Статті

ПОЛТАВСЬКЕ ЕКО-КОРІННЯ, АБО МИ Є ТЕ, ЩО МИ ЇМО

Сучасний внутрішній споживчий ринок органічних продуктів в Україні почав розвиватись на рубежі тисячоліть — з 2000 року. Серед решти областей Полтавщину можна назвати першопрохідцем, адже ще за радянських часів, в середині 1970-х, саме тут прогресивний ґрунтозахисний спосіб безвідвальної обробки сільськогосподарських земель розпочав пропагувати і впроваджувати Федір Трохимович Моргун, багаторічний керівник області, Герой Соціалістичної Праці. І це саме на Полтавщині, попри зміни суспільно-політичного устрою і світогляду країни, урядів та аграрної «моди», впродовж понад 40 років непохитно стоїть на своєму — годувати людей чистими продуктами — Семен Свиридонович Антонець. Герой Соціалістичної Праці і Герой України, незмінний керівник господарства, де в розвиненому рослинництві і скотарстві на поля і луки за весь цей час не потрапило ані краплі хімії.

Слід відзначити, що органічний рух як такий виник у Великій Британії в середині 1940-х років, коли у науковій праці Єви Бальфур «Жива земля» вперше було використано термін «органічний». Уже 1972 року було засновано Міжнародну федерацію органічного руху (IFOAM), яка наразі об'єднує організації з понад 100 країн світу. Органічне ж виробництво вже присутнє у 150 країнах світу і займає понад 37 млн га.

В Україні органічне сільгоспвиробництво продовжує набирати обертів. У нас з січня 2014 року діє Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Та навіть попри те, що на початок 2016 року число фермерів, які займаються органічним землеробством, збільшилося до 210, обсяг виробленої ними продукції становить мізерні частки відсотка.

Популяризації виробництва і споживання органічних продуктів було присвячено прес-тур до виробників екопродукції Полтавської області, який 12 жовтня 2016 року організував Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL) в рамках проекту «Розвиток органічного ринку в Україні» (2012-2016) та Полтавська міська екологічна громадська організація «Мама-86-Полтава».

Розпочався захід з прес-конференції в Полтавській державній аграрній академії, де йшлося про її напрацювання в цій царині, а також про регіональну програму підтримки органічного сільського господарства та діяльність центру органічного землеробства «Полтава-органік». Практичні досягнення представники ЗМІ мали можливість побачити під час відвідин органічно сертифікованих господарств Полтавщини — ПП «Агроекологія» та ТОВ «Кварк».

Кузня кадрів

З традиціями і напрацюваннями Полтавської державної аграрної академії знайомив журналістів перший проректор ПДАА, доктор сільгоспнаук, професор Павло Писаренко.

Заснована 1920 року Академія, зазначив він, має славні традиції органічного землеробства. З нею нерозривно пов'язані імена Федора Трохимовича Моргуна (1924-2008), Терентія Семеновича Мальцева (1895-1994) — вченого «від сохи», автора ґрунтозахисної системи землеробства для стійких врожаїв, який неодноразово відвідував навчальний заклад. І, звісно, живої легенди вітчизняного органічного сільського господарства — Семена Свиридоновича Антонця.

Вже більше 30 років його «Агроекологія» є філією ПДАА, де весь цей час випробовуються наукові здобутки академії і найбільш вдалі втілюються в життя. Сюди по науку приїздить чимало людей з України і всього світу, які вже давно сповідують органічне виробництво або лише пристають до цього напрямку.

Протягом останніх років агрономічний факультет Полтавської державної аграрної академії бере участь у спільній міжнародній програмі за європейським проектом «Tempus-Tacis». Відтак невипадково 2009 року на факультеті було відкрито єдиний в Україні магістерський курс «Еколого-економічне рослинництво». Підтримуються академією зв'язки з провідними, науковими і навчальними закладами США, Німеччини, Австрії, Угорщини, Польщі та Росії. Викладачі факультету проходять стажування, а студенти — навчання і стажування у вузах-партнерах за кордоном, виступають там на конференціях, здійснюють спільні наукові дослідження.

На базі академії 2010 року створено Центр органічного землеробства «Полтава-Органік». Нині таких центрів при аграрних вишах уже сім, у тому числі у Вінниці, Житомирі, Дніпрі, Одесі, Миколаєві і Херсоні. Крім загального поширення органічного руху, кожен центр займається притаманним йому питанням органічного землеробства. Наприклад, Житомир досліджує питання ведення сільського господарства в умовах радіологічного забруднення території; Миколаївський і Херсонський центри вивчають питання розвитку АПК в умовах зрошення та підвищення температур; Дніпро завдяки розміщеним тут Південмашу та Ремонтно-механічному заводу (який виробляє, в т.ч. сільгосптехніку Horshe) більш спрямований на виробництво техніки для органічного землеробства.

Брошуру «Органічне землеробство: думка, дія, турбота» презентував присутнім давній прихильник органічного землеробства, ректор ПДАА (1996-2011), доктор сільгоспнаук, професор Віктор Писаренко.

Обласна держпідтримка

Розвиток органічного виробництва є важливою складовою обласної програми підтримки та розвитку агросектору Полтавщини до 2020 року. «Ми прагнемо збільшити частку органічної продукції у валовому сільгоспвиробництві, яка наразі складає менше одного відсотка.

— Це зазначив заступник директора департаменту АПР Полтавської ОДА Руслан Прокопенко. — Хочемо забезпечити населення якісними і корисними продуктами харчування».

Серед пунктів програми, які стосуються органічного виробництва, зокрема такі:

— 100-відсоткове відшкодування коштів, витрачених на проведення сертифікації відповідності органічного виробництва. Це тривалий і витратний процес, тому область пішла на цей крок. Під дію програми підпадають як юридичні, так і фізичні особи-підприємці, які працюють або розпочали діяльність у сфері органічного виробництва Полтавщини.

— Відшкодування 20 відсотків вартості поставленої органічної продукції до дошкільних, шкільних, соціальних та медичних закладів області на умовах держзакупівель. Адже органічна продукція більш дорога порівняно з продукцією інтенсивного агровиробництва, тому закладено такі компенсаційні відшкодування.

На цей напрямок програмою передбачено 6,5 млн грн, зауважив чиновник: «Перші сільгоспвиробники вже подали документи на відшкодування, тому програма діє. Звісно, цих коштів мало для прориву органічного виробництва, потрібні державні програми».

Органічні продукти — ліки для дітей

Ми є те, що ми їмо, стверджував Гіппократ, давньогрецький лікар і педагог. За умов інтенсифікації сільського господарства, його продукція все більше втрачає природний характер, а заразом — необхідні для нормальної життєдіяльності людини поживні речовини. Тому умовою для виживання людства є повернення до органічних продуктів.

«Діти є наше майбутнє, — наголосила лікар-педіатр із 40-річним стажем, доктор медичних наук, професор, директор Полтавської міської екологічної громадської організації «Мама-86-Полтава» Галина Траверсе. — Діти часто хворіють. І якщо вірусні захворювання — річ звична, то впродовж останнього десятиріччя в Україні серед дітей спостерігається все більша кількість екологічно залежних захворювань. Ці хвороби ушкоджують органи, що виробляють гормони — підшлункову та щитоподібну залози».

За її даними, ситуація щороку погіршується. Так, згідно з даними профогляду, на Полтавщині 2014 року у 127 дітей дошкільного віку на тисячу малюків — уражена кісткова система; у школярів до 13 років — 307 на 1000; у випускників шкіл — 527 на 1000. Тобто кожен другий має проблеми зі скелетом. Наслідком цих проблем невдовзі стають остеоартрози, потім артрити та інвалідність.

Також значно зросли серед дітлахів захворювання органів зору та серцево-судинної системи.

Катастрофічно збільшилася кількість хворих дітей на цукровий діабет — результат вживання токсичних речовин, які виводять з ладу надто вразливу підшлункову залозу. І якщо раніше на ці хвороби страждали діти віком 10-15 років, то останніми роками вік зменшився до 3-4 рочків.

Найбільший жах для нації, за словами практикуючого педіатра, становить катастрофічне зростання кількості онкологічних захворювань у дітей раннього віку — 2-5 років!

«Маємо загрозливу демографічну ситуацію: смертність населення набагато перевищує народжуваність, — наголошує Галина Траверсе. — Поступово нація зникає з лиця землі, цього допустити не можна!»

Наразі стрімко розвиваються технології, веде далі лікар, і вже практично не знайти упакованих продуктів, які би не містили у своєму складі шкідливі харчові добавки: синтетичні стабілізатори, емульгатори або барвники, що застосовуються для поліпшення смаку продукту, збільшення строку його придатності тощо. Дітям категорично не можна такі продукти вживати. Слід повернутися до менш привабливих обгорток і натуральних продуктів із нетривалим терміном зберігання.

Незадовільний стан здоров'я у дитячому віці призводить до порушень здоров'я протягом усього життя людини, що створює соціальні та фінансові проблеми, негативно впливає на рівень соціально-економічного розвитку країни. Тому правильне харчування екологічно чистими, органічними продуктами є необхідною складовою профілактики дитячої захворюваності, формування здорової нації.

Про сьогодення виробників органічної продукції на Полтавщині — ПП «Агроекологія» та ТОВ «Кварк» — читайте в наступних числах «Агропрофі».

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"