Статті

«МИКОЛАЇВЕЦЬ» УСПІШНО ПРОЙШОВ ХОДОВІ ВИПРОБУВАННЯ

В акваторії річки Південний Буг минулого тижня було успішно проведено ходові випробування днопоглиблювального судна проекту СДС-15.

Унікальне самохідне надпотужне днопоглиблювальне судно проекту СДС-15 із символічною назвою «Миколаївець», із дня спуску на воду якого минув лише місяць, уже успішно пройшло ходові випробування в акваторії річки Південний Буг.

Зокрема, були випробувані пропульсивні комплекси лівого і правого бортів на всіх режимах. Окрім того, перевірені маневрені якості судна, якірний пристрій, радіозв'язок і навігація. Швидкість судна при повних обертах двигунів відповідає проектній — 7 вузлів.

Це судно оснащено потужним інженерним комплексом. На ньому встановлено екскаватор із гідромолотом, який може дробити скельні породи, а також гідронасосна станція, яка може передавати 2 тис. м3 пульпи за годину на відстань 1,5 км.

«Миколаївець» може працювати на глибинах до 15 метрів як ковшем, так і фрезою та гідромолотом. Потужності цього універсального судна дозволять поглибити Дніпро, Південний Буг, а також акваторії портів та терміналів до тих глибин, які необхідні для ефективної роботи флоту, який працює на українських річках і в акваторіях.

Нині фахівці суднобудівно-судноремонтного заводу завершують налагодження встановленого на судні технологічного устаткування. Після його випробування днопоглиблювальне судно буде передано судноплавній компанії «НІБУЛОН».

Нагадаємо, що 29 вересня у ході ювілейного Х Міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти: співпраця, інвестиції, економічний розвиток» генеральний директор компанії «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський презентував нові інвестиційні плани компанії з розвитку логістики в Україні та підписав меморандум про співробітництво та партнерство між Херсонською обласною державною адміністрацією, Гомельським обласним виконавчим комітетом і компанією «НІБУЛОН». Успішна реалізація цього проекту потребує відновлення повноцінної роботи судноплавного шляху Е-40 і річкових перевезень на маршруті Балтійське море — Гданськ — Дніпро — Чорне море, а саме: виконання днопоглиблювальних робіт на лімітуючих перекатах Дніпровського і Дніпродзержинського водосховищ.

Тож планується, що вже найближчим часом «Миколаївець» приступить до експериментального виконання днопоглиблювальних робіт у Дніпродзержинському водосховищі.

Зазначимо, що цього року cуднобудівно-судноремонтний завод компанії «НІБУЛОН» завершив будівництво серії несамохідних суден проекту В2000, що призначені для експлуатації на Південному Бузі, та буксирів проекту 121М, названих на честь відомих миколаївських кораблебудівників — «Юрій Макаров», «Анатолій Ганькевич», «Нодарі Чантурія».

Загалом 2017 року компанією спущено на воду сім суден, а стовідсоткова завантаженість заводу розписана на два роки вперед.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"