Статті

КОЖНУ ДЕВ'ЯТУ ТОННУ УКРАЇНСЬКОГО ЗБІЖЖЯ ЕКСПОРТУВАВ «НІБУЛОН»

Компанія «НІБУЛОН» є однолітком Незалежності України. За 25 років наполегливої роботи вона стала візитною карткою нашої країни у світі — вітчизняним сільгоспвиробником, інвестором, експортером і суднобудівником, який реалізує масштабний інвестиційний проект з відродження Дніпра і Південного Бугу як судноплавних транспортних артерій.

У серединІ 1990-х, коли «НІБУЛОН» розпочав активно займатись обробітком земель, компанія мала лише кілька виробничих підрозділів. Рік у рік вона розширювала діяльність, і сьогодні «НІБУЛОН» — це 44 філії, в тому числі 22 виробничі підрозділи, та 81,5 тис. га орендованих земель у 12 областях України.

Однією з пріоритетних цілей розвитку компанії є вдосконалення власної логістичної системи. Її постійне розширення забезпечує такі конкурентні переваги, як мінімальна вартість перевезення, зручність, легкість і гнучкість, маневреність, оперативність та якість доставки вантажу. За рахунок зниження витрат на транспортування збіжжя аграрії гарантовано отримуватимуть справедливу ціну за вирощене зерно.

Відтак від 2009 року у структурі «НІБУЛОНу» працює судноплавна компанія, бо річкові перевезення є вдвічі-втричі дешевшими порівняно з автомобільними і залізничними. За цей нетривалий період створено власний флот сільгосппідприємства, який нині налічує 28 несамохідних суден загальною водотоннажністю 131080 тонн; шість збудованих буксирів проекту POSS-115, три збудовані буксири проекту 121 та три придбані буксири; сучасний земснаряд виробництва Фінляндії «Watermaster Classic IV». На зовнішньому рейді морського торговельного порту Миколаїв із серпня 2013 року працює самохідний плавучий кран «Святий Миколай».Відтак компанія є одним із вітчизняних лідерів з нарощування тоннажу та оновлення флоту.

2013 року повністю реконструйовано і введено в дію суднобудівно-судноремонтний завод «НІБУЛОН» у закритій акваторії Південного Бугу, біля перевантажувального термінала ТОВ СП «НІБУЛОН» в Миколаєві.

Наразі завершуються днопоглиблювальні роботи на річці Південний Буг, які компанія здійснює власним коштом. На початку липня було введено в експлуатацію 22-й за ліком високотехнологічний річковий перевантажувальний термінал — філія «Вознесенська» на Південному Бузі. Весь цей комплекс робіт дозволить зробити судноплавними 102,2 км річки від Вознесенська до Миколаєва. Транспортуючи водою збіжжя, компанія зніме з Миколаївських обласних автошляхів до 50 тисяч вантажівок щороку.

Найближчим часом перше несамохідне судно, спроектоване спеціально для роботи на Південному Бузі і виготовлене на власному суднобудівно-судноремонтному заводі, піде у свій перший рейс до Вознесенська.

Буквально нещодавно, 5 серпня 2016 року, було підписано Меморандум про співробітництво між Херсонською обласною державною адміністрацією та компанією «НІБУЛОН» щодо будівництва в стислі терміни — за три місяці — нового терміналу компанії у м. Гола Пристань. Він стане другим терміналом компанії в регіоні, приєднавшись до перевантажувального термінала в с. Козацьке Бериславського району.

Відтак цілком закономірно, що група компаній «НІБУЛОН» 2015/16 маркетингового року досягла найкращого за останні шість років експортного показника — 4,66 млн тонн. Порівняно з аналогічним показником 2014/15 МР, динамічне зростання склало майже 14%, або 572 тис. тонн. Досягнутий результат став другим за всю історію існування компанії.

Таким чином, у рейтингу українських експортерів «НІБУЛОН» впевнено посідає перше місце. А кожна дев'ята тонна експортованого українського збіжжя є нібулонівською!

За підсумками календарного 2015-го року результат експортних відвантажень «НІБУЛОНу» також вдруге став кращим за всю історію, становлячи 4,46 млн тонн. Це на 17,5 %, або на 665,9 тис. тонн більше за аналогічний показник 2014-го календарного року.

Основними експортними культурами «НІБУЛОНу» 2015/16 МР традиційно є кукурудза (обсяг експорту — понад 1,8 млн тонн), пшениця (понад 1,9 млн тонн) та ячмінь (близько 560 тис. тонн).

Нібулонівська географія експорту минулого маркетингового року охопила 28 країн світу, серед яких найбільшими споживачами стали Єгипет (частка імпорту — 18,1%), Саудівська Аравія (10,7%) та Королівство Іспанія (9,9%).

Варто відзначити, що 2015/16 МР «НІБУЛОНу» вдалося відкрити для себе ринок Індонезії, відвантаживши до цієї країни близько 295 тис. тонн пшениці, що склало 6,5% від загального обсягу експорту.

Для виконання експортних контрактів минулого маркетингового сезону було залучено 122 вантажних судна закордонного плавання при середньому розмірі суднової партії у майже 35 тис. тонн.

Особливу увагу варто зосередити на тому, що протягом 2015/16 МР суттєво змінилась структура постачальників зерна на адресу групи «НІБУЛОН».

Економіка України останнім часом характеризувалася значними труднощами, пов'язаними з відшкодуванням ПДВ при здійсненні експортних операцій із зерном, та протягом 2014-2015 років додатково ускладнювалася нестабільністю національної грошової одиниці. Крім того, з 1 січня 2016 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України щодо відшкодування ПДВ, що були прийняті державою в інтересах сільгоспвиробників.

Внаслідок економічної та соціальної нестабільності в країні, а також враховуючи негативний досвід відшкодування ПДВ при здійсненні експортних операцій з зерном, що, звичайно, породжує невпевненість експортерів зерна з приводу несвоєчасного повернення ПДВ, керівництво компанії, намагаючись мінімізувати можливі ризики від неповернення ПДВ, що, в свою чергу, суттєво вплинуло би на фінансовий стан компанії, а також розділити ці ризики між партнерами нашої компанії, запропонувало останнім самим стати експортерами.

У такому, свого роду, експериментальному режимі компанія працювала у ІІ півріччі 2015-2016 маркетингового року. Таким чином, у виграші залишилися обидві сторони: і «НІБУЛОН», і його партнери. Сільгоспвиробники застрахувалися від можливих валютних коливань, що дуже важливо в період нестабільності національної валюти. А компанія мінімізувала свої ризики від можливого невідшкодування ПДВ.

Враховуючи власний багаторічний досвід у сфері здійснення експортної діяльності та відшкодування ПДВ, а також беручи до уваги зацікавленість сільгоспвиробників у самостійному здійсненні експортних операцій, «НІБУЛОН» надав усім бажаючим всебічну допомогу та підтримку у цих питаннях.

Для порівняння, 2014/15 МР «НІБУЛОН» отримав 962 тис. тонн зерна від 92 експортерів-резидентів України (з розрахунками у вільно конвертованій валюті), серед яких майже 63% складали сільгоспвиробники. А вже протягом минуло маркетингового року обсяги таких поставок зерна збільшились до 1663 тис. тонн. При цьому кількість підприємств-постачальників склала 144 одиниці, з яких майже 63% були сільгоспвиробниками.

Таким чином, протягом двох останніх маркетингових років кількість українських підприємств-постачальників, що виявили бажання здійснювати експорт, зросла на 52 одиниці, а обсяги постачання зросли майже вдвічі.

Зазначена тенденція зростання кількості експортерів виявилась характерною для нашої країни в цілому протягом останніх сезонів.

Та попри суттєву активізацію виробників сільгосппродукції, у тому числі і за підтримки «НІБУЛОНу», компанія продовжила закуповувати значні обсяги зерна на внутрішньому ринку України, із розрахунками в національній валюті. Протягом 2015/16 МР понад 88% договорів було укладено безпосередньо з сільгоспвиробниками.

Кількість сільгоспвиробників, з якими співпрацює «НІБУЛОН», за останні три сезони не зменшилась і є стабільною, що свідчить про довіру та впевненість аграріїв через принцип ведення бізнесу «НІБУЛОНом» — принцип прозорості та відкритості для кожного.

Враховуючи стабільне відшкодування ПДВ, з 1 липня поточного року компанія працює в стабільному режимі, а розрахунки при закупівлі сільськогосподарської продукції здійснюються в національній валюті. Отже, з початку поточного маркетингового року більше 90% партнерів компанії — це безпосередньо сільгоспвиробники, які, враховуючи стабілізацію національної валюти, працюють у звичному для себе режимі і повністю задоволені наявною співпрацею.

* * *

«НІБУЛОН» і надалі підтверджує реноме лідера аграрного ринку не лише України, але й Чорноморського регіону. Одними з ключових факторів сьогоднішніх досягнень є продовження реалізації комплексної інвестиційної програми, а також злагоджена робота колективу і націленість на результат.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"