Статті

Уперше в Україні сертифікати аудиторів НАССР отримали 318 інспекторів

Як відомо, 20 вересня 2015 року набрав чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який входить до групи так званих євроінтеграційних, бо побудований на принципах та вимогах до безпечності харчових продуктів, які діють в ЄС.

Таким чином, замість необхідності боротися з наслідками, запроваджується превентивний підхід до контролю, коли контролюватиметься весь ланцюг виробництва харчового продукту. Це дозволить виявити загрозу на ранньому етапі та запобігти виробництву небезпечного продукту та, відповідно, потраплянню такого продукту до споживача. На законодавчому рівні це закріплено у формі вимоги обов'язкового запровадження системи управління безпечності харчових продуктів на принципах ХАССП (лат. — НАССР).

Оскільки запровадження НАССР потребує часу та певних ресурсів, то задля уникнення шокової терапії законом передбачені значні перехідні періоди.

Наприклад, на всіх молокозаводах, бійнях та інших підприємствах, де виробляють харчові продукти, до складу яких входять необроблені інгредієнти тваринного походження, НАССР має бути запроваджений 2017 року. Виробники соків та цукерок мають впоратися із завданням до 2018 року, а власники всіх малих підприємств — до 2019 року. Низка виключень або можливість запровадити спрощений НАССР передбачена для закладів роздрібної торгівлі, закладів громадського харчування, кондитерських, пекарень.

Сьогодні система управління безпечністю харчових продуктів на принципах НАССР визнана найнадійнішою системою в світі, яка запобігає виробництву небезпечних харчових продуктів. Отже, з її поступовим запровадженням рівень захищеності українського споживача зростатиме.

За даними Мінагрополітики, наразі лише 20% вітчизняних підприємств галузі впровадили у себе НАССР. Тож часу обмаль, і роботи попереду чимало.

Зі свого боку Європейський союз допомагає Україні вдосконалювати систему контролю безпечності харчових продуктів за принципом «від лану до столу», у тому числі і через підготовку вітчизняних аудиторів НАССР.

Так, 5 жовтня 2016 року сертифікати аудиторів НАССР урочисто отримали 318 вітчизняних інспекторів, які успішно пройшли півторарічне навчання, що проводилося Проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», і склали іспити. Усього ж у навчальній програмі з проведення аудиту систем управління безпечністю операторів ринку харчових продуктів узяли участь 500 ветеринарних інспекторів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з усіх регіонів України.

Інспектори вивчали міжнародно визнану систему, відому як HACCP, яка означає аналіз небезпечних факторів та контроль у критичних точках і вимагає від операторів ринку ідентифікації та контролю небезпечних факторів та ризиків, пов'язаних з їхньою діяльністю. Сертифікати отримали лише ті інспектори, які успішно пройшли незалежне тестування, проведене сертифікаційною компанією — SGS Україна.

«Сертифікати надають право інспекторам перевіряти, як оператори ринку харчових продуктів виконують вимоги нового харчового закону щодо впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР. Впровадження таких процедур є вимогою для всіх операторів ринку (крім первинного виробництва) — виробників, переробників, продавців, перевізників. Адже саме НАССР шляхом ідентифікації та контролю небезпечних факторів сприяє виробництву безпечних продуктів», — зазначив Тоні Віл, керівник Проекту ЄС.

Окрім представлення результатів навчання та вручення сертифікатів, на заході було презентовано наступні етапи більш поглибленого навчання з НАССР для інспекторів, які здійснюватимуть державний контроль. Інспекторів також навчатимуть як оцінювати операторів ринку відповідно до ризику, який становить їхня діяльність. Адже очікується, що в майбутньому періодичність планових перевірок підприємств буде залежати від категорії ризику.

Завдяки впровадженню процедур, заснованих на принципах НАССР, і новому підходу до здійснення державного контролю, український споживач отримає можливість вживати безпечні продукти, а український виробник — можливість виходу на європейський та світовий ринки.

Довідка. Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною фінансованої ЄС Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme — CIB) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні. Він стартував у березні 2014 р. Основною метою діяльності даного Проекту є сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу» шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"