Статті

ДЕНЬ СЕЛА — СВЯТО ДЛЯ РАЙОНУ

День села Іскрене
День села Іскрене

У вівторок, 14 серпня, православні українці святкують Медовий Спас, або Маковія. В селі Іскрене на Черкащині цього дня відзначають ще і свято села, на яке збирається не лише близько півтисячі місцевих жителів, а й приїздять численні гості з сусідніх сіл та всього Шполянського району.

Українська культура сильна своїми традиціями, і проведення свята села є однією з небагатьох, яку обов'язково слід підтримувати, переконані у групі компаній «Відродження» на чолі з Юрієм Ляшенком, яка більше десятиліття працює на землях Іскреного. На тлі розвитку агровиробництва, «Відродження» докладає чимало зусиль для вирішення соціальних питань на селі. Тож воно традиційно виступає організатором та спонсором цих популярних в районі заходів, що проходять в селах, де працює агропідприємство.

Чесно кажучи, в Україні залишилося не так багато сіл, де відзначається таке свято. І приємно відзначити, що Іскрене — одне з них.

Громада сильна своїми людьми, які вміють гідно працювати і разом відпочивати. Людям потрібні позитивні емоції, зустрічі з приємних приводів, живе спілкування і просто перебування в легкій невимушеній обстановці. Саме це спонукає керівництво сільгосппідприємства організовувати такі свята, докладаючи багато зусиль, часу і коштів.

Цього серпневого дня приготування на площі перед сільським Будинком культури в Іскреному тривали з самого ранку. Концертну залу облаштували просто неба — сценою традиційно виступали сходинки храму мистецтв, для глядацької аудиторії поважного віку винесли стільці, а решта гостей могла спостерігати за дійством стоячи.

Розпочалася урочиста частина з виступу місцевого хору і привітання сільського голови Миколи Остапчука, який щиро подякував групі компаній «Відродження» та її генеральному директору Юрію Ляшенку, директору СТОВ «Іскрене», що входить до групи компаній, Івану Брусліновському за організацію свята. З простим і зрозумілим словом вітання звернувся до присутніх почесний гість свята — голова Шполянської райдержадміністрації Володимир Потапенко, який до цієї посади тривалий час очолював одне з сільгосппідприємств району.

Привітав парафіян зі святом Маковія та благословив святкування дня села отець Віктор, побажавши присутнім миру, достатку та благополуччя. Коли «Відродження» лише почало працювати на землях Іскреного, найпершим проханням місцевої громади в рамках соціального партнерства було допомогти у завершенні будівництва храму Святого великомученика Дмитрія Солунського. Належно і швидко збудований та оздоблений всередині зусиллями агропідприємства і місцевих жителів, храм як джерело духовності став окрасою села.

Виступи та побажання продовжилися концертом місцевого самодіяльного колективу, а також запрошених артистів Черкащини, які вже не вперше виступають в Іскреному.

Програма святкування традиційно була розрахована на представників різних вікових груп. Слід зазначити, що в селі багато дітей і молоді. Тому для малюків організували шоу мильних кульок, гойдалки, уроки плетіння. Будь-яка дитина обожнює барвисті картинки і грим, з кожним роком малюнки на обличчі стають все більш популярними — тож кожен охочий міг підставити своє обличчя майстру для малюнка.

Без обмежень готували солодку вату, роздавали морозиво в стаканчику, наливали квас і пиво для дорослих. На всіх поділили святковий коровай, а смачнючої пшоняної козацької каші з м'ясом наварили аж 150-літровий казан.

Також відвідати смаколиків можна було на столах достатку, що гостинно накрили колективи сільгосппідприємства, дошкільного закладу та сільського ФАПу. Тут було і свіже, і печене, варене і смажене, а на додачу — святкові коржі з маком.

Традиційно для гостей свята було проведено безпрограшну лотерею, профінансовану агропідприємством. Учасникам було запропоновано 100 лотів, за кожен із яких слід було заплатити 50 грн. Зібрані кошти традиційно передаються на благодійництво, цьогоріч вони дісталися дитячому садочку. Щодо розігруваних лотів, то їхня вартість набагато перевищувала суму внеску — це були з десяток бичків і молочних поросяток, а решта — майже 1,5 кг меду.

День села — це зазвичай тепле родинне свято, і приємно, що наші сільгосппідприємства будь що підтримують давні добрі традиції.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"