Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА 26.01.2017

ПШЕНИЦЯ. Протягом поточного тижня особливих подій на світовому ринку пшениці не відбулося, серед основних його учасників відмічається певна пасивність, наразі єдиним активним покупцем виступає GASC і другий тиждень поспіль проводить тендер на закупівлю даної культури. Традиційно участь у ньому брали російські та румунські експортери, також варто відмітити одну пропозицію від українського трейдера, яка в результаті і була законтрактована. На відміну від попереднього тендеру, на якому було закуплено 4 партії пшениці, цього разу Єгипет обмежився лише однією (60 тис. т) із поставкою на кінець лютого. Слід зауважити, що американські та європейські трейдери залишилися осторонь даного тендеру.

Щодо новин з ЄС, варто відмітити, що вони є більш-менш позитивними. Так, сильні морози, що спостерігалися у пшеничних регіонах більшості країн ЄС на початку поточного місяця, не призвели до значних втрат посівів — їхня загибель виявилася мінімальною. Найбільш критично умови складаються у Франції, тож саме пшениця походженням із цієї країни перебуває у зоні ризику.

На вітчизняному ринку пшениці протягом останнього часу спостерігається затишшя, у зв'язку з укріпленням курсу національної валюти відносно долара США зростання закупівельних цін призупинилося.

Станом на 26 січня ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу: 4950-5300 грн/т, 3-го класу: 4900-5200 грн/т, фураж: 4700-4900 грн/т.

КУКУРУДЗА. У центрі уваги учасників світового ринку кукурудзи наразі перебуває Аргентина, конкретніше, погодні умови, що мають місце у «кукурудзяному» поясі країни. Складні погодні умови (надмірні дощі в одній частині країни та посуха в іншій) заважали нормальному проведенню сівби, що затримало її темпи порівняно з результатами попередніх років. Який вплив така ситуація матиме на врожай, говорити зарано, проте, як відзначають експерти, навіть якщо допустити суттєве скорочення виробництва аргентинської кукурудзи, відчутного впливу на світовий баланс це не матиме, оскільки валовий збір у світі все одно залишиться рекордним. Наразі, згідно з останніми оцінками Міністерства сільського господарства США, даний показник оцінюється на рівні 1037 млн т, проти минулорічного результату у 961 млн т.

Станом на 26 січня закупівельні ціни трейдерів на кукурудзу в портах України становили 4750-4900 грн/т.

СОЯ. Нестабільність погодних умов у Латинській Америці продовжує тримати світовий ринок соєвих бобів у напрузі. Погодний фактор залишається визначальним, адже саме від нього залежить цьогорічний валовий збір та, як результат, обсяги експорту бразильської та аргентинської сої. Учасники ринку не поспішають називати поточні погодні умови критичними, проте активно слідкують за їхніми змінами. Так, новина про зниження кількості опадів в Аргентині найближчими днями дещо покращила до цього панічні настрої учасників ринку. Прогнози більшості експертів щодо цьогорічного валового збору аргентинської сої різняться та перебувають в діапазоні від 49 млн т до 56 млн т. Аналітики Міністерства сільського господарства США у січневому звіті оцінюють даний показник на рівні 57 млн т, що практично відповідає минулорічному результату.

Темпи імпорту соєвих бобів Китаєм (найбільшим у світі споживачем даної культури) протягом останнього часу оцінюються на високому рівні. Нагадаємо, що Мінсільгосп США оцінює цьогорічний імпорт КНР на рівні 86 млн т, що складає 63% від світового імпорту. Закуповується переважно американська соя, її частка у загальному обсязі імпорту зростає за рахунок зменшення закупівель бразильської. А вихід на світовий ринок нового врожаю Аргентини (жнива сої традиційно розпочинаються навесні), ще більше загострить конкуренцію між основними продавцями.

Слід зауважити, що активність основного покупця соєвих бобів — Китаю найближчим часом прогнозовано знизиться, що пов'язано з місцевими новорічними святами, у зв'язку з цим експерти не виключають можливості просідання рівня світових цін.

Станом на 26 січня на внутрішньому ринку сої в Україні ціни в портах перебували на рівні 11700-11900 грн/т.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"