОФІ», в якому ми освітлюємо ціни на зернових ринках, прогнозуємо динаміку їх змін. Відтепер ми започатковуємо практику й освітлення стану посівів у розрізі культур та регіонів. Закликаємо спеціалістів агросектору приєднатися і сприяти проведенню обстежень разом із нашими аналітиками. Ми й надалі будемо генерувати подібні ідеї й сприяти більш тісному контакту між всіма гравцями зернового ринку. Сподіваємося й на підтримку державних служб та міністерств.

До останнього часу й ми мали оптимістичні сподівання щодо врожаю пізніх культур, але після останнього обстеження змушені внести деякі коригування як до кількісних, так і якісних показників зазначених культур. Ми дійшли висновків, що окремі південні області понесуть втрати врожаю через засуху, яка настала в період наприкінці збирання ранніх культур. Рівень урожайності кукурудзи за умов вирощування на богарі у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Кіровоградській, Дніпропетровській та Луганській областях не перевищуватиме 4-5 т/га. Водночас дощі, які тривали в західних та північних областях,  призвели до розвитку хвороб культури, що матимуть негативні наслідки в подальшому. Більш детальніше про які надаємо інформацію нижче.

За інформацією прес-центру ТОВ СП "НІБУЛОН"

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"