Статті

КАДАСТРОВІ МАХІНАЦІЇ. ІНОДІ НЕ ЗАХИЩАЄ НАВІТЬ ДЕРЖАВНИЙ АКТ

Коли починаєш розслідувати шахрайські схеми щодо оборудок із землею, просто дивом дивуєшся, наскільки вигадливий розум шахраїв із числа чиновників. От би їхні розумові здібності — та в мирне русло, якою би заможною була наша країна!

Найжахливіше в цьому те, що поставлені народом на ці посади боронити інтереси держави, вони самі обкрадають її і нас із вами через відчуття безкарності, бо немає в нас належного покарання за такі дії.

Схема, про яку піде мова, настільки проста, наскільки ж і зухвала.

Думаєте, якщо у вас є Державний акт на право власності на земельну ділянку, який ніхто не скасовував, та ви уклали договір оренди з агропідприємством більше 10 років тому і продовжили його на багато років наперед, і це право оренди на вашу й інші земельні ділянки зареєстровані за орендатором у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, то ця земля справді ваша приватна власність? Виявляється, не завжди.

Так само, якщо хтось спритний хоче отримати в оренду ласий шматок сільськогосподарської землі у місцевості, де такої вільної землі немає фактично, тобто взагалі немає. За певну винагороду її можна зробити! Незаконно, щоправда.

В обох випадках — обікрасти вас і допомогти спритникові отримати бажану земельку — здатен голова районної державної адміністрації, а також працівники Держгеокадастру на місцях, які поставлені державою боронити її і ваші інтереси.

Ви ж про позбавлення вас права власності на землю дізнаєтеся не відразу, хіба що випадково. Тут час працює проти вас. Задача ж спритника хутко отримати нові документі та просто два роки тихо почекати — і земелька його! Так, його! І це попри дію мораторію на продаж сільгоспземель, попри Конституцію України, яка захищає право приватної власності людей, у котрих держчиновники цю землю забирають, попри наявну в електронному вигляді, але досі менш ніж наполовину заповнену карту Державного земельного кадастру. Словом, попри все.

А справа у майстерно розроблених злочинних схемах, які навряд прийшли в голову місцевим чиновничкам. Ні, їх, безумовно, розроблено згори з використанням дірок у Державному земельному кадастрі, які з цієї самої гори штучно створюються. І говорити про те, що у разі виявлення, — це просто недогледів районний кадастровий реєстратор або голова РДА введений в оману через відсутність даних, просто наївно. Причому всі ознаки злочину з боку державних мужів прописані ними ж в оприлюднених на сайтах райдержадміністрацій документах.

Отже за гроші будь-яке бажання можна задовольнити. І якщо вільної землі немає, її слід створити!

* * *

Тож як працює схема, за якою у власника крадуть землю, й ані він, ані оточення про це навіть не здогадуються?

Саме нерозподілені (невитребувані) землі сільгосппризначення будь-яка районна державна адміністрація може здати в оренду будь-якій юридичній особі за будь-яку ціну. При цьому такі землі не обов'язково виставляти на аукціон, де вартість гектару має становити не менше 8% оціночної вартості землі. До того ж на аукціон слід виносити лише «білу» землю, тобто внесену до кадастру та оцінену. Та й для того, щоб аукціон відбувся, участь у ньому мають брати декілька учасників.

Отже державному чиновнику, голові районної державної адміністрації, спочатку слід визначити певні землі сільгосппризначення як нерозподілені (невитребувані) землі за межами населеного пункту. На підставі того, що дані про чинних власників землі в Державному земельному кадастрі відсутні, видається розпорядження голови районної державної адміністрації, яким необхідна спритнику кількість гектарів за межами певного населеного пункту визначається саме нерозподіленою (не витребуваною).

«І що? — спитаєте ви. — Все правильно». Однак саме тут криється злочин — ці гектари тупо, зухвало відбираються у справжніх їхніх власників, які мають Державні акти на право власності на ці земельні ділянки від 2004 року. Бо їхні кадастрові номери і дані про власників з якогось дива не були внесені в новий Державний земельний кадастр, хоча за Законом України «Про державний земельний кадастр» мали би бути туди перенесені районним Держгеокадастром із паперових носіїв.

Такі «нерозподілені (невитребувані)» ділянки отримують нові кадастрові номери. Причому зміна кадастрових номерів не є метою злочину, а лише складовою цілої злочинної схеми. Мета — отримати землі сільгосппризначення в довгострокову оренду у держави за безцінь. А ви, будучи обкраденим, зможете судитися з новим орендарем до скону віку, а разом із вами і чесний орендар, який увесь цей час вкладав у землю кошти, сплачував державі податки і розраховувався з власником за оренду паю.

Цю схему фахівці ТОВ СП «НІБУЛОН» майже випадково наприкінці цьогорічної посівної відчули на собі на Черкащині, де працює філія «Чигирин». Тоді на поле, яке закінчили засівати кукурудзою, приїхали представники ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» (зареєстрованого як сільгоспвиробник на Кіровоградщині) із запитанням, чого хтось господарює на їхньому полі.

Таке запитання нібулонівцям здалося більш ніж дивним. Відтак фахівці компанії в межах законодавства оперативно почали розмотувати цей заплутаний клубок несподіванок, де попервах, здавалося, кінців не знайти.

За документами з'ясувалося, що дотепер невідомій юридичній особі, якою в даному випадку було ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.», захотілося отримати в оренду певну кількість гектарів сільськогосподарської землі в адміністративних межах Іванівської сільської ради за межами населеного пункту у Чигиринському районі на Черкащині.

Однак насправді вільної сільськогосподарської землі в цих межах немає, вона вже більше 10 років перебуває в оренді у різних орендаторів. І це скрізь відповідно до чинного законодавства задокументовано і зареєстровано.

У випадку із сільгосппідприємством «НІБУЛОН», із цих трохи більше 57 га начебто «невитребуваної» землі Іванівської сільської ради за межами населеного пункту в оренді у компанії перебувають лише 31,17 га, які належать 9 пайовикам. Від часу створення філії «Чигирин» 2008 року з ними було укладено договори оренди для ведення сільськогосподарського виробництва терміном на 10 років. Ті договори оренди були зареєстровані в Державному реєстрі земель відповідно до вимог чинного на час укладання законодавства, про що свідчать відповідні відмітки на них. Земельні ділянки перебували у власності людей на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку з визначеними у встановленому на час оформлення державних актів порядку кадастровими номерами — тому вони ніяк (!) не можуть належати до нерозподілених (невитребуваних) земельних часток паїв.

Уже 2014 року ці договори оренди було продовжено до 2023-2028 років, а право оренди на вказані земельні ділянки зареєстровані за ТОВ СП «НІБУЛОН» у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права.

Відтак «НІБУЛОН» був і залишається єдиним законним землекористувачем земельних ділянок приватної форми власності, які належать зазначеним дев'ятьом власникам землі.

Як з'ясувалося поточного квітня, головою Чигиринської РДА В.А.Клименком було прийнято розпорядження від 13.10.2016 №289 «Про надання дозволу ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок у натурі (на місцевості)», згідно з яким:

— затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» загальною площею 57,5075 га нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок та проектно-польових шляхів в оренду терміном на 15 років (до моменту отримання їх власниками документів на право власності на земельні ділянки) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в адміністративних межах Іванівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, за межами населеного пункту;

— передано ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» земельні ділянки загальною площею 57,5075 га нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок та проектно-польових шляхів в оренду терміном на 15 років (до моменту отримання їх власниками документів на право власності на земельні ділянки) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в адміністративних межах Іванівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, за межами населеного пункту.

Як видно з додатку до розпорядження райдержадміністрації, в оренду ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» на 15 років передані земельні ділянки загальною площею 57,5075 га з певними кадастровими номерами та площами відповідних земельних ділянок.

На підставі даного розпорядження 2016 року між Чигиринською райдержадміністрацією Черкаської області та ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» укладений договір оренди невитребуваних часток (паїв), а право оренди на вказані земельні ділянки зареєстровано за ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Ну це вже, як кажуть, ні в які ворота не влазить. Чигиринська райдержадміністрація, порушивши чинне законодавство та проігнорувавши наявність у власників земельних ділянок паперових Державних актів на право власності, розпорядилась фактично чужими земельними ділянками в своїх інтересах, при цьому безпідставно змінивши кадастрові номери і передавши в оренду ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» уже з визначеними іншими кадастровими номерами.

Тут слід нагадати, що, відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр», кадастровий номер земельної ділянки — індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. Кадастровий номер скасовується лише у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки. Зміна власника чи користувача земельної ділянки, зміна відомостей про неї не є підставою для скасування кадастрового номера.

Таким чином, законодавчо визначено, що кадастровий номер земельної ділянки не повинен змінюватись протягом всього часу її існування, а з моменту отримання власниками державних актів на право власності на земельну ділянку з визначеними кадастровими номерами останні вважаються присвоєними та є індивідуальними й єдиними для конкретної земельної ділянки та зберігаються за нею протягом усього часу існування.

Земельні ділянки іванівських власників були зареєстровані в Державному реєстрі земель в 2004-2006 роках, тобто до набрання чинності Законом України «Про Державний земельний кадастр». Разом із цим, відповідно до Прикінцевих та Перехідних положень вказаного Закону, у разі якщо земельні ділянки, обмеження (обтяження) у їх використанні зареєстровані до набрання чинності цим Законом у Державному реєстрі земель, відомості про такі земельні ділянки, обмеження (обтяження) підлягають перенесенню до Державного земельного кадастру в автоматизованому порядку, без подання заяв про це їх власниками, користувачами та без стягнення плати за таке перенесення.

Тобто, оскільки під час оформлення державних актів на право власності на земельні ділянки кадастрові номери були присвоєні, інформація про вказані земельні ділянки повинна бути наявна в Державному земельному кадастрі.

Отже, територіальний орган Держгеокадастру у Чигиринському районі Черкаської області не мав законного права скасовувати або змінювати попередню реєстрацію вказаних земельних ділянок та кадастрових номерів і надавати вказаним земельним ділянкам нові кадастрові номери.

Статтею 14 Конституції України гарантується право власності на землю. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. Відповідно до ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Вчинені головою Чигиринської райдержадміністрації дії порушили права та інтереси власників землі, а також ТОВ СП «НІБУЛОН» як законного орендатора. Та справа ж не в порівняно мізерній кількості ошуканих людей і інтересах компанії. У даному випадку стало можливим виявити лише дев'ятьох власників, які співпрацюють із компанією в межах цього населеного пункту, врятувати власність і долі дев'ятьох родин! Решті власників просто пощастило, що їхні земельні ділянки трапилися в складі цих 57 іванівських гектарів (можливо, вони дізнаються з преси, від якого лиха їх уберегли). Справа в протистоянні самій злочинній схемі зухвалого ставлення до найголовнішої цінності України — землі.

Проводячи власне розслідування, фахівці компанії виявили цілу низку таких розпоряджень голови райдержадміністрації в Чигиринському районі. Наприклад, згідно з розпорядженням пана Клименка від 20.12.2016 року №375 визнані невитребуваними земельні ділянки загальною площею 361,59 га Вершацької сільської ради (с.Тарасо-Григорівка і с.Вершаці) за межами населеного пункту. Хоча компанія вже багато років безуспішно намагається отримати в оренду через аукціон тамтешні землі. «Бо їх там немає», — в один голос стверджують в райдержадміністрації, посилаючись на дані районного відділу Держгеокадастру. То є чи немає?!

Відтак маємо достовірну інформацію, що такі схеми використовуються повсюдно в державі. Ну подумайте, чого би потужному агропідприємству, якого в області і в районі ніхто не бачив і не чув, брати в оренду 57 гектарів землі на 10 років?! У нас на початку земельної реформи навіть для початку фермерування безкоштовно виділялося 50 га сільгоспземлі.

Тому «НІБУЛОН» веде відкриту і повсюдну боротьбу проти оборудок із землею як таких. І закликає всіх свідомих керівників сільгосппідприємств незалежно від статусу включитися в цю боротьбу, у відстоювання державних інтересів, допомогти власникам земельних паїв відстояти їхні гарантовані Конституцією права.

Відтак на додачу до боротьби юристів підприємства в межах Черкаської області генеральним директором ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексієм Вадатурським було направлено змістовного листа на адресу міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового. В документі, крім викладення фактів із задокументованими додатками, також міститься звернення «доручити Держгеокадастру України провести перевірку законності дій територіального органу Держгеокадастру у Чигиринському районі Черкаської області, в тому числі дій державних кадастрових реєстраторів, щодо зміни кадастрових номерів вищезазначених земельних ділянок, підстав проведення вказаних змін, а також доручити Держгеокадастру України вжити невідкладних заходів щодо поновлення кадастрових номерів, які були визначені на підставі державних актів про право власності на земельні ділянки».

Після офіційних звернень компанії «НІБУЛОН» до керівництва ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» та втручання в справу Черкаської обласної державної адміністрації, фірмою «Капітал-Ріелт С.Д.» було ухвалене офіційне рішення про добровільну відмову від користування земельними ділянками в межах Іванівської сільської ради загальною площею 57,5075 га за межами населеного пункту та розірвання договору оренди з Чигиринською РДА.

Відтак днями головою Чигиринською РДА В.А.Клименком видане відповідне розпорядження від 20.05.2017 року №176 «Про припинення права користування земельними ділянками та припинення договору оренди землі, укладеного з ТОВ «Капітал-Ріелт С.Д.» шляхом його розірвання. А також документом рекомендовано повернути означені земельні ділянки з користування (щоправда, скористатися цією землею ТОВ так і не отримало можливості).

Незважаючи на те, що справа нібито зрушена з місця, ошукані землевласники (Цубера М.В., Щербина Н.В., Бойко К.І., Безклуба Р.П., Сас З.З., Гринжола А.П., Судорженко М.С., Нодь Є.Й., Онуфрієвич Г.Д.) та законний землекористувач чекають від чиновників відповідних державних органів відновлення порушених законних прав та інтересів, а також публічного вибачення за вчинені незаконні дії. Держгеокадастр України має вжити невідкладних заходів щодо поновлення кадастрових номерів, які були визначені на підставі державних актів про право власності на земельні ділянки. А правоохоронні органи та прокуратура, зі свого боку, повинні провести перевірку законності дій чиновників та дати їм правову оцінку з метою запобігання земельних махінацій у майбутньому.

 

Коліївщина можлива на селі

Одним із ошуканих власників земельного паю Іванівської сільради виявився Михайло Васильович Цубера. Цей літній чоловік — людина з активною життєвою позицією, який звик важко працювати.

Свої 3,33 га паю отримав цілком заслужено — в місцевому колгоспі лише на отрутохімікатах 17 років поклав. Працював і на тракторі, загалом же має 28 років трудового стажу.

«Від квітня 2007 року моя земля в оренді в «НІБУЛОНа»,— говорить він. — І наша родина тим дуже задоволена. Я не розумію, як то так могло статися, щоби держава нам землю дала і 2004-го оформила Державний акт, присвоїла кадастровий номер, а якийсь чиновник щойно взяв та відібрав. І поміняв кадастровий номер.

Я, як дізнався, то ходив до сільської ради розпитати, чому вони таке допустили. А в сільраді мені відповіли, що нічого не знають. Та це неправда, бо голова ж ні своєї, ні батькової або материної землі не віддав. А віддав нашу. Як таке може бути?

І це ж я такий ошуканий не один, нас багатенько. Я хочу сказати, що якщо у людей відніматимуть землю, то село підніметься. Почнеться Коліївщина на селі!

Таких злодіїв, які порушують закон, треба виявляти і суворо наказувати, щоби іншим неповадно було!».

Михайло Васильович розповів, що про ситуацією з паєм дізнався від нібулонівців і був дуже обурений, коли почув таку новину, що його, мовляв, можливо в живих немає, а тому земля стала нерозподіленою. Така новина його просто пригнітила. І образила.

Він зізнався, що його родина в минулому мала гіркий досвід, коли здавала впродовж двох років в оренду землю іншому агропідприємству, яке по сьогодні не розрахувалося (та і навряд розрахуються).

Обидва сини Цубери пройшли АТО. У війську вони вже четвертий рік, наразі на контракті. Жінка важко хвора, лежить удома після операції на серці. Тож чоловік в родині один відповідає за все.

«Ми вже 10 років співпрацюємо з «НІБУЛОНом» і справно отримуємо орендну плату у 8%. Тому співпрацею цілком задоволені і коней, як-то кажуть, на переправі не міняємо. Ми хліб собі печемо з їхньої пшениці, дуже смачний, і курку тримаємо, і господарство. От якби таких побільше підприємств було, то і люди би гідно жили, і державі було би спокійно!», — резюмував Михайло Цубера.

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"