Статті

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ АВТОПАРК ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ДОРІГ: СПІВРОБІТНИЦТВО VOLVO І «НІБУЛОНА» ТРИВАЄ

Зерно має пересуватися річкою, наголошує компанія «НІБУЛОН» від 2009 року, і транспортує нею близько 2 млн тонн на рік власним водним транспортом. Найближчим часом планує довести цей показник до 4 мільйонів. Така програма, крім здешевлення зернової логістики, направлена на зняття з автобанів та міжобласних трас десятків тисяч вантажівок. Але ж від поля до річкових терміналів компанії вирощене зерно має якось потрапити. Тому «НІБУЛОН» послідовний у своєму прагненні берегти вітчизняні дороги від загальнодержавного до районного і місцевого значення, бо в селах теж живуть та пересуваються люди.

Відтак у липні 2017 року парк вантажних автомобілів компанії, яка дотримується встановленої в державі вантажопідйомності, збільшиться майже вдвічі — приросте 60 сучасними сідельними тягачами від лідерів світового машинобудування — Volvo, Mercedes і Scania.

Раніше перевізники віддавали перевагу вантажівкам із причепами, які були покликані до максимального завантаження. В останнє десятиліття світ почав більш наполегливо обмежувати навантаження на вісь машини, тому особливої актуальності набули саме сідельні тягачі, до яких можна приєднати лише один напівпричеп.

Так, перші 30 красенів-тягачів Volvo FH від офіційного представництва Volvo Trucks в Україні приймав генеральний директор компанії «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський 18 липня в урочистій обстановці. Вироблені тягачі спеціально під замовлення української компанії у травні-червні поточного року на двох основних європейських заводах Volvo Trucks — у містах Туве (Швеція) та Гент (Бельгія). Тому в урочистостях узяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні пан Люк Якобс, Почесний Консул Бельгії у Донецьку пан Олексій Морщагін, представник торгового відділу Посольства пані Тетяна Коротіч, а також заступник Голови Місії, радник Посольства Швеції в Україні Генрік Нурберг та заступник генерального директора ТОВ СП «НІБУЛОН» Володимир Клименко.

 «Для «Вольво Україна» це дійсно історична подія — отримання флагманом економіки України — компанією «НІБУЛОН», кращих шведських автомобілів, зроблених спеціально для нього, — наголосила комерційний директор «Вольво Україна» Інна Смола. — Ця компанія створює не лише сьогодення, вона створює майбутнє України, і «Вольво Україна» пишається бути частиною цієї історії».

«Я надзвичайно пишаюся тим, що в цей чудовий день поруч із нами представники дипломатичних місій провідних європейських країн, — звернувся до присутніх генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський. — Я пишаюся, що нам вдалося здійснити таке вдале придбання, як тягачі компанії Volvo, яка входить до трійки світових лідерів із виробництва надсучасних автомобілів. Завдяки нашій тривалій щоденній роботі ми є кращими по розвитку інфраструктури в Україні, ми кращі в річкових перевезеннях, у розбудові річкових портів, у будівництві суден. І відтепер ми будемо кращими в перевезенні зернових автомобільним транспортом з поля до наших портів. На жаль, економіка деяких вітчизняних галузей перебуває в жахливому стані, кількість автошляхів не зменшилася, а їхня якість суттєво погіршилася через старі вантажівки, яких переважна більшість на наших дорогах. За даними Світового банку, на українських дорогах кількість вантажівок віком до року становить лише один відсоток, до 5 років — лише 3%, а понад 75% автомобілів — старше 10 років. Тож наші нові тягачі покращать статистику нових вантажівок на вітчизняних дорогах. Вони покращать торгові відносини між Україною і Швецією. Замовляючи товари в Європі, ми доводимо, що українці гідні європейської якості життя!»

Олексій Вадатурський наголосив, що він всіляко сприятиме співробітництву Україні та Європи. І що присутність пана Посла Бельгії, який вже втретє відвідує заходи компанії, свідчить про те, що весь прогресивний світ усе більше прагне співпрацювати з Україною.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс зазначив, що він дуже гордий бути свідком цієї фантастичної і міцної співпраці між «НІБУЛОНом» і Volvo Trucks. «Тож я почуваюся дуже щасливим, бо це також історія успіху для бельгійців — Volvo Trucks є важливим виробничим заводом у моїй країні вже понад 50 років. Компанія розвинулася до світового лідера на ринку вантажівок, спираючись на високі стандарти якості. І якщо Volvo Trucks — це шведсько-бельгійська історія успіху, то сьогодні ми є свідками, як сказав пан Вадатурський, історії успіху європейського бізнесу загалом. Ми можемо спостерігати взаємозв'язок між бізнесом різних європейських країн. Причому між високоякісним бізнесом України та Європи.

Дуже приємно спостерігати за тим, як Україна, Бельгія, Швеція та ЄС як такий економічно зростають і розвиваються разом. Як ми всі знаємо, економічний розвиток, розвиток інвестицій тільки найкращим чином впливають на суспільне та політичне майбутнє. Тому я лише вітаю таке міжнародне співробітництво», — сказав пан Якобс.

Заступник Голови Місії, радник Посольства Швеції в Україні Генрік Нурберг назвав церемонію передачі вантажівок дуже важливою: «Це дуже потрібне поєднання високих технологій з одним із найперспективніших секторів економіки світу — українським аграрним сектором».

За його словами, для будь-якого посольства одним із основних завдань є збільшення обсягів двосторонньої торгівлі. Ці обсяги минулого року зросли на 40%. «Але для подальшого поступу нам потрібні ще приклади успішних історій — як от між «НІБУЛОН» і Volvo Trucks. Шведські компанії дуже обережно ставляться до ухвалення рішень і не роблять остаточних кроків, поки не переконаються у створенні всіх необхідних умов. Є безліч шведських компаній, зацікавлених в українському ринку, які просто чекають, щоби зробити цей фінальний крок. Тому я прошу максимально широко розповідати про цю історію успіху.

Як шведу, звичайно, мені дуже приємно бачити однією зі сторін угоди компанію Volvo. Адже Volvo для будь-якого шведа є символом шведської якості і ноу-хау, а також того, що ми можемо ділитися цими знаннями і якістю з іншим світом», — резюмував Генрік Нурберг.

Volvo Trucks ніколи не працює «на склад», вона завжди працює під конкретне замовлення й останні чотири роки завозить в Україну виключно нове покоління автомобілів, уточнила Інна Смола. З «НІБУЛОНом» група Volvo намагається розширити співпрацю, сказала вона. «І поточного року нам це вдалося. Слід зазначити, що в Україні існує певна специфіка доріг щодо якості покриття, тому ми мали визначити передаточні числа, гуму, висоту сідла, вантажопідйомність усього автопоїзда тощо, для того, щоби визначити максимальну ефективність — відповідність перевезення вантажу і витрат палива. Тому цей транспорт спроектований спеціально під потреби «НІБУЛОНа». Ми вивчили маршрути й умови експлуатації автомобілів і запропонували комплектацію, повністю адаптовану не просто до доріг України, а саме для таких перевезень, які здійснюватиме компанія — коротке плече з полів навколо річкових терміналів у межах 80-120 км».

Вона також зазначила, що Volvo Trucks розроблено комп'ютерну систему управління автопарком Dynafleet Online, якою оснащений кожен тягач. Відтак адміністратор здатен он-лайн, навіть в айфоні, моніторити поведінку машини: місцеперебування, вантажопідйомність (скільки навантажено в причеп), швидкість руху, наявність палива і його витрати. Завдяки цілій низці інновацій до мінімізації витрат машина готова, залишається, щоби до цього був готовий і водій. «Тому наша головна задача — навчити водія, насамперед, не витрачати паливо, і, по-друге, бережливо експлуатувати авто (що менш уважне ставлення водія до машини, то більші витрати власника на її профілактику і ремонт»). Тож у нас успішно працює освітня програма «Ефективне водіння» — як правильно ставитися до автомобіля в теорії і на практиці», — сказала І.Смола.

У свою чергу Олексій Вадатурський зазначив: «Компанія може бути лідером лише тоді, коли всі напрямки її діяльності, коли всі її структурні підрозділи кращі і конкурентні. Тому наші співробітники цінуватимуть, що в наших руках кращі автомобілі Європи, вони пишатимуться країною, пишатимуться компаніями «НІБУЛОН» і Volvo та пропагуватимуть гідне сьогодення та майбутнє для всіх нас».

Довідка. Попри те, що шведська група Volvo продала виробництво легкових автомобілів Volvo Car (від 2010 належить китайській автокомпанії Geely — прим. ред.), наразі до її складу входять 9 підрозділів. У тому числі давні партнери «НІБУЛОНа»: Volvo Penta — дизельні двигуни якої працюють на всіх буксирах компанії та Volvo Construction Equipment AB — це ковшові навантажувачі для зачищення зерносховищ і несамохідних суден, а також гідравлічний екскаватор Volvo EC 700 CL. Підрозділ Volvo Trucks — уже багато років є одним із світових лідерів з виробництва важких вантажівок, точніше — сідельних тягачів (напівпричепи тут не виробляються).

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"