Статті

НЕСЕРТИФІКОВАНА ПОСІВНА, АБО ЯКОЇ ПОРОДИ КІТ В МІШКУ?

Українські виробники насіння наприкінці січня вкотре наголосили на необхідності відновити процес сертифікації насіння і садивного матеріалу в країні. Низка громадських організацій у листі до першого заступника міністра аграрної політики і продовольства України Максима Мартинюка зазначає, що наразі цей процес повністю припинено.

Про проблеми, що будуть пов'язані з сертифікацією насіння, голосно заговорили ще минулого літа, коли ліквідація Державної інспекції сільського господарства України, ініційована ще 2014 року, ввійшла у фінальну стадію. Складається враження, що в міністерстві просто відкладали це питання, аж доки не спливли всі можливі строки. Воно й не дивно: процес ліквідації Держсільгоспінспекції пережив, так би мовити, трьох аграрних міністрів. Та що там, навіть уряд встиг змінитися, тож і не дивно, що ніхто достеменно не розбирався у справах попередників. Установу зрештою ліквідували, а от її функції з сертифікації насіння почали передавати новій структурі в останній момент, що й призвело до зупинки самого процесу сертифікації.

Чим небезпечна відсутність сертифікації? За такого перебігу подій усі учасники процесу зерновиробництва стають заручниками штучно створеної форс-мажорної ситуації і несуть збитки.

Виробники насіння, яким би оригінальним воно було, не можуть легально його продати. Виробники ярого збіжжя (а напередодні весняної посівної саме його насіння більш актуальне) не мають гарантій «породиcтості кота в мішку», тому в результаті можуть опинитися перед казна чим засіяним полем. Ринок опиняється відкритим для контрафактного насіння.

Зволікання держави в питанні сертифікації посадкового матеріалу коштуватиме країні дуже дорого, адже, за прогнозами Мінагрополітики, із загального 26,78 млн га посівного клину під урожай 2017-го яра група становитиме 17,75 мільйонів (і це без урахування площ пересівання).

Реформа заради реформи

Донедавна, власне, сертифікацією насіння і садивного матеріалу займалася Державна інспекція сільського господарства України. У своїй діяльності структура мала добрячу корупційну складову і тому, нагадаємо, Держсільгоспінспекцію було ліквідовано відповідно до Постанови КМУ №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 10 вересня 2014 року.

Згідно до Закону України від 08.12.2015 № 864-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність з європейськими та міжнародними нормами і стандартами», а також до Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) передбачалося, що зазначені функції вона візьме на себе. Але оскільки остання координується КМУ через міністра аграрної політики і продовольства, зрештою насіннєвики почали шукати відповіді у Мінагрополітики. Там, у свою чергу, ще з літа 2016 року пообіцяли створити новий орган, який би займався оцінкою відповідності у сфері насінництва та розсадництва.

Зрештою за кілька місяців, 19 січня 2017 року, Мінагрополітики наказом №7 офіційно уповноважило на здійснення діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи». Найдивніше те, що зазначений центр раніше входив до структури тієї злощасної Держсільгоспінспекції.

То навіщо було такий огород городити? Яка різниця, як називатиметься контора, що видає сертифікати — та хоч би «Роги і копита».

Найкраще за все неорганізований перебіг зазначеної реформи характеризують слова заступниці аграрного міністра Олени Ковальової, яка наприкінці січня зазначила на міжнародному конгресі, що сертифікацією насіння вже займається державне підприємство — лабораторія Грюнвальд. Грюнвальд, як з'ясувалося, прізвище керівниці «Державного центру сертифікації і експертизи». Можна припустити, що людина хвилювалася, тому й обмовилася.

Дещо поза темою. Родзинка оптимізації

А от що не є припущенням, і що можна сміливо назвати родзинкою на торті реформування, так це урядова постанова №1051 від 28.12.2016 р. Вгадайте, хто, згідно з цим історичним документом, займатиметься реєстрацією сільськогосподарських машин, підготовкою механізаторських кадрів, видачею посвідчень тракториста-машиніста, коротше, усім тим, чим раніше займалася Держсільгоспінспекція? Правильна відповідь — Держпродспоживслужба.

Втім, такий викрутас законотворчої думки пояснюється просто: не встигли підготувати законопроекти щодо передачі зазначених функцій Міністерству внутрішніх справ і Державній службі з безпеки на транспорті, крім того, у Держпродспоживслужбі знайшли прихисток багато спеціалістів з Держсільгоспінспекції, які безпосередньо займалися зазначеними питаннями.

До вас пишу, до вас телефоную…

Але повернімося до насіння. Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"