Статті

ШВЕЙЦАРСЬКЕ СЕРЦЕ В ДАРУНОК УКРАЇНІ

Герой України Олексій Вадатурський визнаний достойним послідовником легендарного швейцарця

 

Приємно, мабуть, бути героєм легенди. Вітчизняної або іноземної. Днями сучасні українці долучилися до стародавніх швейцарських легенд. Зокрема, до легенди про Вільгельма Телля, національного героя Швейцарії, майстерного лучника, борця за незалежність країни у XIII-XIV ст. Збіг, доля чи закономірність, але єдиним українцем, який був відзначений нагородою на честь Вільгельма Телля — авторською роботою відомого українського скульптора Олега Пінчука, став Герой України Олексій Вадатурський. Цей витвір мистецтва він отримав 1 серпня із рук Посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова пана Шойрера під час урочистостей з нагоди Національного дня Швейцарії в Києві.

 

1 серпня у Швейцарії відзначають національне свято — День Конфедерації. Саме цього дня 1291 року представники трьох кантонів утворили перший союз для оборони від зовнішніх атак. Ця подія лягла в основу подальшого утворення Швейцарської Конфедерації, яка нині об'єднує 26 кантонів.

 

День Конфедерації — єдине свято, яке відзначається на федеральному рівні: традиційно швейцарці прикрашають вулиці та будинки національними прапорами, Президент Швейцарії виступає із промовою на галявині Рютлі, де було дано клятву про взаємодопомогу — основу Швейцарської Конфедерації. За традицією, з тих часів 1 серпня на вершинах гір та пагорбів запалюють величезні багаття заввишки в декілька метрів: саме вони у середньовіччі, за легендою, віддзеркалюючись у Женевському і Більському озерах, відлякали «варварів», які вирішили, що це край землі і далі йде дорога в небо.

 

З нагоди святкування чи не найстарішого дня незалежності у світі пан Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Гійом Шойрер із дружиною пані Фарін Шойрер влаштували урочистий прийом, який останні декілька років традиційно проходить на території столичного Мистецького арсеналу. 2017-го Україна і Швейцарія відзначають 25 річницю встановлення дипломатичних стосунків, що поклало початок добрих двосторонніх стосунків у багатьох галузях економіки, соціальної та гуманітарної сфери. Відтак цьогорічне святкування було особливо піднесеним і велелюдним. Створити атмосферу урочистості допомагали численні поважні гості — представники дипломатичних місій інших країн, швейцарці, які працюють у нашій країні, а також друзі Швейцарської Конфедерації — працівники громадських організацій та об'єднань, представники української влади та законотворці, науковці і представники навчальних закладів, бізнесмени, митці, преса.

 

Із вітальним словом з трибуни виступив глава дипломатичної місії Швейцарії в Україні Гійом Шойрер. Він тепло привітав гостей зі святом і подякував усім українцям за прихильне ставлення до його країни. Він з гордістю зазначив, що щиро пишається технічною співпрацею і гуманітарною допомогою, а також промоцією миру, які роблять Швейцарію четвертим двостороннім донором (пряма допомога на основі двостороннього співробітництва між країнами — прим. ред.) України. Швейцарія посідає 9 місце серед обсягів інвестицій в Україну та є другим за величиною імпортером українських послуг, що складаються в основному з транспорту, переробки сировини та інформаційних послуг.

 

Та цього дня пан посол виокремив три основні аспекти розбудови взаємовідносин двох країн, які говорять про наші спільні цінності. Насамперед,  сила країни вимірюється силою її громадянського суспільства. Загальновідомо, сказав Гійом Шойрер, що Швейцарія має дуже сильне і свідоме громадянське суспільство. Він зазначив, що наочно спостерігає зростання в Україні так само потужного громадянського суспільства. Яскравим представником будівничих цього нового українського громадянського суспільства пан посол назвав Святослава Вакарчука та гурт «Океан Ельзи», який попросив перерахувати свій гонорар за виступ на цьому прийомі на рахунки благодійних організацій України.

 

Другим аспектом після громадянського суспільства пан посол назвав наявність інноваційних підприємців  — ініціативних, творчих бізнесменів, людей, які беруть на себе практичну відповідальність за здійснення на підприємстві ефективних змін, інновацій будь-якого роду.

 

Швейцарія є потужною країною завдяки її розвиненому приватному сектору економіки.

 

Відтак Гійом Шойрер відзначив компанію «НІБУЛОН» як потужного рушія української економіки. «Я бачу, що Україна швидко зростає чудовими стартапами та сучасними компаніями як «НІБУЛОН», якою так уміло з дня її заснування керує пан Олексій Вадатурський. За 25 років діяльності «НІБУЛОН» інвестував більш ніж $1,6 мільярдів в українську економіку і є сучасною компанією міжнародного масштабу, де чітко простежується тісне українсько-швейцарське співробітництво», — зазначив він.

 

Третім аспектом розвитку є дієздатний уряд. І тут Швейцарія добре відома у світі завдяки дуже нечисельним та водночас напрочуд дієвим уряду і парламенту. Пан посол закликав депутатів і урядовців України продовжувати створювати найкращі умови для громадянського суспільства і його процвітання.

 

На завершення урочистої частини прийому Гійом Шойрер оголосив про те, що він, від імені Посольства Швейцарії в Україні та Республіці Молдова гордий відзначити Героя України Олексія Вадатурського нагородою на честь Вільгельма Телля за великий внесок у розбудову України, а також у зміцнення відносин між Україною і Швейцарією. 

 

«В історії Швейцарії Вільгельм Телль — герой, який уособлює прагнення до свободи, рівності, демократії, а також чіткості та досконалості. Саме тому я вирішив назвати нагороду Посольства Швейцарії, яка присвоюється українцям, які зробили значний внесок у розвиток своєї країни та зміцнили відносини між Україною та Швейцарією, на його честь. Це справжня честь вручити нагороду Вільгельма Телля 2017 генеральному директору ТОВ СП «НІБУЛОН», Герою України Олексію Вадатурському як визнання його  надзвичайної особистості та його бачення розвитку і управління своєю компанією», — прокоментував Гійом Шойрер.

 

Із дуже щирою промовою у відповідь звернувся з трибуни до численної шанованої аудиторії  Олексій Вадатурський, Герой України, генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН».

 

«Я з великим задоволенням маю честь привітати Вас, пане Посол, і народ Швейцарії з цим великим національним святом вашої країни — Національним днем Швейцарії! — наголосив він. — Мені, українцю, дуже приємно отримати цю нагороду Вільгельма Телля, народного героя Швейцарії, за те, що я успішна людина, власник успішної компанії, яка займається розбудовою незалежної сучасної України і впровадженням кращих стандартів Швейцарії в Україні.

 

Я люблю Україну! Я буду все робити для того, щоб Україна була схожою на велику країну Швейцарію. Для мене Швейцарія — це країна, де живуть щасливі люди, і для мене вона найкраща», — сказав він.

 

Він відверто зізнався, що «НІБУЛОН» не мав би таких успіхів і таких досягнень у розбудові власної компанії та економіки України, якби більше 15 років тому до офісу компанії в Миколаєві не приїхали представники Швейцарії і не запросили відкрити підприємство в Швейцарії та дуже оперативно допомогли розібратись в особливостях ведення бізнесу в цій країні.

 

«Я дуже добре це пам'ятаю і ціную це. І тепер, від того дня, частина мого серця у Швейцарії, оскільки наш швейцарський офіс — це вікно в прекрасний світ цієї країни та економіку усього світу. І ми стали успішною компанією у Швейцарії. Завдяки своїй наполегливій праці ми отримали доступ до кращих фінансових інститутів світу та довіру багатьох банківських установ. Ми стали авторитетною компанією в міжнародній системі торгівлі та економіки. Ми не були би такими, якби не були швейцарцями в душі», — зазначив Олексій Вадатурський.

 

«Я хотів би ще сказати, що Ви, пане Посол, робите все не тільки, щоби допомогти нашій компанії як швейцарській для авторитету в Швейцарії, а й допомагаєте нам, українцям, в Україні, захищаєте в боротьбі з негативними проявами в судовій системі, допомагаєте із захистом наших прав та прав бізнесу, а також об'єднуєте багато європейських країн у цьому напрямку».

 

Слова подяки за високу нагороду генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» адресував також і організації Світзеленд Глобал Ентерпрайз. «Я дуже це ціную і надалі робитиму все, щоби бути достойним цієї нагороди!», — резюмував Олексій Вадатурський.

 

Чудовим завершенням теплої позитивної події, якою став урочистий прийом швейцарських друзів, були виступи наживо справжніх зірок швейцарської та української сцени, відомих далеко за межами рідних країн — віолончелістки-віртуоза Ліз Шнайдер та гурту «Океан Ельзи» на чолі зі Святославом Вакарчуком.

 

 

Усі фото автора

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"