Статті

БЛАКИТНИЙ ОКЕАН ЕКОЛОГІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА

В умовах глобалізації бізнесу на тлі фінансової кризи, яку переживає наша країна, малий агробізнес опинився на межі виживання. Держава вустами профільного міністра збирається надавати йому допомогу, але поки що це все прожекти.

Більшість фермерів рятують себе самі, вишукуючи вихід за допомогою теорії «Блакитного океану». Згідно до неї увесь ринковий простір можна поділити на два океани: Червоний — розвинений, де існує величезна конкуренція, де виробники змагаються за споживача через зниження цін. Блакитний океан — це така приваблива територія, яку лише потрібно створити, де наразі немає конкуренції. Тож компанія намагається вигадати, створити щось нове за рахунок інновацій, і цим інноваціям притаманні поєднання новизни, практичності та низьких витрат. Екологічне землеробство відоме людству з прадавніх часів. А от екологічне землеробство на прикладі фермерування Олексія Дона з Вінниччини, який розвинув його на базі «Нової системи землеробства» Івана Овсінського, можна сміливо назвати втіленням теорії Блакитного океану.

Олексій Дон фермерує з 2001-го, і весь цей час він віддано поєднує роботу на землі зі служінням Богу, правлячи служби у двох православних сільських храмах. Як плине його життя на аграрній ниві можна прослідкувати на сторінках нашого видання. Поточного ж четверга ми отримали від нього багато нової інформації на Дні поля, темою якого була: «Адаптація техніки та технології вирощування органічних сільськогосподарських культур відповідно до нової системи землеробства І.Є.Овсінського в малих і середніх фермерських господарствах (соя, нут, чечевиця, маш та інші)». Зустріч понад сотні зацікавлених в екологічному виробництві бобових культур пройшла в Теплику на базі фермерського господарства Дона. Місце проведення обрано напрочуд вдало — на Поділлі: тут 160 років тому у Летичівському районі народився Іван Овсінський, а в наші дні в Теплицькому — Божою милістю фермер Олексій Дон вже багато років займається вирощуванням екологічних зернових і зернобобових за «новою системою землеробства» свого видатного земляка.

Захід, організований Асоціацією «Українська асоціація виробників і переробників сої» та Співтовариством виробників та споживачів бобових в Україні, був покликаний популяризувати органічну культуру землеробства взагалі та в розрізі бобових культур зокрема, а також органічний спосіб життя та культуру харчування у суспільстві.

Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"