Статті

ВИСОКИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЯРОГО ТРИТИКАЛЕ

Тритикале завдяки низці агрономічних переваг і високим товарним якостям може стати не просто альтернативою ярим пшениці та ячменю, а цілком заслужено посісти чільне місце в структурі зернового клину країни. Про це йшлося на круглому столі «Перспективи вирощування ярого тритикале в Україні», організованому Інститутом рослинництва ім. В.Я.Юр’єва НААН, під час роботи міжнародної виставки «АГРО-2017» у Києві на початку червня. Деталізував переваги ярого тритикале потенційним його виробникам директор інституту, доктор сільськогосподарських наук, професор Віктор Кириченко.

Прагнення людей одержувати стабільні врожаї зернових культур обумовило створення нової зернової культури — ярого тритикале, яке в народі отримало назву «житниця».

Створення комерційних сортів тритикале стало можливим завдяки багаторічній роботі вчених-генетиків, селекціонерів, які працювали над об'єднанням спадковості пшениці й жита і виділенням біотипів з високою продуктивністю, а також адаптивністю та якістю зерна.

У світі вже 2005 року озимі та ярі сорти тритикале було зібрано з площі близько 4,0 млн га. При цьому намолочено 14,7 млн т зерна. Найбільшого поширення яре тритикале набуло в Австрії, Німеччині, Польщі, Україні, Білорусі, Іспанії та інших країнах.

Чим заслуговує повагу культура ярого тритикале

Перш за все, воно дає можливість одержати продовольче зерно там, де виникають проблеми з посівами традиційної хлібної культури — озимої м'якої пшениці.

За умов збільшення континентальності клімату підвищилась частота негативного впливу погодних явищ на рослини. Особливо це дошкуляє аграріям східних та південних регіонів, де міститься більша частина посівів озимої пшениці. Ще свіжі в пам'яті травневі морози 1999 та 2000 років, комплекс шкодочинних факторів зими та весни 2003-го, посушлива осінь 2005 року та сильні морози на безсніжні поля в січні 2006 року. Не без втрат вийшла озима пшениця із зимівлі в умовах аномально теплої зими 2016/2017 р.

Разом із цим, «плановий» пересів озимої пшениці навіть за більш сприятливих умов сягає 14-15% площ. Це пов'язано з пізніми строками посіву озимих по гірших попередниках, пошкодженням сходів шкідниками: личинками озимої совки, жужелиці, хлібного жука, ураженням посівів, особливо ранніх строків, грибковими та вірусними хворобами.

Завдяки цінним біологічним особливостям: високій здатності засвоювати поживні елементи, підвищеній стійкості до заморозків, посухи, хвороб та шкідників, яре тритикале успішно вирощують після кукурудзи на зерно та силос, сої, цукрових буряків, інших просапних культур — навіть соняшнику. При посіві ярого тритикале по стерньових попередниках зменшуються втрати врожаю зерна від шкідників і хвороб, порівняно з озимою пшеницею.

Яре тритикале стало надійною зерновою культурою в Центральному та Північному Степу, Лісостепу та Поліссі України, де його посіви становлять, за неофіційними даними, близько 70 тис. га.

У зонах Лісостепу та Степу щорічно можна виділяти 12-15% площ від посіву озимих культур під яре тритикале. За умов сухої осені частина таких площ може збільшуватись, зменшуючи ризик втрат від пересіву озимими. Яре тритикале ефективно використовують як страхову культуру при пересіві озимих.

Поживність тритикале

Дуже важливо, що зерно ярого тритикале є цінною сировиною для хлібопекарської, кондитерської, спиртової та комбікормової промисловості.

Генетична основа сортів ярого тритикале харківської селекції базується на генофонді сортів ярої м'якої пшениці з високими хлібопекарськими властивостями. Це, перш за все, сорти селекції Інституту рослинництва: Харківська 93, Харківська 8, Харківська 10 тощо.

Білково-вуглеводний комплекс зерна ярих тритикале добре збалансований і забезпечує високу поживну цінність і хлібопекарську якість. Натура зерна знаходиться в межах 680-730 г/л. Форма зернівки овальна, співвідношення довжини до ширини 2,7:1. Маса 1000 зерен 38-45 г. Скловидність ендосперму невисока — 10-20%, розмір часток борошна при помолі становить 20-26 мк.

Вміст білку в зерні залежить як від генотипу сортів, так і від умов вирощування. Більшість сортів формують зерно з 12-14% білку та 68-75 % крохмалю. Вміст клейковини становить 20-24%, група якості І-ІІ.

Сіяне борошно із зерна ярого тритикале придатне для випічки білого хліба та булочок у чистому вигляді або в сумішах із пшеничним. Завдяки міцній клейковині ярого тритикале сортів Аіст харківський, Хлібодар харківський, Коровай харківський можна поліпшувати у сумішах хлібопекарські властивості борошна з м'якої пшениці V-VІ класів. Із обойного борошна тритикале випікається «чорний» хліб сорту «Волинський», «Заварний», із обдирного —«Полтавський», «Харківський».

В Україні люди використовують борошно тритикале для домашніх випічок хліба, булок, печива, пряників, кексів, млинців, рулетів із бісквітного тіста та ін. Хлібні вироби з борошна тритикале мають особливе значення для дитячого та дієтичного харчування. Біохімічні властивості зерна тритикале дозволяють використовувати його у круп'яному виробництві та для отримання крохмалю.

Зерно тритикале широко використовується для виробництва етилового спирту, який застосовують як для медичних, харчових, так і для технічних цілей. Із зерна тритикале, вирощеного на площі 100 тис. га, щорічно можна виробляти 210-240 тис. т біоетанолу.

Завдяки підвищеному вмісту білку високої якості і засвоюваності (переважають водо- та солерозчинні фракції, збагачені на незамінні амінокислоти), багатому складу (вміст каротину до 2,5 мг/кг) зерно тритикале ефективно використовується для годівлі птиці, свиней, великої рогатої худоби, овець, кіз та ін. До складу збалансованого комбікорму входить 40-45% зерна тритикале. Крім цього, використовується суміш тритикале з бобовими культурами для одержання сіна, силосу, монокорму.

Технології вирощування

Тритикале яре розміщується після просапних культур: зернової та силосної кукурудзи, цукрових буряків, сої та ін. Для одержання товарної продукції допускається посів тритикале ярих після озимої пшениці та соняшнику. Оптимальним способом обробітку ґрунту під посів тритикале ярого на чорноземах східного Лісостепу та північного Степу є безполицеве розпушування на глибину 20-22 см із попереднім лущенням дисковими лущильниками на глибину 6-8 см. Восени за достатньої вологості ґрунту проводиться вирівнювання поля важкими боронами. Рекомендується безпосередньо перед посівом провести культивацію на глибину загортання насіння (4-5 см). Перед основним обробітком ґрунту вносять фосфорні та калійні добрива, в середньому по 50-60 кг Р2О5 та 30-40 кг К2О на 1 га. Азотні добрива, особливо аміачну селітру, доцільніше вносити локально під передпосівну культивацію в дозі 50-60 кг д. р. на 1 га. Внесення мінеральних добрив в дозі N50P50K50 після кукурудзи, зібраної на силос, підвищує на чорноземах урожайність тритикале ярого на 0,08-0,10 т/га. Застосовується також прямий посів.

Завдяки імунності зазначених сортів до твердої та летючої сажки насіння не потрібно протруювати. Посів проводять у найранніші строки. Глибина загортання насіння 4-5 см, за умови інтенсивного висихання ґрунту глибина посіву збільшується до 6-7 см. Норма висіву 4,5-5,0 млн схожих зерен на 1 га.

Основним у догляді за посівами тритикале ярого є боротьба з бур'янами, насамперед з коренепаростковими.

За умови поширення шкідників вище порога шкодочинності застосовують інсектициди. Завдяки міцнішому прикріпленню колоскових і квіткових лусок тритикале яре більш витривале до пошкодження клопами та хлібними жуками у порівнянні з іншими колосовими культурами. Завдяки високій стійкості та імунності до поширених листових хвороб на посівах ярого тритикале не застосовують фунгіциди.

Тритикале яре збирають у фазі повної стиглості зерна прямим комбайнуванням.

* * *

Серед основних переваг вирощування тритикале Віктор Кириченко навів такі. Насамперед, високий потенціал урожайності до 6-7 т/га, невибагливість до умов вирощування та екологічна чистота при вирощуванні. Безумовним плюсом також є висока поживність зерна та продуктів його переробки, які забезпечують можливість виробництва широкої лінійки продуктів харчування та кормовиробництва. Разом із тим, низька енергоємність і висока рентабельність вирощування забезпечують короткий період обертання коштів і, відтак, — гарантований прибуток.

Останніми роками все більше уваги в Україні приділяється органічному виробництву агропродукції. І використання ярого тритикале в сільськогосподарському виробництві розширює можливості виробництва саме чистої продукції і стабілізує ринок екологічно безпечного продовольчого зерна.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"