Статті

МІЦНЕ КОРІННЯ ХОРТИЦЬКОГО ТЕРМІНАЛУ

Міцним корінням із тисяч паль, подібно до знаменитих столітніх козацьких дубів, вростає в уславлену Запорізьку землю компанія «НІБУЛОН». Вже другий в області красень-термінал постав на березі Дніпра в с.Біленьке, отримавши славетну назву «Хортиця».

Прадавня Хортиця є одним із найбільших річкових островів Європи, який простягається майже на 12 км. Повз нього, трохи нижче за течією Дніпра, проходив відомий шлях «із варяг у греки». За часів Русі київські князі та їхні військові дружини схрещували мечі на хортицькій землі у запеклих боях проти половців та монголо-татар. За козацької доби тут зводилися фортеці, військові бази і зимівники. Хортиця належала до володінь Запорозької Січі до її зруйнування 1775 року.

Відомо, що на Хортиці завжди росли старезні дуби-велетні. З 1871-го існує легенда про Священний Червоний дуб запорозьких козаків (якому вже тоді було більше 500 років), що його листя протягом всієї зими було червоним і не спадало аж до весни. 700-літній козацький дуб росте в с.Верхня Хортиця. Повз нього, за легендою, Богдан Хмельницький вів своє військо до переможних Жовтих Вод. І, зупинившись під ним, побажав хлопцям бути такими ж нерозривними з Батьківщиною, як коріння дерева з землею. Кажуть, саме під цим дубом 1675 року козаки писали славнозвісного листа турецькому султану та «так реготали, що з дуба жолуді обпадали»…

Насправді схожим на міцний дуб із широченною кроною постає з Дніпра новий високотехнологічний перевантажувальний нібулонівський термінал філії «Хортиця», що став дев'ятим річковим за ліком. Для протистояння можливим у цій місцині ріки повеням на будівельний майданчик було завезено близько 200 тис. м3 піску, щебеню та відсіву, і термінал було піднято на 3 м вище рівня води, а деякі ділянки — на 8 м. Будівництво тривало за усталеною традицією компанії — якісно і в стислі терміни, лише три місяці. І вже 15 червня 2017 року за участю Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля, голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, Надзвичайного і Повноважного посла Королівства Нідерланди в Україні Кейса Кломпенхаувера, голови представництва Міжнародної фінансової корпорації в Україні Олени Волошиної, представників Європейського банку реконструкції та розвитку, посольства Королівства Іспанії в Україні, генерального директора компанії «НІБУЛОН», Героя України Олексія Вадатурського, іноземних компаній-партнерів, будівельників і місцевих мешканців було урочисто дано старт роботі нового річкового терміналу.

Кожний наступний зведений «НІБУЛОНом» об'єкт перевершує попередні новобудови, бо в цьому полягає обов'язкова умова подальшого розвитку. Філія «Хортиця», яка розмістилася на ділянці понад 6 га, справді вражає своїм сучасним виглядом та рівнем оснащення. Будівництво стартувало 10 березня, і фактично менш ніж за 100 днів було виконано всі будівельні роботи. За цей час, зокрема, було забито 3095 паль, виготовлено та змонтовано 1772 т металоконструкцій, укладено більше 15 тис. кубометрів бетону та близько 20 тис. кубометрів бетонного покриття, прокладено більше 5 км мереж водопроводу та каналізації, більше 5 км мереж газопостачання та близько 15 км мереж електропостачання. Фахівцями було змонтовано близько 2 тис. квадратних метрів системи вентиляції та аспірації, а також 14 ємностей загальною вагою 77 тис. тонн.

У будівництві такого потужного об'єкта було задіяно близько 1,5 тис. робітників із 100 підрядних організацій практично з усієї України. Левову частку робіт було запропоновано виконати організаціям із Запорізької області і промисловим підприємствам регіону.

Вартість будівництва перевантажувального комплексу сягає близько півмільярда гривень. Така інвестиція стала можливою завдяки співпраці «НІБУЛОНу» з Європейським інвестиційним банком у рамках національного інвестиційного проекту компанії з відродження Дніпра та Південного Бугу як судноплавних транспортних артерій країни. Об'єм зберігання зерна розрахований на 77 тис. тонн, добова потужність сушарок становитиме 4 тис. тонн, добова потужність з відвантаження на водний транспорт — 12 тис. тонн. Загальна потужність комплексу з відвантаження — 716,8 тис. тонн зернових і олійних культур на рік.

Відкриваючи урочистості, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що коли в Україні відкриваються нові підприємства, то, як би нам було важко, країна розвивається. «Ми сучасна міцна європейська держава, яка має безмежні можливості. Сьогодні нам потрібен мир, потрібна демократія. Однак разом із тим нам потрібна сильна економіка. І те, що сьогодні ми є свідками відкриття такого чудового підприємства, свідчить про те, що економіка нашої країни міцнішає. Є багато скептиків, які говорять, що в країні нічого не відбувається. Однак це не так. Ми розвиваємося, будуємо, і все це створюється українськими руками в ім'я нашої прекрасної країни, в ім'я наших прекрасних дітей, які присутні на цьому святі», — сказав він.

Глава уряду підкреслив, що кожен шостий працюючий задіяний в АПК, і аграрний сектор формує 12% нашого ВВП і ще 5-6% — це переробка. І подальше завдання країни — завойовувати зовнішні ринки і забезпечувати внутрішній ринок високоякісною вітчизняною продукцією. «Ми маємо сьогодні все для того, — наголосив він, — щоби збудувати економічно сильну і соціально справедливу Україну. І сьогоднішній приклад, що такі люди, як герой України Олексій Опанасович Вадатурський, як понад півтори тисячі будівельників, які зводили цей чудовий об'єкт — творять сучасну історію, сильну Україну!»

Володимир Гройсман запевнив, що робитиме все, щоби українські люди на своїх власних доходах, на своєму житті відчули, що країна розвивається і міцніє.

Голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив, що лише за 100 днів силами професійної команди на порожньому місці було зведене таке потужне сучасне підприємство — перевантажувальний термінал ТОВ СП «НІБУЛОН».

«Сьогодні ми з вами є свідками надзвичайної події. Це яскравий приклад співпраці інвестора, влади і місцевої громади. Це додаткові робочі місця та 300-400 тис. грн до бюджету громади на її розвиток. Інвестор показав своє відповідальне ставлення до громади. На її соціальні нужди витрачено 17 млн грн. Створення подібних потужностей і є головним прикладом розвитку децентралізації, чесної співпраці відкритого бізнесу і влади. Тут не було ні корупції, ні бюрократичних затримок», — наголосив губернатор Запоріжжя. Він також повідомив, що область має подальші плани співпраці з компанією в Токмацькому та інших районах області.

Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Кломпенхаувер зауважив, що це надзвичайно щасливий день не лише для компанії «НІБУЛОН», а й для всієї України. «Не можна не відзначити, що компанія своєю роботою демонструє розвиток української економіки, української держави», — сказав дипломат. Він зауважив, що в наступні чотири-п'ять років виробництво зернових в Україні, за всіма прогнозами, має зрости щонайменше на 16 млн тонн. І для того, щоби перевезти весь цей зерновий здобуток, знадобиться близько 600 тисяч вантажівок. А на це українські дороги, на жаль, не здатні. Тому основної уваги слід приділити внутрішнім водним артеріям держави. Відтак «НІБУЛОН» на практиці доводить, що це вигідно не лише для самої компанії, а й для держави загалом.

Пан посол акцентував увагу присутніх, у тому числі глави уряду, що наступного тижня посольство Нідерландів організовує спеціальну конференцію з питань річкової логістики, де буде присутній міністр інфраструктури України Володимир Омелян, під час якої він сподівається не просто накреслити ці нагальні питання, а й знайти шляхи їхнього вирішення. Він сподівається на конкретні рішення.

«Дніпро — це велика європейська річка, і тому її розвиток перетворить Україну на великий та потужний хаб по відвантаженню товарів та пасажирських перевезень», — резюмував Кейс Кломпенхаувер.

Про те, що Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка є членом Групи Світового банку, надає фінансування в розмірі $100 мільйонів найбільшій українській компанії «НІБУЛОН» для сприяння зміцненню інфраструктури, що пов'язана з агросектором, зниження втрат врожаю і підвищення глобальної продовольчої безпеки, повідомила з високої трибуни голова представництва IFC в Україні Олена Волошина.

Вона уточнила, що IFC надасть до $60 млн за рахунок власних ресурсів та залучить до $40 млн коштів від інших кредиторів. Як відомо, ця сума потрібна для підтримання планів «НІБУЛОНу» щодо нарощування об'ємів торгівлі до 7 млн тонн протягом наступних чотирьох років — збільшення майже на 40%.

«НІБУЛОН» закуповує сільгосппродукцію у понад 4700 фермерів по всій країні та додає вартість шляхом очищення, сушіння, зберігання і транспортування. Компанія активно інвестує в розвиток річкового транспорту, що є більш економічним і екологічним порівняно з залізничним та автомобільним транспортом.

«НІБУЛОН» працює над довгостроковою інвестиційною програмою, яка становитиме значний внесок у розвиток аграрного сектору України. Минулого року вдалося оптимізувати транспортні витрати на доставку зерна, скоротити терміни доставки, а також розвантажити дороги в декількох регіонах. У найближчі два-три роки тут планують створити сучасну систему зберігання і транспортування зерна.

Україна є світовим лідером з виробництва зернових та олійних культур, що забезпечує близько 10% світової торгівлі пшеницею, 15% — кукурудзою та 20% світової торгівлі ячменем. Наша країна має потенціал для подальшого збільшення виробництва зерна і підвищення своєї ролі в глобальної продовольчій безпеці.

Тож у рамках заходу відбулось урочисте підписання кредитної угоди між компанією «НІБУЛОН» та Міжнародною фінансовою корпорацією. Це дозволить компанії реалізувати масштабний інвестиційний проект щодо розвитку інфраструктури річкових перевезень і завершити реконструкцію власного суднобудівно-судноремонтного заводу в Миколаєві. Крім того, це дасть можливість компанії створити близько 2 тис. додаткових робочих місць, залучити до роботи до 150 будівельних організацій і забезпечити роботою понад 3 тис. людей будівельних і монтажних організацій, збільшити об'єми річкових перевезень до 4 млн тонн на рік та зняти з автошляхів 160 тис. автомобілів. У результаті аграрний сектор України додатково отримає близько 5 млрд грн доходів.

Генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський щиро подякував усім присутнім за увагу до компанії. «Я сьогодні надзвичайно щаслива людина, — сказав він, — насамперед через те, що наша компанія досягла успіху, а також через те, що в надважкий для країни час зробив усе, щоби мати чисельну кількість однодумців, спільно з якими ми можемо розбудовувати нашу Україну!»

Він подякував усьому півторатисячному колективу будівельників, які напружено працювали без вихідних упродовж будівництва, а останнього тижня взагалі цілодобово. І тому, наголосив він, це спільна перемога.

Генеральний директор компанії подякував дипломатичному корпусу різних країн, представникам міжнародних фінансових інституцій: «З підписанням цієї кредитної угоди я можу сказати, що ми єдина компанія в Україні, яка має довіру таких поважних фінансових інституцій світу, як IFC, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк».

Олексій Вадатурський наголосив, що завдяки підтримці Прем'єр-міністра і Президента України у компанії є можливість розвиватися. Так, 15 червня введено в експлуатацію перевантажувальний термінал «Хортиця» у Запорізькій області. Паралельно з його будівництвом так само оперативно зводилося аналогічне підприємство на Херсонщині, і наступного тижня також урочисто відбудеться відкриття цієї новозведеної потужної філії у Голій Пристані. «У такий спосіб ми показуємо, як реально відроджувати Україну, як відроджувати Дніпро і судноплавство в країні, як відроджувати галузь суднобудування. Хочу сказати, що ми мали доволі плідну розмову з Прем'єр-міністром, який нас розуміє і підтримує. Тому ми готові і допоможемо реалізувати кращі ідеї, щоби Україна відродила судноплавство, щоби Дніпро перетворився на вітчизняну Міссісіпі, і щоби в нашому законодавстві було викладено ті норми, які сповідують нині кращі країни світу. Зі свого боку ми зробимо все, щоби Україна і надалі процвітала», — резюмував він.

Прем'єр-міністр і численні гості ознайомилися з роботою терміналу і переконалися в його високотехнологічності. Новозбудоване підприємство з відвантаження зернових і олійних культур — філія «Хортиця», оснащене найсучаснішим обладнанням від провідних виробників світу, зокрема Іспанії (SYMAGA S.A.), Великобританії (TELESTACK Ltd.), Швейцарії (BUHLER GmBh), США Mathews Company, Литви (UAB Liucija), Данії (Cimbria Unigrain A/S, FOSS ANALYTICAL AB), Німеччини (PFEUFFER GmbH), Нідерландів (Precia S.A.) та ін.

Нове підприємство у Біленькому забезпечить робочими місцями близько 120 людей, а також значно скоротить витрати сільгоспвиробників області на транспортування вирощеної продукції. Завдяки роботі філії плече доставки сільськогосподарської продукції скоротиться в 3-4 рази, адже наразі вантажівки долають відстань у 300-400 км, також у аграріїв зникне необхідність використовувати великовантажні автомобілі. За підрахунками, це дозволить зняти з довколишніх автошляхів понад 12,5 тис. вантажівок на рік.

Безумовною перевагою нібулонівського підприємства є подальша легалізація вітчизняного ринку зерна.

Прихід компанії в с.Біленьке має неабияке соціальне значення для місцевих мешканців, зазначають в області. Так, на початку квітня 2017 року в присутності голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля місцевій громаді для постійної експлуатації було передано комплекс очисних споруд, добудований та реконструйований за рахунок і зусиллями компанії «НІБУЛОН». Це була історична для всього села подія, адже на цей важливий об'єкт соціальної інфраструктури тут чекали більше 20 років. Очисні споруди потужністю 2000 кубометрів на добу забезпечують прийом та очистку господарсько-побутових стічних вод не тільки від колонії, а й від об'єктів соціальної інфраструктури Біленького (лікарня, дитячий садочок, школа, житловий мікрорайон). Завдяки такому об'єкту на території села значно покращиться екологічна ситуація району, області та Дніпра в цілому, оскільки виключено забрудненість головної водної артерії України.

Ведення будівництва тривало максимально близько до місцевої школи. В рамках програми благодійності та соціальної відповідальності, а також на знак вдячності за розуміння, компанія обладнала сучасний комп'ютерний кабінет у цьому навчальному закладі і збудувала футбольне поле з натуральним зеленим покриттям та системою поливу. На такому полі тепер можна проводити не те що обласні, а всеукраїнські і міжнародні змагання (див. на фото вгорі праворуч). Дітлахи зізнаються, що навіть і мріяти не могли про те, що за декілька тижнів вони зможуть отримати таке сучасне ігрове футбольне поле з англійським газоном.

Компанією також виконано ремонт дорожнього покриття та освітлення вулиці в селі. Наразі тривають роботи з облаштування парку відпочинку на березі Дніпра та благоустрій прилеглої до підприємства території.

Оглянувши термінал і побувавши на об'єктах соціальної сфери у с.Біленьке, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман дав бліц-інтерв'ю численним журналістам.

Глава уряду наголосив, що відродження річкового транспорту та використання річкових та морських шляхів дозволить прискорити розвиток логістичних можливостей багатьох галузей економіки, зокрема агросектору. «Річковий транспорт майже зупинений, — констатував він. — Ми можемо використовувати річковий потенціал для переміщення товарів по всьому світу. Зараз потрібно нове законодавство, підтримка річкового флоту. Потенціал для розвитку річкового транспорту є».

Україна входить до десятки світових експортерів широкої номенклатури сировинної продукції агросектору, зауважив Володимир Гройсман, відповідаючи на запитання журналістів. Утім на часі — відновлення українського фермерства й середнього підприємництва, яке забезпечить розвиток переробки, створення доданої вартості всередині країни та формування нових робочих місць в сільській місцевості. «Україна — потужна аграрна країна, агросектор — це понад 12% нашого ВВП, кожен шостий українець працює на агропідприємствах. Ми є лідерами по багатьом культурам: соняшникова олія, пшениця, кукурудза, м'ясо птиці. По багатьох позиціях ми в десятці світових лідерів. Але наше завдання — не тільки ставати експортером сировини. Треба розвивати переробку — переробляти продукцію в середині країни, створювати кінцевий продукт, створювати додану вартість і заробітну плату тут», — підкреслив Прем’єр.

Він звернув увагу, що передумови створення підприємств на селі є — завдяки реформі децентралізації. А в разі ухвалення проекту земельної реформи, вони посиляться, адже мета земельних перетворень — не стільки продаж землі, скільки посилення фермерського руху, розвиток умов життя на селі: не просто «посіяли, зібрали й вивезли», а «посіяли, зібрали, переробили, наповнили внутрішній ринок, проекспортували надлишки, а заразом побудували садочок, школу і об'єкти охорони здоров'я».  

«Ресурси від децентралізації, поєднані з розвитком підприємництва, кооперативного руху на селі дадуть колосальний результат і зроблять внесок в якість життя громадян, — сказав Володимир Гройсман. — Коли ми говоримо про земельну реформу, це не означає, що ми маємо комусь щось продати й все. Це означає, що ми маємо відродити фермерство. Дати фермеру доступ до фінансового ресурсу, до створення господарств, створення продукту і розвитку територій».

Прем'єр-міністр підкреслив, що системна підтримка фермерства може бути оформлена окремою програмою — на зразок тієї, що вже започаткована в рамках підтримки вітчизняного сільськогосподарського машинобудування. «Програма з підтримки сільгоспмашинобудування почала працювати, у ній беруть участь вже 40 виробників. Таку саму програму ми маємо зробити для фермерства, тваринництва й рослинництва — задля створення робочих місць і національного продукту», — сказав він. Володимир Гройсман зазначив, що така політика спрямована на зростання економіки. «А все, що заробить економіка, ми реінвестуємо у життя громадян», — резюмував глава уряду.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"