Статті

УНІКАЛЬНЕ ДНОПОГЛИБЛЮВАЛЬНЕ СУДНО «МИКОЛАЇВЕЦЬ» ЗІЙШЛО НА ВОДУ

Унікальне самохідне надпотужне днопоглиблювальне судно з символічною назвою «Миколаївець» (проекту СДС-15) зійшло на воду на суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» 17 вересня 2017 року. Цю подію приурочили до Дня міста Миколаїв, яке відзначається другої суботи вересня.

Історична не тільки для області, України, а й Європи в цілому подія на заводі «НІБУЛОН» відбулась без святкувань та зайвого пафосу, в робочій обстановці, в колі відданих своїй справі нібулонівських суднобудівників. У зв'язку з великою завантаженістю завод наразі працює й у вихідні. Побачити спуск унікального судна завітали також представники польської делегації, які прибули до Миколаєва з дружнім візитом, та міський голова Олександр Сєнкевич. Гості дізналися про цю подію буквально напередодні.

Перед спуском потужного земснаряда генеральний директор компанії «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський ознайомив гостей із потужностями заводу, що наразі проходить глибоку реконструкцію. Зокрема, з працюючими вже складом металу з ділянкою очистки та ґрунтовки металу і цехом металообробки з найсучаснішим обладнанням від провідних виробників світу (Швеція, Нідерланди, Німеччина), збірно-секційним цехом та складом суднового обладнання, відкриття яких відбудеться найближчим часом.

За словами директора суднобудівно-судноремонтного заводу «НІБУЛОН» Дмитра Горбенка, спущене на воду судно дійсно унікальне: «Йому аналогів немає. Це самохідне судно, яке може працювати на глибинах до 15 метрів — ковшем, фрезою та гідромолотом. Тобто воно універсальне. Для нього спеціально будуються в Херсоні дві вантажовідвізні самохідні шаланди. Тобто це буде потужний комплекс із днопоглиблення, якого сьогодні немає в Україні. Це дуже актуально для нашої країни. Була дуже складна підготовча частина, тому що і для проектантів, і для нас, це було вперше. І, як виявилося, для наших західних постачальників теж: ми не очікували, що у них стільки складнощів виникне при виготовленні цього досить унікального обладнання, яким оснащено судно.

Так, виявилося, що і в ЄС не готові були виготовити ексклюзивне обладнання для такого складного інженерного судна в обумовлені терміни. Але для «НІБУЛОНа» немає нічого неможливого, і після напружених переговорів вдалося знайти спільну мову з постачальниками, тож судно спустили на воду із затримкою всього на два тижні від запланованого терміну».

«Якби такий проект ми будували, наприклад, у Румунії, — відмітив очільник «НІБУЛОНа» Олексій Вадатурський, — на його будівництво пішло би мінімум 12 місяців. І тисячі поїздок, переговорів, угод, пошуку компромісів тощо з суднобудівними заводами Румунії. А так ми самі виковуємо власне щастя».

Як зауважив директор судноплавної компанії «НІБУЛОН» Олексій Лалін, земснаряд «Миколаївець» зможе проводити ефективні днопоглиблювальні роботи на Дніпрі. «Це унікальне судно — самохідний земснаряд, — сказав він. — Основні розміри судна: довжина — 38 м, ширина — 12 м, і осадка — 1,6 м. Це судно з потужним інженерним комплексом. На ньому встановлено екскаватор із гідромолотом, який може дробити скельні породи, а також гідронасосна станція, яка може передавати 2 тис. м3 пульпи за годину на відстань 1,5 км. Це судно дозволить поглибити Дніпро, Південний Буг, а також акваторії портів та терміналів до тих глибин, які необхідні для ефективної роботи флоту, який працює на наших річках і в акваторіях».

Окрім того, судно побудовано за найвищими європейськими екологічними стандартами: відповідно до Конвенції МАРПОЛ 73/78, Правил із запобігання забруднення з суден та Державних санітарних правил для морських суден України.

Уже наступного місяця «Миколаївець» приступить до експериментального виконання днопоглиблювальних робіт на Дніпрі, а саме на Дніпродзержинському водосховищі, куди також буде запрошений і Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Ми запросили Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана в середині жовтня на експериментальні роботи з роздроблення скельних порід у Дніпродзержинському водосховищі. Ми повністю пройдемо технічні випробування, а можливо, почнемо вже і технологічне днопоглиблення, щоб до початку весняного нересту виконати днопоглиблювальні роботи на Дніпрі. За участю держави, за її фінансування або без будь-якої участі держави і без фінансування, але в наступному році ми повинні відкрити річковий шлях по Дніпру з глибинами 3,65 м на всіх ділянках, тобто вийти на паспортні глибини, про які Україна заявила світу, хоча практично цих глибин немає», — додав Олексій Вадатурський.

Варто зазначити, що спуск на воду такого унікального днопоглиблювального судна є свого роду новою сторінкою в історії суднобудівного заводу компанії. Так, відтепер нібулонівська верф готова до будівництва більш складних з інженерної та проектної точки зору замовлень.

«Тоді цікаво жити, коли будуєш весь час щось нове, більш сучасне і складне, — зауважив генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН». — Це і мені як керівнику цікаво, колективу, і всім, хто з нами працює. Тоді формується позитивний імідж великих можливостей компанії, яка може робити надскладні речі вчасно, а не чекати, що можна просто привезти, купити, найняти китайців, бельгійців чи датчан, щоби хтось щось зробив в Україні або для України. Тому сьогодні ми складне і високотехнологічне судно спускаємо на воду, яке буде універсальним для виконання днопоглиблювальних робіт на глибині 15 метрів, яке зможе розбивати скельні породи на такій же глибині. Такого судна в Україні немає. А ті судна, які наймаються сьогодні для днопоглиблення акваторій портів, у тому числі в Південному, не можуть виконувати подібні роботи, а ми тепер зможемо!»

На сьогодні флот компанії налічує більше 60 одиниць. Однак завдяки модернізації заводу та співпраці з Європейським інвестиційним банком компанія «НІБУЛОН» матиме можливість будувати до 15 одиниць вантажного флоту на рік та збільшити найближчими роками флот до 100 одиниць. На черзі будівництво наступної серії несамохідних суден вантажомісткістю 5 тис. т кожне та перевантажувача. Уже замовлені та розробляються проекти багатоцільових морських буксирів потужністю 3500 к. с., будівництво яких заплановане на 2018/2019 роки.

«Наступного року ми плануємо збудувати нову серію несамохідних суден В5000 (вантажомісткістю 5 тис. тонн). Ми, вивчивши досвід Америки та Європи, домоглися через Міністерство інфраструктури можливості проектування нових несамохідних суден шириною 17 метрів, що важливо при проходженні шлюзів. До цього ми будували судна шириною 16 метрів, тому що потрібен був запас відстані з кожного боку. Тепер ми почнемо будувати судна проекту В5000 за новими умовами, і за мною (тут, на території заводу — прим. ред.) — уже перша секція такого судна. Після цього приступимо до будівництва буксирів 3500 к.с., які зможуть самостійно проводити «Панамакси» по каналу, щоб не залежати від стивідорних компаній, від постійних торгів і монополізму. Крім цього, ми почнемо будівництво кранового судна вантажомісткістю 10 тис. т із двома потужними кранами, які зможуть завантажувати «Панамакси» зі швидкістю 20 тис. т на добу. На рейді, не заходячи в Миколаїв. Так що у нас дуже цікава лінійка суден у перспективі. Будівництво несамохідних суден для нас — уже пройдений етап, тепер ми будуватимемо складні і сучасні судна різної тоннажності. І в перспективі ми будемо будувати судна довжиною до 170 м. Ми оголосили, що за чотири роки побудуємо 40 суден, і ми це зробимо!», — сказав О.Вадатурський.

Компанія «НІБУЛОН» самотужки взялася за розбудову ефективної системи логістики в Україні: відродженням річок як транспортних артерій, їхнім днопоглибленням, будівництвом сучасного флоту. Так, лише за минулий маркетинговий рік судноплавна компанія «НІБУЛОН» транспортувала внутрішніми водними шляхами України близько 2 млн тонн вантажів, у результаті чого з автошляхів було знято понад 83 тис. вантажівок. У планах «НІБУЛОНа» збільшити обсяги річкових перевезень до 4 млн т на рік.

«За минулий маркетинговий рік ми транспортували річками 2 млн тонн. Цього року ми вже ставимо завдання в 3 млн т, і протягом двох років збільшити вантажоперевезення по воді до 4 млн т на рік. І я думаю, що це не межа, тому що це тільки зернові вантажі. А зараз ми підписуємо дуже цікаві контракти з білорусами і нашими металургійними підприємствами. Після цього ми найближчим часом почнемо перевозити метал вниз по Дніпру і руду вгору по Дніпру. Як ви бачили, цього року ми перевезли експериментальну партію баштанних до Києва. До цього є інтерес, зокрема, делегація з Білорусі домовляється з постачальниками і, думаю, наступного року будемо перевозити баштанні та інші сільськогосподарські культури до Білорусі дуже активно. Таким чином, ми плануємо перевозити ще мільйон тонн незернових вантажів на рік по Дніпру та інших річках», — відмітив Олексій Вадатурський.

На превеликий жаль, судноплавні шляхи в Україні з кожним роком зменшуються. Вже зараз через відсутність належних глибин на річках судна вимушені ходити недозавантаженими. Компанія сьогодні, практично, виконує обов'язки держави, здійснюючи днопоглиблення річок власним коштом. 2016 року завдяки лідеру аграрного ринку України — компанії «НІБУЛОН» — було відновлено судноплавство на Південному Бузі.

Значущість такої події для всієї України, а також для країн Євросоюзу відмітив і присутній на заході дипломат, колишній віце-міністр закордонних справ Польщі Кшиштоф Становський. «Для нас це теж свято, — сказав він. — Ми в Польщі розуміємо, що Україна — це Європа. І шанс побудувати шлях від Балтійського моря до Чорного — це те, що необхідно всім. Не тільки Україні, але і Польщі, Німеччині та Євросоюзу. І це одна з причин, чому делегація з Любліна приїхала налагоджувати контакти не тільки з тими містами, які поруч із Польщею, але і з містами Центральної та Східної України. Ми розуміємо роль Миколаєва після окупації Криму. Ми розуміємо цю роль для підтримки зв'язку з морем, зі світом, з Європою. Ще раз дякую за можливість бути присутніми на такому заході».

У свою чергу, міський голова Олександр Сєнкевич заявив, що на сьогодні суднобудівний завод компанії є взірцевим в Україні, і саме завдяки діяльності компанії відроджуються в країні суднобудування та судноплавство, що зменшує завантаженість доріг: «Я дуже радий, що в Миколаєві на заводі «НІБУЛОН» спустили на воду чергове судно. На заводі, який є зразковим в Україні. За останні півроку я присутній тут на спуску судна втретє. Це переконливо свідчить про те, що суднобудування в Миколаєві і в Україні відроджується, річки відроджуються. І ми повинні зробити все, щоби зняти навантаження з автодоріг, тому я підтримую Олексія Вадатурського. Займатися цим потрібно було давно. Сьогодні його компанія займається днопоглибленням, будівництвом суден, а це означає, що Україна найближчим часом стане європейською країною, принаймні в тому, що стосується річкового судноплавства».

Зазначимо, що 2017 року суднобудівно-судноремонтний завод завершив будівництво серії несамохідних суден проекту В2000, що призначені для експлуатації на Південному Бузі, та буксирів проекту 121М, названих на честь відомих миколаївських кораблебудівників. Загалом цьогоріч компанією спущено на воду сім суден, а стовідсоткова завантаженість заводу розписана на два роки вперед.

За інф. прес-центру компанії «НІБУЛОН». Фото компанії «НІБУЛОН»

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"