Статті

СОРТИ КАРТОПЛІ ДЛЯ ПОЛІССЯ

Перша спеціалізована українська конференція «Інноваційні технології вирощування картоплі. Картопляна продукція Made in Ukraine» відбулася 19 квітня у Немішаєвському агротехнічному коледжі. В її рамках викладач відділення «Аграрний бізнес» Олена Дяченко розповіла, що в коледжі досліджують різні сорти картоплі: за останні п'ять років через поля навчального закладу пройшло близько 50 сортів вітчизняної селекції і приблизно 30 зарубіжної. Оцінюють сорт за багатьма показниками, зокрема врожайністю, лежкістю, стійкістю проти хвороб і шкідників, несприятливих погодних умов, придатністю до механізованого збирання тощо. Доповідач виокремила кілька сортів, що добре себе показали на полях коледжу, тобто у зоні Полісся. Про їхні якості та особливості вона і розповіла.

Гурман

Урожайність: на 60-й день — 120-160ц/га, в кінці вегетації — 460 ц/га;

Вміст крохмалю: 14,0-15,0%;

Споживчі якості: 8,4 балу по десятибальній системі;

Стійкість проти хвороб: стійкий до звичайного раку та картопляної нематоди, відносно стійкий проти фітофторозу;

Морфологічні ознаки: бульби овальні, рожеві, м'якуш світло-жовтий, квітки червоно-фіолетові;

Рекомендовані зони вирощування:Полісся, Лісостеп, Степ;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

— інтенсивний першопочатковий ріст бадилля;

— раннє зав'язування бульб;

— висока товарність бульб в ранні строки збирання;

— стійкість до механічних пошкоджень;

— придатний для двоврожайної культури;

— посухостійкий.

 

Кіммерія

Урожайність: 14,0 т/га на 40-45-й день після сходів, 490 ц/га в кінці вегетації.

Вміст крохмалю: 15,1%;

Споживчі якості: 8,5 балу;

Стійкість проти хвороб: відносно стійкий проти звичайного і агресивного біотипу раку, картопляної цистоутворюючої нематоди, відносно стійкий до вірусних хвороб, кільцевої і мокрої бактеріальної гнилей, чорної ніжки.

Морфологічні ознаки: бульби продовгувато-овальні, кремові, м'якуш кремовий, вічка середні;

Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп, Степ;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

— Високоврожайний;

— висока товарність бульб;

— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів.

 

Серпанок

Урожайність: 200 ц/га на 40-45 день після сходів, 450 ц/га в кінці вегетації;

Вміст крохмалю: 13,0-14,0%;

Споживчі якості: 4,0 бали;

Стійкість проти хвороб: стійкий до раку; відносно стійкий до фітофторозу, кільцевої та мокрої гнилі, парші звичайної; стійкість до стеблової нематоди невисока;

Морфологічні ознаки: бульби овальні, рожеві; м'якуш кремовий; квітки червоно-фіолетові;

Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Степ;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

— високий вміст білка, амінокислот, бета-каротину;

— насіннєвий матеріал не схильний до виродження;

— високі товарні якості бульб;

— бульби несприйнятливі до механічних пошкоджень;

— посухостійкий;

— лежкість картоплі — 94%;

— двоврожайний сорт.

 

Случ

Урожайність: 450-500 ц/га в кінці вегетації;

Вміст крохмалю: 17,5 %;

Споживчі якості: 8,6 балу;

Стійкість проти хвороб: стійкий проти фітофторозу, кільцевої і мокрої бактеріальної гнилей, сухої фузаріозної гнилі, іржавої плямистості, потемніння м'якуша;

Морфологічні ознаки: бульби жовті, видовжено-овальні, з неглибокими вічками, м'якуш — від кремового до світло-жовтого забарвлення. Кущ середньо-високий, прямостоячий, стебла середньої товщини

Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Степ;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

— високоврожайний;

— багатобульбовий;

— висока товарність бульб;

— добре реагує на підвищені дози мінеральних добрив;

— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів.

 

Скарбниця

Ранній, столового призначення.

Урожайність: на 45-й день після сходів 160 ц/га, в кінці вегетації 450 ц/га;

Вміст крохмалю: 15-16%;

Споживчі якості: смакові якості — 8,3 балу, підвищений вміст каротиноїдів, бульби не розварюються;

Стійкість проти хвороб: стійкий проти звичайного патотипу раку, відносно стійкий проти фітофторозу (листків), середньостійкий проти кільцевої і мокрої бактеріальної гнилей, іржавої плямистості бульб, сухої фузаріозної гнилі;

Морфологічні ознаки: бульби овальні, з неглибокими вічками, кремові, м'якуш світло-жовтий;

Рекомендований для вирощування: Полісся, Лісостеп, Степ;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

— раннє бульбоутворення;

— високостійкий до механічних пошкоджень;

— вирівняні та однорідні бульби;

— багатобульбовий — 10-13 бульб в кущі;

— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів.

 

Фантазія

Урожайність: на 45-й день після сходів 150-170 ц/га, у кінці вегетації — 460 ц/га;

Вміст крохмалю: 18-19%;

Споживчі якості: смакові якості — 8,4 балу, низький вміст редукованих цукрів, слабо розварюється;

Стійкість проти хвороб: стійкий до звичайного патотипу раку та картопляної цистоутворюючої нематоди, відносно стійкий проти фітофторозу та кільцевої гнилі;

Морфологічні ознаки: бульби овальні, рожеві, м'якуш білий. Кущ середньої висоти, напіврозлогий, середньооблистнений, стебла слабогіллясті, листки великі, темно-зелені, віночок квітки червоно-фіолетовий;

Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп, Степ;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

— придатний для переробки на картоплепродукти;

— багатобульбовий — до16 бульб під кущем;

— лежкоздатність добра;

— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів;

— стабільний рівень редукованих цукрів.

 

Околиця

Урожайність: 485 ц/га в кінці вегетації;

Вміст крохмалю: 17,0%;

Споживчі якості: 8 балів;

Стійкість проти хвороб: відносно стійкий проти фітофторозу, альтернаріозу, стеблової нематоди, кільцевої і мокрої бактеріальної гнилі, чорної ніжки;

Морфологічні ознаки: бульби овальні, білі, м'якуш кремовий, вічка середні. Кущ високий,прямостоячий,  середньооблистнени, стебла слабогіллясті, листки середні, темно-зелені, віночок квітки червоно-фіолетовий;

Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Степ;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

— інтенсивний першопочатковий ріст картоплиння;

— багатобульбовість;

— придатність до двоурожайної культури.

 

Слов'янка

Урожайність: висока, мало дрібних бульб, 482 ц/га в кінці вегетації. Потенційна врожайність — 620 ц/га.

Вмiст крохмалю: 12-13%;

Смаковi якостi: 4,5 бала;

Стійкість проти хвороб: стійкий до раку та картопляної нематоди; посередньо стійкий до фітофторозу; стійкий до вірусної інфекції; бульби чутливі до ураження сухою та мокрою гниллю, особливо в роки з надто вологим вегетаційним періодом;

Морфологічні ознаки: кущ прямостоячий, високий. Бульби: видовжено-овальні, великі, рожеві; шкірка гладка; м'якуш кремовий; нерозсипчасті;

Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп, Степ;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

— один з найбільш високоврожайних сортів;

— крупнобульбовий — до 200 г,

— багатобульбовий — 12-16 бульб;

— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів;

— посухостійкий, високопластичний, стійкий до виродження.

 

Червона рута

Урожайність: 50,7 т/га в кінці вегетації;

Вміст крохмалю: 18,5%;

Споживчі якості: 8 балів, бульби розварюються;

Стійкість проти хвороб: стійкий проти звичайного патотипу раку, високостійкий проти фітофторозу листків та бульб, кільцевої гнилі, парші звичайної, середньостійкий проти мокрої гнилі;

Морфологічні ознаки: бульби рожеві, овальні з середніми вічками, білим м'якушем. Кущ високий, прямостоячий, стебла товсті, з темно-зеленим забарвленням;

Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

— під кущем 14-16 бульб;

— придатний для механізованого виробництва;

— лежкоздатність висока;

— добре відзивається на підвищені дози добрив, зрошення;

— придатний для вирощування на всіх типах ґрунтів;

 

Солоха

Середньостиглий, універсального призначення. Бульби округло-овальні, антоціанове забарвлення м'якуша бульби;

Урожайність: 400 ц/га в кінці вегетації;

Вміст крохмалю: — 20,1%;

Смакові якості: добрі (8,4 бала);

Стійкість проти хвороб: відносно стійкий проти парші звичайної та фітофторозу;

Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп;

Створений в Інституті картоплярства НААН;

Особливості сорту:

Містить в 4 рази більше таких антиоксидантів, як зеаксантин і лютеїн, ніж у бульбах із білою або жовтою серединою, а пігмент антоціан є сильним антиоксидантом і оздоровлює кровоносну систему.

 

Беллароза

Сорт виведений німецькою компанією «Europlant Pflanzenzucht-Gmbh»;

Вміст крохмалю: 16,0%;

Особливості сорту:

— рекордсмен по скоростиглості: збір врожаю здійснюється вже через 50-60 днів після посадки, підкопування можна проводити вже на 45 день;

— врожайність стабільна і досить висока — 450-500 ц/га;

— середня маса бульби 110-210 г («гіганти» до 800 гр), у кущі 9 шт.;

— посухостійкість висока;

— смакові якості — високі — 5 за п`ятибальною шкалою;

— стійкий до механічних пошкоджень;

— стійкий до хвороб: до вірусів, нематоди, парші, раку і фітофторозу;

— відмінна лежкість.

Рекомендації по вирощуванню: для регулювання розміру бульб потрібно змінювати схему посадки: збільшуючи площу живлення, отримаємо великі бульби, зменшуючи — середні.

 

Лабадія

Високоврожайний середньоранній, столовий сорт;

Особливості сорту:

— високоврожайний. Товарна врожайність 290-462 ц/га. Максимальна врожайність 583ц/га.

— бульби овальні, гладенькі, жовті, м'якуш світло жовтий. Вага товарної бульби — 150 — 200 г.

— вміст крохмалю: 16,5%;

— товарність: 89-98%;

— лежкість: 97%.

— стійкий до збудника раку картоплі, золотистої цистоутворюючої нематоди, зморшкуватої мозаїки та скручування листя;

— смакові властивості надзвичайно високі;

— рекомендованi зони вирощування: Полісся, Лісостеп.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"