Статті

ЕКСПОРТ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ

2016 року Україна експортувала 39,5 млн т зерна, з яких близько 140 тис. т — органічного. Найбільшу частку в експорті екологічно чистих зернових із країни зайняли основні культури: так, за кордон було поставлено 70,1 тис. т органічної пшениці, 60 тис. т органічної кукурудзи і 5,8 тис. т органічного ячменю. Про це повідомляє ІК «ПроАгро».

Якщо порівнювати частку експорту органічного зерна із загальними поставками, то вона була вище у нішевих, а конкретніше — у круп'яних культур. Зокрема, з 41,9 тис. т експортованого вівса 4,1% становило органічне зерно, серед 93,8 тис. т експортованого проса його було 1,1%, а в горосі — 0,7% з 365,3 тис. т. І це при тому, що в цілому «органічна» частина в загальному зерновому експорті минулого року склала трохи більше 0,3%.

Як зазначають експерти, статистика поставок органічного зерна формувалася, виходячи з митних декларацій експортерів, в яких вони безпосередньо вказували на його органічне походження, а тому може бути неповною. Тим часом, немає також і достовірної картини обсягів виробництва органічного зерна в Україні, оскільки облік культур ведеться лише на сертифікованих елеваторах і тільки по класах відповідно до державних стандартів, які описують фізичні, хімічні та інші параметри зернових, але не їхню органічність. Однак з огляду на те, що внутрішнє споживання органічного зерна дуже невелике і практично все воно йде на експорт, можна припустити, що його виробництво становить не більше чверті відсотка від загального валу.

Основними споживачами українського органічного зерна є країни ЄС, на які припадає понад 99% його поставок. Так, якщо основними покупцями української пшениці 2016 р. були Єгипет, Індонезія і Таїланд, то органічну закуповували Німеччина, Нідерланди, Великобританія, Австрія, Швейцарія, Італія, Польща та Угорщина. Крім західноєвропейських країн, невеликі обсяги експорту українського органічного зерна минулого року припадали також на США, Ізраїль, Молдову і Грузію.

Дана специфіка експорту, як і низьке внутрішнє споживання, пояснюється високою вартістю органічного зерна. Середня експортна ціна органічної пшениці з України 2016 р. становила $243,8/т на об'єднаному базисі FOB/DAP/FCA, у той час як для рядової пшениці вона дорівнювала $151,1/т, а ціна проса становила $528,9/т та $160,5/т відповідно, демонструючи ще більш вражаючу різницю.

З огляду на орієнтацію аграріїв на вирощування більш рентабельних і затребуваних культур, а також високу вартість органічного зерна, експерти прогнозують, що його виробництво і експорт найближчими роками стабільно зростатимуть.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"