Статті

ЗА НАСТУПНІ 25 РОКІВ АСТАРТА ЩЕ БАГАТО РАЗІВ ЗДИВУЄ СВІТ!

День народження — це найзворушливіше сімейне свято. Агропромхолдинг АСТАРТА — велика родина з понад 10 тисяч трударів — у березні цього року відзначає свій 25-річний ювілей.

РІк вІд року вона зростала і міцніла, застосовуючи інноваційні проекти і інвестуючи в майбутнє, і натепер входить до ТОП-5 найбільших виробників сільськогосподарської продукції в Україні. Та запорукою її успіху, переконані в компанії, стали, перш за все, люди — віддані працівники і партнери. Поточний рік компанія проголосила роком партнерства, визначивши, що АСТАРТА — це люди!

Тож щоби залучити до цієї визначної події якомога більше працівників і партнерів компанії, святкування вирішили провести в два заходи — спочатку на Полтавщині, звідки АСТАРТА починалася 1993 року, а потім на Хмельниччині — де вона зміцнювалася і зростала.

Понад тисячу працівників полтавського виробничого кластеру зібралися в палаці культури оздоровниці «Миргородкурорт» минулої п'ятниці. В компанії здавна склалася традиція не тільки працювати пліч-о-пліч, а й відпочивати та святкувати разом. Тому зустрічі в широкому колі друзів — працівників виробничих підрозділів компанії, представників місцевих громад і органів влади, фахівців соціальної сфери — супроводжувалися привітаннями зі святом, посмішками і теплими обіймами, піднесенням і звичним для таких подій гомоном. Організатори потурбувалися, щоби гостям вистачило часу за філіжаночкою запашної кави або чашечкою гарячого чаю зі смаколиками поговорити про життя-буття, сфотографуватися біля ювілейних локацій або взяти участь у творчому процесі створення ювілейного логотипу — дерева долонь.

Нам треба працювати в Україні заради України

Коли ж атмосфера родинного свята перемістилася до просторої й ошатної актової зали, то після привітань ведучого на величезному екрані гостям запропонували корпоративний фільм. Майстерне відео тривало лише сім хвилин, але насправді АСТАРТА набагато більша і змістовніша, бо про її діяльність було відзнято 50 годин матеріалу. Головним месідж фільму — у нас — астартівців, стільки спільного: ми любимо свою роботу, ми вчимося і зростаємо, ми щороку створюємо нове, допомагаємо один одному, експериментуємо, викладаємося на 100% — і нам це вдається!

І під бурхливі оплески до слова запросили фундатора компанії і беззмінного керівника, під чиїм началом АСТАРТА ввійшла до переліку найбільших і найуспішніших вітчизняних агровиробників — Віктора Петровича Іванчика.

Засновник компанії насамперед привітав і сердечно подякував усій команді і кожному працівникові за той неоціненний трудовий внесок, завдяки якому АСТАРТА нині має беззаперечну репутацію успішної компанії.

Він зазначив, що 2 березня, яке є датою створення компанії, АСТАРТА відзначала в Києві в колі друзів і найближчих авторитетних партнерів, які були поруч з нею на шляху її становлення і розвитку. Того дня партнери наголошували, що АСТАРТА є відкритою, надійною та успішною вітчизняною компанією, яка надихає їх працювати в України. «Хочу згадати слова із Біблії, які на урочистостях навів мій добрий друг, співзасновник і голова Ради директорів компанії Говард Дал: «Стався до людей так, як ти хотів би, щоб вони ставилися до тебе!» — сказав Віктор Петрович. Він наголосив, що це ключовий чинник партнерства, і що в компанії саме на таких засадах будується спільна праця, яка просто приречена на успіх і довгі роки.

Він нагадав, що напередодні виходу на ІРО на Варшавську біржу 2006 року АСТАРТА обґрунтувала свою місію, свої цінності і бачення — філософію компанії. І ці закарбовані в документах правила працюють, нові люди, які приходять в компанію, її збагачують. Успіх компанії — це не заслуга однієї людини і навіть не десяти і не ста, це заслуга тисяч працівників, які складають АСТАРТУ, синергія їхньої енергії, духовності й інтелекту.

Генеральний директор передав слова вітання від багатьох партнерів компанії. І особисто від Героя України Семена Свиридоновича Антонця, фундатора і натхненника вітчизняного органічного землеробства, за яким майбутнє нашого сільського господарства.

«Сьогодні, 9 березня, Україна і весь світ відзначає день народження Тараса Шевченка, — зауважив промовець. — І в світлі наших урочистостей не можна не згадати, перефразувавши, його слова: для кого у світі живемо?

Відповідь проста: людина має бути щасливою і працювати не для чогось, а для когось. Для своїх рідних, для партнерів, для народу України. Наш головний посил сьогодні: бути в Україні, працювати в Україні і заради України! Я зазвичай відповідаю на багато дзвінків. А вчора, коли готувався до зустрічі з вами, отримав символічний дзвінок: чоловік, не назвавшись, щиро подякував мені за те, що має можливість працювати тут — в Україні, на Яреськівському цукровому заводі. Він сказав: «Я не поїхав на заробітки за кордон. Я дивлюся, як підростає моя дитина, якій трошки більше півтора року, як вона робить свої перші кроки тут!» У цієї молодої людини є можливість бути щасливим на нашій землі: побудувати будинок, посадити сад і виростити дитину. І ми намагаємося йому і решті допомогти, створюючи нові робочі місця».

Але ці робочі місця мають бути сучасними, наголосив Віктор Іванчик, і конкурентоздатними: світ надто швидко розвивається, і щоби бути в тренді, треба встигати освоювати новітні технології. І якщо на зорі створення компанії бувша у використанні сільгосптехніка (наприклад, перші комбайни Sampo з п'ятирічним «пробігом») дозволила їй наблизитися до світових агротехнологій, зазначив він, то сьогодні потрібні найсучасніша техніка та надсучасні технології. «Щоби відповідати умовам світового ринку, нам потрібно змінюватися і вдосконалюватися. Треба працювати над собою, хоч це надзвичайно важко, і навчати цьому дітей власним прикладом. Світ надзвичайно швидко змінюється, і найфантастичніші на сьогодні мрії завтра стануть цілком реальними. Тому неможливо передбачити, яким буде світ у наступні 25 років, важко навіть спрогнозувати, яким він буде через рік. Але за наступні 25 років АСТАРТА ще багато разів здивує світ!

В Україні дуже талановиті діти, я ними опікуюся. Їхні проекти насправді надихають. Тому наше завдання не лише створювати продукти харчування і намагатися нагодувати світ, а створити умови для дітей. Щоби вони могли отримати сучасну освіту і реалізувати свої найзаповітніші мрії», — переконаний Віктор Іванчик.

Він закликав інвестувати в наше майбутнє, в тих дітей, які прагнуть самореалізації. Серед найталановитіших дітей планети сьогодні багато українців. І вони здатні і гідні вчитися в кращих вишах України і світу. Так, Стенфордський університет торік започаткував Програму для нових лідерів України (політичних діячів, юристів, соціальних підприємців, бізнесменів та лідерів громадських організацій — прим. ред.), куди подали заявки більше 600 наших дітей, які вже чогось досягли.

«Заради цього хочеться працювати щонайменше наступні 25 років! Тому хочу побажати кожному з нас спрямувати погляд у це майбутнє, відсунути якомога далі планку невпевненості і страху перед змінами. І ми спільно змінюватимемо цей світ на краще! Ми здатні на це і обов'язково це зробимо!», — резюмував очільник АСТАРТИ.

* * *

Про здобутки і плани на майбутнє на панельній дискусії, яка передбачала можливість ставити спікерам запитання по мобільному телефону в режимі он-лайн, зі сцени говорили: операційний директор, керівник сільськогосподарського виробництва агропромхолдингу АСТАРТА Желько Ерцег, керівник напрямку тваринництва компанії Михайло Травецький, директор агрофірм «Хорольська» та «Миргородська» Павло Кандиба, директор Глобинського соєпереробного заводу Ігор Лумпієв та директор Яреськівського цукрового заводу Володимир Лаврик. Їхні виступи стосувалися ввірених напрямків роботи і супроводжувалися змістовними презентаціями. По завершенні вони мали можливість відповісти на запитання. Основні тези виступів топ-менеджерів ми пропонуємо увазі читачів.

Лідер вітчизняного ринку цукру

Історія цукроваріння в АСТАРТІ почалася з придбання нею 1999 року Яреськівського цукрового заводу на Полтавщині, який торік відзначив свій півстолітній ювілей.

За роки роботи компанія виросла до найбільшого виробника цукру в Україні з часткою ринку близько 25%. З 2008-го вона є лідером не лише з кількості, а й із якості виробленого цукру завдяки проведеній глобальній реконструкції всіх восьми заводів компанії.

За радянських часів заводи розвивалися різними темпами, бо мали різну продуктивність. Усі астартівські заводи розвиваються однаково швидкими темпами, незалежно від попередньої своєї потужності. Але найцінніше на виробництві — це люди, які своєю працею уможливлюють ці перетворення, це фахівці галузі, які є справжніми фанатами своєї справи.

Цукровики щиро дякують аграріям і своїм структурним підрозділам, і компаніям-партнерам, які вирощують цукрові буряки, за високу якість сировини.

Успіх АСТАРТИ також у тому, що вона ніколи не діє за шаблоном, до кожної новації на кожному підприємстві ставиться зважено і обґрунтовано творчо. Навіть якщо завод працює ритмічно, це не означає, що можна розслабитися. Усі ділянки технологічного процесу мають моніторитися й аналізуватися їхня продуктивність. Бо сьогодні якість і собівартість цукру виходять на перший план. Тут ніхто не дивиться назад, але в технологічному процесі можна «змусити вдало працювати» навіть радянське обладнання, поступово змінюючи його на нове сучасне. У планах цукрової галузі компанії — подальша модернізація виробництва і вихід на новий рівень його ефективності.

Соєпереробний завод відповідає кращим світовим стандартам

Глобинський соєпереробний — це унікальне інноваційне підприємство на всьому пострадянському просторі, де встановлене провідне світове обладнання. Його зведено чотири роки тому з добовою потужністю переробки 700 тонн і 220 тис. тонн на рік. За рік завод виробляє 160 тис. тонн високопротеїнового шроту, 40 тис. тонн соєвої олії та до 10 тис. тонн гранульованої оболонки. До складу комплексу також входять потужності зі зберігання готової продукції та елеватор ємністю 42 тис. тонн, а також необхідні інженерні, автомобільні та залізничні комунікації.

Нині він другий в Україні за обсягами переробки — тут переробляється 21% вітчизняної сої, внесок заводу у загальну скарбничку АСТАРТИ — близько 16% валового доходу.

Завод працює 327-330 діб на рік, це дуже високий показник для заводів світового рівня.

Переробники знають, що викликом для них поточного року стане робота з постачальниками сої. АСТАРТА дотепер мала 100% забезпеченість сировиною і залишатиметься для виробників надійним партнером, пропонуючи взаємовигідні умови співпраці.

Безумовно, безперервна щодобова робота заводу потребує згуртованої команди професіоналів, тому компанія вкладає дуже багато сил і коштів у навчання, в командну роботу. Компанія мотивує розвиток творчих ідей професіоналів, щоби людина могла себе творчо проявити, а не просто виконувати поставлену роботу.

Охорона праці — база для якісної роботи, тому її забезпечення є вкрай важливим.

Щодо майбутнього, то підприємство розраховане на роботу не одного десятиріччя. Є плани збільшення потужностей переробки до 900 тонн на добу.

Девіз компанії: «Те що ми реально цінуємо професіоналів у роботі, допомагає нам бути кращими!»

Завдяки АСТАРТІ наповнюються села

На підтвердження цієї думки є життєвий приклад. Коли сім років тому АСТАРТА заходила в Хорольський район, в Староаврамовку, там було чимало кинутих хат — люди виїжджали через відсутність роботи. Наразі вартість житла в селі зросла в півтора разу, і вільних помешкань немає: запросили в господарство на роботу механізатора — купили йому хату, потім одного спеціаліста, другого тощо. Таким чином села знову наповнюються людьми дорослими, а відтак і діти там будуть.

Де в соціальній сфері на селі компанія докладає зусиль, там відроджується медицина, освіта, культура, спорт. Лише минулого року і місцях присутності компанії було відремонтовано 72 медичні заклади, більше 70 шкіл; відновлено 157 кілометрів доріг по всіх агрофірмах на суму 2,3 млн грн.

Крім іншого, торік розпочала діяти астартівська ІТ-програма, у т.ч. в агрофірмі «Хорольська»: в офісі встановлено комп'ютерне обладнання, де можуть займатися працівники і непрацівники господарства, пайовики, діти, молодь. Якщо майбутнє за комп'ютерними технологіями, то їм вже тепер слід активно навчати.

Однак крім навчання дітей слід іще добре годувати, чим господарство постійно займається.

А ще АСТАРТА вкладається в людей! Наприклад, упродовж останніх десяти років Андрій Овсянніков із Миргорода за шість років участі у популярному ток-шоу ерудитів «Найрозумніший» перемагав тричі. Подальшою долею цієї обдарованої дитини займатися ніхто не хотів, і пропозицію щодо подальшого навчання у виші він отримав лише від Благодійного фонду «Повір у себе» (Віктора та Ірини Іванчик — прим. ред.). Натепер це успішна молода людина.

Владислав Крат — чотириразовий чемпіон України з велотріалу (спорт із подолання перешкод на велосипеді — прим. ред.), якого підтримує АСТАРТА. Він проніс прапор компанії як переможець міжнародних змагань в Італії, Франції, Німеччині, Австрії, Чехії (де став чемпіоном Європи), а нещодавно — і в Китаї.

АСТАРТА є прикладом прозорого, чесного і соціально відповідального бізнесу. За минулий рік до бюджетів всіх рівнів компанія сплатила 1,4 млрд грн податків. Якщо бюджет сільської ради становить мільйон гривень, то це — 1400 бюджетів сільських рад!

Також до практичного вирішення соціальних питань належить організація 10 тисяч робочих місць для наших співгромадян, із гідною зарплатою і повним соціальним пакетом. Це найважливіше для розвитку країни!

Якщо говорити про збільшення робочих місць на селі — то АСТАРТА готова залучитися до цього процесу, стимулюючи вигідне вирощування цукрових буряків для своїх цукрових заводів. У проекті також вирощування молодняку ВРХ і корів особистими селянськими господарствами на базі новоствореного кормоцентру. Вона також готова розглядати будь-які конструктивні пропозиції з боку тих, хто справді хоче і може працювати.

Молоко — це джерело здоров'я і життя

Молочне тваринництво є важливим напрямком розвитку компанії. Вона є одним із найбільших виробників молока в Україні і рік від року нарощує кількісні і якісні показники галузі.

Наразі в компанії утримується майже 30-тисячне поголів'я ВРХ, половина якого — дійне стадо. За минулий рік аграрії надоїли більше 100 тис. тонн молока, але це не межа. Продуктивність переступила 7200 кг на корову на рік, деякі виробничі підрозділи компанії перетнули 10-тисячний поріг виробництва, дихаючи в спину голландцям.

Сьогодні на фермах утримується високопродуктивне племінне стадо, яке обслуговує сучасна сільгосптехніка і доглядають професійні тваринники.

Торік на Полтавщині відкрито найбільший в Європі й унікальний для України кормоцентр (або фід-центр) — виробничий комплекс для виготовлення збалансованих кормів для великої рогатої худоби, який забезпечує якісну годівлю майже 50% поголів'я ВРХ.

Ніякі здобутки не можливі без відданих справі фахівців — доярок, телятниць, механізаторів, ветеринарних лікарів, фахівців керівної ланки. Тваринництво — це дуже відповідальна галузь: коли є поломка техніки або відсутня солярка, трактор і комбайн можна зупинити. Корову вимкнути не можна — їй потрібно будь-що забезпечити умови харчування і утримання для безперервного виробництва молока.

Молоко — це джерело здоров'я і життя. Наявність ферми в селі визначає рівень зайнятості населення і його благополуччя. Тому головне для кожної громади — зробити так, щоби її діти хотіли повернутися у свої рідні місця і працювати там на благо оточення. Давайте почнемо крок за кроком змінювати на краще себе, змінювати компанію, змінювати світ!

Стати найефективнішою аграрною компанією в Європі

Урожайність сільгоспкультур має свою розумну межу. Немає сенсу вирощувати 16-18 т/га пшениці, тому що за 1 нову калорію в рослинництві слід витратити 10 калорій — фосфорних, паливних тощо. Тому АСТАРТА не женеться за тим, щоби стати світовим рекордсменом із врожайності, вона планує досягти більш скромної мети — стати найефективнішою аграрною компанією в Європі.

Світ настільки швидко змінюється, що немає гарантій, що через наступні 25 років АСТАРТА залишиться схожою сама на себе. У світі так багато провідних технологій, які працюють — дрони, аква- і гідропоніка, вертикальне сільське господарство, коли заввишки в 10 поверхів вирощують салат і шпинат із застосуванням на 95% менше води проти вирощування в полі.

Сьогодні можна синтезувати протеїн молока, м'ясо вирощувати зі стовбурових клітин тощо. До чого все це призведе поки невідомо. Разом із тим постає питання: чи здатна АСТАРТА освоїти новітні технології? Так. Бо в ній працюють фахівці, які не просто обізнані з передовими світовими технологіями, а вже сьогодні їх застосовують.

Слід зазначити, що останніми роками на більшості інвестиційних світових форумів лунає думка, що у світі до 2050 року суттєво зросте чисельність населення, яке потребуватиме харчів. Тому агрокомпанії будуть «усі в шоколаді». Але це не так. Адже ми є свідками того, що останніми роками ціни на сільгосппродукцію у світі падають. Тому головна задача — не розслаблятися, бо якщо розслабитись, загальмувати у розвитку — так добре, як зараз, не буде.

Найпоширеніший показник ефективності в аграрному бізнесі — EBITDA на гектар. Поточний рік для АСТАРТИ був непоганим і компанія заробила EBITDA $400/га. Це хороший результат. Водночас фахівці агропромхолдингу вдалися до експерименту і вирахували віртуальну найбільш успішну серед своїх компаній по видатках і доходах — вийшло $600/га. Тобто це значить, що астартівці вже здатні досягати таких результатів! Однак для цього усім слід іще постаратися.

Майбутнє, безперечно, за комп'ютерними технологіями. Разом із тим впроваджувана на вітчизняних теренах програма «Мобільний агроном» — це вже кам'яний вік. Технології, які АСТАРТА сьогодні розробляє в ІТ-сфері і сфері автоматизації, набагато ефективніші за кращу версію «Мобільного агронома». В структурі агропромхолдингу є IT-компанія, яка займатиметься розробкою програмних продуктів у сфері автоматизації управління, яких дотепер не існувало. Тож слід сміливіше робити кроки вперед і не боятися бути першим будь-де!

Фото компанії АСТАРТА

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"