- Павло Мороз
- Перегляди: 6122
СОРТИ КАРТОПЛІ ДЛЯ ПОЛІССЯ
Перша спеціалізована українська конференція «Інноваційні технології вирощування картоплі. Картопляна продукція Made in Ukraine» відбулася 19 квітня у Немішаєвському агротехнічному коледжі. В її рамках викладач відділення «Аграрний бізнес» Олена Дяченко розповіла, що в коледжі досліджують різні сорти картоплі: за останні п'ять років через поля навчального закладу пройшло близько 50 сортів вітчизняної селекції і приблизно 30 зарубіжної. Оцінюють сорт за багатьма показниками, зокрема врожайністю, лежкістю, стійкістю проти хвороб і шкідників, несприятливих погодних умов, придатністю до механізованого збирання тощо. Доповідач виокремила кілька сортів, що добре себе показали на полях коледжу, тобто у зоні Полісся. Про їхні якості та особливості вона і розповіла.
Гурман
Урожайність: на 60-й день — 120-160ц/га, в кінці вегетації — 460 ц/га;
Вміст крохмалю: 14,0-15,0%;
Споживчі якості: 8,4 балу по десятибальній системі;
Стійкість проти хвороб: стійкий до звичайного раку та картопляної нематоди, відносно стійкий проти фітофторозу;
Морфологічні ознаки: бульби овальні, рожеві, м'якуш світло-жовтий, квітки червоно-фіолетові;
Рекомендовані зони вирощування:Полісся, Лісостеп, Степ;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
— інтенсивний першопочатковий ріст бадилля;
— раннє зав'язування бульб;
— висока товарність бульб в ранні строки збирання;
— стійкість до механічних пошкоджень;
— придатний для двоврожайної культури;
— посухостійкий.
Кіммерія
Урожайність: 14,0 т/га на 40-45-й день після сходів, 490 ц/га в кінці вегетації.
Вміст крохмалю: 15,1%;
Споживчі якості: 8,5 балу;
Стійкість проти хвороб: відносно стійкий проти звичайного і агресивного біотипу раку, картопляної цистоутворюючої нематоди, відносно стійкий до вірусних хвороб, кільцевої і мокрої бактеріальної гнилей, чорної ніжки.
Морфологічні ознаки: бульби продовгувато-овальні, кремові, м'якуш кремовий, вічка середні;
Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп, Степ;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
— Високоврожайний;
— висока товарність бульб;
— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів.
Серпанок
Урожайність: 200 ц/га на 40-45 день після сходів, 450 ц/га в кінці вегетації;
Вміст крохмалю: 13,0-14,0%;
Споживчі якості: 4,0 бали;
Стійкість проти хвороб: стійкий до раку; відносно стійкий до фітофторозу, кільцевої та мокрої гнилі, парші звичайної; стійкість до стеблової нематоди невисока;
Морфологічні ознаки: бульби овальні, рожеві; м'якуш кремовий; квітки червоно-фіолетові;
Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Степ;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
— високий вміст білка, амінокислот, бета-каротину;
— насіннєвий матеріал не схильний до виродження;
— високі товарні якості бульб;
— бульби несприйнятливі до механічних пошкоджень;
— посухостійкий;
— лежкість картоплі — 94%;
— двоврожайний сорт.
Случ
Урожайність: 450-500 ц/га в кінці вегетації;
Вміст крохмалю: 17,5 %;
Споживчі якості: 8,6 балу;
Стійкість проти хвороб: стійкий проти фітофторозу, кільцевої і мокрої бактеріальної гнилей, сухої фузаріозної гнилі, іржавої плямистості, потемніння м'якуша;
Морфологічні ознаки: бульби жовті, видовжено-овальні, з неглибокими вічками, м'якуш — від кремового до світло-жовтого забарвлення. Кущ середньо-високий, прямостоячий, стебла середньої товщини
Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Степ;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
— високоврожайний;
— багатобульбовий;
— висока товарність бульб;
— добре реагує на підвищені дози мінеральних добрив;
— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів.
Скарбниця
Ранній, столового призначення.
Урожайність: на 45-й день після сходів 160 ц/га, в кінці вегетації 450 ц/га;
Вміст крохмалю: 15-16%;
Споживчі якості: смакові якості — 8,3 балу, підвищений вміст каротиноїдів, бульби не розварюються;
Стійкість проти хвороб: стійкий проти звичайного патотипу раку, відносно стійкий проти фітофторозу (листків), середньостійкий проти кільцевої і мокрої бактеріальної гнилей, іржавої плямистості бульб, сухої фузаріозної гнилі;
Морфологічні ознаки: бульби овальні, з неглибокими вічками, кремові, м'якуш світло-жовтий;
Рекомендований для вирощування: Полісся, Лісостеп, Степ;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
— раннє бульбоутворення;
— високостійкий до механічних пошкоджень;
— вирівняні та однорідні бульби;
— багатобульбовий — 10-13 бульб в кущі;
— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів.
Фантазія
Урожайність: на 45-й день після сходів 150-170 ц/га, у кінці вегетації — 460 ц/га;
Вміст крохмалю: 18-19%;
Споживчі якості: смакові якості — 8,4 балу, низький вміст редукованих цукрів, слабо розварюється;
Стійкість проти хвороб: стійкий до звичайного патотипу раку та картопляної цистоутворюючої нематоди, відносно стійкий проти фітофторозу та кільцевої гнилі;
Морфологічні ознаки: бульби овальні, рожеві, м'якуш білий. Кущ середньої висоти, напіврозлогий, середньооблистнений, стебла слабогіллясті, листки великі, темно-зелені, віночок квітки червоно-фіолетовий;
Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп, Степ;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
— придатний для переробки на картоплепродукти;
— багатобульбовий — до16 бульб під кущем;
— лежкоздатність добра;
— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів;
— стабільний рівень редукованих цукрів.
Околиця
Урожайність: 485 ц/га в кінці вегетації;
Вміст крохмалю: 17,0%;
Споживчі якості: 8 балів;
Стійкість проти хвороб: відносно стійкий проти фітофторозу, альтернаріозу, стеблової нематоди, кільцевої і мокрої бактеріальної гнилі, чорної ніжки;
Морфологічні ознаки: бульби овальні, білі, м'якуш кремовий, вічка середні. Кущ високий,прямостоячий, середньооблистнени, стебла слабогіллясті, листки середні, темно-зелені, віночок квітки червоно-фіолетовий;
Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Степ;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
— інтенсивний першопочатковий ріст картоплиння;
— багатобульбовість;
— придатність до двоурожайної культури.
Слов'янка
Урожайність: висока, мало дрібних бульб, 482 ц/га в кінці вегетації. Потенційна врожайність — 620 ц/га.
Вмiст крохмалю: 12-13%;
Смаковi якостi: 4,5 бала;
Стійкість проти хвороб: стійкий до раку та картопляної нематоди; посередньо стійкий до фітофторозу; стійкий до вірусної інфекції; бульби чутливі до ураження сухою та мокрою гниллю, особливо в роки з надто вологим вегетаційним періодом;
Морфологічні ознаки: кущ прямостоячий, високий. Бульби: видовжено-овальні, великі, рожеві; шкірка гладка; м'якуш кремовий; нерозсипчасті;
Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп, Степ;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
— один з найбільш високоврожайних сортів;
— крупнобульбовий — до 200 г,
— багатобульбовий — 12-16 бульб;
— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів;
— посухостійкий, високопластичний, стійкий до виродження.
Червона рута
Урожайність: 50,7 т/га в кінці вегетації;
Вміст крохмалю: 18,5%;
Споживчі якості: 8 балів, бульби розварюються;
Стійкість проти хвороб: стійкий проти звичайного патотипу раку, високостійкий проти фітофторозу листків та бульб, кільцевої гнилі, парші звичайної, середньостійкий проти мокрої гнилі;
Морфологічні ознаки: бульби рожеві, овальні з середніми вічками, білим м'якушем. Кущ високий, прямостоячий, стебла товсті, з темно-зеленим забарвленням;
Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
— під кущем 14-16 бульб;
— придатний для механізованого виробництва;
— лежкоздатність висока;
— добре відзивається на підвищені дози добрив, зрошення;
— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів;
Солоха
Середньостиглий, універсального призначення. Бульби округло-овальні, антоціанове забарвлення м'якуша бульби;
Урожайність: 400 ц/га в кінці вегетації;
Вміст крохмалю: — 20,1%;
Смакові якості: добрі (8,4 бала);
Стійкість проти хвороб: відносно стійкий проти парші звичайної та фітофторозу;
Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп;
Створений в Інституті картоплярства НААН;
Особливості сорту:
Містить в 4 рази більше таких антиоксидантів, як зеаксантин і лютеїн, ніж у бульбах із білою або жовтою серединою, а пігмент антоціан є сильним антиоксидантом і оздоровлює кровоносну систему.
Беллароза
Сорт виведений німецькою компанією «Europlant Pflanzenzucht-Gmbh»;
Вміст крохмалю: 16,0%;
Особливості сорту:
— рекордсмен по скоростиглості: збір врожаю здійснюється вже через 50-60 днів після посадки, підкопування можна проводити вже на 45 день;
— врожайність стабільна і досить висока — 450-500 ц/га;
— середня маса бульби 110-210 г («гіганти» до 800 гр), у кущі 9 шт.;
— посухостійкість висока;
— смакові якості — високі — 5 за п`ятибальною шкалою;
— стійкий до механічних пошкоджень;
— стійкий до хвороб: до вірусів, нематоди, парші, раку і фітофторозу;
— відмінна лежкість.
Рекомендації по вирощуванню: для регулювання розміру бульб потрібно змінювати схему посадки: збільшуючи площу живлення, отримаємо великі бульби, зменшуючи — середні.
Лабадія
Високоврожайний середньоранній, столовий сорт;
Особливості сорту:
— високоврожайний. Товарна врожайність 290-462 ц/га. Максимальна врожайність 583ц/га.
— бульби овальні, гладенькі, жовті, м'якуш світло жовтий. Вага товарної бульби — 150 — 200 г.
— вміст крохмалю: 16,5%;
— товарність: 89-98%;
— лежкість: 97%.
— стійкий до збудника раку картоплі, золотистої цистоутворюючої нематоди, зморшкуватої мозаїки та скручування листя;
— смакові властивості надзвичайно високі;
— рекомендованi зони вирощування: Полісся, Лісостеп.