Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 09.02.2017

ПШЕНИЦЯ. Ситуацію, що складається на світовому ринку пшениці, можна вважати відносно стабільною. Новини, які могли би «підірвати» ринок через різку зміну цінової тенденції, наразі відсутні. Попит та пропозиція даної культури наразі є збалансованими, проте говорити про високу активність як продавців, так і покупців, не доводиться. Увага учасників ринку залишається зосередженою навколо інформації про стан посівів пшениці та погодних умов у країнах — її найбільших експортерах. Експерти ринку висловлюють певну занепокоєність щодо прогнозів синоптиків в ЄС та США, де найближчими тижнями очікуються нетипові для лютого теплі та сухі погодні умови. В Росії та Україні справи складаються доволі позитивно, погодні ризики практично відсутні, достатня кількість сніжного покриву створює комфортні умови для розвитку посівів пшениці.

Станом на 9 лютого ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу: 5180-5300 грн/т, 3-го класу: 4900-5250 грн/т, фураж: 4700-5050 грн/т.

СОЯ. Погодні умови в Латинській Америці останнім часом покращуються, що створює позитивний вплив на настрої учасників ринку сої. Найближчими тижнями погодний фактор залишатиметься визначальним, і саме від нього залежатимуть прогнози щодо врожайності та, як результат, світова цінова тенденція. Чітка позиція щодо виробництва аргентинської сої поки відсутня, оцінка даного показника з різною періодичністю варіюється від 53 млн тонн до 57 млн тонн. Натомість прогнози врожаю даної культури в Бразилії демонструють позитивну динаміку, місцеві аналітики прогнозують цьогорічний валовий збір на рівні 107 млн тонн. Як зазначають експерти, у разі найменш оптимістичного розвитку подій в Аргентині (врожай на рівні 53 млн тонн), можливий дефіцит буде компенсовано за рахунок бразильської сої.

На світовому ринку соєвих бобів відмічається певне пожвавлення. Операторам ринку стало відомо про закупівлю КНР декількох партій бразильської сої, що свідчить про завершення новорічних святкувань та повернення Китаю на ринок.

Станом на 9 лютого на внутрішньому ринку сої в Україні ціни в портах перебували на рівні 11750-11850 грн/т.

КУКУРУДЗА. Світовий ринок кукурудзи перебуває в очікування публікації чергового звіту Міністерства сільського господарства США, найбільше його учасників цікавить оцінка виробництва даної культури в Бразилії та Аргентині. Згідно з попередніми прогнозами аналітиків, в Аргентині варто очікувати несуттєвого зменшення виробництва (близько 0,7 млн т), що пов'язано з несприятливими погодними умовами, які призвели до відстрочення термінів посіву кукурудзи та, як результат — певного зниження її площі. В Бразилії натомість прогнозується збільшення даного показника (приблизно на 0,5 млн т), що певною мірою компенсує нестачу аргентинської кукурудзи. Більшість аналітиків сходяться на думці, що коливання в балансі південноамериканської кукурудзи будуть не суттєвими, а її масове збирання призведе до просідання рівня цін.

Що ж стосується США, слід зауважити, що учасники ринку очікують побачити в оновленому звіті Мінсільгоспу США перегляд у бік збільшення обсягів виробництва етанолу та обсягів експорту кукурудзи, що, в свою чергу, призведе до зниження її перехідних запасів на кінець поточного маркетингового року. Такий розвиток подій на початку може стимулювати зростання котирувань кукурудзяних ф'ючерсів на Чиказькій біржі, проте «ведмежі» фундаментальні фактори, такі як висока світова пропозиція та послаблення попиту (зокрема, з боку КНР та ЄС) стримають вплив даного чинника та не призведуть до зростання цін на фізичному ринку.

Ситуація на вітчизняному ринку кукурудзи протягом останнього часу складалася доволі комфортно, під впливом девальвації гривні відносно долара США закупівельні ціни українських трейдерів поступово зростали, що призводило до активізації закупівельної діяльності. Проте останніми днями гривня взяла курс на зміцнення, й якщо дана тенденція матиме місце і надалі, існує висока ймовірність зниження рівня цін.

Станом на 9 лютого закупівельні ціни трейдерів на кукурудзу в портах України становили 4700-4880 грн/т.

 

За інф. торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»
З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php
або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"