Статті

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК ВИДІЛЯЄ EUR 71 МЛН НА ІНВЕСТПРОГРАМИ «НІБУЛОНУ»

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділяє вітчизняній компанії «НІБУЛОН» кредитні кошти на розвиток та модернізацію логістичної інфраструктури в Україні.
Олексій ВАДАТУРСЬКИЙ і Вазиль ХУДАКЦеремонія підписання відповідної угоди відбулася в рамках Ради асоціації Україна-ЄС 19 грудня 2016 року в Брюсселі в будівлі Європейської комісії в присутності віце-президента Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича, першого віце-прем'єр-міністра України — міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва та віце-президента ЄІБ Вазиля Худака.
Того дня ЄІБ підписав чотири угоди на EUR 600 млн щодо фінансування підвищення енергоефективності, вищої освіти, сталого розвитку транспорту з урядом України і лише одну з них та вперше в історії — з українським суб'єктом господарювання — компанією «НІБУЛОН».
Означені угоди є останніми з серії кредитів, що є частиною зобов'язань перед Україною, про які Євросоюз оголосив у березні 2014 року. Таким чином, ЄІБ виконав свої зобов'язання за період 2014-2016 років щодо забезпечення фінансової підтримки нашої країни в розмірі EUR 3 млрд для зміцнення конкурентоспроможності України, її сталого розвитку, енергетичної безпеки, а також поліпшення якості життя українських громадян. Ця програма є частиною пакету підтримки в розмірі EUR 11 млрд.
Зазначається, що підтримка розвитку приватного сектору є основним завданням банку. Така допомога приватним компаніям спрямована на створення робочих місць та покращення рівня життя українських сімей. Саме тому Євросоюз надає кошти для підтримки інвестиції компанії «НІБУЛОН» — одній з найбільших приватних компаній з торгівлі та виробництва сільгосппродукції в країні.
Сьогодні вперше за 25 років незалежності України ЄІБ, без гарантій з боку держави чи банків, а тільки під фінансові зобов'язання компанії «НІБУЛОН», надає кошти безпосередньо українській компанії. Це є свідченням стабільного фінансового стану українського підприємства. Підтримавши «НІБУЛОН», ЄІБ тим самим оцінив діяльність з розвитку компанії як прогресивну та успішну.
Компанія «НІБУЛОН» досягла успіху і стала лідером АПК завдяки довірі та співпраці з провідними міжнародними фінансовими установами. Перший поштовх цьому був даний ще 1998 року, коли «НІБУЛОН» став першим в Україні сільгоспвиробником, який отримав кредит за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР). Визначну роль для розвитку компанії відіграла і співпраця з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), що почалася 2010 року і триває сьогодні. Завдяки цьому «НІБУЛОНу» вдалося інвестувати в економіку країни понад $1,65 мільярдів.
Кредитні кошти у розмірі EUR 71 млн, виділені ЄІБ, дозволять сформувати пакет інвестицій компанії у розмірі $200 млн. Кошти будуть спрямовані на фінансування інвестиційного проекту компанії «НІБУЛОН» «Розвиток і реконструкція елеваторів (будівництво та оснащення об'єктів зернового зберігання), будівництво перевантажувальних та логістичних терміналів (будівництво буксирів) в Україні», який буде реалізовано в найближчі 2-3 роки.
Проект спрямований на створення сталої, сучасної і більш широкої системи зберігання і транспортування зерна, внаслідок чого очікуються зменшення цін на внутрішні перевезення і збільшення щорічного обсягу експорту сільськогосподарської продукції. Інвестиції матимуть позитивний вплив на навколишнє середовище та працевлаштування завдяки впровадженню більш ресурсоощадних внутрішніх перевезень зернових, зокрема, заміні автомобільних перевезень річковими завдяки будівництву компанією мережі річкових терміналів по всій країні та флоту.
Зокрема, в рамках проекту компанія «НІБУЛОН»:
— збудує до 10 надсучасних елеваторних комплексів, у тому числі на ріках Дніпро та Південний Буг, що дасть змогу довести загальний обсяг зберігання зерна компанії до 2,5 млн тонн;
— реконструює суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН», що дозволить будувати до 15 суден та обробляти до 15 тис. тонн металу на рік;
— збільшить дедвейт свого вантажного флоту до 250 тис. тонн;
— збільшить обсяги річкових перевезень ріками Дніпро та Південний Буг до 4 млн тонн, що, у свою чергу, дасть змогу заощадити державі 3,16 млрд грн бюджетних коштів на ремонті доріг.
Це дозволить компанії забезпечити сталий розвиток, залишатися лідером в аграрному секторі України і бути конкурентною на ринку праці, а також продовжувати реалізовувати соціальні проекти.
Цей інвестиційний проект є стратегічним не лише для компанії «НІБУЛОН», а й для потужного розвитку держави в цілому. Окрім того, він сприятиме підвищенню рівня життя українців, зокрема, це:
— 800 млн грн додаткових податків;
— 700 млн грн заробітної плати будівельникам;
— більше 150 млн грн ЄСВ;
— більше 200 млн грн прибутку для будівельних організацій;
— більше 15 тис. нових робочих місць безпосередньо на будівельних майданчиках;
— більше 1200 додатково створених постійних робочих місць компанії;
— більше 500 додатково створених постійних робочих місць на суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН»;
— більше 500 додатково створених постійних робочих місць на флоті;
— 5 млрд грн додаткового прибутку для аграрного сектору України.
Компанія «НІБУЛОН» завжди відстоювала позицію необхідності надання кредитних коштів не державі, а безпосередньо бізнесу. І сьогодні вона стала першою. Ця подія свідчить, що здійснення прозорої та виключно в рамках законодавчого поля господарської діяльності дозволяє навіть у складних економічних та політичних ситуаціях в Україні залучати кошти провідних фінансових інститутів світу. Тільки так будуть створюватися робочі місця та підвищуватися рівень життя в країні. Саме це є справжнім проявом патріотизму нібулонівців та відданості своїй державі. Якщо і надалі чесний український бізнес буде так само підтримуватися, ми швидше прийдемо до розвитку вітчизняної економіки і до Європейського Союзу.
«НІБУЛОН» висловлює щиру вдячність Європейському Союзу та Європейському інвестиційному банку за співпрацю та нові можливості для розвитку економіки України!
Окрема подяка спеціалістам ЄІБ, які співпрацювали з компанією під час підготовки даної угоди. Від фахівців компанії така співпраця потребувала дуже високої майстерності та професіоналізму. Нібулонівці вдячні за цей досвід.

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"